ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Zniceny damaskovy nuz pri sekani do dreva Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/6/2009
Ahoj, mam takovou otazku, koupil jsem si na aukru damaskovy nuz (http://aukro.cz/lovecky-damaskovy-nuz-svedska-ocel-i1978159650.html) v domeni, ze to bude houzevnata cepel, ale co se nestalo. Nuz prisel, pekne padl do ruky, cepel mel 20cm tlustou neco pres 5mm a byl hezky tezky. CHtel jsem ho mit jako pracovni nuz. Tak jsem si rekl, ze ho odzkousim. Zkousel jsem s nim sekat do dreva, ne nejak zvlast silne, tak adekvatne tomu co jsem od takove cepele ocekaval. Pak koukam a ostri se rozdelilo vejpul (asi 1cm x 1cm), protoze se od sebe oddelily dva platky damasku.
Prodavajici mi napsal tohle:

Dobrý den to se Vám ani moc nedivil, že se nůž zničil. Pro sekání do dřeva
byla vymyšlena sekera asi proto aby se nečily předměty, které nejsou k tomu
určené. A z mého pohledu nůž k těmto předmětům také nepatří. Pokud jde o
damaškovou ocel tak máte milné informace. Ocel právě překováním ztrácí
houževnatost a přibírá na tvrdosti. To znamená, že nůž je tvrdý nikoli
houževnatý tudíž křehčí než ocelové nože které můžete ohýbat a to je vše.
Opravdu nevím co po mě chcete, ale podle mě jste "barbar" co si myslí, že
nože jsou na vše. Tyto nože jsou určené pro lovecké účely a to vyvržení
zvěře, normální činnost na co nože jsou (ne sekání) a také to, že ten nůž
vypadá jinak než běžné nože to znamená ozdobně. Pokud chcete nějaké
doporučení tak Fiskars sekera je nezničitelná. Pokud bude použita na co je a
ne na sekání do kamene nebo železa. Hezké Vánoce.

Confused tak nevim. Opravdu jsem se v damaskovych nozich spletl? Nuz je opravdu delany rucne a znacka je Alistar (nenasel jsem jestli je to opravdu Svedska vyroba).

Dekuji za radu
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/17/2009
Ahoj, prodávající Ti v podstatě už odpověděl: na "pracovní sekání" skutečně slouží sekera (a případně specializované sekací kousky jako mačeta, kukri a z nich odvozené "hybridy" - nemíněno ve zlém), rozhodně ne tenhle špičatý vitrínkový žabikuch z Aukra - byť na kuchnutí zajíce a nebo srny nemusel být úplně špatný.

Jestli hledáš opravdu pracovní nůž, tak místo kravin typu "parádní lovecký damašek" se radši podívej třeba na "survival" produkci zdejšího štamgasta Blacka a dalších zdejších mistrů nožířů.

A když už budeš v tom vánočním čtení, mrkni pro zajímavost i do zdejšího vlákna "Zkušenosti s noži Fallkniven" - je to sice trošku jiný technologický level, ale résumé ohledně sekání je IMHO zhruba stejné: Když už nic jiného po ruce nemáš, kromě menších větviček s nožem nesekej přímo ale použij tlouk - to pak přežije i švýcaráček... Cool
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
jo není damašek jako damašek. To co ti napsal doytyčný je snůška nesmyslů. Damašek se vyplatí kupovat od někoho kdo ho sám vyrábí a může se postavit za svojí práci. To že je flekatej neznamená že je z kvalitního materiálu nebo je dobře tepelně zpracován..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Hele, to, cos koupil je Švéd asi jako já Azték. Pravděpodobně to bude nějaká pákistánská jebka a ještě blbě udělaná. A to, co ti prodejce odpověděl jsou hrozný kokotiny. Dobře udělanej pořádnej uhlíkovej damašek vydrží opravdu hodně. Tohle není ten správnej.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Jurassa by asi skôr ako nadávky zaujímalo, či sa pri akejkoľvek práci s normálnym damaškom mohlo stať, že sa oddelia jednotlivé vrstvy.
Síce nekovám nože, ale z toho čo som si prečítal je jasné, že pokiaľ je oceľ správne kováčsky zvarená nemôžu sa oddeliť jednotlivé vrstvy. Takže by som to považoval za výrobnú skrytú vadu. Namietať sa síce dá, že nebol určený na tvrdú prácu, ale kde je istota, že keby došlo ku styku s vodou, nedošlo by ku oxidácii miest v štruktúre, ktoré nôž držali v kope a nôž by sa nerozpadol aj sám? Pokiaľ na noži nie sú viditeľné poškodenia od sekania, tak je to výrobná vada. No ale keď že Aukro, tak ...
K technológii a kvalite zvaru by sa mohli vyjadriť kováči.
Pokiaľ viem, tak damašok je spojenie viacerých druhov ocelí z dôvodu prevzatia lepších vlastností z každej z nich, čiže pokiaľ je jedna príliš tvrdá a krehká prekladá sa húževnatou, aby sa znížila krehkosť a pod. Áno pri kovaní dochádza ku zhutneniu materiálu, ale otázna je tvrdosť. Dochádza k zmene štruktúry a tým môže dôjsť ku vyššej tvrdosti, ale pri damašku to určite nie je prioritný cieľ, ktorý chce výrobca dosiahnuť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2010
Galil napsal:
Hele, to, cos koupil je Švéd asi jako já Azték. Pravděpodobně to bude nějaká pákistánská jebka a ještě blbě udělaná. A to, co ti prodejce odpověděl jsou hrozný kokotiny. Dobře udělanej pořádnej uhlíkovej damašek vydrží opravdu hodně. Tohle není ten správnej.

Ne nadarmo se těm Pákistánským "zázrakům" říká Tin Steel Damascus,čili damašek z plechovky.Je to jen na dekoraci a jako suvenýr pro turisty.Člen rodiny,kterého si vážím,mi chtěl udělat radost a z Aukra mi jej také koupil.Napohled paráda,ale užitné vlastnosti to nemá.....bohužel...protože je vidět,že ti Sikhové si s tím dokážou pohrát a kdyby měli lepší podmínky a materiál-kdoví??Happy
PROSÍM NEPOSÍLEJTE MI PM,PIŠTE PŘÍMO NA MAIL.DĚKUJI,B5:-)
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/26/2011
Zdravím,
beru na vědomí výše uvedené příspěvky, nicméně pořád platí reklamační řád (pokud ještě žijeme v právním státě Wink
Vemu to teda stručně: prodávající má odpovědnost za vady, té se nezbaví ani nesmyslným prohlášením na svém účtu na aukru. Nezaleží, jestli se jedná o nové nebo již použité zboží z bazaru. Záruka je daná ze zákona.
Důležitá tady bude níže uvedená věta (tlustě) a ono sekání do dřeva. V případě soudního jednání se bude rozhodovat (většinou) podle posudku soudního znalce. Z doby mého působení na reklamačním odd. většinou stačilo, pokud si případný odmítnutý zákazník pořídil tento posudek. Stojí v řádech stakorun podle složitosti.
V případě uznalé reklamace pak prohrávající strana (většinou) platí náklady oběma stranám (dostaneš prachy za nůž i posudek zpátky).

Pro tebe hrají slova použitá v inzerátu: masivní nůž, nejvyšší kvality, i pro extrémní zátež, kvalitní čepel
a skutečnost, že se nůž rozvrstvil, což může značit špatné zpracování (skrytá vada, za kterou je zodpovědný prodávající)

Ten inzerát bych si archivoval pro případné jednání (popř. požádal aukro o spolupráci)

a tady je to v řeči práva: Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník :
Odpovědnost za vady prodané věci
§ 619
(1) Nejde-li o věci, které se rychle kazí nebo o věci použité, odpovídá prodávající za vady, které se projeví jako rozpor s kupní smlouvou po převzetí věci v záruční době (záruka).
(2) Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.
(3) Jde-li o věci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.

§ 625
Práva z odpovědnosti za vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2009
Nejsem sice právník, ale jednu věc jsem ve škole pochytil... je potřeba rozlišovat mezi tím když je to obchodník a spotřebitel, nebo když jsou to dvě fyzický osoby, protože první případ se řídí obchodním zákoníkem, ten druhej občanským zákoníkem... IMHO v tomto případě neplatí žádné zákony na ochranu spotřebitele apod., nevěřil bych ani tomu že má prodávající povinnost vyřešit reklamaci. Na druhou stranu ty kecy co na aukci píše dost zřejmě neodpovídají skutečnosti, ale to je tam taky naprosto běžný.
Možná plácám nesmysl, ale prostě si myslím že to tady není tak jednoznačný jak kdyby to bylo z regulerniho eshopu a případnej spor by mohl dopadnout všelijak... takže bych do toho kvuli 1000kč rozhodně nešel.
EDIT: asi jsem nenapsal uplně dobře to rozdělení obchodní/občanský zákoník... ale i ten paragraf 619 z OZ v předchozím příspěvku je v oddíle Zvláštní ustanovení o prodeji zboží v obchodě ... a aukro není obchod.
Je lepší opotřebovat se, než zrezivět!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Bohužel jsi naletěl na levnou cenu, nebudeš první, ani poslední,pořád to někdo bude zkoušet ale většinou, jak vidno se to nevyplatí...

Abych to shrnul. Damašková ocel se kove právě proto, když pominu estetické důvody, že se zvyšuje houževnatost, ne tvrdost, to je totální nemysl. Navrstvením různých ocelí, různýct vlastností a tvrdostí se stává čepel pružnější, houževnatější.
S nožem, který má čepel 20 cm dlouhou a 5 mm silnou nemůže být problém nasekat nějaké slabší dříví, větve atd. Pokud to nezvládne jako tahle srágora, je to prostě zmetek. Vrstvy se rozlezly, evidentně špatně spojeno anebo - není to tvrdé, jak má být, možná ani nemůže, vzhledem k použitým ocelím - dala by se změřit tvrdost, u damašků blbě, ale orientačně to jde.
Prostě - kdyby se něco stalo při takovémto sekání do dřeva s naším damaškovým nožem, sklopím uši a zjednám, samozřejmě bezplatně, nápravu. Na tohle dáváme v podstatě neomezenou záruku, tohle je výrobní vada. Blbě se pak můžeme dohadovat, jestli se sekalo do větví, nebo to sjelo až na šutrák pod ní, ale dá se to posoudit při okouknutí, popřípadě vyzkoušení.
Myslím si, že nějaké takové vyjádření jsi chtěl slyšet - prodal ti zmetek, měl by ti vrátit prachy.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Pozorovatel
Reyes napsal:
Nejsem sice právník, ale jednu věc jsem ve škole pochytil... je potřeba rozlišovat mezi tím když je to obchodník a spotřebitel, nebo když jsou to dvě fyzický osoby, protože první případ se řídí obchodním zákoníkem, ten druhej občanským zákoníkem... IMHO v tomto případě neplatí žádné zákony na ochranu spotřebitele apod., nevěřil bych ani tomu že má prodávající povinnost vyřešit reklamaci. Na druhou stranu ty kecy co na aukci píše dost zřejmě neodpovídají skutečnosti, ale to je tam taky naprosto běžný.
Možná plácám nesmysl, ale prostě si myslím že to tady není tak jednoznačný jak kdyby to bylo z regulerniho eshopu a případnej spor by mohl dopadnout všelijak... takže bych do toho kvuli 1000kč rozhodně nešel.

Právěže skutečnost, kdo prodává nerozhoduje, prodávající má odpovědnost za vady a to i u použitého zboží (za vadu se nepovažuje běžné opotřebení zboží) tzn. nemůžeš reklamovat, že se ti nůž ztupil (běžné opotřebení), ale můžeš tvrdit, že se opotřebil více než obvykle (bacha nožíři!!! Laugh ). To už jsou pak ty správné vyadřovací kejkle Happy
V tomto případě je to jednodušší o to, že se (asi) jedná o skrytou vadu materiálu, tam je to jednodušší o to dokazování míry opotřebení.
Zákon jsem uvedl. Ty "keci" jsi pojmenoval správně, nemá to opodstatnění.

good luck
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/17/2005
Bohužel na aukru, kdy předmět prodává fyzická osoba, se záruka uplatnit nedá.

Už jsem to několika kamarádům zjišťoval. Takže leda nahlásit ho aukru a pokusit se na něj zatlačit z téhle strany. Napiš na aukro(připoj co napsal p. Dohnal) email a dej prodejce do kopie, třeba ho to popožene trochu spolupracovat. Ale do žádných větších akcí bych se kvůli cca 1000kc nepuštěl.
Posláno:
Pozorovatel
athelas napsal:

slovy Ivo Jahelky: nezmátle tě ani platná právní úprava zákona? Wink

problém bude v tom, že (dobré) obchody dají na svou pověst a vjednávání s nimi je jednodušší, dotyčný to asi má na háku a bude to komplikované
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/5/2010
no řekl bych že je to bez šance...
1) málo peněz, riskovat soud, znalce..
2) nikdo přesně neřekne do čeho se sekalo, 30 cm pražec nacucanej olejem (slovo proti slovu)
3) nejdůležitější věc - záleží jako co ti to bylo prodáno, může existovat finta (na papíře) že o dekorační předmět určený k otevírání dopisů a tím končíš, viz. zákon o použití..

sekání dřeva (obecně) nepatří mezi běžné použití nože - je otázka jestli si neměl říct že to bylo při vykoštování ryby...

add. ta finta se zákonem - je to hodně vidět u bot (polovina bot je určena v papírech k občasnému použití uvnitř, ne nošení venku) šméčkokví výrobci se krejou před reklamacema protože ty šunty nevydrží...

na druhou stranu, celkem levná škola, kdybys kupoval autovrak tímhle stylem tak by si v tom zůstal za víc.... Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Dej mu patřičné hodnocení na Aukru a jestli ti to nějak pomůže, použij moje zhodnocení i s odkazem na nás, klidně si s takovým nějakým pitomou podebatuju Happy
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
athelas napsal:

Už jsem to několika kamarádům zjišťoval. Takže leda nahlásit ho aukru a pokusit se na něj zatlačit z téhle strany. Napiš na aukro(připoj co napsal p. Dohnal) email a dej prodejce do kopie, třeba ho to popožene trochu spolupracovat. Ale do žádných větších akcí bych se kvůli cca 1000kc nepuštěl.

Aukro nic resit nebude. Jejich odpoved bude, abys podal na policii trestni oznameni a po vyreseni to teprve zacnou resit s prodavajicim.
Aukro je blesak, ktery za nic neodpovida!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Asi tak. Pěkné hodnocení udělá taky svoje a na to tam je háklivý asi každý a pro příště to prostě chce něco lepšího i za cenu trochu toho šetření to se hold nedá nic dělat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2010
6.2 Práva a povinnosti z kupní smlouvy6.2.1Na úpravu práv a povinností z kupní smlouvy se použijí obecné předpisy, zejména zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník. Jestliže prodávající naplňuje znaky zákonné definice „dodavatele“ a kupující definice „spotřebitele“ dle § 52 občanského zákoníku, použije se též úprava tzv. spotřebitelských smluv.

6.2.2Aukro nenese žádnou odpovědnost za stav, kdy prodávající nedodá kupujícímu zboží dle kupní smlouvy popř. kdy kupující neuhradí řádně a včas kupní cenu. Zvláštní úprava programu "Aukro+" dle čl. 4.10 není tímto ujednáním dotčena.

6.2.3Strany jsou oprávněny veškerou komunikaci mezi prodávajícím a kupujícím ve věci vztahu vzniklého uzavřením kupní smlouvy (zejména předání údajů nezbytných pro provedení platby a pro zaslání zboží, reklamace, odstoupení od smlouvy apod.) vést elektronicky na e-mailové adresy, předané Aukrem dle odst. 6.1.1., případně na jiné adresy, o nichž se strany smlouvy prokazatelně informují. Je-li na základě této komunikace možno identifikovat obě strany smlouvy, považuje se použití elektronické komunikace za zachování písemné formy.

6.2.4Práva a povinnosti kupujícího dle čl. 6.1. a 6.2. se vztahují také na Uživatele bez registrace.

6.3 Program ochrany Kupujících6.3.1Dojde-li v souvislosti s uzavřením kupní smlouvy prostřednictvím systému k poškození kupujícího, má možnost požádat Aukro o peněžitou částku za účelem zmírnění utrpěných škod.

6.3.2Poškozením kupujícího se rozumí zejména případ, kdy prodávající nedodal zboží dle kupní smlouvy vůbec, nebo hodnota dodaného zboží je výrazně nižší než vyplývá z popisu v příslušné nabídce.

6.3.3Uplatnit vyplacení peněžité částky je poškozený kupující oprávněn způsobem a za podmínek uvedených v „Pravidlech Programu ochrany Kupujících“ (http://aukro.cz/country_pages/56/0/education/pok/index.php?page=2), kde je popsán postup při uplatnění a rovněž důkazní prostředky, kterými je kupující povinen prokázat, že byl poškozen. Kupující, kteří zakoupili zboží vystavené v rámci programu "Aukro+". uplatňují vyplacení peněžité částky odlišně oproti ostatním kupujícím.

6.3.4Kupujícímu nevzniká v souvislosti s Programem ochrany Kupujících ani z jiných důvodů nárok vůči Aukru na úhradu skutečných škod ani jiné majetkové či nemajetkové újmy způsobené v souvislosti s protiprávním jednáním prodávajícího. Aukro si vyhrazuje právo posoudit každý případ individuálně a s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu vyšší náhrady nevyplatit, případně ji poměrně snížit.

7.Provize a poplatky
PROSÍM NEPOSÍLEJTE MI PM,PIŠTE PŘÍMO NA MAIL.DĚKUJI,B5:-)
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/11/2008
Rucne robeny damaskovy noz za liter od chlapa co prevazne kseftuje s nejakymi mincami to je asi ako zlate rolexky za 10K od chlapa co prevazne kseftuje s vietnamskymi teplakami.

CO si akoze cakal?

Tu viac ako inde plati ze dostanes vzdy len to co si zaplatis. Tvoj noz je odhadom od niekial z Pakistanu a na ebay stal cca 10 dolarov + 15 posta.

Jedine co zmozes proti predajcovi, je dat mu spatne hodnotenie a aj z toho sa mozno v nejakom tom aukro-konani vykruti pretoze sam uvadzas ze si noz pouzival ako sekeru (co bola IMO blbost bez ohladu na kvalitu cepele uz len pre to aky je tam typ rucky)

Ber to tak ze nic nie je cennejsie nez skusenost. Ak chces dobry noz za liter chod po masovej strojovke. Ak chces robit machra s damaskom chod napr. k Dohnalom.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/6/2009
Dekuju vsem za odpovedi. Nechci se s nim soudit nebo tak, napsal jsem mu ze si myslim ze by mel byt aspon trochu zodpovedny za to co prodava, navrhl jsem mu ze bychom se dohodli nejakou spolecnou cestou - treba aby mi vrati pulku penez a ja ten nuz treba aspon zkratim za tu znicenou cepel (ktera je uprostred), ale on mi odpovedel tak jak jsem to nahore uvedl. Tak proste mu dam do negativniho hodnoceni tohle vlakno, coz si myslim, ze je fer.

Chtel jsem si proste zajit na aukro koupit pouzivany nuz ktery uz treba nekdo nechce, nemusim mit novy, staci kdyz by byl kvalitni. Trochu mi prijde ze to zpodvodnil tim, ze mluvi o svedske oceli.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
Ten predajca je dement a tuto pisuci kupujuci ... no su sviatky, tak bez komentara.
Pani a pripadne damy, ked ma ostrie 19,6cm a rukovat ma 12,1 cm, ako moze mat cely nozik dlzku len 31cm ??? Shocked Shocked Shocked Ak uvazujem ostrie to v zelenom obdlzniku a nepocitam ricasso v cervenom kruhu, tak je ta matematika este tazsia. Ci ?

Križo vložil tyto přílohy:
ostrie.png.jpg

"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum