ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Použili jste už nůž v sebeobraně? Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/1/2006
Ppetr napsal:
Nechápu furt tu přiměřenost - nepřiměřenost tipu:
nůž x nůž
nůž x tyč
židle x stůl
tlustej x proti hubenýmu
pistole x nůž atd atd atd??????? Laugh

NUTNÁ OBRANA dle § 13 tr.zák.: "čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku."

"zjevně" = očividně hrubý nepoměr ke způsobu útoku - na první pohled je jasné, že obrana k odvrácení útoku nebyla potřebná v takové intenzitě.
Samozřejmě,že obrana musí být silnější než útok. Lze způsobit útočníkovi i větší škodu, než hrozila z jeho útoku, ale nesmí být mezi nimi hrubý nepoměr. Srovnávají se použité prostředky útočníka a obránce, způsob jejich užití a výsledek.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2006
Ppetr napsal:
Taková "technická" - kamarádovi včera někde u Bečova u lesa vybrali auto. Rozbili mu zadní sklo a vyrabovali kufr. Jelikož je držitelem ZP, může použít zbraň aby zloděje držel v "šachu" do příjezdu policie nebo ne? Tipuji že ne a pokud začnou utíkat, nemůže asi taky nic....Přesto že má zbraň na ochranu osob a majetku... trochu OT, ale nedá mi to se nezeptat..

Trestní řád: Část první
Hlava 1, §76, Zadržení osoby podezřelé

odstavec (2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu; příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.

Trestní zákon: Část první
Hlava 2, §15
Oprávněné použití zbraně
Trestný čin nespáchá, kdo použije zbraně v mezích zmocnění příslušných zákonných předpisů. (tj. v tomto případě §13)

§13
Nutná obrana
Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

trvající útok = útok již uskutečňovaný, ale ještě neukončený - např. útočník se zmocnil násilím věci a s kořistí odchází - odnášení kořisti je ještě útokem. Je možné použít zbraň, tj. střílet na útočníka.( např. v uvedeném případě banky)

V případě zadržení osob, při krádeži z auta mít zbraň připravenou , v ruce, k použití.

útok-přímo hrozící=útok, který má bezprostředně nastat, není třeba, aby už začal, není třeba čekat. Je možno považovat i pokus o tr. čin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2002
Ppetr: Tuším, že před nějakým rokem už u nás padl přelomový rozsudek v tom smyslu, že i majetek lze bránit s použitím střelné zbraně. Dokonce to snad bylo tak, že nějakej klenotník vystřelil, aby zastavil lupiče, kterej mu utíkal se šperkama. Zřejmě tam ale musí bejt přiměřenost, tj. není možný někoho zastřelit kvůli autorádiu.
Proč mi vždycky vyjde příspěvek na začátek nové stránky?
ljp
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/23/2008
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/13/2010
K teleskopu je vhodné se naučit pár chytrých veciček z filipínských bojových umění (eskrima,lakas katorse) poté jej neužíváte jen k úderům které jsou značně neefektivní. Tolik mé osobní zkušenosti Happy
Jsou jen dvě věci na světě naprosto spolehlivé, věrný pes a dobrý nůž
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/4/2008
Ano, psychická připravenost...
Ale ta je založena na sebejistotě a ta je vybudována poctivým a tvrdým fyzickým tréninkem.
Od přírody je shock-resistant mizivé množství lidí...
Ano, už slyším to, že ne každý má čas a možnost trénovat pod vedením kvalitního instruktora atd, atd...
Takže nastupuje prevence a - diplomacie....
Jednou jsme se vraceli se ženou z Prahy do Olomouce. Nasedli jsme hned do jídelňáku a - dostali jsme se do jámy lvové, protože zrovna tím rychlíkem se vracelo ne málo ožralých fotbalových fanoušků... V jídelňáku jich bylo asi deset...Seděli jsme u stolu pro 4 osoby a zbylé dvě místa zabíraly naše kufry a jednomu z těch debilů to hrozně píchalo do očí, prý kam si sedne někdo až náhodou příjde...
Co tím vším chci říct je že:

- I navzdory tomu, že jsem dostal velice dobrý výcvik v bojových uměních a měl jsem u sebe dokonce i teleskop a kubotan, dopil jsem svoje kafe, to jisté jsem poradil svojí ženě a vyklidili jsme pole.
Proč?
Dejme tomu, že by došlo ke fyzickému střetu a já se začal prát s tím chlápkem.
Co by se stalo?
Ano, vyhrál bych bitvu, ale prohrál válku.
Ostatní by mě napadli, já bych byl rád, jestli by mě v zádech netrčel nůž. Co by se v té přesilovce mohlo stát s mojí ženou radši ani nebudu rozvádět...
A názor ať si udělá každý sám...

Důvěřuj Cestě ikdyž nevidíš kam vede.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/30/2010
Určitě to bylo nejlepší možné řešení. Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2010
Rayden napsal:
Určitě to bylo nejlepší možné řešení. Ok
JasněOk ,nejúčinější obrana je prevence a předvídání,vyhodnocení dané situace...Myslím si,že toto bylo nejlepší možné řešení za dané situaceOk
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Na základě širší dohody adminů, moderátorů a uživatelů z letošní Příbrami je toto vlákno pro další diskuzi uzavřeno. Při založení podobného vlákna bude toto okamžitě odstraněno.W.

westy vložil tyto přílohy:
160498_gallery1_73i5g.jpg.jpg

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum