ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
keramický nůž jak brousit Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
Kruci, nestíhám editovat - tak ještě doplním, co jsem dohledal:
Většina keramických nožů se vyrábí z keramiky tvořené kubickým oxidem zirkoničitým (ZrO2), který je možné stabilizovat přidáním malého množství Yttria - materiál tak získá odolnost proti mikropraskání a tím houževnatost. Viz Wiki
To samozřejmě platí pro kvalitní nože jako Kyocera (které díky tomu přežijou i pád na dlaždice, plus můžou být tenké a líp krájet), tržnicové budou tipuju jen z obyč ZrO2, který je jako materiál relativně levný (údajně).
Teď k věci - Brousky a brusné papíry používají jako abrazivum oxid hlinitý (Al2O3), nebo oxid křemíku (SiC). Aniž bych zabíhal do srovnávání jejich vlastností, oba dva jsou na modifikované Mohsově stupnici (jasně, je to hrubá, orientační stupnice) výše než ZrO2 Happy link
Takže, keramický nůž opravdu lze s jistou rezervou obtahovat i na smirkovém papíře Ok

Na to konto - teoreticky by to šlo i na brousku, např vodním kameni, brusivo je tam Al2O3 - ALE tipuju že pojivo by "nepouštělo" jako u ocelového nože a z broušení by se tak stalo jen šudlání po zrnech na povrchu, otupených několika prvními tahy (kamarád má vadný japonský vodník, který "nepouští" ani ocelovému noži - to je pak jako šudlat nůž po skle).
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/17/2007
Příspěvky: 542
McBarbar napsal:
Kruci, nestíhám editovat - tak ještě doplním, co jsem dohledal:
Většina keramických nožů se vyrábí z keramiky tvořené kubickým oxidem zirkoničitým (ZrO2), který je možné stabilizovat přidáním malého množství Yttria - materiál tak získá odolnost proti mikropraskání a tím houževnatost. Viz Wiki
To samozřejmě platí pro kvalitní nože jako Kyocera (které díky tomu přežijou i pád na dlaždice, plus můžou být tenké a líp krájet), tržnicové budou tipuju jen z obyč ZrO2, který je jako materiál relativně levný (údajně).
Teď k věci - Brousky a brusné papíry používají jako abrazivum oxid hlinitý (Al2O3), nebo oxid křemíku (SiC). Aniž bych zabíhal do srovnávání jejich vlastností, oba dva jsou na modifikované Mohsově stupnici (jasně, je to hrubá, orientační stupnice) výše než ZrO2 Happy link
Takže, keramický nůž opravdu lze s jistou rezervou obtahovat i na smirkovém papíře Ok

Na to konto - teoreticky by to šlo i na brousku, např vodním kameni, brusivo je tam Al2O3 - ALE tipuju že pojivo by "nepouštělo" jako u ocelového nože a z broušení by se tak stalo jen šudlání po zrnech na povrchu, otupených několika prvními tahy (kamarád má vadný japonský vodník, který "nepouští" ani ocelovému noži - to je pak jako šudlat nůž po skle).


Jestli k tomu můžu něco dodat – myslím, že je rozdíl brousit keramické nože, vyrobené ve vakuu ze skoro suchého prášku pod tlakem cca 300 t a vypálené v ochranné atmosféře, a nože, vyrobené „náhradní“ technologií v čínské manufaktuře …

Ty druhé by šlo brousit i na jemném (pokud možno rekrystalizovaném) karbidu křemíku

Pokud mi chcete cokoli napsat, pište mi prosím maily, na PM nemusím hned (nebo vůbec) reagovat. Díky.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
Jo, karbid křemíku, nevím proč jsem tam psal oxid Happy
Jak se u keramických materiálů projevuje tohle zpracování na tvrdosti vážně nemám ponětí. Co jsem se dočetl (odkaz na BF níže), hlavní kumšt je ona tajuplná stabilizace pomocí přesně správného mnoužství Yttria. Ta způsobí, že mezi nízkohustotním (low density) uspořádáním molekul ZrO2 je uvězněno (trapped) jistý obsah molekul s vysokohustotním (high density) uspořádáním, a když začne vznikat nějaká mikrotrhlina, dokážou se "rozbalit" do low density stavu, čímž ji zastaví. Ergo, nože z těchto kvalitních keramik jsou houževnatější Happy
Našel jsem nějaké uložené odkazy na stránky (v angličtině), které jsem si ukládal při zkoumání, jakže tu svou Kyoceru nabrousím - Diskuze na Bladeforums, Rady k broušení od jednoho prodejce
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
Abych zjistil, jestli šudlání po smirku není sebeklam a má na keramické ostří nějaký vliv, sáhl jsem po foťáku.
Dosud nezjištěné individuum mi na Kyoceře vyrobilo zoubky, tak jsem vzal 5*15cm kus obyčejného smirku gr 1000 z Bauhausu a pustil se do toho...hlubší z nich ještě trochu zůstal, už se mi nechtělo šudlat, ale aspoň jsem podle něj našel ono místo a je tam srovnání Happy


McBarbar vložil tyto přílohy:
DSC_3470.JPG.jpg


Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/26/2013
Příspěvky: 141
Já používám k broušení keramických nožů oboustranný diamantový brousek. Jedna strana má GRID 400 a druhá 1000. Zatím bez problému.


Zdeněk Vacek vložil tyto přílohy:
diamantbrus.jpg


Vaaca
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
Proti diamantu neobstojí nic Ok
Jen pozor na větší zrna, které občas bývají na nových diam.brouscích - do oceli to udělá rýhu (měl jsem někde mikrofotky takového nože z S30V), v keramickém noži se spíš vylomí zub.
Smirek jsem dával jako důkaz že to jde, a krom zanedbatelné ceny to hezky zahladí, nehrozí mikropila a následné vyštipování (to jsem na vlastním nezažil, ale prý to ozubení funguje jako iniciace mikrotrhlin, z čehož pak to vyštipování vzniká)
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2017
Příspěvky: 12
Kalich napsal:
S nabroušením keramiky opravdu nejsou žádné problémy.Jde to snadněji než u ocelových nožů.(odpadá stáhnutí jehly.Důležité je mít příslušné brousky.Já používám tyto http://www.rhplus.cz/RH/09_35.pdf nebo na předváděčkách u Prametu v Šumperku jsem zakoupil lapovací brusky různých zrnitostí

PDFko uz nefacha. :(
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/7/2017
Příspěvky: 11
... fachá, jen na něco zapomněl...
správně mělo být http://www.rhplus.cz/RH/2009/09_35.pdf
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 6,909
trochu opráším zapadlé vlákno dotazem:

každý známe jak nám donesou domácí mix nožů na nabroušení.. problém mi dělají keramické čepele.. umím to přiostřit diamantem ale je to drbačka a výsledek nic moc..

tak se chci zeptat: Našel už někdo řešení jak brousit keramické čepele strojně?

viděl jsem takové hrncové kotouče a diamantovým mezikružím ale nevím jak moc by to bralo ani jak by to šlo nabrousit..


Samurai vložil tyto přílohy:
cbn.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,515
Zdarec Same.
Tohle je miskovej dia kotouč na vyostřování nástrojů na nástrojařské brusce.
Kamoš ho má nasazanej na N1 (nástrojařská bruska) a používá na ostření monolitických fréz z tvrdokovu.
Dík za nápad, nějak mě to nenapadlo to vyzkoušet na keramický čepele.
Během týdne to vyzkouším a dám vědět jestli to funguje. Teda jestli už to někdo náhodou nezkoušel a nedá echo dřív.
Ale je dost možný, že to bude ostří vyštípávat.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2007
Příspěvky: 1,928
Ahoj,

Teď na IWA jsem měl premíéru slinutého karbidu na čepeli nože, keramický nůž už jsem před tím brousil, fakt je ten, že jak je diamantové brusivo, bere to vše.
Je to jako se vším, pokud je to na fofr, tak diamant až po co nejjemnější a pak jenom líznout na diamantové pastě, ale fakt je, že tak jedovaté jako ocel to není,,
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
Já keramické nože brousím na normálním pásu s posypem SiC (karborundum). Ten je o dost tvrdší než klasická zirkonová keramika. Akorát hodně chladit ve vodě a pokud máš možnost, tak dej menší otáčky.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
Same, možná by na zkoušku stál kup náhradního brusného kotouče k "universální šlejfmašině" Güde GUS 650, dodávají to i jiné firmy. Tak jak je je pro inzerovaná použití zcela nepoužitelná, ale ten kotouček (nějakejch 48 mm průměr, diamant na obvodu i na čele, tvrdějí že zrno 150) sám o sobě nebyl drahej (na Svárecky-obchod.cz teď zaň chtějí celejch 89 Kč), když ho řádně roztočíš ...
Já se kdysi nechal zlákat cenou a tuhle šlejfmašinu si pořídilCry , ale po pár zcela marných pokusech jí používám jen na vidiové nástroje a čistě z ruky, bez těch bazmeků co k tomu jsou. A docela spokojenost. Až na výdrž toho kotouče.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 3,104
Same, já to dělám úplně jednoduše, všem říkám, že diamantové kudly nebrousím Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 6,909
tak Vencova verze by šla taky ale nedělám to na kšeft a příbuzní a kamarádi se s keramikou vyhazují blbě, často je to až polovina jejich nožů v kuchyni jak je to dnes všude v akcích, za nákupní body atd..

Jsem zvědav na radasovo vyzkoušení.. ono u té keramiky prdím na případy vyštípnutého zubu, jde mi fakt jen o přelíznutí fazety a ušetření ručního šmrdlání.. zkoušel jsem kdysi i jemné diamanty a přijde mi to, že po přetáhnutí hrubším diamantem to řeže líp jak když pokračuju k jemnému, tahám to po ostří..
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,566
Já to jednou zkusil na "bílejch" čepelích a dostal jsem vzkaz, že před broušením to řezalo líp.... A taky jsem na to použil diamant pod vodou a až 1200 mesh.
Náš domácí černý je podstatně lepší - a to jsem nešel do tak jemného. Možná to je lepší - že by pilka??
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/27/2016
Příspěvky: 4
https://www.youtube.com/watch?v=FWXvDLnJg4A
toto vyzera super vec na tu keramiku
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris