ZAREGISTROVAT
|
PŘIHLÁSIT
|
PROHLEDAT
FÓRUM
ČLÁNKY
Fórum
Knife.cz
Knife.cz
Fórum
Fórum
Inzerce
Inzerce
FAQ
FAQ
Galerie
Galerie
Odkazy
Odkazy
Slovník
Slovník
Nožíři
Nožíři
Wiki
Wiki
Články
Články
Články
Články
Recenze
Recenze
Recenze
Recenze
Technika
Technika
Technika
Technika
Legislativa
Legislativa
Legislativa
Legislativa
Publikace
Publikace
Publikace
Publikace
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Buddy Weston
Buddy Weston
Buddy Weston
Buddy Weston
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Fórum
Vítejte
Hledej
|
Aktivní témata
|
Členové
Fórum
»
Všeobecné
»
Vojenské nože
»
UTON I.
90 stránek:
První
...
84
85
86
87
88
89
[
90
]
UTON I.
Možnosti
Předchozí téma
·
Následující téma
Panchart
Posláno:
Saturday, October 26, 2024 11:00:50 AM
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/3/2013
Kdo koupí dneska Utona je fakt hrdina, protože zdůvodnit si koupi něčeho takovýho já prostě nedokážu. Snad kdyby stál ještě o nulu víc, tak bych měl fakt drahej šmejd, ale takhle prostě nevidím důvod vůbec žádnej.
Dokud dejchám doufám
+4
Příspěvek je skryt, jelikož jeho karma je menší než máte
nastaveno
.
Jurass117
Posláno:
Thursday, December 05, 2024 7:19:37 PM
Začátečník
Připojený: 10/16/2024
Čau,
dotaz, mám UTON vz. 75, koupen jako investici, a měl jsem určitá očekávání od té čepele. Čekal jsem, že to nebude nic moc, ale řeknu vám, že ono i ta rybička od Mikovu, která je taky ze 420tky, tak umí docela pěkně holit a je to v rámci možností mrška - stačí obtáhnout na kůži.
No a ten UTON... Hraju si s tím, zkouším už několikerou techniku broušení, ale prostě to ne a neholí. Nepomáhá japonský brousek 6000 grid, ani korund, ani obtažení na kůží na střídačku ve sklonu, ani obtažení na zelené brusné pastě na kůži.
Zkoušel jsem to všelijak. Umím přimět k holení i Made in China nůž z 420tky celkem blátivý.
Sklon dávám 30˚ celkově, tedy 15˚ na jednu stranu, jak to dělám skoro u všech nožů. Nic nefunguje.
Začínám mít dojem, že ta čepel je docela bláto - a nebo mě opravte, jestli něco dělám blbě. Měl jsem od toho nože trochu větší očekávání, zázraky jsem nečekal, ale nůž by měl být přece schopen holit.
Řezání do papíru taky žádná sláva, ale ještě jsem takový tlustý nůž neměl.
Opravte mě jestli se mýlím, ale když vemu teňoučkou rybičku, dám ji úhel 30˚, tak je jedno, že ten uton má tak mazivní, čepel, ne? Protože když ji dám taky té fazetě sklon 30, tak by měl holit stejně, jako ta rybička - a nebo mě opravte, jestli se mýlím.
+1
nastaveno
.
pohlava
Posláno:
Thursday, December 05, 2024 9:41:47 PM
Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Novodoby uton ve variante AZ a bez problemu holi….
Jak origos, to nevim 🤷🏻♂️
Sapere Aude.
0
nastaveno
.
Jurass117
Posláno:
Friday, December 06, 2024 8:10:56 AM
Začátečník
Trochu mi to připomíná ten UTON vojenské kanady vz 80., které jsem jako náctiletý měl a myslel jsem si, že mám super pořádné kožené boty na všechno, než jsem zjistil, že to na čundry nejsou ty úplně nejskvělejší boty, a vlastně ani u vojáků neměly zrovna velkou životnost.
Pak jsem zjistil, že si na to vojáci stěžují, protože jim do toho třeba notoricky zatýká atp. a na FB byly diskuze, kde jedni říkali, že jsou to šmejdy, a druzí zase, že jsou to dobré záklaďácké boty
Tak si říkám, jestli není UTON náhodou takový záklaďácký nůž.
Každopádně pokud jde o kanady, tak od Prabosu teď stojí 3000,- a pokud chce někdo opravdu pořádné kožené boty bez goretexu, tak musí dát tak 9000,- za Dellapé nebo za slovenské popradky. (Kůže je totiž lepší než goretex ale musí to být kvalitní hrubá kůže, tak řekněme 3mm alespoň tlustá a jednolitá, bez švů).
Na stranu druhou, co taky od UTONu čekat, ten nůž je dělaný na zapichování lidí, na přeřezání lana od padáku (na to holit nepotřebuje) a u spousty z nich na ukrojení chleba a namazání paštiky a na žádnou z těch činností vč. zabodávání do živých těl asi nepotřebujete mít kdovíjakou ocel. Přecejenom vojácí přes den s UTONem svíčkovou vařit nejdou a na nakrájení cibule ten uton taky stačí
Aneb jak říkal jeden známý nožíř na Youtube, když ukazoval oboustranné ostří na UTONu a kladl si otázku "Nevím, proč armáda chtěla oboustranné ostří, ale budiž" - tak já bych mu řekl: "Víte pane nožíř, to má ten nůž kvůli zabodávání do lidí"
Ale jako je to hustý nůž, to jo, když si člověk uvědomí k čemu to slouží, ale v tom si taky uvědomí, že pro civila to moc vhodné není, civil si může koupit lepší nůž, protože civil to bude mít i třeba do kempu, kde si bude vařit.
+1
nastaveno
.
Jurass117
Posláno:
Friday, December 06, 2024 5:08:46 PM
Začátečník
Hele tak nic, už jsem to broušení UTONu vykoumal. Předně je potřeba dát bacha na sklon, protože tím jak je ta čepel tlustá, tak to může opticky klamat a pak tam dá člověk nechtěně víc, než 30˚.
A potom se mi osvědčil korundový brousek a udělat to "na řeznícký způsob", tzn do levé si dát ruky brousek, do pravé nůž, a monotóními krouživými pohybu hladit ostří, a poslední tahy jen lehce "pomazlit". Pak dodělat na kůži a holí to krásně.
0
nastaveno
.
calimero
Posláno:
Friday, December 06, 2024 9:50:47 PM
Pokročilý
Připojený: 2/11/2008
Ja myslim ze ten AZ uton je krok spravnym smerom voci civilnej pouzitelnosti. Chcelo by to este lepsiu/tvrdsiu ocel co lepsie udrzi ostrie pri beznom rezani a mozno o chlp vyssi vybrus a v pohode by sa to dalo do lesa aj nosit. Aj s tym ze este stale by tam zostaval aky taky feeling povodneho UTONu.
Bezny smrtelnik tym nebude nikoho prebodavat ani sa s tym zakopavat ci pacit bedne s granatmi, takze ak by aj kus utrpela huzevnatost tak cert to ber.
0
nastaveno
.
Jurass117
Posláno:
Friday, December 06, 2024 11:26:59 PM
Začátečník
calimero napsal:
a v pohode by sa to dalo do lesa aj nosit.
Že se tak ptám, proč si myslíš, že 420 nerez uton se nedá nosit do lesa? Jen by mě to tak zajímalo, co s tím v lese řežeš, že tě nerez UTON nějak limituje.
Vím, že si protiřečím s tím, co jsem napsal nahoře, ale už mi teď UTON pěkně holí a jsem spokojen
Mimochodem, Pavol Šandor naměřil na 420 UTONu stejnou výdrž ostří, jako má Mora Companion, a vyšší, než má Brigand. I kdyby měl štěstí na kus, tak pořád ta výdrž ostří je slušná.
Výsledky testů:
https://www.fotogaleria.sandor.sk/ine/ostrie/Vysledky_testov.pdf
Uton AZ 420, 1100x přeřezané lano, a pak že 420tka je nutně vždycky bláto
:
https://www.youtube.com/watch?v=H2PQ8UGsnu8&t=1404s&ab_channel=Pavol%C5%A0andor
I kdyby někomu do lesa ta výdrž ostří nestačila, tak nepotřebuje nutně D2, ale třeba jenom brousek do kapsy
0
nastaveno
.
calimero
Posláno:
Saturday, December 07, 2024 5:03:27 PM
Pokročilý
Připojený: 2/11/2008
Ale ved to je vlastne ono, ze ak by mal UTON tvar cepele viac ako Mora, bol by na bezne veci pouzitelnejsi... i pri zachovani ocele.
Cepel UTONu je kpyto co si budeme.... :) no a ostrim to nedozenie, lebo vdaka pouzitej oceli super ostry moc dlho nevydrzi nech ho nabrusis ako chces. Mora sa teda asi tupi rovnako ako UTON (ked to aj vedci dokazali), ale vdaka praktickejsiemu tvaru cepele proste vydrzi "pouzitelna" dlhsie.
0
nastaveno
.
Jurass117
Posláno:
Saturday, December 07, 2024 10:47:41 PM
Začátečník
Hele nic, nebudu se tu přít s velkými bushcraftery o tom, co je lepší do lesa, já nůž vždycky používal na buřty, na hřiby, na nařezání hromady proužků z dřeva kvůli rozdělání ohně, když bylo po dešti, na sundání březové kůry ať je čím podpalovat, když nikdo nevzal noviny
A na všechny výše uvedené činnosti stačí buďto malý zavírák a teoreticky i ostrá rybička, ale takový mimimalista zase nejsem.
Jo a ještě někdy v příměstském lese, kde není volné dřevo a chrastí, jsem používal nůž na batoning, a k tomu je potřeba mít pilku a nadělat si nejprve polínka - jinak jaksi není co štípat nožem, že. A batoning jsem úspěšně provozoval s malou Morou Classic 1.
Na výše uvedené činnosti by byl UTON už hodně royal nůž, a teď mě napadlo, že bych vlastně jednou mohl zkusit tu pilku, jaký má řezný výkon
A chtěl bych právě slyšet ty příběhy od vás, z praxe, ve stylu: Dělávám s nožem XYZ činnost a ocel na UTONu mi na to nestačí, protože...
0
nastaveno
.
Uživatelé v tomto tématu
Guest
90 stránek:
První
...
84
85
86