ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Čím brousit? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Jo, teď nejradši používám tyhle za 55 Euro a pak pokračuju na lapovacích diamantových filmech KMFS a výsledky jsou perfektní...bez škrábanců.

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20230115_195052.jpg.jpg
20230115_151201.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/19/2014
Zdravím, můžu mít zánovní sadu KMFS Rival Diamant Stealth za 90e. Použití na obyčejné kuchyňáky (plus tento https://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php), co jsem tak studoval, tak je to jedna z těch lepších sad, 6 tis. bych za ni na to moje "broušení" nedal, ale těch 90e si myslím, že je super cena a v této ceně bych lepší sadu určitě nesehnal a kámen bych měl 1 možná 2, plus související náročnější požadavky na zručnost...Nebo se sada na delší kuchňáky (čepel 17-20 cm) nehodí?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
Je možné, že delší nože budeš broustit na dvakrát s přeložením v klemě. Nebo podepírat při broušení, pokud se budou prohýbat. Ale 20 cm je myslím ještě reálné jen na jedno uchycení.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
nomadm napsal:
Zdravím, můžu mít zánovní sadu KMFS Rival Diamant Stealth za 90e. ............Nebo se sada na delší kuchňáky (čepel 17-20 cm) nehodí?
Asi sám trochu tušíš že tenhle způsob broušení má své limity, výhody a nevýhody, zrovna na dlouhém noži na jedno upnutí nebudeš mít jeden, nastavený, úhel. Na dlouhé nože mi přijde o dost lepší posouvat nůž a na to stačí jednoduché prkno kde jsou na konci magnety a na druhém konci nastavování úhlu, když si na nůž lípneš elektrikářskou lepenku tak spolu s magnety dobře drží na místě a ani ho při posouvání a přehazování stran nepoškrábeš. Všechno to jde vyrobit na několik způsobů za pár korun, teprve poslední rok tam mám tenhle tisknutej držák a diamantům jsem vyměnil plastové podložky aby všechny měli stejný rozměr a zároveň stejný rozměr s březovou překližkou na které mám diamantové pasty. Trochu hůř se na tomhle pro změnu brousí malé čepelky jako třeba malý nůž ve švýcaráku, s dodatečným přípravkem jsem na tom brousil i nůžky pro kadeřnici.

Meiming vložil tyto přílohy:
20240116_194526.jpg.jpg
20240116_194507.jpg.jpg

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
20cm je úplně v pohodě, brousím tak. Lepší upnout nůž úplně u špičky s tím, že je špička níž, takže ostří není v rovině, ale z kopce směrem ke špičce. Pravda nejlíp se brousí na KMFS Tanto a Santoku, snižování úhlu a tím zvedání fazety u špičky mě taky štve.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
martas38 napsal:
20cm je úplně v pohodě,.......... snižování úhlu a tím zvedání fazety u špičky mě taky štve.
Jasně je to "úplně v pohodě". Jen je tam úplně jinej úhel než na zbytku nože kterej je nad klemou. Proč že lidi používají různé pomůcky na ostření? Protože neudrží čepel pod stejným úhlem a tak ji brousí dlouho nebo jí nedokáží nabrousit vůbec tak v tomhle případě vyřeší jen polovinu problému protože úhel neudrží ale nůž nabrousí. Někomu to stačí, někomu jinému stačí dno keramické mísy nebo schody a někdo chce 20° vrcholový úhel na celé délce 240 cm ostří jen pro ten pocit "jako když řežeš lejzrem"Happy
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Cool chlapi, prosím ještě tak týden dva a ukážu co úhel udržíOk
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2012
Zdravim, po delsi dobre bych chtel zase doma brousit a tak hledam nejakou idealni kombinaci 2-4 kamenu,ktera by byla vhodna jak pro nabrouseni obycejneho kuchynskeho noze, tak i nejake hladsi ostri.

Kozeny strop s pastou mam.

Najdu neco takoveho?

Diky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
Zdravím, vlastníte někdo kameny Shapton glasstone? Nebo máte zkušenosti s používáním? Chci si pořídit nový kámen, použití na břitvy a na ocel K390. Díky za případné odpovědi a postřehy.
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:
Pokročilý
Zdravim, tak jsem tu zas.
Jelikoz uz jako pametnik mam jeste nejake keramiky od Jan03, ale kdyz jsem dneska provadel trochu narocnejsi praci a vubec to neslo a potom jsem zjistil, ze takova ta mala diamantova desticka z lidlu odvadi mnohem spolehlivejsi a presnejsi praci, tak jsem seznal, ze je nejspise cas na nove kameny. Na nejake oliznuti kuchynaku to asi bude v pohode, ale na narocnejsi praci uz to neni.

Shanim tedy doporuceni na nejake 3 kameny (hruby,stredni a jemny) na brouseni + orovnavaci kamen. Kuzi s pastou na finalku mam. Neshanim kameny na nejake hvezdne vykony, nechci aby mi to urvalo kapsu. Idealne by to bylo na nejake to nauceni nez to chytnu do ruky a potom bych vylepsoval. Zaroven nechci at je to smejd na kterem se neda nic poradne delat.

Shanim v cenovce tak kolem 2000 za ty 3 kameny + ten srovnavaci.

Doporucite mi neco?

Diky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Když se s tím nechci crcat tak "Lansky Diamond Bench Stone".
Červený - hrubý
Zelený - střední
Modrý - jemný
Žlutý - extra jemný, ten nemám
+ kůže s pastou a stačí.

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:
Pokročilý
Dik za tip, zapomnel jsem upresnit ze shanim spis nejakou vodni klasiku abych se s tim naucil pracovat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/28/2021
Nic na tom není, mrkni na youtube a zadej broušení na vodním kameni.

Kup nějaké kameny, klidně od Parksidu 400/1000 a pak treba 3000 a více, pořid si kus kůže a trénuj. Za chvíli budeš mít ostrý kudly!
Čas není něco co máš a nebo nemáš, ale něco co si buď uděláš nebo neuděláš.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Já mám vodní kameny i z Alzy, výběr hrubosti tam je a cenově slušně dostupné. A i funguji

Ppetr vložil tyto přílohy:
Screenshot_2024_09_19_08_55_53_530_cz.alza.eshop.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tohle je téměř jistě Taidea, a to fakt nechceš. Kup si prostě za 3 kila české karborundum od Tyrolitu 150/320 a kůži na prkýnku. Na běžné nože to stačí.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Martine ty máš zkušenosti s Taideou? Já jen že už dlouho používám kámen 1000/3000, který jsem pořídil ještě než jsem začal používat japonce a taková tragédie to teda opravdu není. Kdo na tom nůž nenabrousí je spíš problém rukou. To že úplně neodpovídají zrnitosti pozoruji, ale není to nic hrozného ve srovnání cena/ užitná hodnota.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
No právě... Když jsem začínal, pořídil jsem si právě Tyrolit 150/320. A děs běs - po pár nožích kolíbka. Srovnat na šmirglu a za chvíli zas. Tak jsem si pořídil Taideu a dobrý. Jenže jsem časem získal prvorepublikové brousky od Carborunda a ty jsou fakt dobré. Takže taidea si holt musí občas počkat. Protože na kuch. nože tyhle brousky opravdu stačí. Jejich mikropilka je dostačující, A vlasy řezat nehodlám.....
Posláno:

Štamgast
Mám doma kámen 3000/8000, který jsem kdysi, ještě neznalý, koupil v Příbrami na výstavě za astronomických 1500 Kč (za to už koupíš třeba jap. Cerax 1000) a brousil na něm jednou. Je nepoužitelný (feedback, rozptyl gritu, úbytek). Ale to zmíněné karborundum mám doma léta a na takové ty běžné shitové kuchyňaky je super. Ještě jsem ho nerovnal a pořád je překvapivě celkem rovný.
Posláno:

Štamgast
Taková Ali kravinka. Funguje to celkem pěkně. Stačí si s tim trochu pohrát a vykouzlíte krásne konvexní fazetky. Oproti worksharpu to vyjde na 1/5 ceny.

PatrikD vložil tyto přílohy:
1726859832164438.jpeg.jpg
1726859875433611.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Výsledek jak z fabriky Extrema ratio Grin jen jsem zjistil, že italové maj dost nekonzistentní výbrus.

PatrikD vložil tyto přílohy:
IMG_3935.jpeg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum