ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Vanadis 4 extra Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/25/2020
Kousek co jsem kupoval u Špičáka vypadá, že žádnou povrchovou vrstvu nemá, jen lehkou patinu.
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Překovávaný Vanadis 4 Extra z dílny P.D. a názor kamaráda Galila (podzim 2016):

„...můžu zodpovědně prohlásit, že vanadis je opravdu super ocel. Mimochodem, před pár dny jsme po naháňce s kamarádem vydražili od myslivců pěknýho, cca 80-90 kg lončáka. Veškerou práci, od stažení, přes bourání po porcování finálních balíčků masa zvládla tahle kudla excelentně a v podstatě je čepel stejně ostrá jako na začátku. Nůž jsem nijak nešetřil, v pohodě rozťal i velké kosti. Na čepeli ani stopa po nějakém vyhnutí, zoubku atd. Navíc čepel získává pěknou patinu, to se mě líbí.“

A ještě leden 2017, Galilova odpověď na otázku „Jak se chová vanadis oproti např. elmaxu? Z pohledu spotřebitele. Zajímalo by mě takový lehký porovnání...“

„Pokud můžu srovnat, Vanadis (mám od kluků Dohnalovic) o fous líp drží ostří - po zpracování divočáka neubylo z ostrosti snad ani béleš. Elmax (mám od Mufa) drží samozřejmě kurevsky dobře, ale ten Vanadis kapku víc - můj subjektivní "uživatelský" dojem. Broušení je zhruba srovnatelné. Vanadis ochotněji chytá patinu (což osobě vítám), elmax je takovej víc inertní vůči okolním vlivům. Údajně Vanadis vyniká mimořádnou houževnatostí, což bude zřejmě pravda, páč Dohnalovic nůž dost prasím a nic, ale servítky jsem si nebral ani s Mufovým elmaxem a v pohodě, na ostří ani stopy.“

Pokud jste Galila osobně znali, tak víte, že když napsal jak nůž prasil, skutečně to tak bylo (většina z nás by si ani nedovedla představit, co všechno byl schopen s noži dělat). Když jsem tenhle nůž dostal v roce 2017, na ostří přesto nebyl jediný zoubek... Nůž dále (občas) používám a hodnotil bych ho stejně. Jen mohu dodat, že alespoň tedy z mého pohledu, není žádný problém ostří občas obtáhnout keramikou, na ocílce, řemenu a to stačí. Jinak jsem ho nebrousil. Tolik tedy (subjektivně) k Vanadisu...

P. vložil tyto přílohy:
Vanadis_4_Extra_2017.jpg.jpg
Vanadis_4_Extra_2020.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
P. napsal:
Překovávaný Vanadis 4 Extra z dílny P.D. a názor kamaráda Galila (podzim 2016):

„...můžu zodpovědně prohlásit, že vanadis je opravdu super ocel. Mimochodem, před pár dny jsme po naháňce s kamarádem vydražili od myslivců pěknýho, cca 80-90 kg lončáka. Veškerou práci, od stažení, přes bourání po porcování finálních balíčků masa zvládla tahle kudla excelentně a v podstatě je čepel stejně ostrá jako na začátku. Nůž jsem nijak nešetřil, v pohodě rozťal i velké kosti. Na čepeli ani stopa po nějakém vyhnutí, zoubku atd. Navíc čepel získává pěknou patinu, to se mě líbí.“

A ještě leden 2017, Galilova odpověď na otázku „Jak se chová vanadis oproti např. elmaxu? Z pohledu spotřebitele. Zajímalo by mě takový lehký porovnání...“

„Pokud můžu srovnat, Vanadis (mám od kluků Dohnalovic) o fous líp drží ostří - po zpracování divočáka neubylo z ostrosti snad ani béleš. Elmax (mám od Mufa) drží samozřejmě kurevsky dobře, ale ten Vanadis kapku víc - můj subjektivní "uživatelský" dojem. Broušení je zhruba srovnatelné. Vanadis ochotněji chytá patinu (což osobě vítám), elmax je takovej víc inertní vůči okolním vlivům. Údajně Vanadis vyniká mimořádnou houževnatostí, což bude zřejmě pravda, páč Dohnalovic nůž dost prasím a nic, ale servítky jsem si nebral ani s Mufovým elmaxem a v pohodě, na ostří ani stopy.“

Pokud jste Galila osobně znali, tak víte, že když napsal jak nůž prasil, skutečně to tak bylo (většina z nás by si ani nedovedla představit, co všechno byl schopen s noži dělat). Když jsem tenhle nůž dostal v roce 2017, na ostří přesto nebyl jediný zoubek... Nůž dále (občas) používám a hodnotil bych ho stejně. Jen mohu dodat, že alespoň tedy z mého pohledu, není žádný problém ostří občas obtáhnout keramikou, na ocílce, řemenu a to stačí. Jinak jsem ho nebrousil. Tolik tedy (subjektivně) k Vanadisu...

Nádherný nůž, jen tak mimochodem Ok
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/20/2023
Jak se dobře se leští tahle ocel? Zatím jsem dělal nože že Sleipneru a n690 a s diamantovýma pastama, do zrcadlového lesku, žádný problém.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Lestitelnost do zrkadla sice ide ale v porovnani s N690 alebo slaipner je to neporovnatelna robota .Ta obtiaznost vylestit je "priamoumerna" mnozstvu vanadu v oceli , a 3.7 je uz poznat. Vylestit to ide ale je to omnoho pracnejsie ako N690
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Na tuhle ocel se už dlouho chystám, kdysi jsem koupil tabuli 0,6m2 tak už bych měl nějaký nůž vyrobit, když tady čtu tu chválu)) snad na tom nenechám ruce
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/20/2023
[quote=Motorkar]Lestitelnost do zrkadla sice ide ale v porovnani s N690 alebo slaipner je to neporovnatelna robota .Ta obtiaznost vylestit je "priamoumerna" mnozstvu vanadu v oceli , a 3.7 je uz poznat. Vylestit to ide ale je to omnoho pracnejsie ako N690[/quote Ahoj, jsem tady nový a s výrobou nožů teprve začínám. 15 kousků z n690 a Sleipner. Před kalením jsem tyhle ocele leštil v podstatě na hotovo. Vakuová kalírna, trošku přejet "šlem po kalení" diamantovýma pastama a za 30 minut hotovo. Vanadis mě láká. No nic, je třeba to zkusit. Jak se třeba pracuje s ocelí cmp 10v? Ta má 10 procent vanadu. Za moje laické otázky se omlouvám.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Patří to do jiného vlákna, ale budiž - s CPM 10V se dělá před kalením jako s AK 5 při 53 HRC a po kalení je to za trestRazz Ale samozřejmě že s použitím diamantového leštiva to do zrcadlového lesku dotáhnout jde.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Mě s tím trošku děsíte, ale asi si to budu muset vyzkoušet když už jsem ho koupil a pak třeba dám taky nějaký poznatek jak to nešloLaugh až mě začnou bolet roce od šmirglů tak poletí do pískovačky a řeknu, že jsem to tak chtěl)))
Na jakou tvrdost stojí za to ho nechat zakalit? Řekněme střední nůž
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2008
Ja mám nôž s 10 cm čepeľou z vanadisu zakalený na 62-63 hrc.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum