ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kůže Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2007
stvonji napsal:
Surg napsal:
stvonji napsal:
Kluci na co se používá řezačka švihlů? To ještě neznám Sad.

No na co asi? Řežou se tím švihly. Happy

No jo tak proč se to mu neřiká řezačka řemínků Angry . Díkes Wink

Já měl na lyžích "kandahár"
Spadl jsem, řemínek se říznul a já sebou švihnul...
Od té doby "švihly"Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Řemínek se krájí rovný. Švihly se řežou z kusu kůže, do kterého uděláš uprostřed díru, do ní strčíš řezačku a řežeš spirálu "zevnitř ven", takže švihel je trochu zkroucený, ale zase nepotřebuješ tak dlouhý kus kůže jako na řemínek.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Surg napsal:
Řemínek se krájí rovný. Švihly se řežou z kusu kůže, do kterého uděláš uprostřed díru, do ní strčíš řezačku a řežeš spirálu "zevnitř ven", takže švihel je trochu zkroucený, ale zase nepotřebuješ tak dlouhý kus kůže jako na řemínek.

Aha, fakt díky za poučení. Člověk si pořád rozšiřuje obzory Happy.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/4/2008
4 VLK: poslal jsem ti na maila objednávku dvou věcí na práci s kůží. Adresu jsem našel na tvých www stránkách. Tak doufám, že dorazí až k tobě. Kdyžtak dej vědět, jestli jsi ten mail dostal a četl.
Díky!!!
Hlučnost je smrt myšlenek...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
protože se tu řešila kvalita kůže, dám sem lehký přehled toho, co je lepší znát před tím, než si objednáte kůži z koželužny..

Nejprve proberu dělení kůže podle toho, jak se rozřezává kráva. Každá část má své jméno a z umístění danou tloušťku, povrchovou kvalitu a hrubý rozměr..

1) Celá:

Neobjednává se tak často, protože ne každý ji zcela využije, její zpracování do roviny je taktéž problémové a to nemluvím o její ceně. Její koupě má smysl jen v případě, že potřebujete v kuse opravdu velkou plochu kůže..

2) Půlka:

Je to dost velká plocha, nicméně se na ní vyskytuje i nekvalitní kůže z oblasti břicha a nohou, pokud není z vnitřní strany broušená, má rozdílnou tloušťku od tlustého hřbetu k tenkému okraji. Hodí se tak pro ty, co potřebují kůže různých tlouštěk a objednáním jedné půlky mají vyřešené to, co by jinak řešili objednáním několika kůží různých tlouštěk.

3) Štika:

V podstatě to to nejdelší z krávy co jde.. má to rozměr zhruba 1x2,5m a využitelnost kolem 80%
Osobně kupuju právě štiku zbroušenou na tloušťku co potřebuju. Cena štiky ale bývá kolem 2÷3000,- takže se nehodí pro ty, co potřebují kůži na dvě pouzdra.

4) Půlštika:

Je to polovina štiky, čili se hodí tam, kde je požadavek na kvalitní kůži nebo tam, kde jsou z kůže dělané dlouhé pásky. Hodí se taky díky poloviční ceně štiky.

5) Krupon:

To nejkvalitnější z celé kůže.. využitelnost je 90÷100% ale díky tomu, že po vykrojení kruponu zbydou jen okraje je vyšší cena za dm2. Pokud ale nemáte využití pro nekvalitní kůži z okrajů, je lepší připlatit si za krupon než mít menší využitelnost ze štiky.

6) Půlkrupon:

Půlka kruponu, díky kvalitě a poloviční cena je ideální pro ty, co chtějí maximální kvalitu
i využitelnost, pokud dělá menší části na které není třeba celý krupon, není co řešit.

7) Vaz:

Ta netlustší kůže ze zátylku.. Je hodně tvrdá, takže se nehodí nikde tam, kdy by se kůže ohýbala - při ohybu o 180° by povrchově praskla. Cena bývá podobná jako u kruponu, tedy vyšší.

8) Krupnož:

Je menší než půlštika na délku, ale je zase širší. Je dobré si zase nechat zadní stranu zbrousit na stejnou tloušťku, využitelnost je kolem 70÷80% a cena lepší než u štiky.
Ne každá koželužna ale krupnože dělá, stejně jako vazy.. pokud by totiž pro oboje neměla odbyt, vyplatí se jí spíše prodej štiky.

9) Okraje:

Jsou ideální pro ty, co chtějí levně kůži na své drobnosti či pokusy. Kvalita i využitelnost je kolem 50%, ale vzhledem k ceně cca 500,- za kus 30x170cm není co řešit.
Povrch kůže není často hladký, z vnitřní strany je chlupatý (což jde ručně zešmirglovat) a z pohledové strany je vidět typická kůže s rýhama jako vaše dlaň..

To by bylo k tvarům vše, ještě uvedu jak je možné si nechat kůži v koželužně upravit:

- probarvení:
Kůže se namočí celá na pár týdnů do sudu s barvou čímž má potom barvu i v řezu kůží. Má to ale velké omezení, neb probarvit lze jen tmavými barvami jako černá nebo hnědá a taky vám asi nebudou probarvovat jednu kůži.. to by se jim nevyplatilo..

- Nastříkání barvou:
Kůže se zavěsí na háky a stříkací pistolí se podle vašeho přání nabarví buď jen z pohledové strany, nebo (a co je lepší neb to zahladí chlupatost) i ze zadní strany.
Barvy si je dobré vybrat buď osobně, nebo udat podle RALky popř. jim poslat vzorek barvené kůže. Je dobré si k barvené kůži nechat přidat i třeba půl litru barvy na zamalování hran po řezu.. litr barvy stojí cca 200,- a vydrží dlouho, čili pohoda.

- Zbroušení na tloušťku:
Kůže se protáhne několikrát pásovou bruskou a zadní strana se zbrousí na pozadovanou tloušťku.. Tím se s kůží lépe pracuje a navíc je ze zadní strany hezká.. už není přírodně chlupatá.

- Přežehlení zadní strany:
Kůže se dá na spešl mašinku , která funguje podobně jak u bucharu jen s tím rozdílem, že na konci ramene je dřevěný půlválec který kmitá sem a tam a při pohybu zpět tlačí na kůži. Výsledkem je to, že zatlaší do kůže veškeré chlupy na zadní straně a po navoskování občas člověk chvilku hledá, co je pohledová a co nepohledová strana..

Snad jsem teď trošku poradil těm co se v kůži nevyznaly Wink

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/17/2007
Pěkně vysvětlené.Happy
Dodám odkaz kde jsem kupoval: www.gara.cz
Přežehlení je za stejnou cenu jako bez žehlení.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/19/2008
Samurai: To je perfektní. DíkyHappy
Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:
Štamgast
Přední a přežehlená zadní strana:

bukybenny vložil tyto přílohy:
pohledova.jpg.jpg
prezehlena.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Díky za super popis kůží zase jsem o něco chytřejší. To je přesně to, proč na tohle fórum chodim rád
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/26/2006
Jo! Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
bukybenny: nemáš ty fotky nějak odbarvené?
Posláno:
Štamgast
Samurai napsal:
bukybenny: nemáš ty fotky nějak odbarvené?

No jsou nějaké vyblité ty barvy, ale v reálu to není o moc barevnější.
Přitom je to focené na denním světle se stativem bez blesku. Akorát s nastavením bílé jsem si hlavu nedělal.Happy
Pro představu by to mělo stačit.Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Dik Same, pekny tutorial. Ta koza co som kupil ja bola zrejme tiez okraj...
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Sledoval jsem rozpravu kolem kůže na Gerovo vlákně tak se zeptám sem:
1.Je možné kůži po nabarvení barvou ve spreji navlhčit a tvarovat? Teď myslím různé vymačkávané ornamenty apod.
2.Při používání mořidla a následném napuštění lněným olejem jak popisoval Madžahedin je dále nutné např. použít včelí vosk pro lesk?
Děkuji.Happy
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
No dusam ja robim veskere zdobenie tvarovanie pre morenim, pre impregnovanim. Happy Morim liehovim moridlom a impregnujem Obuvnickou Apreturou vysledok v teme DarkEdgeWink
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
dark.edge: Díky.Happy
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Prednedavnom som sledoval dceru ako sa babre s manikurou a zaujala ma jedna vecicka zo sady. Zistil som, ze sa da pouzit aj ako drazkovac aj ako zrezavac hran ("hranorizek"). Tak ak by niekto podobnu vec zhanal a nezohnal, tak smer drogeria. Na prvom obrazku je drazkovac a na druhom kusok koze, ktory padol za obet dcere ked zistila, co sa s tym da robit. Happy Snad to niekomu pomoze....

baca vložil tyto přílohy:
Drazkovac_1.jpg
Drazkovac_2.jpg

1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Super rada, hranořízek mám, ale velkej a něco podobnýho jsem se zrovna chystal vyrábět, tak po těch drogérkách kouknu, asi si vytisknu tvojí fotku, abych to nemusel vysvětlovat jako blbecLaugh
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/10/2007
Podobný nástroj jsem viděl jako součást manikůry, opatrně jsem se ptal ženy, k čemu to je dobré, odpověď byla, že to na nic nepoužívá. Doporučuji mrnkout doma do manikůr, třeba tam leží také nevyužit.
Haďák
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/2/2007
Jo jo je to na odstranění (přebytečné) kůžičky u (nehtového lůžka), ale jak se to přežene......auvajsSad . Musí se s tím opatrně i na polotovar pouzdra. Je to z tenkého plíšku a ostré jako c..p, rádo to zajíždí kam nemáWink . Na ztenčování řemínků jsem zkoušel takový ten jakoby hoblík s malýma žiletkama z Rossmanna na odstraňování zrohovatělé kůže na patách (vypadá jako kávová lžička). Pásky na oplet i šití, jedna radost ( tloušťka řemínku 1,5 a šířka až 4 mm), omezen jsem byl pouze šířkou vstupního otvoru mezi žiletkou a samotným tělem toho jakobyhoblíku a ta je10mm. Ono je toho v těch babských shopech hodně, akorát ty naše holky to používají na úplně něco jinéhoLaugh . "Galanterii" navštěvuji stejně jako "zbraně a střelivo" krámy jsou naproti sobě, třeba se divila prodavačka na co potřebuji za 15Kč pro švadleny a krejčové zubaté kolečko s rukojetí, no a značkovač byl na světě, sic na tenčí kůží (mezi zoubky má 2,5mm) ale i ten se dá využít. Oni ti výrobci přípravků pro manikuru, pedikuru, galanterii beztak kopírují osvědčené nástrojeWink .

patrio vložil tyto přílohy:
hoblík.jpg.jpg

Optimismus je způsoben nedostatkem infomací.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum