ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sekery Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2007
Moje "jednoručky”: stará československá, Husquarna 600g s novým topůrkem, Krumpholz kempingová 500g. Krumpholz je bezva do batohu, malá, skladná, bytelná.

Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_2577.jpeg.jpg
IMG_2573.jpeg.jpg

Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/25/2021
Pěkná sestavička, taky se mi líbí mnohem víc rovná a nijak nekomplikovaná topůrka, obzvlášť ty rozšířence na konci za mě k ničemu, ještě nikdy mi nevyklouzla, abych si to tímhle ospravedlňoval.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Díky. Když je topůrko tvarované, nic proti tomu, ale mně se u malých seker líp pracuje s rovným nebo skoro rovným. V rukavicích to může trochu klouzat, uznávám, ale takhle má zase sekera univerzální úchop, takže když ji obrátím jako kladivo, je to úplně přirozené.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Úplně náhodou jsem přišel na tenhle obchod. Sortiment topůrek je docela dost dobrý...
Třeba se to někomu šikne.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Tobiáš napsal:
Díky. Když je topůrko tvarované, nic proti tomu, ale mně se u malých seker líp pracuje s rovným nebo skoro rovným. V rukavicích to může trochu klouzat, uznávám, ale takhle má zase sekera univerzální úchop, takže když ji obrátím jako kladivo, je to úplně přirozené.

No řekl bych, že pokud potřebuješ dělat práci dá se říct odbornou, kde záleží spíše na přesném seku, je asi lepší mít topůrko rovné. Pokud je třeba užívat spíše sílu a dát pořádnou ránu, je dobré tu patku mít, abys nemusel přemýšlat, jak daleko ji držíš a jestli ti nesjede v ruce. Ale výsledek je stejně individuální. v mládí jsem si dělal topůrka "z větve" podle růstu vláken a podle rostlého tvaru.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/10/2018
Narazil jsem na zajímavou taktickou sekero kladivo pačidlo lopatku.

https://www.bearvalleytactical.com/shop
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/19/2025
Dobry den prajem,

prosim Vas, vedel by mi niekto poradit, co znamenaju tieto znaky na sekerach ? Aktualne restaurujem vsetky zanedbane sekerky doma a neda mi spat to co tam je napisane :).
1.

2.

3.

Dakujem vopred.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/19/2025
Tak som zistil, ze to logo TM na prvych dvoch fotkach je Tatrasmalt/Tatramat. Ale nikde neviem najst, tie identifikatory pod tym logom:
Š31 - ???
120/68 - ?? (rok vyroby? a cislo vyrobku v rade?? )
1 v opacnom trojuholniku - ?? (trieda kvality??? )

Zaroven som vobec nenasiel zmienku o sekere na poslednych dvoch fotkach - logo prekrizenych kladiv na cipe trojuhlnika a pismeno M v pravej spodnej casti trojuholnika. Lava spodna cast trojuholnika chybala uz pred ocistenim sekery - pravdepodobne zle vyrazene pri vyrobe.
A ta hviezda ? Vie niekto co by to mohlo byt ?

Dakujem
Posláno:

Štamgast
lithil: To "Š" není š, ale značka ČSN - Československá státní norma. Čísla nevím. Hvězda mi připomíná značku výrobce oceli Böhler, ale netvrdím, že to má něco společného...

Surg vložil tyto přílohy:
_SN_logo.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/6/2020
Ve značení seker se nevyznám. Ale napadlo mne, zda by ta čísla nemohla značit datum výroby. Podobně se značí pneumatiky. Na jedné sekeře je 120/68, což by mohl být 120.den roku 1968. Ale jak říkám, jen mne to napadlo skrz ty pneu…
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/1/2023
Ahoj. Kluci seker mám doma dost, ( i když jich není nikdy dost stejně jako kudel ) ale chybí mi nějaký menší tomahawk na cestování. Něco lehčího, ale na delším půrku. Na odseknutí větve, rozštípnuté malého polénka, obranu před divou zvěří. Nemáte tip na něco továrního nebo někoho kdy by mi něco vyrobil?
Dík
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
obranu před divou zvěří : kolego, co jsi pil????
Divá zvěř před člověkem mizí sama a pokud máš na mysli tu dvounohou zvěř divou - pak je i ta malá sekerka na pováženou a jinak mi stačí větší kudla...
Ale kdysi jsem měl přesně to, co hledáš - na vyznačování probírek. Než začaly spreje...... Jenže pak mi ji v práci ukrad soused - komouš.
PJ
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/1/2021
Pejrak01 napsal:
Ahoj. Kluci seker mám doma dost, ( i když jich není nikdy dost stejně jako kudel ) ale chybí mi nějaký menší tomahawk na cestování. Něco lehčího, ale na delším půrku. Na odseknutí větve, rozštípnuté malého polénka, obranu před divou zvěří. Nemáte tip na něco továrního nebo někoho kdy by mi něco vyrobil?
Dík

Za mě z tovární produkce třeba tyhle klacky;)
CRKT WOODS CHOGAN™ T-HAWK CR-2730
CRKT WOODS NOBO™ T-HAWK CR-2732
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/5/2005
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/1/2023
Díky za reakce.
CS Hudson Bay se mi líbí moc. Ještě trochu více by se mi líbilo něco podobného jen handmade :)
A přesně jak Ferdo píše.
Kdo je připraven, není zaskočen.
A stejně to při honbě za co nejlehčí výbavou nechám pak doma Laugh
Sun
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/26/2011
CS Hudson Bay Tomahawk u mě taky vyhrál:) mám i menší sekerky, ale to delší topůrko je bezva.. A vlastně není zas tak těžkej:) Ale GB Small Forest Axe to samozřejmě není..
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/13/2011
Ahoj,neznal by prosím někdo výrobce této sekery, předem moc děkuji.

Bacil vložil tyto přílohy:
IMG_20250325_150856.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Bacil: Ludwig Schniewind & Co., Werkzeugfabrik, Německo, Wuppertal - Cronenberg, Cronenfelder Str. 2 (adresa platí pro dobu výroby). Jejich nejběžnější otevřená značka je ta vpravo nahoře a levá (srdce, kříž a kotva). Viz i níže.

Surg vložil tyto přílohy:
schniewind_ludwig_anzeige_1907_g.jpg.jpg
schniewind_ludwig_marke_05.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/13/2011
Ahoj, já věděl že nesklames pokud ti mohu tykat myslel jsem na německý výrobek ale každopádně moc děkuji a měj se dobře.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum