ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení IV. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/14/2010
Asi nejdostupnější varianta je vzít si kus zrcadla (je pěkně rovný) a na něj brusnej papír. Vodní kámen pořádně namočíš a párkrát pojezdíš po tom smirku. A máš hotovo. Co se mi osvědčilo je nakreslit si měkkou tužkou na broušenou plochu takovej rastr a brousím kámen tak dlouho, dokud ten rastr celej nezmizí. Hrany kamenu pak většinou strhnu opět smirkem, nebo mám DMT brousek, kterej jsem kdysi koupil na broušení, ale v podstatě ho používám jen na to sražení/zakulacení hran brusných kamenů Happy
Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/13/2012
tak ještě jeden dotaz. je tu někde návod jak si udělat obtahovací prkénko z kůže a nebo kde nějaký dobrý koupit, nože co brousím na vodním kameni ocel 440c krásně krájí rajče ale ještě mi neholí tak bych chtěl zkusit tuto cestu. co říkate,
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2009
Koukni se k Ostovi do galerie na stranu 68.Ma tam udelane obtahovaci prkenko.
,,Předstírat hloupost na správném místě je moudrost"
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
přesunuto od SirWolf:
Brusičství Josef Tupý.
Potřebuju si postěžovat. Nejsem žádnej nožofil, ale pár nožíků mám, jenže veškerá moje výbava na broušení je kapesní brousek Lansky a stejně bohaté jsou i moje vědomosti o broušení. Koupil jsem si teď dva nové nože, survivalový BG od Gerberu a jeden úplně miniaturní zavírak do KPZ od téže firmy. A protože jsem pořádné nabroušení nechtěl nechat náhodě, říkám si "Obrátím se na odborníka". zasedl jsem tedy k internetu a našel pochvalné články o panu Josefu Tupém, jednom z posledních opravdových brusičů v Brně a tak dále. Celý natěšený jsem mu přinesl svoje 4 nože:
1. Veliký (no-name, ale dobře sloužící) Bowie
2. úplně nový Bear Grylls Ultimate Survival
3. Můj zavírací Smith&Wesson ExtremeOps, co u sebe nosím každej den
4. úplně nový Gerber Paraframe Mini
...a těšil jsem se jak si je za necelý týden vyzvednu krásně nabroušené a ostré jak břitva (jak slibuje web pana Tupého). Včera jsem si pro ně přišel a málem mě omyli. S noži se stalo toto:
1. Z plochého véčkového výbrusu s primárním a sekundárním ostří na Bowie se stalo něco vyleštěného čočkovitého tvaru s jedním ostřím
2. Fazetka ostří na černěném BG je nestejnoměrně široká na dvou stranách i po své délce 3. To samé, jen ještě výraznější u zavíracího S&W
4. Paraframe Mini - taky místo prim. a sekundárního ostří jedno čočkovité, docela výrazné ubrání materiálu z výšky čepele a špička zkrácená a úplně jiného tvaru!!!
A K TOMU VŠECHYN NOŽE JEŠTĚ TUPĚJŠÍ, NEŽ JSEM JE TAM DONESL, (ten 1. je z nich na tom asi nejlíp) Od včerejška se dusím vzteky, bezmocností a nevím, co dělat. Chystám se za ním dneska jít, ale fak tnevím, co mám dělat. reklamovat práci za 130 Kč a nechat si pokurvené nože za pár tisíc? Nebo tomu dědkovi prostě rozbít hubu? Achjo. Poraďte mi prosím, co byste udělali na mém místě a hlavně, kde seženu někoho, kdo mi ty nože zkusí dát do pořádku. Moc pěkně prosím.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
jak že se to pán jmenoval? Laugh já myslím že to stačilo ne? Laugh
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Trmane to je opravdu velmi známé a bohužel vychvalované brusičství Tupý, ještě tady máme cestovní kancelář Zabloudil Happy
Ale pan Tupý dělá čest svému jménu, doporučuju se mu vyhnout Sad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/14/2010
Z vlastní zkušenosti nevím, takže se zkus domluvit s nějakým knifákem z Brna (maniak na ostý nože je Flector - ten to brousí do extrému) a nebo zkus Kapesní-nože.cz
Nenakupuju tam, ale z hodně míst jsem slyšel, že brousí opravdu dobře, umí i komplikovaný tvary ostří a kudlu Ti snad dají do kupy (nebude to ale za 130,-). Ale nevím jestli Ti opraví i výbrus Confused To už by chtělo spíš zdejším nožířům.

A ohledně pana Tupého (je to ten v ďolíku u zastávky v Lískovcu ?) - to je na Tobě. Každej má mez tolerance posunutou někam jinam. Já bych asi pánovi zvýšeným hlasem oznámil, že budu aktivně šířit svoje zkušenosti a holt bych tu hořkou pilulku spolknul. Ale jak říkám - každej to má nastavený nějak jinak....
Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/17/2009
O "Tupém mistrovi z Brna" už se tady určitě psalo, jak svou prima bruskou komusi zprasil custom kudlu KO Angry

Ale jak může někdo být tak naivní, aby doufal že nějakej dědek z Brna mu za kilo spáchá zázrak a nabrousí fungl novej mesr (a nebo hned 4?) líp než to udělali ve fabrice? Oh No

Jinak nože v Brně brousí (nevím jak - ale jako tupci mi nepřipadají) i v Kapesní-nože.cz na Rostislavově náměstí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
To je on? Staci si pozriet na com to brusi...

Najskor by som mu dal nabrusit iba jeden noz a az keby som bol bez vyhrad spokojny s vysledkom, tak potom by som tam doniesol dalsie noze. Ja viem, po vojne kazdy generalom... Confused

Snad este, ze si treba precitat komentare na tejto stranke... posledny je asi od aktualneho stazovatela.

http://brnensky.denik.cz/podnikani/remesla_nozir_tupy_20071106.html
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
Vencál: Shocked Tak to je teda docela nářez...., navíc u nožů za tisíce a to sem si já připadal jako oběť, když sem platil 400,- za kůži z pronuz a ona nikde...

Ale dnes je to holt krátkozrakej, přeceňující se a vysoce ambiciozní přístup nějakýho Tondy, nebo Pepy, kterej si asi jen "tak" řekne, že začne brousit nože, hrát si na obchodníka atd.. (nemyslim to na nikoho zde na knife, jen na pár případů mimo, co znám taky.)

Nebo v Chrudimi je pán, co vyrábí kož. pouzdra v kvalitách "made in Ťaman - Tržnice" a účtuje si za ně kolem 1000,- (konkrétní případ - na nůž trailmaster za 800,- ale teda katastrofa, málem sem se skácel, když sem to viděl.)

Já sám osobně brousim/přebrušuju fasety, výbrusy obstojně- holítko se mi z toho víceméně vždy povede, sobě i pár známým už několik let, na sadách, kamenech.., lecos mi toho prošlo pod rukou, ale takhle komerčně bych si na to určitě netroufl, chce to stále dost zkušeností na to, než by se tohodle člověk takto naplno ujal.
Youtube - MONOLITH knives and tools
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/12/2012
Já vím, byl jsem vůl a neměl jsem věřit oslavnému článku na webu. A hlavně mě mělo napadnout přečíst si komentáře pod tím článkem. Teď už si můžu leda tak naliskat.
POZOR na nožířství Josef Tupý v Brně! Vaše nože vám tam ZNIČÍ s úsměvem. (Slíbil jsem si, že jako pomstu za zničené nože varuju co nejvíc lidí)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2011
To já mám taky špatnou zkušenost se samozvaným nožířem z Brna. Že by jeho učeň mrGreen ? K tomu ještě ten osobitý přístup k zákazníkům KO . http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=6968&p=5
a taky zde, viz foto: klik.

dr.bike vložil tyto přílohy:
slon.JPG.jpg

Kdo chce, najde cestu. Kdo nechce, najde výmluvu.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/18/2011
S tím broušením od ,,profesionálů" - kdysi jsem to také zkusil, v Pardubicích ve Zlaté uličce - a jsem rád, že to bylo v době, kdy mě fascinovaly hlavně nože z tržnice...Grin
Na obhajobu brusičů tohoto typu musím říci, že valnou většinu zakázek tvoří nože koupené v marketech - typicky sada 15ti kusů za 99,- a tam je jejich um dostatečný.Evil
Posláno:
Začátečník
Pokračování zážitků s panem Tupým:
Včera jsem u Tupého nepochodil, protože když jsem po práci přišel k jeho prodejně, bylo zavřeno a na dvěřích cedulka, že zavřel dřív.

Dneska (v pátek) má zavíračku ve dvě, tak jsem si na odpoledne vzal v práci dovolenou a jel tam znovu. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem opět našel zamčené dveře, tentokrát pro jistotu bez cedulky.

Vrátil jsem se do auta a přemýšlel, co teď. Mezitím ke dveřím přišlo pár lidí, aby taky mohli nechápavě koukat na mříž. Když jich tam stálo pár, přišel jsem za nima, abych se jim pochlubil se svým zážitkem a aspoň je varoval. Jak se ukázalo, jeden z lidí stojících u dvěří byl Tupého vnuk, který právě vyšel z baráku. Zeptal se mě, co jsem potřeboval, tak jsem mu popravdě řekl, že si jdu stěžovat na poničené 4 nože, což ho samozřejmě zajímalo a dal se se mnou do řeči.

Hned v úvodu mě varoval, že neví, jak uspěju, protože Tupý je prostě (cituji) "ješitnej dědek". Slyšet to od jeho vlastního vnuka mě dost pobavilo. Povídali jsme si venku u auta dál, chtěl vidět ty nože, já mu je rád ukázal a vysvětlil jak vypadaly a jak vypadají teď.
Svého dědu se snažil bránit a zastávat se jej, což mu nemůžu vyčítat, já bych na jeho místě asi dělal to samé. Každopádně stejně se mu to příliš nedařilo a víceméně mi dával za pravdu.
Mimojiné jsem se dozvěděl, že Tupý se vyučil před padesáti lety a (asi proto, moc jsem to nepochopil) všechny nože brousí takhle do čočky, jedno jestli levné kuchyňské, vojenské, drahé kuchyňské, záleskácké...(!!!) A že to většině zákazníků nevadí, protože ti tomu většinou stejně prd rozumí. (!) A pak se mnou opět souhlasil, že když já tomu teda bohužel trošku rozumím a když mám kus nože odbroušenýho pryč dle stylu pana Tupého, že mi to asi vadí oprávněně.

Aby toho nebylo málo, zastavilo se vedle nás auto a v něm sám mistr Tupý, asi zrovna někam odjížděl. Tupý s úsměvem prohodil něco ve smyslu "Ty si tu otevíráš nožířství?" Další krátkou diskuzi nemá smysl detailně popisovat, snad jen, že né přesně v tomto pořadí zahrnovala odjezd Tupého a jeho znovuobjevení se o minutu později, Tupého tykání mně, moje zajímání se, jestli si tykáme, Tupého nonšalantního odvěcení: "jasně, však jsme mladí", moje informování, že se s ním teď vybavovat nechci (u okýnka jeho auta) a že se uvidíme v pondělí, Tupého rady, ať se více obleču, že bude zima (to jsem vám, přátelé, viděl rudě - pro vysvětlení, stál jsem tam v tričku tak, jak jsem vystoupil z auta) a Tupého definitivní odjezd.

A to je vlastně vše. S Tupého vnukem jsem se rozloučil a půjdu se pokusit popovídat si s mistrem znovu v pondělí.

PS. Za zmínku stojí, že ty dva míň pokurvený nože od úplnýho přebroušení výbrusu uchránilo akorát to, že měly černěný čepele a Tupý mě blahosklonně nechtěl připravit o černění.
POZOR na nožířství Josef Tupý v Brně! Vaše nože vám tam ZNIČÍ s úsměvem. (Slíbil jsem si, že jako pomstu za zničené nože varuju co nejvíc lidí)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/17/2012
Tak tady je všechno marný, s takovým člověkem nic nepořídíš....nejhorší na tom je, že si myslí jakej je machr a podle mě si vůbec nepřipouští, že by něco udělal špatně...Evil
Každopádně nás asi bude víc, koho zajímá, jak proběhne další jednání s tupým panem Tupým
Když máš z něčeho strach, udělej to hned. Odvahu dostaneš později.......
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/10/2011
SirWolf: Když si pročítám Tvé vyprávění, jsem naštvaný za Tebe. Můj soukromý tip je takový, že to celé nijak nedopadne. Jednání s arogantním blbem je vždy předem prohraná operace. Svou chybu nikdy nepřizná, tím si můžeš být jist. V dalším jednání s panem Tupým vidím tedy smysl jen v tom, že bude informován o rozsáhlé negativní reklamě. Držím palce, aby sis zachoval chladnou hlavu a pevné nervyOk
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/15/2011
Dufek napsal:
Tak tady je všechno marný, s takovým člověkem nic nepořídíš....nejhorší na tom je, že si myslí jakej je machr a podle mě si vůbec nepřipouští, že by něco udělal špatně...Evil
Každopádně nás asi bude víc, koho zajímá, jak proběhne další jednání s tupým panem Tupým

To máš teda pravdu, zrovna před dvěma dny jsem uvažoval, že bych si nechal svoje nože odborně nabrousit a protože to mám do Brna blízko, tak jsem začal prohledávat trh. Na Tupého jsem narazil hned, ale zarazilo mne to nomen omen a jak tady pročítám tuhle diskuzi, tak mám teď strach ty nože někam nosit... Ale asi stejně vyhrají Kapesní-nože. No nic, kdyby to aspoň nebyl dědek, ale třicátník, aby mu člověk alespoň mohl rozbít hubu...Evil
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/21/2011
SirWolf napsal:
A K TOMU VŠECHNY NOŽE JEŠTĚ TUPĚJŠÍ, NEŽ JSEM JE TAM DONESL

Mám zkušenost, která se částečně podobá tvojí. Nechal jsem si udělat malý kuchyňský nůž za 280 kč u pana Poka http://www.pok.cz, který říkal, že má 80 let a vyučil se nožířem. Asi jsou ze stejné školy s panem Tupým, protože taky brousí svoje nože do čočky. Mám náhodou lupu 70x zvětšující, tak jsem se na ostří podíval zblízka. Je to pěkně ručně vybroušená skoro symetrická čočka, akorát nakonec je hrubým brouskem vytvořena mikrofaseta s úhlem asi 40 stupňů, která nůž výrazně ztupí. Možná máš nože tupější než když jsi je tam přinesl právě proto, že pana Tupého kdysi učili, že má nakonec vytvořit mikrozubaté ostří, aby se uživatel moc nepořezal. Odstranit mikrofazetu broušením čočky z volné ruky a dobrousit nůž do požadované ostrosti mi trvalo asi pět minut.

Chápu, že když si člověk nechá nabrousit nůž, tak očekává, že výsledkem bude minimálně ubroušený nůž se stejným typem ostří, jaké bylo od výrobce, akorát ostřejší. Tak se snažím brousit vlastní nože nebo nože známých. Ale stejně by mě zajímalo, jestli máš něco proti čočce. Když mám F1, která má taky čočku, tak to tak brousím dále. Přece u Fallknivenu vědí, co dělají.
Posláno:
Začátečník
Josefko, proti čočce samotné samozřejmě nic nemám. Co mě zvedá ze židle je to, že Tupý odbrousil dost materuálu na to, aby vytvořil svůj konvexní výbrus a že pokud bych chtěl noži navrátit jeho původní klínový výbrus, bude potřeba odebrat další spoustu materiálu.
To se prostě svévolně nedělá.

Jako skoro u všeho, jsem hlavně teoretik a z broušení čočky mám strach. O broušení V výbrusu je na netu návodů plno, ale stejně jsem ty nože raději odnesl k "nožíři", než se to naučím dělat sám.
Co budu dělat s čočkou, to vážně netuším.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/21/2011
2SirWolf: Souhlasím s tebou, že to chce docela dost arogance chtít vnutit noži ten jediný typ ostří, jaký umím.
Já brousím čočku z volné ruky brusnými kameny, takže moje metoda je pro začátečníka nevhodná, ale myslím, že najdeš na netu i na tomto webu návody, podle kterých se dá broušení čočky docela dobře naučit. Základ je podložka pod myš, na ni se položí jemný smirek. Mírné promáčknutí smirku na pružné podložce umožní tvar čočky kopírovat.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum