ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Bodák vz.58 Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
nafotil jsem co je na pouzdru i na bajonetu . Podle čísla na bajonetu se dá určit rok výroby ? Nafotím to třeba znova pokud ti to k něčemu bude .
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/13/2022
Nic se určit nedá. Kdo ti to řekl? Jen na pochvě je razitko s rokem.
FMJ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/13/2004
Razízko s číslem 61 značí rok, kdy proběhla přejímka daného předmětu armádou. Nemusí nutně znamenat rok výroby, ale dá se usuzovat, že po vyrobě určité série došlo k hromadnému přijetí přímo armádou - znak dvou zkřížených mečů, tzn. že rok výroby bude buďto stejný, nebo nižší, než ve kterém jej armáda "papírově" přijala (do evidence). Přejímky se dějí po sériích, protože najednou to prostě nejde.

Velmi pochybuju, že probíhala zvlášť přejímka pouzdra a zvlášť bodáku. Navíc jak značit bodák, že.... Analogicky jako u UTONu atd....Ikdyž, zaručit, že v pouzdře je bodák, který tam byl v době přejímky, to asi nelze... Nicméně podle konstrukce by to, velmi obecně, určit šlo....
Kdo je příliš zvědavý, ten nebude nikdy moc starý.....
Posláno:
Pokročilý
Pokud je někdo schopen dohledat jak fungovala přejímka dalo by se to podle toho odvodit. Varianta 1 přímo u výrobce (model první republika) varianta 2 v armádních skladech. Další věc je jak se značil. Je nereálné že by se kompletoval a přejímal bodák, pochva, puška, sumka, .... komplet. Pravděpodobně byla přejímka rozdělena. Rok na pochvě je cca teda reálný. Na pušce také. Na sumce pokud je tam razítko také. Ale bajonet je nereálný určit max to výrobní provedení.
Posláno:
Štamgast
Nemyslím si že bych měl nějaký unikát .Jen mne od začátku zajímalo že to pouzdro je opačné než ostatní . Ted už vím že se taky standartně vyráběly a mne je na prd protože jsem pravák.
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...nikdy to nebylo tak,že se dodali bajonety,pouzdra jakože salám a housky...toho mi dejte tolik toho tolikOh No bajonet je a byl příslušenství, veškerej materiál měl předepsanou bednu,vojenskej matroš byl zabalenej docela důmyslně,aby se nepoškodil aby se to uneslo aby se to dalo dobře štusovat atd atd...kdo byl na vojně,jakože v kasárnách né na katedře a dostal se do skladu nebo k inventuře,stěhování atd.atd to viděl...já jsem leváky zažil,jejich levorukost měl každej "v píči",v přijimači žrali polívku pravou a levou měli v kapse,některý se ozvali...jednou a pak už nikkdy,stejně tak lidi s brejlema při jiných činnostech,já pamatuju že se neřešili nejen leváci,ale co mě tenkrát fakt překvapilo,že se vůbec neřešili třebas neplavci.Trochu to vypadá z některejch příspěvků,že člověk přišel nahlásil,že je levák,že nepije mlíko a že chce postel u okna...Oh No Laugh

EM vložil tyto přílohy:
sa1.jpg.jpg
sa2.jpg.jpg
sa3.jpg
sa5.jpg.jpg
sa4.jpg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
ZI
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/5/2007
Podle dřevěných střenek první varianta, takže ten rok 1961 je možný.

Jinak věcí či variant, které byly a v předpisech nejsou nebo naopak v předpise jsou a fyzicky je snad nikdo neviděl je kupa.
Namátkou u věcí "vzor 85":
Výsadkářská malá polní má v předpise dva spodní popruhy, v reálu jeden a D.
Poslední šarže blůz a kabátů měli suché zipy na jmenovky, často se potom u útvaru z důvodu jednotnosti zas odpárávaly.
KS 85 = kapesní svitilna 85, umělohmotná náhrada plechových tříbarevek, dokonce měla snad i plavat. Jinde než v jednom ženijním předpise (někdy z konce 80.let) jsem o ní neslyšel ani neviděl.
Posláno:
Pokročilý
Ok Uton se třeba kompletoval v Milkovu a balil do krabice po 20kusech plus jeden brusnej kámen. Tak že tam je jasné že razítko na pochvu dával Kozak Klatovy nebo po jejich dodávce Milkov. Teda spíš člověk z armády k tomu určený. A teda pochvu sumku buď značil výrobce nebo pak až Zbrojovka pokud ty bedny kompletovala s puškama a bajonetama, ale podle kodu SHE asi ano. Zase tam byl člověk z armády co to přejímal. Výstroj vz.85 stejně jako pistol vz.82, Bonus jako náhradu Utonu a další většina útvarů do roku 1989 nedostala a jejich předpisy tudíž nebyly vydány nebo ani vyhotoveny. Proto to nemá cenu porovnávat.
Posláno:
Pokročilý
Pokud by si vyndal bajonet z bedny kde je všechno značené stejně a bedna zapečetěná z fabriky tak máš skoro jistotu 99% že ty věci jsou vyrobené v jednom roce. Ale po inventurách, střelbách, cvičeních, ...... se ty věci pomíchají. To nepočítám ztráty. Kdy tě nechali po Doupově hledat bajonet který se stejnak nenašel a potom se musel doplnit do bedny ze skladu. Naštěstí to byl jen bajonet. ) Máš kus historie která někomu nic neříká někomu udělá radost ale ten rok je fakt k neurčení.
ZI
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/5/2007
"Namátkou..." versus tvé lpění na předpis (smiř se, armáda je bordel).

Mimochodem to párání sucháče svým způsobem šlo proti zákazu individuálních úprav oděvu, ale jednotnost zvítězila a podle mě ta "jednotnost" zvítězila i u pouzder.

A OT předpis na "85tky" vyšel v roce 1988 a to je taky nejnižší přejímačka, kterou jsem viděl, ale údajně někdo viděl i 1987.
A další namátkou: kalhoty vz.85 služební by taky neměly existovat.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
k diskusi výše, na vojně jsem byl, měli jsme tam leváky, já sám střílím v levém gardu a nikoho to nezajímalo, bodáky jsme nosili všichni nalevo.....
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:
Štamgast
Takže vlastně žádná historie tohohle pouzdra neexistuje .Prostě se to jen vyrobilo a nikdo to nikdy neevidoval .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Nevím, kam to dát...
Ale je to bodák na samopal vz. 58, tak nejspíš sem...

BON

https://www.youtube.com/watch?v=f0tParEcy2w
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum