ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Materiál na čepel II. Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/13/2012
Zdravím, jaká ocel by byla nejvhodnější pro kováře amatéra na výrobu nože a případně kde se dá sehnat? Díky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Zkus nejdřív perovinu a jinak hledej, Prtku, hledej.....Happy
Posláno:
Pokročilý
To je taková odpověď neodpověď. Doufám jsem v nějakou konkrétnější.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
Na nože je nejlepší začít pérovou ocelí 14260. Dá se sehnat v kovošrotu nebo u opraváře aut jako listové péra do auta nebo koupit. Dále je dobře přístupná ocel na pilníky jakýkoli starý pilníl jde překovat na nůž je ale potřeba odhadnout co to je za materiál kvůli kalení a popouštění viz odkaz. Z 19tek ocelí pak 19312 (pozor po vykování se musí vyžíhat jinak při kalení praská). Pak 19191 je klasická ocel na kování. Ono u těch ocelí nejde jen o to kování, ale taky o kalení a popouštění. A tyhle oceli zakalíš a popustíš doma. Jinak překovat jde cokoli jen jestli je to nutné a jestli ti zlepší vlastnosti toho materiálu.
Tady přehled co se z jaké oceli vyrábělo
http://www.tumlikovo.cz/velky-prehled-materialu-pro-vyrobu-nastroju-a-naradi/#more-2649

Jinak podívat se na videa na youtube nebo oslovit tady na foru lidi co kovou z jejich stránek je to patrné. Já nejsem kovář.
Posláno:
Pokročilý
Je to tak, "amaterem kovarem" jsem myslel hlavne co se tyce kaleni a popousteni. Rad bych se vyhnul situacim kdy musim hadat jaky material byl pouzit abych si zachoval nejakou konzistenci a nemusel jako zacatecnik resit vice promennych nez je potreba. Ta pruzinova ocel je vzdy 14260?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Kup za pětikilo Happy metr pásoviny 14 260 a můžeš "klepat" až se z tebe bude koužit ...
POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:
Pokročilý
Dik za tip, je nejaky osvedceny dodavatel? Eshop nebo tak neco?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Nejvíc doporučuji najít sběrnu ve svém okolí, kde tě pustí nakoupit. Kupuj pouze listové pružiny (myšleno na nože), u ostatního není moc jistota. Listová pružina zpracovaná dle materiálového listu pro 14 260 je skvělý a snadný materiál.

A vyjde tě cca na 10-12 kč/kg dle sběrny.

Samozřejmě přesně vědět co to je u nové oceli je lepší, ale když zkazíš novou, je to víc peněz.

Osobně jsem jel skoro všechny nože z listových pružin a 20 mm kulatiny 14 260 koupené ve feroně (míň než 3 metry ale neprodají). Na domácí kování nožů perfektní. Hodně to odpouští nedokonalost a když se s tím materiálem sžiješ, vysledky jsou opravdu odolné a praktické. Žádný hypermoderní zázrak, rádo to rezne, ale je to jednoduché a velice spolehlivé.

EDIT: A sběrny jsou také skvělý zdroj nářadí na předělání. Upravená kladiva ze šrotu zvládnou vše, co potřebuješ. S kleštěmi je to horší, ale i nadvařené kombinačky poslouží, byť to není úplně to pravé.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pokročilý
Tak jsem skocil do sberny a par zajimavych veci se tam naslo, byly tam nejake pruziny, sekace, klice, pilniky, kulatinky a hranoly atd..

Otazka je, jak poznat, co je vhodny pripadne kalitelny material a co ne? Jak poznam ktery pilnik se da predelat na nuz a ktery ne?

Da se to nejak poznat uz ve sberne, nebo si to overujete az potom v dilne?

Diky
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
10 z 10 nožířů ti odpoví totéž co Hanes - jestli si ceníš svého času a práce a nechceš si kazit pověst nekvalitní výrobou, dělej z nového.
Materiál se dá zjistit jen u výrobců, kteří dodržují normy a kvalitu, u no-name výrobku to je z toho, co našli na dvoře.
Když už to někdo vyhazuje, tak to taky používal a namáhal - často narazíš na únavové lomy a trhliny.
Ale některá zkušenost je nepřenositelná a člověk si musí nabít hubu sám.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Pokročilý
Souhlasim, urcite bude lepsi pouzit snamy material abych snizil promenne. Alespon pro zacatek. Tu 20mm kulatinu ve ferone jsem nasel, akorat je minimalni objednavka ted 6m a manipulacni poplatek celkem palka, tak lepsi asi bude zajet do Ostravy do kamenne prodejny. Ale pasovinu tam bohuzel nemaji, jen plech 1000x2000mm
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
A co zkusit nakoupit u Špičáků, nozirske- oceli, myslím že si vybereš.
Posláno:
Pokročilý
To by slo, celkem fajn vyber materialu a rozmeru. Kdybych jel do ferony, jaky material by byl vhodny na nekalene veci? Treba kleste, listecky, ozdobne blbosti a tak?
Posláno:

Štamgast
Gohan napsal:
To by slo, celkem fajn vyber materialu a rozmeru. Kdybych jel do ferony, jaky material by byl vhodny na nekalene veci? Treba kleste, listecky, ozdobne blbosti a tak?

Na nekalene věci bych šel do kovošrotu pro normální konstrukčku (11373).
Posláno:
Pokročilý
wrafan napsal:
Gohan napsal:

Na nekalene věci bych šel do kovošrotu pro normální konstrukčku (11373).

Jak to poznam?
Posláno:

Štamgast
Dost záleží jaký profil materiálu hodláš použít. Zmiňuješ ozdobné lístečky apod. Budeš tedy používat plocháč? Čtyřhran? Kulatinu? Plech? Kovář nejsem, ale bouchat lísteček z 30tky kulatiny bych nechtěl, kupříkladu. Většina šrotu tohoto typu je běžná nekalitelná ocel.
Na druhou stranu, na klešte už ti obyč konsrukčka stačit nebude. Možná bych doporučil si něco málo nastudovat nejdřív o materiálech a pak se pustit do praxe.
Posláno:
Pokročilý
Ono to je vesměs jedno jestli kulatina nebo čtyřhran, lístečky se dělají lépe z čtyřhranu například. Něco bych si nastudoval, ale těch ocelí je tak moc, že nevím kde začít. Na druhou stranu bych nerad zabředával do nějakých studií abych z toho měl hlavu jako pátrací balón vůbec předtím, než začnu kovat, proto se ptám celkem specificky. To že vím co koupit ve ferone a od Špičáka je super.

Jak jsem kousek ode mě obchod s hutními materiály, lidé mají jak kulatiny z různých druhů oceli tak i nějaké obyčejné ostatní materiály, ale zase vědět co z toho je na jaké použití těžko posoudit

https://www.izotechnik.cz/hutni-materialy/

Například u těch ostatních materiálů nemají ani napsaný druh oceli.
Posláno:

Štamgast
wrafan napsal:
Na druhou stranu, na klešte už ti obyč konsrukčka stačit nebude.

Tady si dovolím oponovat. Konstrukčka je právě ideální materiál na kleště. Rozhodně by neměly být z něčeho kalitelného. Materiál musí být odolný teplotním šokům. Ať už při používání kleští při kalení. Nebo při chlazení kleští v kýblu s vodou, pokud se přehřejí. Sice kleště se nikdy nenahřejí tak, aby je člověk omylem zakalil, ale otřesy a teplotní šoky udělají své a měkčí materiál je lepší. Musí být dost masivní ale. Samozřejmě i kalitelné materiály jsou použít, ale ohnuté kleště narovnáš. Zlomené ne.

wrafan napsal:
Možná bych doporučil si něco málo nastudovat nejdřív o materiálech a pak se pustit do praxe.

Jednoznačně.

Gohan napsal:
Jak jsem kousek ode mě obchod s hutními materiály, lidé mají jak kulatiny z různých druhů oceli tak i nějaké obyčejné ostatní materiály, ale zase vědět co z toho je na jaké použití těžko posoudit

Ve většině drobných pouze různé typy konstrukčky. Super na většinu umělecké kovařiny a na některé improvizované nástroje na pár použití, ale ne na nože a naméhané nástroje.

Gohan napsal:
Něco bych si nastudoval, ale těch ocelí je tak moc, že nevím kde začít. Na druhou stranu bych nerad zabředával do nějakých studií abych z toho měl hlavu jako pátrací balón vůbec předtím, než začnu kovat, proto se ptám celkem specificky.

Doporučuji začít studovat to, který prvek co s ocelí dělá, jak se chová obecně při jakém obsahu uhlíku a pod. Pak vždy koukneš do materiálového listu a běžné oceli snadno pochopíš. Speciální materiály typu práčkovek bez kalící pece a přesného typu oleje nemá smysl.

A co se týče materiálů ze sběrny... Věřil bych pouze těm pružinám. Vše ostatní může být moc rozmanité či poškozené. A z listových pružin nepoužívat střed, kde právě se dělají ty únavové praskliny. Největší zatížení a ještě tam je díra...

Majzlíky a hroty do sbíječky ze sběrny nepoužívat. Rozhodně ne na nože. Leda prostě obnovit jako majzlík či sekáč. Na to je to dobré. Moc únavových prasklin na cokoliv jiného a pracného. Na sekáč, co mám za 20 minut hotový skvělé. Na nic dalšího nepoužívat.

Kladiva použitelná po překování/přebroušení na svrchní zápusky a kladiva, ušetří to práci s prorážením oka. Svrchní zápustky nutno předělat tepelnou úpravu, aby sis neničil povrch kladiv. Spodní zápustky dělám z kdečeho, ale tam to není moc kritické. Nesmí to být úplně měkké.

Pilníky... sek samotný je riziko vzniku prasklin a odbrousit ho úplně je příliš práce.

Kotouče z cirkule... některé opravdu staré super materiál, ale cokoliv novějšího měkota s navařenými zuby. Je potřeba umět to poznat. Moc riziko.

Prostě opatrně. Šrot je na kovářské nástroje super, ale na finální výrobky bych ho mimo konstrukčky na umělecké věci a pružin na nože nebral. Ale reálně mi stačí bohatě ty pružiny.

Pozn. Koukni ke mě do galerie, většina toho tam jsou věci ze šrotu. Jde to. Ale kdybych se tím chtěl živit, neriskoval bych to.

EDIT: ZA pár týdnů až měsíců, až dokončím rozšíření své minikovárničky, tak ho tam (do galerie) dám. Na ukázku, jak může vypadat minimalistická varianta plné vybavenosti.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Ještě lehce offtopic, ale co se kovařiny obecně týče, zkus kouknout na youtube na kanál "Black bear forge". Takový milý starý pán s desítkami let zkušenotí, co vše vysvětlí opravdu do detailů.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Ještě k pilovým kotoučům : bavil jsem se o nich s technologem z Pilany. A i na ty osazené plátky ze slinutého karbidu používají C75, jen to popouštěj na cca 43-45 hrců. No a mat. list říká, na jakou tvrdost opouštět a C 75 je běžně používaná ocel na nože.
Ale starý jsou asi?? lepší - aspoň podle mě....
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum