ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dalekohled EDC Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/14/2008
Tak asi máš pravdu, dívám se na web továrny shunho optics a pokud je má teorie o svbony-sha15 správná, tak továrna Ed sklo u sha15 neuvádí(bin086), zatímco u toho mého ano(bin087). Obchodníci to Ed sklo uvádí všichni, ale papír snese všechno..
Ten můj je taky v průměru 2x dražší.

https://www.shunho.com/Product/index/classid/5.html
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/29/2009
Taky jsem kdysi takhle laboroval a laboroval, Číňan čistokrevnej, nečistokrevnej a asi i nějaký kačky to stálo. Nakonec jsem se dopracoval k Meoptě a je po starostech (jsou i lepší, dražší ale...). Při ceně nožů za který utrácím tak je cena téhle Meopty pakatelOk (cena cca 8 tis.)
POKOUKÁNÍ super, velikost přijatelná Applause

Dudulik vložil tyto přílohy:
IMG_1316.jpeg.jpg

Kontakt pouze email,PM ne.Děkuji
Posláno:

Pokročilý
Jj, jenže pokud vím, Meopta si kompletně vyrábí jen ty nejvyšší řady, jinak ty dalekohledy pouze kompletuje z dílů vyráběných v Indonésii. Tím ti nechci kazit radost, ale ty číňany bych nepodceňoval.
Posláno:

Štamgast
perlufanda napsal:
Jj, jenže pokud vím, Meopta si kompletně vyrábí jen ty nejvyšší řady, jinak ty dalekohledy kompletuje z dílů vyráběných v Indonésii. Tím ti nechci kazit radost, ale ty číňany bych nepodceňoval.

Neboj, nenechám si kazit radost Wink . To že někdo něco montuje z dílů které mu vyrábí někdo jiný neznamená že si neumí pohlídat kvalitu. I Čína není jako čína...viz vše kolem nožů. Proto ani tu čínu nepodceňuji Laugh
Jen jsem prostě stále hledal, testoval, koukal a koukal...a kdo mne zná tak ví že se věcem dost pověnuji a vyzkouším i když to stojí kačky. To co někdy uvede "papír" nemá s realitou co do činění.
Tuhle Meoptu si koupilo i pár lidí kolem mne (půjčil jsem tu moji na vyzkoušení) a jen samá pozitiva vzhledem k ceněOk
Posláno:

Pokročilý
Jo, zkoušet, testovat a nevěřit psanému textu, souhlasím. Nedávno jsem na jiném fóru narazil v debatě o číňanech na kolegu, který strhal vychvalovaný nejnovější Nikon M7, konkrétně mu vadila výrazná chromatická aberace-barevné vady, o kterých píše Fallen u sv202, ale M7 je od 13 litrů výš, z polykarbonátu., má mít Ed sklo.......Taky je dobré pamatovat, že dalekohled je soubor jednotlivých optických členů, které na sebe hromadí optické vady a je jedno, jestli stojí 70 litrů, vady vždycky budou.
Dal
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2013
Ahoj, máte někdo zkušenosti s Vanguard 10x42 ED Spirit? Co o něm soudíte? Je to už starší kousek, ale občas se někde objeví v inzerci....
Per pedes,
Nechaj noža - bolí koža, Mrtvému nože netřeba
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
FALLEN napsal:
Zkusím se zeptat.uvažuji o koupi Vortex Bantam HD 6,5x32 jako kapesního edc dalekohledu .Primárně je určen pro mládež ale měl by vyhovovat i dospělému . neměl jste už někdo možnost se do něj podívat?zajímalo by mě jak je na tom

Osobně mám z Vortexy ty nejlepší zkušenosti. Sice jsem moc nečetl recenze ale vyzkoušel.
Mám ještě dva modely a spokojenost. Pokud ale máš pochybnosti, podívej se na značku
Bresser, tam tu kvalitu odpovídající ceně máš také zaručenou. Testoval jsem jich několik
a velká spokojenost.. Jasně není to Zeiss, ani Swarovski, ale je to za hubičku:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p/national-geographic-8x25-wp
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p/bresser-condor-urc-10x25
Z těch menších mám od Vortexu tento a maximální spokojenost:
https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p/turisticke-dalekohledy-vortex-raptor
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Herodes napsal:
...Osobně mám z Vortexy ty nejlepší zkušenosti. Sice jsem moc nečetl recenze ale vyzkoušel. Mám ještě dva modely a spokojenost....

Nápodobně. Měl jsem Vanquish 8x28, teď mám Diamondback HD 8x32 a pro moje účely je kvalitní až až. Má HD optický systém, je naplněný argonem, ostří od 1,5m, šířka zorného pole v 1.000m je 142m, váží jen 451g a k tomu VIP doživotní záruka Vortex, která je přenosná na další majitele. Na to moje občasné šmírování ptáčků a letadel je naprosto dostačující a za ty peníze... Jasně, Swarovski to není a nikdy nebude, ale cca 5.000,- Kč, které jsem za něj dal, taky nikdy nebude 50.000,-Kč a víc, co bych dal za Swarovskiho.

Pro někoho, kdo se courá po lesích a tahá kukr v batohu, si myslím, že je naprosto v pohodě. A kdyby ne, dražších variant a značek je jako máku.

Ono je to podobné jako se skly k foťáku. Širokorozsahový zoom bude vždycky oproti pevnému sklu vykazovat nějakou optickou vadu. A pak záleží na tom, co člověk chce a potřebuje. Buď koupí něco cca průměrného a dá za to do dvaceti tisíc, ale bude to rozumných rozměrů a hmotnosti a bude to mít na foťáku nasazené skoro pořád. Nebo půjde po špičkovém objektivu, za který klidně dá i několik set tisíc. Za to obdrží skvělou kvaltu, kde budou optické vady eliminované na minimum, ale bude to velikosti pevnostního kanónu a bude to i podobně vážit.
A pak už záleží na vkusu každého soudruha, čemu dá přednost.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/23/2008
Dnes jsem se náhodou při nákupu úplně jiného zboží v Decathlonu zašel podívat do jejich lovecké sekce a podíval jsem se do pár dalekohledů.Decathlon má 3 řady dalekohledů 100 500 a 900 řada sto jsou běžné dalekohledy stejné jako většina levných China modelů .Plochy hranolů s hliníkem ne všechny součásti mají atireflex. Ale na běžné kouknutí pro lidi které dalekohledy moc nezajímají v pohodě .Řada 500 už je o poznání zajímavější na hranolech stříbro všechny komponenty výcevrstvě potažené a řada 900 dielektrické hranoly fázová korekce a fmc navíc hořčíkové tělo. Mezi řadou 100 a 500 jde poznat rozdíl i v prodejně mezi řadou 500 a 900 se musí rozhodnout v terénu . Nakonec mi to nedalo a koupil jsem model 10x32 500. Dnes jsem s ním strávil cca 3 hodinky v polích i v lese a musím říct že za cenu 2290 kč mě nadchnul hlavně to jak se vyrovnává s rozptýleným světlem .Ostrost pěkná chromatická aberace velice mírná. A hlavně příkladné zpracování .Můj názor je že dalekohled za svojí cenu opravdu stojí a v ceně 2300 korun nemá moc konkurence

FALLEN vložil tyto přílohy:
IMG_20250209_191458.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/5/2005
FALLEN napsal:
Zkusím se zeptat.uvažuji o koupi Vortex Bantam HD 6,5x32 jako kapesního edc dalekohledu .Primárně je určen pro mládež ale měl by vyhovovat i dospělému . neměl jste už někdo možnost se do něj podívat?zajímalo by mě jak je na tom

Je detský. Má menšiu osovú rozteč okulárov. Nekupuj bez vyskúšania alebo rátaj s tým že ho budeš prípadne vracať.
Inak Vortex môžem doporučiť.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/23/2008
Vím to má ipd max 69 mě stačí 63 - 65 měl by sedět ale uvažuji že možná nakonec koupím kowu
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Starej dobrej kombajn Vlasta.Grin

dagger vložil tyto přílohy:
meopta.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/31/2021
Bushnell Elite 8x42 ED
U mňa tento Japonec je v službe už cca 14 rokov. Nádherný, perfektný, čistý obraz... Ok

Gaboo vložil tyto přílohy:
20250209_133619.jpg.jpg
20250209_123144.jpg.jpg
20241201_133320_0_.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Bushnell je v pohodě. Moje představa o solidním EDC dalekohledu na pěší turistiku-kolo:
Bushnell 10x27, vodotěsný, plněný dusíkem, v Arktidě testovaný majitelem prodejny dalekohledů.

Herodes vložil tyto přílohy:
IMG_5660.JPG.jpg
IMG_5661.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/9/2011
Ahoj,
pročetl jsem samozřejmě celé toto vllákno a rád bych si také dopřál nějaký malý edc dalekohled. Nahradil by můj 20 let starý Olympus 7×21.
Rozhoduji se mezi Meopta 8×25 a Vortex Diamondback 8×28.
Oba za zhruba 4500,-
Rád bych tímto požádal zkušenější uživatele/majitele zmíněných kousků o radu, který vybrat...?
Díky, Roman

Pokud chceš štípat dřevo, použij sekeru.
Posláno:

Štamgast
Co se týká Meopty, tak tu jsem v rukách neměl, ale myslím, že oba uvedené modely budou
srovnatelné. Rozměrově, hmotností hodně podobné. Vortexy jsou plněné argonem, u Meopty
jsem nedohledal, ale nějaká ochrana tam bude. Za Vortexy ručím, dole viz moje dva kousky.
Vortex Raotor 8,2x32, Vortex Diamondback 10x42xWP
.

Herodes vložil tyto přílohy:
IMG_5665.JPG.jpg
IMG_5650.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Dnes a celý týden mám u sebe v Jeseníkách tenhle. Tohle na stoprocent nízko rozptylová ed skla má+hydrofobní povlaky, CA jsem lovil ve slunečném počasí celý den. Vortex diamondback z mého pohledu je v tomto mnohem horší. Malou Meoptu určitě ne, měl ji známý.

perlufanda vložil tyto přílohy:
IMG_20250210_162240.jpg.jpg
IMG_20250210_144824.jpg.jpg
IMG_20241030_123207.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Malou Meoptu jsem měl (někde tu bude ve vlákně). Když jsem hledal, měl jsem na pultě Fomei, Vortex a právě Meoptu. Pocitově vyšla nejlíp Meopta protože i proti Vortexu za mne lepší pokoukání. Meopta mne pak nadchla na tolik, že jsem ji prodal( a lituji) a koupil tu Meoptu HD.
Tak že jak jsme se shodli tady ve vlákně....obejít prodejny nejlíp kde mají více možností, nebo půjčit od někoho.
Jinak je porovnávání a výběr o ničemOk
Posláno:

Štamgast
perlufanda napsal:
Dnes a celý týden mám u sebe v Jeseníkách tenhle. Tohle na stoprocent nízko rozptylová ed skla má+hydrofobní povlaky, CA jsem lovil ve slunečném počasí celý den. Vortex diamondback z mého pohledu je v tomto mnohem horší. Malou Meoptu určitě ne, měl ji známý.

Fotky asi trošku klamou, ale z těch záběrů mi tam přijde dooost velká aberace???Shocked
Posláno:

Pokročilý
Ne, není. Jednak nemám iPhona a i iPhone není lidský oko, foceno z ruky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum