ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nůž na tábornické práce a související činosti III. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/26/2006
Ahoj, jaký nůž byste doporučili? Cena by neměla přesáhnout 7500,-. Jsem v tomhle úplný laik, tak si nechám rád poradit. Mě se třeba líbí Tracker od Toma Browna, ale jak říkám, vůbec tomu nerozumím. Jde mi o to, aby nůž vydržel těžší práce a zároveň byl alespoň trošku na ty jemnější (nevím, jestli nepíšu hovadinu, jestli ano, tak mě omluvte). Nechci zavírák, ten už mám, ale spíš dělníka, se kterým si můžu ukrojit i chleba.
Posláno:
Začátečník
Jo, pokud by ten Tracker byl dobrý nůž (myslím tvarově), napište mi pls, kdo by byl schopen mi ho udělat (chtěl bych na něm nějaké úpravy). Přečetl jsem si nějaké recenze (i tady) a hodně lidí si stěžuje na pilku a vůbec se o tomhle noži moc neshodujete a já nevím, co si mám vybrat. Tak doufám, že moc neprudím, bo tomu fakt nerozumím.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/26/2001
Trackerem si zrovne ten chleba moc neuriznes Happy
Moje tipy: Fallkniven A1, Ontario RTAK, Ontario RAT7, BK7 (za zlomek ceny) a hlavne v tehle cenove hladine si ho muzes sam navrhnout a nechat udelat kterymkoliv nozirem u nas.

edit: jen muj velmi skromny nazor > nesnaz se najit nuz, ktery bude pilkou, sekerou a nozem zaroven - ziskas tezkou neobratnou vec, ktera bude mizernou pilkou, mizernou sekerou a mizernym nozem. Najdi si dobrou sekerku, slusnou skladaci pilku a nuz, ktery ti sedne do ruky > na vahu to bude o neco vic, ale usetris si spoustu prace.
Posláno:
Začátečník
A v tom je zakopaný pes. Já si vyberu nůž podle vzhledu (líbí/nelíbí), ale ne podle kvality. Takže nůž si navrhnout můžu, ale bude mi za velký peníze naprd. Proto se ptám tady. Líbí se mi třeba nože od Mikupa.
No, když jsem si teda ujasnil, že budu i nadále tahat sekerku a pilu (ten batoh zase nějak těžkne) a po přečtení recenzí se rozhodl pro Fallkniven, není A1 trochu velká? Nebyla by lepší S1? Jen se ptám? Jaké jsou pro a proti obou nožů?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/9/2006
mimochodem TOPS ted dela i zmensenou verzi Tracker, tak se na nej taky koukni. Jinak moje tipy Fallkniven, no mozna ze se s tim rozpoctem i vejdes a muzes si koupit i Chris Reeve. Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/28/2006
Jestli sebou budes tahat sekyrku tak staci Falkniven S1 s kratsim ostrim. Ale za 7.5k bych se na predrazenyho Fallknivena vykaslal a nechal si udelat nuz tady od lidi.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2006
Za sebe doporucuju Fallkniven Happy. A1 jsem tahal po horach a po lesich dost dlouho, je to odolna kudla ktera si necha naprosto bez problemu libit i hodne tvrde zachazeni. Cepel z VG10 drzi vyborne ostri, rukojet sedne perfektne (aspon me), kvalitni kozene pouzdro je super. Prace se drevem (sekani, stipani, lamani, paceni), nebyl problem pouzit nuz pri bourani prasete, porcovani jehnete/kralika/kurete/ryby, krajeni masa, krajeni/cisteni zeleniny (tu nezeru takze jsem testoval jen cibuli a brambory tusim Happy ), krajeni chleba/peciva, otevirani konzerv ... jediny problem je ten ze nuz ma tloustku cepele 6mm takze na nektere jemnejsi rezaci prace je pochopitelne trochu neohrabanejsi ale neni to nic hrozneho. S ohledem na cenu noze a superlativy kterymi ho popisuje vyrobce jsem nuz projel i nekterymi tady na foru probiranymi "prasackymi" testy. Sekani hrebiku naprosto bez problemu, na cepeli se objevila jen slaba stopa otupeni, zadne zuby nebo vylomene ostri (testoval jsem 3x), silny uder naplocho do zelezne traverzy, stoupani na cepel vrazenou mezi dve prkna (cca 80kg zatez), probodavani plechoveho barelu taky bez problemu. Asi nejtvrdsi test bylo sekani tvarnice (pod dojmem testovaciho videa od Busse Happy ) kdy kudla skoncila tupa jak poleno ale prezila bez problemu. Nakonec jsem si koupil k A1 i maly F1 ktery nosim jako EDC nuz a pouzivam snad jeste tvrdsim zpusobem nez velkeho brachu (rezu s nim krome jidla a dreva i lino, plastove folie, kartony, obcas riznu nebo oholim nejaky drat, parkrat z nedostatku jineho nastroje delal diru do zdi nebo parapetu). IMHO s Fallknivenem nemuzes slapnout vedle Happy. Jedina zasadnejsi slabina Fallknivenu je absence kovove zastity takze pri neopatrnem a tvrdem zachazeni je mozne si poskodit rukojet z mekkeho kratonu/thermorunu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Určitě se ti dostane hodně rad a inspirace a já taky trochu přispěju. Na účely, které uvádíš, považuju za dobrou volbu starý dobrý Kabar, mám původní verzi s koženou rukojetí a vždycky výborně posloužil. Před časem jsem ho nahradil nožem od Honzy Jehlíka a jsem s ním maximálně spokojen. Výborně řeže i seká, ocel D3 se ukázala jako dobrá volba a čočkový průřez je na nože podobného určení opravdu jedno z nejlepších řešení. (viz foto). Z dalších nožů se mi líbí BK7, sice ho nemám, ale zkušenosti ostatních jsou vesměs pozitivní - viz recenze (BK7 i kuchák H. Jehlíka) Trackera bych z úvah vypustil, moc komplikované tvary ve mě nebudí důvěru, obvykle platí, že jednoduché věci fungujou daleko líp a u nožů to platí dvojnásob. A už vůbec si neumím představit, jak si tím trackerem řežeš chleba.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Štamgast
Nějak jsem zapoměl na tu fotku, takže tady je.

"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/28/2006
Souhlas s Galilem. Jehlikuv nuz bych bral vsema...20. Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/27/2006
některé z dobrých možností podle mne jsou
Fallkniven A1,
SOG Tech Bowie (stejně jako u A1 je k dispozici i černěná verze),
SOG Seal Knife 2000,
SOG Tigershark,
tvarově klasický Ka-Bar (nejlépe Next Generation s Kydex pouzdrem),
Ontario RAT-7,
Becker Knife & Tool BK-7,
Tops Fire Strike,
a ještě bych pár kousků určitě vyšťoural (tohle je jen co mi zrovna přišlo na hlavu), na výběr je v této "cenové" opravdu dost dobrých nožů, já osobně bych pak prioritně volil nejspíše ten Fallkniven A1 Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/15/2006
A co Chris Reeve Shadow III nebo Mountainer nebo Aviator ?
Posláno:
Začátečník
Zmiják napsal:
A co Chris Reeve Shadow III nebo Mountainer nebo Aviator ?
Aviator mi příjde docela malý a lehký na nějaké ty těžší práce, Mountainer a Shadow za danou cenu (7500Kč) bude u nás shánět asi docela dost špatně, jinak jsou to ale zajímavé nože
Posláno:

Štamgast
Jestli můžu poradit, nechoď do dutých brusů, čepele jsou pak choulostivější a při řezání rozhodně nejsou vždy lepší. Sázej buď na konvex - Falkniveny, Jehlík, ploché brusy - Ontario, BK7, nebo šavlové brusy - Kabar. Těch nožů je fakt hodně a vybírej spíš srdcem. Hranici sis položil dost vysoko, tak bych možná pomýšlel na něco od nožíře, je jich tu hodně a dobrých a u většiny nožů ti určitě zbyde z tý sumy na pivo (na hodně piv)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Co máte s těmi dutými výbrusy? Už jsi Galile někdy nějakej nůž s duťákem zničil? Vždyť to je kokotina. On totiž není duťák, jako duťák, dá se udělat i velmi mohutně a "nezničitelně", obzvlášť u silnějších materiálů. Přikládám obrázek - první je jasné, že to není typ výbrusu na nějakou hrubější práci, my děláme na větších nožích ale ten druhej typ a tam už je to v podstatě jedno, má vlastnosti vypouklého, ale nevypadá to jako krompáč, má jistou eleganci - viditelnou linku. Dám dnes obrázek na svoje vlákno - to je přesně kudla a výbrus, o kterém tady kvákám ...

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
viděl bych to také tak, mimochodem tomu u nás říkáme výbrus dutý s klínem a má ho většina loveckých nožů, které mám k dispozici
co je prosím ten šavlový brus?
trochu mi příjde, že tím byl myšlen právě ten dutý s klínem a pak bychom byli asi všichni tři zajedno
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Já myslím, že Tom Brown Tracker asi špatný nebude. S tím chlebem se to dá nějak zvládnout vždycky - přinejhorším ho ulomíš ne?Wink Zkušenost s tím nožem bohužel nemám, rád bych ale měl.
Jinak pokud nebudeš chtít hand made, tak můžu doporučit z vlastní zkušenosti taky A1. Perfektní je k němu kydexové pozdro a tek-lok. Nůž se pak dá upnout prakticky na všechno. Jestli ti nevadí větší nože, tak klidně i A2. Radši si je ale někde napřed osahej. No a když bys chtěl nějaké pěkné combo, tak bych si asi vybral F1 s kydexovým pouzdrem a sekyrku - Wildlife Hatchet od Gransfors Bruks. Samozřejmě ale v úvahu připadají i levnější varianty - třeba ten zmiňovaný Becker. Nože SOG nejsou špatné, ale na kemping mi moc nesedí (mám Seal 2000). Taky jsou vzhledem k použitému materiálu dost drahé.
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:

Štamgast
Petře, nemám principiálně nic proti dutým brusům. Jen na nože pro těžkou práci se podle mě hodí víc ty plochý, konvexní nebo šavlový brusy. Zčásti kvůli odolnosti - ne, že bych přímo nějakou čepel zničil, ale pár jsem jich už opravoval, když se po výpravách domršily. Šlo vesměs o pobyty v poměrně pustých oblastech, měřívali jsme tam jakési údaje a dělali dokumentační fotky pro meteorology a geology, šířeji to rozebírat nebudu, byla by to nuda, ale byly to vesměs týdenní pobyty bez styku s civilizací. Nožema se dělalo dříví na oheň, připravovalo se jídlo, pravda, občas se hloubily díry na přístroje, ve starých štolách v Borovci se i uloupávaly vzorky hornin - v součinnosti s geolog. kladivem - a dělaly se různé psí kusy. U nožů s dutým brusem se častěji vyskytovaly vylámaný zuby a vyhnutí ostří do strany. Navíc obecně se mi pohodlněji vždycky dělalo s plochým výbrusem. Nevycházím z teorie, ale ze svých zkušeností a zkušeností bývalých kolegů.
Posláno:

Štamgast
bigmuzzy napsal:
viděl bych to také tak, mimochodem tomu u nás říkáme výbrus dutý s klínem a má ho většina loveckých nožů, které mám k dispozici
co je prosím ten šavlový brus?
trochu mi příjde, že tím byl myšlen právě ten dutý s klínem a pak bychom byli asi všichni tři zajedno

Šavlový brus je v podstatě plochý, ale není po celé šířce čepele. Viz třeba Kabar
Posláno:
Začátečník
Galil napsal:
Šavlový brus je v podstatě plochý, ale není po celé šířce čepele. Viz třeba Kabar
aha už chápu
otázka: na starým Ka-baru je plochý výbrus?
ptám se proto, že mám jen Next generation a na něm mám dutý s klínem
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum