ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Broušení IV. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2016
Příspěvky: 2,717
Gohan napsal:
V Lidlu budou od ctvrtka brusne kameny.

Nemate naahodou nekdo zkusenost jak jsou na tom?



mam.. a kdyby k tomu nebyla ta drevena vanicka, kterou pouzivam pro ostatni kameny tak je to uplne k hovnu :D
ja si koupil pred par mesici tu variantu 1000/6000.. tak ani nahodou.. ta zrnitost je u nich jako spis orientacni.. ne ze by to nebrousilo .. to zas jako tuhle praci to udela.. ale u 6k kamene bych predpokladal ze bude delat krasny leskly zrdcadla.. a ani prd..

https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=1752&p=109

tady mas ukazku jak to brousi
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,345
Miloslav Zítek napsal:
Martine, jak kdy. Když jsem začínal, pořídil jsem si oboustranný brousek od Tyrolitu. No a že dnes mám 2 kousky ještě od Carborunda z 1. republiky, tak tyrolit někde leží. Za pár nožů byla z tyrolitu kolíbka.


Já ho mám hodně let a pořád je relativně rovný. Jinak každý kámen je potřeba občas srovnat.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Dog
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/18/2013
Příspěvky: 217
Jak jsem vyzkoušel, červená strana ostré zrno, dobře se obnovuje, dobře bere. Na hrubování nebo obnovení výbrusu super. Na broušení sekery, mačety stačí.
Schovej si ale účtenku. Já je vyhazuju a koupil jsem zmetek. Po prvním broušení první prasklina na červené straně, říkám si blbý, ale je to jen na hrubování, stejně budu dobrušovat. Při dalším broušení nové a zajímavější praskliny a teď vypadá takhle


Dog vložil tyto přílohy:
IMG_20240723_2011166.jpg.jpg


Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/13/2012
Příspěvky: 161
Ohledne tyrolitu, tak ten mi prohnuty uz prisel. Na jedne strane bere jen stred, na druhe naopak jen kraje.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Zdravím,

dotaz, brousím si doma nože na hoblíky a 2 kuch. nože zn. Tojiro Western.

Zrovna jsem dobrousil 18cm dlouhý japonský nůž a chci se zeptat: snad ještě nikdy se mi u nože nepodařilo, aby dokázal holit už po 8000 kameni, a nedaří se mi to moc dobře ani u nožů do hoblíků, na které mám dokonce přípravek na broušení, tudíž je broušení přesné.

Musím ještě vždy ostří obtáhnout na smrkovém dřevěném prkně, a potom teprve holí.

Mám tady nicméně ještě 60 HRC nůž do hoblíku od Pinie, je to kvalitní legovaná nástrojová ocel, a tento jediný nůž a doposud žádný jiný, perfektně holí už po broušení na 1000 kameni.

No a můj nůž Tojiro Western z VG10 by měl rovněž těch 60 HRC mít - a přesto mi neholí ani po 8000 kameni - holí až po obtáhnutí na hladké smrkové desce.

Tak si říkám - dělám něcco špatně já a profi brušiči by to holilo už třeba po 1000 kameni, nebo je to normální že potřebuju jít na 8000 kámen a potom ještě obtáhnout na dřevě?

PS: Ten můj 8000 kámen je asi šmejd, naletěl jsem české rebrand. firmě co si z Číny dováží kameny a přejmenuje je na značku "Matté".

Díky


Jurass117 vložil tyto přílohy:
IMG_1446.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 203
Tahle téma se tu probírala už mnoho krát, přečti si pár stránek nazpátek.
Takzvaný holící efekt NENÍ způsoben jemnějším gridem. lze jej docílit aj na diamantu 200 Grid.

Když chceš dosáhnout holíciho nože a nejde ti to, buď neudržíš stejnej úhel broušení, nebo máš moc silný přítlak, nebo máš špatný kámen (dělá moc bahna a brusné částce ti odebírají materiál aj z vrcholu ostří) nebo máš špatnou ocel (měkkou, nebo naopak překalenou).

Na japonské nože jsou nejlepší japonské vodní kameny vyšších zrnitostí (jsou tvrdší). Měkké kameny nižších zrnitostí se používají pro broušení ploch.

Důvod proč ti nůž začne holit až po kůži s pastou je ten, že jehla na konci ostří není dostatečně silná aby řezala ale se spíš jenom prohýbá. S kůží ji strhneš a zůstane jehla která je dostatečně pevná aby holila.
Je potřeba trénovat.
Hodně zdaru.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,566
Jj, je to tak - jehla je mrcha. A na holení fakt stačí 200 GRIT, ovšem po stržení právě té jehly, anóbrž grotu.
Samotnému mi však 200 chybí, tak těch 800, co má kámen od starého Carborunda, je u mě obvyklá stopka. I když na šmirglu to jde taky. Na tom brousím scandi u finek. Pod papírem skleněný špalek.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Díky za nasměrování a tipy, ještě připojím jeden dotaz: Mikov a 420tka nerez. Ach jo. jde to vůbec nabrousit tak, aby to dokázalo holit? Ať dělám co dělám, nedokážu docílit toho, aby to holilo. Myslím si, že to nejde, neb je to moc měkké. Nebo je na to snad nějaký fígl? Ať dělám co dělám, ten nůž nejde nabrousit aby byl pořádně ostrý, aspoň na chvíli.

Snažím se té oceli dát ještě šanci, vzhledem k tomu, že tu nic jeiného za komančů nebylo - možná je na to nějaký brousící trik, který neznám? Jinak budu opravdu zklamaný, že se tu prodával a prodává takový sht.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,345
Tyhle sračkové měkké nerezi beru 320kou max a pak jenom na kůži pár tahy strhnu jehlu. Holilo vždycky všechno.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2017
Příspěvky: 424
Jurass117:
Tyhle nože nefinišuju syntetickýma japoncema. Vhodnější je tvrdší a agresivnější kámen jako je keramika nebo nejlíp diamant okolo 500-800 grit. Minimální přítlak. Na finiši jen jemné tahy vlastní vahou nože a poslední tah z každé strany jen lehounce tupější úhel (jehla pryč).
Rozhodně tyhle bláta neobtahuju na kůži. Všechno sázím na mikropilku. Vyleštěný to stejně ostry nevydrží.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,566
Pokud to není podmražená 420ka, jde to blbě, ale jde. A u té "martfrost" bacha na kost. Hned to ztupí. Jako hajnej jsem to nosil v kapse a zkušenosti fakt blbý. Avšak tehdy nebyl "Knife" a trh jiných variant moc nenabízel. S bídou jeden kus ulovené zvěře.
U srnčího to šlo, ale zbytek.........
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Miloslav Zítek: Ty noze se jistojiste při krájení mají používat s nějakou ocílkou, ne? Když se to tak rychle ztupí, musí to jít i rychle nabrousit, nějakým příručním brouskem.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,566
byla to 80tá léta.....
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 5,023
Jurass117 napsal:
Miloslav Zítek: Ty noze se jistojiste při krájení mají používat s nějakou ocílkou, ne? Když se to tak rychle ztupí, musí to jít i rychle nabrousit, nějakým příručním brouskem.


Skoro každej měl v kuchyni takovej ten protahovcí “ostřič” s kolečkama….., taková byla doba, nebyl čas ptát se kdo je kdo….mrGreen

Taková pikoška- kámoška si koupila Roselliho kuchyňák z toho jeho wootz, no a známej jí ho tím brousítkem protáhl…
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Já totiž pořád přemýšlím nad tím, co tím chtěl básník říci tou 420tkou a hrc 52 až 54, jak to dělá Mikov. Jestli se tam jako úplně po*, nebo se to mělo nějak konkrétně používat. Třeba právě s tím brousítkem - já ho doma nemám, ale není to třeba dobrý na tu měkkou 420tku? Žeto sice není žádná žiletka, ale hospodyňka to tím šup šup protáhne a má zase dostatečně ostrý nůž.

Skoro až uvažuju, že si to brousítko a 420tku Mikov pořídít na test drive.

Nechci si tu o některých fabrikách myslet, že to byli až takoví strašní chuji. Protože třeba hoblíky želízka jsme tu měli lepší, než jsou dneska, mám doma sbírku OPP Rakovník, takže tady uměli udělat kvalitu.

A golovky Tona, tak na to se ty dnešní maskované činské rebrandované šunty nechytají vůbec, úplně někde jinde je kvalita materiálu i tolerance. Ty dnešní sračka klíče, co se prodávají, tak akorát ožužlají šroub a pak se vymačkají.

Nebo Kinex měřící nástroje, to je úplně někde jinde než to co se dneska prodává.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Jo a Narex taky někdy nic moc, koupil jsem si jednou v Horbachu Narex řezbařský nožík z CrMo oceli, a je to katastrofa, naprosto nenabrousitelné do stavu, aby to holilo, já zase tak levý brusíč nejsem. Připomíná to dost Mikov. Ostuda, taková malá čepelka a ani ji neudělají z ničeho pořádnějšího.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/16/2024
Příspěvky: 32
Nevěděli byste někdo co může tohle být za brusný kámen? Nabyl jsem ho na aukci 40 let starých dlát na aukru, smrdí olejem, má cihlovou barvu, má vyšší zrnitost, tipuju určitě 10000 a víc, je dost tvrdý, skoro mi ho nebere japonský vyrovnávací kámen. Na povrchu mi příjde, že není homogenní, jakoby tam byli místama póry s jiným typem kamene, pokud to tedy nezpůsobil můj brusný papír, tak bych na základě toho soudil, že by to mohl být nějaký přírodní kámen. Nebo nějaký starý syntetický, s bídou tech. výroby.

Zvažuju jestli ho vyhodit nebo si ho nechat, mám japonské brus. kameny, a na tomhle si momentálně japonský nůž brousit netroufnu, když nevím co to je zač.

Je tak tvrdý že je problém ho i vyrovnat na lapovací desce se šmirglem, která japonské vodní kameny bere krásně.


Jurass117 vložil tyto přílohy:
IMG_1452.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,566
Na jap. orovnávač není vhodný. V podstatě ho tímhle kamenem zničíš.
Jap. rovnací kámen je na Al2O3, ne tohle. Na korund mám dia orovnávač.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
Tohle není Karborundum, ale korund (karborundum je zelený nebo šedý, ale šedý může být i korund).
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris