ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
17 029 - AK5 - 420C - 1.4034 Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2016
Ahoj, uz tady padnul dotaz na AK5mo, tak se pripojim - koupil jsem si 3 platy "na pokusy" s el peci (nejlevnejsi nerezovka, nebude mi to tolik lito). Ale at koukam jak chci, zjistit tu o tehle oceli neco konkretniho je docela orisekConfused

U Spicaka na webu je:
Kaleni 1030-1050 do oleje (max 59hrc)
Popousteni 100-200, ale nemuzu dohledat dobu popousteni a zavislost vysledny tvrdosti na teplote a dobe

Na kolik ji popoustite, jestli s ni nekdo tedy delate - prijde mi tu lehce opovrhovanamrGreen
Pujde o 2-2,5mm tluste kuchynaky, takze cokoliv mezi 55-58 hrc by mi prislo fajn

Za pripadnou radu predem diky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Prime !!!!!!!
str. č. 1 této rubriky - ML a v něm teploty i čas jsou!!!!! A je dobrý ji podmrazit - to mám v kuchyni už 35 let a je to pořád slušný. I když už jsou lepší materiály.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/10/2009
Prim napsal:
Ahoj, uz tady padnul dotaz na AK5mo, tak se pripojim - koupil jsem si 3 platy "na pokusy" s el peci (nejlevnejsi nerezovka, nebude mi to tolik lito). Ale at koukam jak chci, zjistit tu o tehle oceli neco konkretniho je docela orisekConfused

U Spicaka na webu je:
Kaleni 1030-1050 do oleje (max 59hrc)
Popousteni 100-200, ale nemuzu dohledat dobu popousteni a zavislost vysledny tvrdosti na teplote a dobe

Na kolik ji popoustite, jestli s ni nekdo tedy delate - prijde mi tu lehce opovrhovanamrGreen
Pujde o 2-2,5mm tluste kuchynaky, takze cokoliv mezi 55-58 hrc by mi prislo fajn

Za pripadnou radu predem diky

Ahoj, já ji považuju za dobrou ocel - podle mých zkušenosti je o dost lepší než AK5

Příloha / Přílohy:
1.4116.pdf (302kb) staženo 232 time(s).

Chovejme se všichni jako zvířata a na světě bude krásně.
Posláno:

Pokročilý
miloslav.zítek napsal:
Prime !!!!!!!
str. č. 1 této rubriky - ML a v něm teploty i čas jsou!!!!! A je dobrý ji podmrazit - to mám v kuchyni už 35 let a je to pořád slušný. I když už jsou lepší materiály.

Tak jsem asi blbej nebo slepej (mozny je i oboji dohromady), ale na prvni strance vidim materialovy listy k AK5, ale k AK5Mo nikde. Hledal jsem po vsem moznym - 1.4116,17136,Ak5Mo

škrobák: Díky moc, přesně tohle jsem hledalOk Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Jojo, sorry - blbě jsem četl Admire - ale jak napsal Škrobák, tady se najde všechno..... Pokud ne, najdeš u Surga nebo Slona. Happy
Posláno:

Pokročilý
V pohodeOk

Jen si asi drze to PDFko vypujcim a zalozim pro tenhle material novej topic, at to nesvinime
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/6/2019
Hoj Noziri😀
Doslova nahodou jsem se dostal k 1.4034.Mam vetsi mnozstvi kulatiny o prumeru 35mm a delky jsou ruzne do 300mm.
Kdyby jste meli zajem kupit, nebo vymenit, tak muzem.

Jura
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/19/2014
Panove, kdy byla vyvinuta tato ocel? Vime?
Dekuju
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Viděl bych to zhruba 20léta 20.století. Stačí se podivat na wikipedii -nerezove oceli-historie.

Nicméně dle knihy si jistý Brearley si nechal vyrobit nože z chromových ocelí v polovině roku 1914 a o rok později přihlásil k patentováni ocel složení max 0.7%uhlíku 9-16%chromu případně i s přisadou niklu molybdenu mědi kobaltu wolframu a vanadu.

To bylo zkoušení nebo o tom píšeš disputaci? Laugh
Posláno:

Pokročilý
Ješte přidám další materialový list k 1.4116. Ten co je o pár příspěvků vzad tak je 1.4116N tj. s dusíkem pokud jsem se nepřehlédnul. Sice to není tak zásadní ale....

Příloha / Přílohy:
1.4116en_AK5Mo.pdf (158kb) staženo 72 time(s).

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/19/2014
JERONIMO napsal:
Viděl bych to zhruba 20léta 20.století. Stačí se podivat na wikipedii -nerezove oceli-historie.

Nicméně dle knihy si jistý Brearley si nechal vyrobit nože z chromových ocelí v polovině roku 1914 a o rok později přihlásil k patentováni ocel složení max 0.7%uhlíku 9-16%chromu případně i s přisadou niklu molybdenu mědi kobaltu wolframu a vanadu.

To bylo zkoušení nebo o tom píšeš disputaci? Laugh

Dik,
vis jak to zaclo.
V praci koncil borec a po sefovi me poslal kousek teto oceli. Ze je to super matros na noze. Tak sem rikal ze byval, ze uz materialy co pouzivam jsou o neco dal. Ze preca jen je to stary material a doba pokrocila. Rikal jsem ze je to treba matros z 50-60let.
No a pak jsem premyslel co jsem mu rekl a zacal dohledavat. A prave nasel jsem jen tady ve vlaknu neco z knihy z roku 37a uz se tam o te oceli pise.
Posláno:

Pokročilý
No jo tu knihu mám. A je tam i ocel AKH60 která je složením podobná N690 . Nejsem sice historik ale z toho co jsem četl tak vývoj šel hodně rychle paralelne na vic mistech. Poldi Kladno Krupp Shefield atd

K té AK5 ona dobře tepelně zpracovaná je pořád plně dostačující na čepel nože. Poměrně dobře se dá kovat a když si s ní trochu pohraješ tak se dostaneš klidně na 58hrc Wink
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/2/2014
Ahoj z kalírny mi přišlo pero do slipjointu z oceli 1.4034 kalené na 56-57 HRC příjde mi to moc.
Nevíte prosím někdo jaká je optimální tvrdost pro pero? Děkuju Jenda
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Já teď držel v ruce jeden výkres pružiny a tam je předepsána tvrdost 42 až 52 HRC. Ale viděl bych to tak kolem 48 HRC.
Posláno:
Štamgast
Děkuju moc.
Ale to bude třeba nějakých 500 stupňů, že?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Tolik asi ne, podle popouštěcího diagramu tak 400 až 450°C Happy
Posláno:
Štamgast
To abych tu troubu zapálilLaugh
Uživatelé v tomto tématu
Guest