ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
kovářské uhlí Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2007
Krásný den přeji
prosím neřešil někdo jak nadrtit velké uhlí, v mém případě kosk, na vhodnější velikost?
Zaujalo mne toto:

Nevlastní někdo zdejší něco podobného?

Díky moc za rady, které by neobsahovaly kladivo. Laugh
Ondřej
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/17/2008
Ahoj,
taky jsem o něčem podobném uvažoval. Nejdřív jsem to řešil tím kladivem a jako hnací síla byl synHappy . Teď jsem si zajel už pro hotový, nevím jak to máš daleko, tak ti to snad pomůže-
http://www.brikety.eu/balene-uhli/koks-hrasek
Ať se daří.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2007
Krásný večer přeji
děkuji za tip na uhlí. Ale pokud by někdo měl možnost drcení toho koksu, byl bych raději. Nejde ani o to že nemám čím topit, ale zbyl nám doma nějaký ten míšek hrubého koksu z dob kdy jsme na něj měli kotel. A tak bych jej rád pomalu zpracoval, přece jen vozit domů další uhlí, když tohle doma překáží se mi moc nechce.

Ondřej
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Drtič na uhlí v kovárně na Krumlově na koks by to fungovalo asi taky.

Luboš vložil tyto přílohy:
WP_20150903_12_18_44_Pro.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/10/2018
Dobrý den.
Prosím, nevěděl by někdo z vás kde by se dal sehnat koks frakce 5-20mm v Praze nebo okolí.
Děkuji
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/9/2021
Dobrý den,

rád bych požádal všechny zkušenější kováře o pomoc s volbou vhodného uhlí. Jsem na samém začátku, tak jako asi byla i řada z vás. Nevím, co se honí v hlavě ostatním začátečníkům, ale u mě to byla na prvním místě výheň, pak kovadlina (kterou ještě nemám a usilovně shání), ale ta třetí základní věc je palivo. Vím, že nejlepší asi je si vše vyzkoušet na vlastní kůži, ale rád bych se vyhnul začátečnickým chybám. Poslední zmínka v tomto tématu je tu cca 6 let stará. Za tuto dobu se jistě spousta věcí změnila a myslím(doufám), že se i dostupnost a to i s ohledem na BOOM v současném nakupování po internetu.

Jde mi zkrátka o to, zda by zkušenější páni kováři nemohli nastínit, jak to dělají oni. Jaké palivo používají, jaké jsou vůbec použitelné druhy, jaká je jejich spotřeba, jak výheň roztopit, zda palivo nějak mixují atd.. Prostě dát začátečníkům co mají vůli, toto krásné řemeslo podpořit, pár cenných rad do začátku. Měl jsem možnost jednu kovářskou dílnu navštívit a tam pan kovář používal klasické uhlí co se dává normálně do kamen, no nevím, asi je to levné řešení (dle jeho slov), ale nevím, jestli správné.

Omlouvám se, jestli už tato otázka někde padla a já odpověď na ni ve spoustě těch informací zde na fóru přehlédnul. Popřípadě uvítám nějaký odkaz na toto téma.

Předem díky všem za čas

Lukáš
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Lukas80 napsal:
Dobrý den,

rád bych požádal všechny zkušenější kováře o pomoc s volbou vhodného uhlí. Jsem na samém začátku, tak jako asi byla i řada z vás. Nevím, co se honí v hlavě ostatním začátečníkům, ale u mě to byla na prvním místě výheň, pak kovadlina (kterou ještě nemám a usilovně shání), ale ta třetí základní věc je palivo. Vím, že nejlepší asi je si vše vyzkoušet na vlastní kůži, ale rád bych se vyhnul začátečnickým chybám. Poslední zmínka v tomto tématu je tu cca 6 let stará. Za tuto dobu se jistě spousta věcí změnila a myslím(doufám), že se i dostupnost a to i s ohledem na BOOM v současném nakupování po internetu.

Jde mi zkrátka o to, zda by zkušenější páni kováři nemohli nastínit, jak to dělají oni. Jaké palivo používají, jaké jsou vůbec použitelné druhy, jaká je jejich spotřeba, jak výheň roztopit, zda palivo nějak mixují atd.. Prostě dát začátečníkům co mají vůli, toto krásné řemeslo podpořit, pár cenných rad do začátku. Měl jsem možnost jednu kovářskou dílnu navštívit a tam pan kovář používal klasické uhlí co se dává normálně do kamen, no nevím, asi je to levné řešení (dle jeho slov), ale nevím, jestli správné.

Omlouvám se, jestli už tato otázka někde padla a já odpověď na ni ve spoustě těch informací zde na fóru přehlédnul. Popřípadě uvítám nějaký odkaz na toto téma.

Předem díky všem za čas

Lukáš

Ahojky, koukni třeba na Jůťůb Roman Pausch. Trochu to tam v jednom videu rozebírá Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/18/2013
Richardos napsal:
Lukas80 napsal:
Dobrý den,

Předem díky všem za čas

Lukáš

Ahojky, koukni třeba na Jůťůb Roman Pausch. Trochu to tam v jednom videu rozebírá Happy

https://www.youtube.com/watch?v=V68TBE99z9s

Roman Pausch.
Posláno:
Začátečník
Díky, to video jsem už viděl, ještě než jsem napsal, je to takový popis co jednotlivé druhý umí. Přiznám se, že jsem čekal reakce typu :
rozhodně nejlepší je tohle nebo ono, ale vypadá to, že jednoznačná odpověď asi není a kažkdý to vidí trochu jinak. Asi mi tedy nezbude nic jiného, než se nějakou cestou vydat a na vlastní pěst vyzkoušet co a jak.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
Podle mě moc variant není. Kvalitní uhlí - tzv.kovářské, koks a pak plyn (pokud neuvažuješ indukční ohřev). Zkus se podívat na stránky amaterského kováře http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/jak_postavit_kovarnu/par_slov_o_uhli.htm
Posláno:
Začátečník
díky moc za tip. Jdu se na to podívat.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Ja kupuju kovarske uhli ořech 2 v Tisnove, obcas to prolozim koksem, ktereho mam 3 pytle, ale musim ho rozbijet
Posláno:
Štamgast
Jestli mohu poradit tak si kup pytel kovářského uhlí ( já kupuji v Praze u Žižkovského nádraží) Německé prané kovářské uhlí v červeném pytli cena byla tuším 365,- Kč za kus, k tomu kup dřevěné uhlí to koupíš všude a vyzkoušej to co ti bude vyhovovat.
Koks je dobrej na větší věci, ale špatně je v malém ke koupi hrášek a roztloukat velké kusy je k vzteku. Na plynu dělám nejraději, škrtneš chvilku počkáš a jedeš. Na jeden kus ideální, ale jsi omezen rozměry pece. Pokud máš alespoň základní dílenské vybavení ,tak není problém plynovku vyrobit včetně hořáku. Můj výtvor najdeš v sekci plynová pec a složil jsem ho ze zbytků co jsem vyhrabal pod stolem v dílně a koupil jsem jen tu redukci. Tolik moje zkušenost a pusť se do díla.
Nevím odkud jsi, ale nejlepší máš zajet ne nějakou akci a tam si to můžeš okouknou a případně i vyzkoušet . Teď je nejblíž Únětické kováni je tady na něj pozvánka.
Posláno:
Začátečník
Vencál napsal:
Ja kupuju kovarske uhli ořech 2 v Tisnove, obcas to prolozim koksem, ktereho mam 3 pytle, ale musim ho rozbijet

to sem si právě říkal že nějaký promíchání s jiným druhem bych mohl taky zkusit.
Posláno:
Začátečník
Luboš napsal:
Jestli mohu poradit tak si kup pytel kovářského uhlí ( já kupuji v Praze u Žižkovského nádraží) Německé prané kovářské uhlí v červeném pytli cena byla tuším 365,- Kč za kus, k tomu kup dřevěné uhlí to koupíš všude a vyzkoušej to co ti bude vyhovovat.
Koks je dobrej na větší věci, ale špatně je v malém ke koupi hrášek a roztloukat velké kusy je k vzteku. Na plynu dělám nejraději, škrtneš chvilku počkáš a jedeš. Na jeden kus ideální, ale jsi omezen rozměry pece. Pokud máš alespoň základní dílenské vybavení ,tak není problém plynovku vyrobit včetně hořáku. Můj výtvor najdeš v sekci plynová pec a složil jsem ho ze zbytků co jsem vyhrabal pod stolem v dílně a koupil jsem jen tu redukci. Tolik moje zkušenost a pusť se do díla.
Nevím odkud jsi, ale nejlepší máš zajet ne nějakou akci a tam si to můžeš okouknou a případně i vyzkoušet . Teď je nejblíž Únětické kováni je tady na něj pozvánka.

Bezva i tobě Lubo moc díky za rady, jsem z Krkonoš. Dobrej nápad je se někam podívat, doufám, že teď ty akce budou truchu přístupnější. Psal jsi že nejraději děláš na plynu, dokázel by jsi i porovnat, co je levnější? Zda uhlí nebo plyn?? Popřípadě jak dlouho jedna láhev vydrží? Když se bavíme o plynu, je to klasický propan - butan? Zatím se tu na fóru orientuju docela obtížně, nasměruj mě prosím kde najdu tu pozvánku.

Díky za vše

Lukáš
Posláno:
Štamgast
Cenu moc neřeším a dělám na tom co mě na konkrétní práci vyhovuje. Vychází to tak na stejno, ale to je můj dojem a záleží jak to ženeš. Plyn používám normální propan-butan a co se týče spotřeby tak v Masečíně nám vydržela desítka bomba na dva dny, ale záleží na tom, jak to ženeš.
Když si do vyhledávače v pravém horním rohu napíšeš Plynová pec tak tom najdeš spoustu informací jak o stavbě tak o provozu. Stejně tak stačí napsat Únětické kování a máš co číst.
Odkaz na Únětické kování je zde:
https://www.knife.cz/DesktopModules/YetAnotherForumDotNet/resource.ashx?ab=727584
Posláno:
Začátečník
Luboš napsal:
Cenu moc neřeším a dělám na tom co mě na konkrétní práci vyhovuje. Vychází to tak na stejno, ale to je můj dojem a záleží jak to ženeš. Plyn používám normální propan-butan a co se týče spotřeby tak v Masečíně nám vydržela desítka bomba na dva dny, ale záleží na tom, jak to ženeš.
Když si do vyhledávače v pravém horním rohu napíšeš Plynová pec tak tom najdeš spoustu informací jak o stavbě tak o provozu. Stejně tak stačí napsat Únětické kování a máš co číst.
Odkaz na Únětické kování je zde:
https://www.knife.cz/DesktopModules/YetAnotherForumDotNet/resource.ashx?ab=727584

Ahoj Lubo už to celé téma plynových pecí louskám a vstřebávám cenné informace. Nakonec jsem našel i ten odkaz na Únětice. Ještě jednou moc díky za vše.

Lukáš
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum