ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Potápěčský nůž Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2004
Diky za rady a nazory.Byl jsem se podivat v obchode na par potapeckych nozu,ale jsem zarazen tim,ze po stranach cepele byly drobne dulky a celkove provedeni mi prislo ne moc precizni.Nemluvim o tom "BIO blade",na ten se chystam pristi tyden,tak uvidim.
Asi s koupi pockam az co uvidim a dozvim se na vystave nozu v Brne Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/9/2004
Co jsem vyčetl z k nih, tak na potápěčských nožích není zrovna používán dost dobrý materiál. Mohu ti doporučit třeba dýku Katz Avenger, která se dá sehnat i s pouzdrem pro potápěče. Její desighn nemá chybu!Wink Výrobce ji dodává na trh se 3 druhy pouzder.
1) kožené
2) z kordury
3) z plastu a gumovými řemeny - to je právě určeno pro potápěče.
Čepel je z materiálu XT-70 a má trvdost 58/59 HRC.
Dále mohu doporučit od fi. Kershaw Amphibian. Jde o speciální potápěčskou dýku, jejíž čepel, záštita a rukojeť tvoří jeden celek. Čepal mám dvě ostří z toho je jedno částečně pilovité. Její desighn je opět bezchybný. Na trhu je k dostání s koženým pouzdrem nebo s pouzdrem z plastu a gumovými popruhy.Happy
Navíc se obě dýky dají nosit normálně v běžném životě. Jejich kvalita materiálu určitě překročí kvalitu běžných potápěčských nožůHappy Je ale otázkou na co je budeš používat? Zda pro parádu nebo na práce pod vodou? Potápěči občas své nože používají k páčení a myslím si, že používat tyto dva typy nožů k páčení je docela škoda. Když pak zlomíš nějaký nůž nebo dýku za pár babek, tak pořídíš něco nového a život jde dálHappy Pokud ti jde i o parádu, tak já osobně bych se rozhodnul pro Katz nebo Kershaw.
Posláno:

Pokročilý
Ještě bych ti mohl doporučit od fi. BÖker model Orca, ktrerý se vyrábí ve dvou provedeních, přičemž jeden z těchto modelů by měl používat Bundesvehr u vybraných speciálních jednotek. Viděl jsem test odolnosti vůči korozi a Orca jednoznačně zvítězila. Firma BÖKER vyrábí ještě model Beluga, který je celokovový. Pokud by jsi na něj chtěl udělat nějakou rukojeť tak to není vůbec problém, protože v rukojeti je tost děr a direk a je jí jak uchytit.
Posláno:

Pokročilý
Boker-Orca
Posláno:

Pokročilý
Boker-Orca
Posláno:

Pokročilý
Boker-Beluga
Posláno:

Pokročilý
Katz Knives - Avenger - potápěčská dýka. Zakladatelem firmy je Keith Derkatz. Jeho firma začala pracovat v r. 1991. Všechny modely firmy Katz jsou Derkatzovy vlastní návrhy. Vyrábějí se pro firmu Katz v řadě japonských továren. Dokonalé zpracování a krásný designHappy
Tuto dýku mám ve sbírce. Sháněl jsem ji 3 roky. Tenkrát tady ještě nebyla na trhu. Nechal jsem si jí nakonec objednat u pana Ing. Loudy, OVIS, obchodníka s noži. Nyní o tuto dýku na našem trhu s noži není nouzeHappy
Posláno:

Pokročilý
Kershaw - Amphibian Diver´s Knive - hezký design a dokonalé zpracováníHappyHappyHappy
FMJ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/13/2004
Snark napsal:
Diky za rady a nazory.Byl jsem se podivat v obchode na par potapeckych nozu,ale jsem zarazen tim,ze po stranach cepele byly drobne dulky a celkove provedeni mi prislo ne moc precizni.Nemluvim o tom "BIO blade",na ten se chystam pristi tyden,tak uvidim.
Asi s koupi pockam az co uvidim a dozvim se na vystave nozu v Brne Happy
Sice zřejmě s křížkem po funuse, ale nedávno se mi podařilo sehnat BONUS vz. 85. Stále ho dělá AQUACENTRUM Praha a jen tak mimochodem se dá sehnat s pozdrem potapěčským (na lýtko) a s pouzdrem na opasek. Měl jsem ho s sebou u moře a celkem jsem s ním byl spokojen.
Kdo je příliš zvědavý, ten nebude nikdy moc starý.....
Posláno:

Pokročilý
Ten BONUS vz. 85 jsi sehnal jako funglovku? Můžeš se zmínit kde jsi ho sehnal? DěkujiHappy
FMJ
Posláno:

Štamgast
Rambo napsal:
Ten BONUS vz. 85 jsi sehnal jako funglovku? Můžeš se zmínit kde jsi ho sehnal? DěkujiHappy
Jo, byla to funglovka, stálo to nějak 1.300,-Kč + poštovné.Akorát jsem si opaskové pouzdro musel koupit dodatečně, protože jsem netušil, že ho ještě vyrábějí (K noži mi poslali pouzdro lýtkové). Bylo to na stránkách www.aqcentrum.cz, ale teď jsem se tam díval a už ho tam nepropagujou. Zkus www.aqcentrum.cz/kontakt.htm a zavolej tam. Jinak nevim.
FMJ
Posláno:

Štamgast
Rambo napsal:
Omlouvám se, mám kompík nahouby a než mi to naběhlo... Nevšiml jsem si na stránce www.aqcentrum.cz/prod04.htm malinkatého obrázečku dole vpravo. Takže ho zřejmě ještě vyrábějí, mají ho tam vyfocený, podmínky viz níže....

Posláno:

Pokročilý
Děkuji na 100x. Myslím, že za tu cenu to jde? Není to velká rána na můj organismusHappy Otec tuto dýku má ve sbírce a tenkrát jí snad od někoho dostal. Mám pocit, že tyto dýky snad jeden čas někde vyráběli muklové, ale nemám to potvrzeno.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/20/2002

[b]...BONUS vz. 85 ...Happy[/quote]Tenhle nožík má kámoš a ani neví že je potápěčskej. Používá ho jako klasickej nůž. O kvalitě bohužel nic nevím. Ostří je dost tupý ale na hrubší práci funguje. Jednou jsme zapomneli sekyrku, nechtělo se mně sekat v té době moji novou Muelou, tak jsem si pucil tenhle a osobne jsem s ním přesekal bez větších problémů kmen o průměru 12 cm. Na ostří to nenechalo stopu. Prostě i na hrubší práciHappy.
FMJ
Posláno:

Štamgast
... BONUS vz 85 ...

Tak o tomhle noži vím akorát to, že čepel má být vyrobena z oceli AK-5. V minulosti (snad před r. 1989) se prý vyráběly dvě verze - jedna se špičkou, ta byla určena pro armádu (ale nůž nebyl oficiálně zařazen do výzbroje žádné složky) a druhá verze byla s useknutou, dlátovitou špicí, jmenovala se "PILOUN" a přes SVAZARM se distribuovala mezi sportovní potápěče. Info mám od jednoho z nich.
Posláno:

Pokročilý
PILOUNa jsem viděl kdysi dávno v době, kdy ještě existoval Dům sportu v Praze. Už si nepamatuju na cenu, ale mám pocit, že ho prodávali za 350,- nebo 550,- Kč.
FMJ
Posláno:

Štamgast
Rambo napsal:
PILOUNa jsem viděl kdysi dávno v době, kdy ještě existoval Dům sportu v Praze. Už si nepamatuju na cenu, ale mám pocit, že ho prodávali za 350,- nebo 550,- Kč.
Jasně, je to možné. Taky jsem slyšel, že pokud si člověk sehnal pásovinu z kvalitnější oceli, tak mu z toho v aquacentru nůž udělali. Po známosti, samozřejmě. Platilo to ale tak před 15-20 lety a nevím, jak je to teď...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/18/2009
Trošku bych oživil tuto otázku. Kamarád mě poprosil o výrobu potápěčského nože. Tvary velikosti se dají nějak najít, co mě ale zajímá je materiál, který by odolal agresivní slané vodě. Má někdo zkušenosti, co by se dalo z běžně dostupných materiálů použít? Napadla mě chirurgická ocel, někdo to dával odkaz na tuto ocel, která je podobná AK5. Pouzdro bych volil kydexové, konstrukce fultang s domácí zdrsněnou harrokartou a nerez trubičky...Poradí mi někdo ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/18/2009
To mi nikdo neporadí? Nikdo nikdy nespáchal potápěčský nůž, nebo nemá zkušenosti s odolností proti slané vodě? Shocked
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
no já bych spíše volil povrchovou úpravu, než od začátku volit blátoidní ocelOk sejde na tom, jak moc labužnický by jsi to chtěl...
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum