ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Inzerce
Jak správně na výbrus Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/2/2014
Díky díky, pak hodim fotky na mé vlákno. Teda když se to povedeGrin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2010
Zdravíčko!
Předvedu vám jak jsem dělal výbrusy já a občas je i nadále dělám.
Dutý výbrus z ruky. Jako přípravek mi posloužil palec a ukazováčekmrGreen
Je to na dýl, ale zato parádní relax!

Ondra P. vložil tyto přílohy:
13.JPG.jpg

Suomi Finland Perkele!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2010
No a pak jsem jsem popravil brusku flexou, zhotovil jednoduchej přípravek a jupí čerte!
Jak pro blbceRazz

Ondra P. vložil tyto přílohy:
Fotografie1259.jpg.jpg
Fotografie1263.jpg.jpg
Fotografie1264.jpg.jpg

Suomi Finland Perkele!
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/16/2016
Výborný nápad.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/23/2008
Ahoj pratele.Chci se zeptat, taky jsem videl variantu tvoreni vybrusu tak, ze si flexu nejaky borec upnul na stojaka do sveraku a polotovar noze mel v ruce.A brousil " jakoby na pasovce"....nebo radeji upnete nuz do sveraku a flexu drzite v rukou?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
Záleží co ti víc vyhovuje, jednodušší je asi upnout flexu, tak jsem začínal já. Pro lepší kontrolu je asi zas lepší flexa v ruce, ale chce to cvik. Ale rovnou říkám že to je zlo, sice někteří místní borci (třeba Mat) dělají s flexou skvělý nože, nechci mluvit za ně, ale asi to chce hodně praxe a odříkání. Pásovka je asi nejzákladnější nástroj pro výrobu nožů.
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
DIO
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/2/2007
Ahoj lidičky,
v souvislosti s broušením výbrusu na pásové brusce s přípravkem bych se chtěl zeptat na zkušenost zkušených. Čepel upnu do jednoduchého přípravku z L-ka (uhel výbrusu nastavuji sklonem opěrný desky pásovky) a celkem rovně vybrousím jednu stranu čepele. Čepel v přípravku otočím a koukám, že výbrus není tak rovný jako na první straně (jestli mi to půjde tak hned vložím fotky). Bádám bádám a nic (možná předělám přípravek, anebo pásovku). Snad to nebude rukama!?. Může mi někdo z Vás (možná někdo měl stejný začátky na pásovce) poradit na co mám dávat pozor. Vím, že takhle na dálku to není snadný úkol, ale co kdyby. Děkuji.

DIO

DIO vložil tyto přílohy:
vybrus_2.jpg.jpg
vybrus_1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/21/2013
Ahoj.Pásovku teda nemám ale podle fotky mě to přijde že je to dané nerovností matroše.Happy Podle mého boule či prohlubeň.
Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
taky s emi to stává, ale já to teda na ferovku přisuzuju tomu že mám olšový ruce mrGreen
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
DIO
Posláno:

Pozorovatel
materiál N 690 byl koupený u Václava Špičáka, byl trochu nerovný, ohnutý, ale že by nerovnosti typu boule či prohlubně???. Další kus před broušením ostří projedu na pásovce, anebo na žulové desce na šmirglu a uvidím.
GanGreen: nevěřím Ti že máš olšový ruce jenom na jednu stranu. Kdybys to dělal od ruky tak neřeknu, tam by mohl být problém.
Přípravek jsem "vylepšil", ale nerovný výbrus na jedné straně mi zůstal. Na výbrusu jsem nic nevylepšil.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/29/2014
materiál od Špičáka bývá ohnutý od stříhání. Před výrobou nutno přerovnat.
Jinak jsem si všiml, že při dělání výbrusu se mi rovné čepele ohýbají - nejspíš z toho, že při broušení tlačím, čepel se rozžhaví a já ji prudce chladím v kýblu s vodou.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/8/2010
V materiálu to nehledej. Taky jsem si to v začátcích myslel, ale pak jsem přišel na to, že jádro pudla je jinde....a přesto se mi to stále čas od času stane, když se zapomenu.

Jde o to, že když uděláš výbrus na jedné straně, je super, protože z druhé strany se ti to opírá o přípravek pod nějakým, stále stejným úhlem (prostě opíráš placku rovného matroše o přípravek).

Pak to otočíš a jedeš druhou stranu, Nevím teď, jewstli to dokážu správně srozumitelně popsat, zkusím to. Prostě, když to otočíš, tak už z té druhé strany nemáš tu rovnou placku o kterou bys to opíral, ale máš tam už výbrus, tedy ti tam oproti druhé straně chybí materiál a ty to opíráš už o výbrus, který má nějakou úhlovou odchylku oproti původnímu kusu pásoviny, takže úhel, pod kterým brousíš tu druhou stranu je jiný, než pod jakým jsi brousil tu první, tedy ve výsledku ti MUSÍ vyjít jiná kontura a/nebo sklon výbrusu, než na té straně, kterou jsi brousil jako první. Pokud se ti to ještě v rámci broušení "šmrdlá" jak máš třeba přechod u rikasa, tak to máš nejen jinak posazené a sjiným úhlem, ale různé části výbrusu máš jinde hozené.

Lze to kompenzovat dvěma způsoby. Přípravek mít nastavitelný a když dojedeš jednu stranu a otočíš, tak tím stavitelným dorazem to dorovnat zase na rovinu výchozí placky.

Druhá verze, jednodušší na přípravek, složitější na provedení, je nebrousit to koplet a pak otáčet, ale udělat kousek, otočit, zase kousek, otočit ... a tak až do okamžiku, kdy je to fertig. Není to stále na 100%, vždycky tam nějaký ten rozdílek bude, ale když to uděláš pořádně, nebude okem zachytitelný (přesný meřák by ti to ale samozřejmě odhalil).

Snad jsem se vyjádři tak, že to je pochopitelné. Kdyžtak budu v Příbrami, tak se stav a já se to pokusím vysvětlit s malůvkama, protože po pravdě, ve své vysvětlovací schopnsti zase tak moc nevěřím...
Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/3/2011
prehnuty plech je po strihani, s tym nic neurobis. poriadne to treba narovnat. prebehnut plochu na pasovke ti moc neradim. nespravis to rovne ani ked co budes robit. to by si musel mat brusku na plocho. akurat tam tie priehlbne narobis. plech priehlbne mat nebude, je to krizom valcovane a uplne rovne.
"olšovy ruce" mas, ma ich aj gangreen a mame ich skoro vsetci Happy ovela lepsie sa robi vybrus na stranu dominantnej ruky (ktorou pises)
tie vlnky tam mas nerovnomernym pritlakom a posunom. rozdielna vyska je pravdepodobne tam ze nemas uplne 90st uhol medri pasom a stolikom, pripadne mierne posunutu cepel v prpipravku.
tiez som si presiel obdobim kadejakych pripravkov. nakoniec som zostal pri bruseeni z ruky. mozno to nie je na 0,1mm presne, ale lepsie ako akykolvek bazmeg. a hlavne rychlejsie Happy
DIO
Posláno:

Pozorovatel
k.vancura :za popis děkuji, rozumím všemu, vím jak se čepel při broušení chová, ale přesto mi je divné, že po dobroušení té druhé strany (nerovný výbrus) jsem čepel otočil a opět jsem brousil ten rovnější výbrus. V této fázi se čepel k přípravku opírá výbrus a ne o tzv. plný materiál, přesto ta stopa po broušení byla rovná. Po otočení čepele a přebroušení ta druhá strana byla opět horší, dá se říct, že stopy po broušení byly stejné.
Pravdu má i bearpaw. Dominantná ruka je dominantná ruka. Keď som na výrobu čepelí používal pilníky taktiež sa mi to stávalo a výbrusy oboch strán som vždy voľajako dorovnávať, zamaskovával. No, dúfal som, že mi pásovka a přípravok (bazmeg) pomôže. No, mám "olšovy ruce", ma ich aj gangreen a mame ich skoro vsetci.

Za vysvětlení a pomoc vám všem děkuji. Musím to doladit od ruku, nebude to první pokus.

DIO
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
bearpaw napsal:
..."olšovy ruce" mas, ma ich aj gangreen a mame ich skoro vsetci Happy ovela lepsie sa robi vybrus na stranu dominantnej ruky (ktorou pises)...

Tak to já mám teda mnohem hezčí výbrus z levé (nedominantní) ruky! Razz Při broušení na levou ruku si dávám pozor, protože to je levá, pravou to přece dám na první dobrou. A nedámNoNoNo mrGreen
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Já to mám taky tak.... Ať už z ruky, nebo s přípravkem. Jedna strana excelentní a druhá k neštěstí. Tak to řeším malou a pomalou bruskou s 100 mm pásem.......
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/7/2014
Ja zas brúsim obe pravou, jednu proti ostriu a jednu opačne :D Lavú mám mantavú, nespolupracuje :D
Keby niekto niečo tak email :) Nože v galérke sú väčšinou na predaj :)
FB: TP knives
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
krtecek_ napsal:
materiál od Špičáka bývá ohnutý od stříhání. Před výrobou nutno přerovnat.
Jinak jsem si všiml, že při dělání výbrusu se mi rovné čepele ohýbají - nejspíš z toho, že při broušení tlačím, čepel se rozžhaví a já ji prudce chladím v kýblu s vodou.
Už samotné tlačit na výbrus je špatně-zkracuješ si životnost brusiva,další věc je broušení "do žhava.Další může být udělat nejdřív jednu stranu nahotovo a pak začít dělat tu druhou.Kor když se tam při brusu vnáší tolik tepla.Ideální je několik stupňů do finálního úhlu a otáčením a brusem obou stran uchovávat symetrii.Počítat s materiálem pro další stupeň/grit brusu-ne vzít to na 60 až do 0,5mm pro břit.Před kalením je pak dobré nechat to vyžíhat minimálně na odstranění pnutí,ještě lepší je na měko nebo na normu.Pak se minimalizuje i možnost prohnutí při kaleníWink
Brousit brousím jak se dá -s opačnou orientací ostří nebo "bekhendem"-podle toho jak se mi chce hýbat bruskou......
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Teepee napsal:
Ja zas brúsim obe pravou, jednu proti ostriu a jednu opačne :D Lavú mám mantavú, nespolupracuje :D

Tak to bych byl uplne v hajzlu mrGreen

Ja az se ted konecne dokopu po 2 mesicich do dilny, tak to chci zkusit bez pripravku jen se opirat o stolek, myslim ze to bude taky velka divocina Laugh

Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2012
Ty přípravky jsou všechny hrozně neohrabaný a použití přípravku chce jistou zkušenost a dostat ho do ruky. Myslím že stejně složitý je naučit se to z ruky.
Nic nejde umět perfektně bez předchozího učení a kýblu zmetků.
Čím dřív začneš s drezůrou paciček, tím dřív v tom začneš bejt dobrej.

Ale k přípravkům:
Pár jsem jich zkonstruoval a používal. Nejlepší se mi jevil model co jsem tady okoukal u Mototechny v galerii. Čepel jsem na něm držená magnety a naklápí se pouze čepel. To má tu výhodu, že pořád vidím co dělám! Kdy nevidím, nebrousím, nesvařuju, nestříkám, nejedu...
Nevýhoda je, silný magnety občas jdou i s přípravkem a čepelí pásu naproti, protože se chtějí přilepit na podložku pásu. Pak je strašně otravný jak jsou magnety a celej přípravek chlupatej od všech šponek a prachu...
Prostě s přípravkama jde pracovat, ale je s tím tolik sraní, že lepší do sebe investovat trochu času a naučit se to z ruky.

Já z ruky brousím tak, že si nádrhem narýsuju střed, z obou stran si budoucí výbrus zbrousím pod úhlem cca 45stupňů až k ryskám, aby se mi nevylamovalo zrno a pak brousím z obou stran na střídačku, hrubování cca na třikrát. Přechody plochy do výbrusu řeším až nakonec. Hrany pásu, pokud by někdo potřeboval, je snadé upravit diamantovým pilníkem. Stejně tak je občas třeba pásy orovnat-taktéž diamantovým pilníkem.
KONTAKT JEN MAILEM!!!!!!!! na PM nebudu více reagovat.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum