ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2012
Dušan napsal:
Ahoj všem.
Sháním vrtáky do kalené oceli.
Vrtaný materiál něco na způsob 17029, tvrdost 53-55 HRc.
Průměr vrtáku 2 mm.
Máte někdo tip? Je to reálné při tak malé díře?

Jasně, já mám TK 1,8mm, vrtám tím čepele po kalení na detent ball. Vrtáky vrtají jedna báseň, jen se v hluboké díře trochu topí, protože mají rovnou drážku, tak neodvádí dobře třísku. Někde mám tu krabičku vyfocenou.
Prodává v Brně na Údolní firma TTI, stojí do čtyř kil.

MacWasil vložil tyto přílohy:
13246430_1139594209394957_2124657055008984401_o.jpg.jpg

KONTAKT JEN MAILEM!!!!!!!! na PM nebudu více reagovat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Díky!
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Dušan napsal:
Ahoj všem.
Sháním vrtáky do kalené oceli.
Vrtaný materiál něco na způsob 17029, tvrdost 53-55 HRc.
Průměr vrtáku 2 mm.
Máte někdo tip? Je to reálné při tak malé díře?
Na čem budeš vrtat?Jen kvůli tomu abys nekupoval jeden karbiďák za druhým(něco zavibruje a ulítne ti jak prd).Drobotinu do 3,5mm mám od Garantu a celkem spokojenost.Jen u kovaného materiálu musím dávat bacha při výjezdu na druhé straně aby se nekousl a neštípnul.Podložka do jisté míry pomůže,ale ne vždy,tak se zkracuje tak dlouho až je z něj výborná rysjehla do verzatilky.Taky nebrat zbytečně dlouhé aby to kvůli velkému vyložení nemělo tendence pružit.Mrkni na www.tolscout.de ,je tam i nástrojová poradna
PS:většinu věcí vrtám dá se říci kalených(po překování je značné procento ocelí normálně nevrtatelných)
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Vrtačka ruční ve stojánku. Žádná pevná stojanovka.
Skrz vrtat nebudu, tam je to v pohodě.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Prubnout něco takového: http://aukro.cz/sada-vrtaku-od-0-3-do-1-2-mm-po-0-1-mm-carbid-cnc-i5976331094.html
Nemůžu to teď najít,ale někde jsem to tam viděl až do 3mm(uvažoval jsem o nich,ale pak jsem to "zazdil") s ruční vrtačkou ve stojanu tak to přeju hodně štěstí a pevné nervy.Otáčky by při přimhouřených očích stačit mohly,ale obávám se vůlí stojanu s házivostí vrtačky.Když se to posčítá a sejde bude nejspíš po vrtáku.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
4mm vrtákem obyč. vidiákem to jde, stojánek není tak "měkký"...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/8/2015
Můžu potvrdit....Ta sada vrtačku je fakt superHappyPokud ovšem nemáš tuhou vrtačku s otáčkami aspoň 6000ot tak lítaj jeden za druhým Grin. Já sám už mám asi čtvrtou sadu.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/24/2013
Parada borci díky! Tak jsem to vyzkoušel. Vrtal jsem rezny kotouč z pily na kov vrtakem s vidiovou špičkou a šlo to paradně!

+ bych dodal nevrtat na jeden raz ale v intervalech (zatlačit a vytahnout)
při vrtani na jeden raz se kov taví a za*ebe se vam vrtak... Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Zdravím pánové, potřebuju vrtnout do kalenýho, koupil jsem ARTU vrták a chci se zeptat jestli mazat/nemazat, chladit/nechladit? Nebo nějáká rada na co dát bacha?
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2009
GanGreen napsal:
Zdravím pánové, potřebuju vrtnout do kalenýho, koupil jsem ARTU vrták a chci se zeptat jestli mazat/nemazat, chladit/nechladit? Nebo nějáká rada na co dát bacha?

No nevím jestli poradím. Já chladím. Nevím jestli je to správně ale prostě mi to nedá. Co je ale hlavní, nevrtat s vrtáky ARTU do "prázdna". Vždy je nutné podložit nějakou ocelí. Jinak se při dovrtávání oštípou plátky. Tj. nedělat průchozí díru.
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/19/2014
GanGreen napsal:

Cau, konkretni vrtaky neznam ale celkove naradi s tvrdokovem nema rado teplotni soky. Cili bud chladit poradne nebo radeji vubec. Olej by tolik uskodit nemel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Co vím,tak doporučení je nechladit,vrtat na vysoké otáčky a rozhodně podložit. Viz.výše.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Pánové, díky moc Ok s podložemím počítám, chladit teda nebudu, vysoké otáčky sem tak něják tušil mrGreen takže fakt díky!! snad to nezkurvim Happy
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Ahoj, na základě informací z Matova vlákna jsem koupil vrtáky ARTU, které by měly bez problému vrtat i do tvrdých materiálů. Nedávno jsem měl možnost to vyzkoušet u kamaráda, potřeboval cca 40-50 děr do L profilu, materiál neznámá ocel, síla materiálu 3-4mm, požadovaná díra 8mm

Na místě jsem zjistil, že normální vrták se nechytá, s dobře nabroušeným HSS jsem dal jednu díru a konec. Vrtáno v ruce u kamaráda na zahradě. Vytáhl jsem ty svoje speciální ARTU vrtáky a najednou to šlo. Vrták začal vadnout po cca 40 dírách, ale dovrtal jsem to celý.

Vrták je poničený - a zde je můj dotaz - jde to nějak nabrousit? V nejhorším koupím nový, ale raději se nejdřív zeptám, než to vyhodím. Vylámané hrany jsou zřejmě způsobené vrtáním bez podložky, to jsem bohužel dopředu nevěděl.

Přiložené obrázky: 1 a 2 vrták ARTU po 50 dírách, 3 nový vrták ARTU, 4 běžný HSS po 2 díře - nedovrtal, 5 nějakej číňan po 1 pokusu, prý speciální povlak Laugh Laugh Laugh

tomas72 vložil tyto přílohy:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
č1 pokud je alespoň část destičky nepoškozená tak přebrousit. Potřebuješ na to speciální kotouč nejlépe diamantový
č.4 uříznout to vyžíhané , znovu nabrousit a bude dál sloužit.
č 5 pokud je to vrták s destičkou na ostří tak platí postup na vrták č.1 , jinak normálně nabrousit.
Předpokládám , že umíš nabrousit vrták. Happy Když tak požádej někoho ať ti to ukáže.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Díky Luboši, klasický vrták nabrousit umím, no a destičky na diamantu se holt budu muset naučit Happy
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Artu znám, ale nepoužívám. Vrtám to videákem do zdi který si sám přebrušuji. Za mě super kvalita Alpen (Hornbach - bacha, kvalita je dle počtu hvězdiček)
Ale vrtat to v ruce…..klobouk dolů. Já pouze na stojanovce.
Přebroušení SK plátku na zeleném kotouči (složení kotouče odpovídá použití na SK plátky)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/8/2017
Vrtáky Artu jsou fajn, ale jak se píše výše ve vlákně... nechladit, podložit a pevná stojanová vrtačka, pokud jde o kalenou ocel. Cihlu a beton to dá i z ruky. Sám aktuálně kupuju cca 3 sadu, protože mám stojanovku která je na prd a karbidové hroty se lámou, ale už mám vybranou náhradu (po konzultaci s MATem Laugh).

Mám TIP na ještě jedny vrtáky, které bych rád vyzkoušel, neznáte někdo? Máte zkušenost? Dají se u nás sehnat?

Bodlak vložil tyto přílohy:
IMG_20190717_080031.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/8/2017
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Alpeny jsou v pohodě. Ale je fakt,že do kaleného jsem ještě nešel…
Kámen,sklo,slinutá mrazuvzdorná keramika,”modrý” beton. Ostří vypadá dobře.
Mám trochu strach,že ty SK plátky olámu o to šrafování. Lepidla neudržela,tak tam chci ženě vrazit nějaký ten čep…

Koroze na šestihranu snad nikoho neurazí…

Muscatel vložil tyto přílohy:
522EACC9_57E7_4C1C_A9B9_7EED0603CE38.jpeg.jpg
05EC890A_578F_4BCB_A1AA_CFDC88CFDDD0.jpeg.jpg
F1D65593_B1C2_4749_9647_C9F5CAC1D884.jpeg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum