ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nerez Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2006
actimel napsal:
zdravim vsetkych potreboval by som zistit nieco o vlastnostiach 440c zatial dakujem.

Materiálový list. Snad ti to něco řekne.

Příloha / Přílohy:
Material_440_C.pdf (53kb) staženo 153 time(s).

Je to boj
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/26/2010
actimel napsal:
zdravim vsetkych potreboval by som zistit nieco o vlastnostiach 440c zatial dakujem.

skus link: http://www.azom.com/details.asp?ArticleID=1024
je tam tabulka co obsahuje a tiez mechanicke vlastnosti
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/26/2011
Kdyby se někomu hodilo, mám tu snůšku nerezi 4301. Ale je to jen 16mm. ......
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/22/2007
Chtěl bych někdy v budoucnu až bude čas, (jestli někdy vůbec bude) zkusit za pomoci pana Dremela vybrousit nějaký korálky, lebky ala Starlingear, prstýnky a podobný kravinky ať už jako šperky na tělo nebo jako navlíkačku na parašňůru.

Na netu jsem trochu pohledal a většina těch věcí, co dělají šperkaři, je z "chirurgické" oceli AISI 316L. Jejím ekvivalentem by měla být DIN 1.4404 nebo 1.4435 a ty má v nabídce Akros. Nevím sice jestli by byla pro moje účely vhodnější tyč tažená, válcovaná, válcovaná za tepla/za studena, válcovaná za tepla a loupaná, atd... ale nejvíc by se mi cenově a dostupností líbily tyto:

http://www.akros.cz/tyce-kruhove-tazene-za-studena-h9-mat-14404/prod/

Prosím tedy Gonzu a další zdejší rytináře o vyjádření. Mám nějakou tu tyčku z odkazu koupit? Půjde z toho vůbec něco udělat a vrtat do toho o volný čas dremelkou? Nebo mám na to zapomenout a radši začít na experimenty shánět v patřičných rozměrech něco jako nerez ocel 303 (17243 , 1.4305) doporučovanou zde pro rytí?

A otázka číslo dvě: Jakej nerez nebo matroš obecně používáte na záštity třeba bowijáků? Typově mám na mysli něco, jako má Trman na svým bowie noži... prostě nerezka, co by se dobře ohlodávala...

upbraider vložil tyto přílohy:
Trman.jpg

Posláno:

Pokročilý
Opravdu není nikdo z rytců přítomen? Nebo všichni přesedlali na scrimshaw? Batalion nejspíš v hospodě, takže mi to zase zapadne na dno dnoucí ach joHappy

Posláno:

Pokročilý
...a skutečně zapadlo, ozval se mi jen dvorní dodavatel - ocelový baron Václav Špičák, že na šperky jen a jedině AK5. Po vyleštění do blesku by AK5 neměla korodovat ani nezakalená...

Jak to vidíte vy? Mně se do AK5 šperků moc nechce právě proto, že bych neodolal a asi je pak nechával ze starchu před rezí zakalit, což by zase zvedlo cenu a za krize se šetřit musí:)

Naopak 1.4404 se prý obrábí dost blbě....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Na šperky je dobrá potravinářská nerez- anc tuším se tomu nadává..dobře se opracovává jak nástroji tak kováním..Já jí používám na záštity i šperky...Happy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pokročilý
Normálně z hutních materiálů? Dík za odp! Zkusím poptat, uvidím. Každopádně to antikoro, co jsem kupoval jako plech na příložky u ruček motýlků, se opracovává o dost blbějš, než nezakalená AK5ka.Confused Ale asi hledám problém, tam kde není....na záštitu prostě libovolnej nerez...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/6/2005
Nejsem šperkař, ale 316 je zbytečně drahá.
Stačí ti obyčejná 304. Běžná potravina.
Jen si nechej brusivo extra na nerez,
ať tam nemáš ocelové zbytky .....

Sem tam něco dělám z kůže ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
AK5 ač vůči korozi mimořádně odolná poloferitická ocel poměrně slušně odolává i jen obrobená a vyleštěná v nezakaleném stavu si co se korozní rezistence týče nemůže k austenitkám ani čichnout.Poměrně slušně se opracovává i to co kupuju na nýtování ve Ferocentru(prý 1.4301).Jak je to s rytím nevím....Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Holky si často stěžujou, že nemůžou v uších nosit nic jiného, než zlato. I chirurgická ocel občas způsobí hnisání. Já bych to chtěl spíš na prstýnky, než náušnice, ale stejně....sestru mám moc rád na to, abych z ní dělal pokusnýho králíka. Zkusím tu potravinářskou otestovat na sobě, AK5 asi necháme nožům, eventuelně zainvestuju do tý 316....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
upbraider napsal:
Holky si často stěžujou, že nemůžou v uších nosit nic jiného, než zlato.
Nevěř jim kecaj....(tohle jsem taky slýchával,ale když si to vyberou samy ze svýho může to být klidně z nerezi)
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2010
No hlavně co se jako z chirurgický oceli prodává, tak nutně nemusí bejt, že?Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/29/2008
upbraider napsal:
...a skutečně zapadlo, ozval se mi jen dvorní dodavatel - ocelový baron Václav Špičák, že na šperky jen a jedině AK5. Po vyleštění do blesku by AK5 neměla korodovat ani nezakalená...

Jak to vidíte vy? Mně se do AK5 šperků moc nechce právě proto, že bych neodolal a asi je pak nechával ze starchu před rezí zakalit, což by zase zvedlo cenu a za krize se šetřit musí:)

Naopak 1.4404 se prý obrábí dost blbě....

Určitě jsem neřekl, že je na šperky jedině Ak5, ale co se obrobitelnosti týče tak je pro rytí velmi vhodná a přitom dostatečně odolná proti korozi. Co se týče korozivzdornosti je určitě vhodnější austenitická ocel, ale tam už je obrobitelnost horší záleží však na tepelném zpracování a konkrétní oceli.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
upbraider napsal:

A otázka číslo dvě: Jakej nerez nebo matroš obecně používáte na záštity třeba bowijáků? Typově mám na mysli něco, jako má Trman na svým bowie noži... prostě nerezka, co by se dobře ohlodávala...

čoveče to je ale obyčejná konstrukční ocel ... i když trochu neobyčejná .... kráááásně se leptá :)
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/3/2021
1,4301 nebude fungovat, 1,4404 je příliš drahý, doporučuji 1,4034
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/16/2009
A holky si často stěžujou...
Jo, vím, je to starší dotaz z května. Mojí dcerce kdysi hnisalo všechno, i zlato. Tak jsem jí udělal závěsky na náušnice ze zubařského drátku, tuším 0,5 polotvrdý.. Pár desítek let v pohodě... Jen prstýnek z toho asi nepůjde
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Myslím že to mají kluci od roku 2012 vyřešený Grin
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/16/2023
J.Jelínek napsal:
Můžete mi prosím poradit s výběrem austenitické zcela nemagnetické oceli?
V materiálových listech jsem se toho moc nedočetl. Jako nemagnetickou uvádějí mě dostupné mat. listy pouze 17460. Ze zahraničních pravděpodobně oceli :310,316. Zajímají mě hlavně vaše praktické zkušenosti. Z toho co mám doma (a lze dohledat jakost mat.) je více, či méně magnetické všechno.
Ještě abych uvedl na co to chci - potřebuji udělat podkladové desky pro brusný papír pro broušení za mokra. Momentálně používám kamenné, ale chci něco "nerozbitného"

stainlesseurope.cz/cs_CZ/n/67
zde si můžete přečíst o austenitických nerezových ocelích
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum