ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
S35VN Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/9/2010
Prosím přispějte popisem a také zkušenostmi s touto ocelí.
Z prachu jsi a v prach se obrátíš.[/color]
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/2/2007
Tady je zakladni info:

CPM S30V and S35VN Stainless Steels were developed by Crucible Steel in Syracuse, New York. During 2001/2002, Chris Reeve worked with Crucible pursuing the challenge of creating a new blade steel specifically for the knife industry that was tough, corrosion resistant and readily workable. The product of their efforts was S30V, alloyed to accommodate these specific capabilities and manufactured to ensure clean, uniform steel. Unlike traditionally cast and rolled steel, CPM (Crucible Powder Metallurgy) is produced in a process that reduces molten alloy components to minute balls – or powder – which results in every grain comprising the exact composition of alloy elements. The powder is compressed under significant force to a homogenous, solid state and the steel is rolled to required stock size.
A small yet significant advance was made when S35VN was introduced in 2009. The addition of Niobium to the alloy results in finer grain structure which gives more toughness. This means slightly better edge retention, shock absorbency and corrosion resistance. For the technically minded, the major alloy components of S35VN are:
Carbon (C) 1.4%
Chromium (Cr) 14.00%
Vanadium (V) 3.00%
Molybdenum (Mo) 2.00%
Niobium (Nb) 0.5%

Ve zkratce, je to praskovka legovana Niobem, coz zpusobuje jemnejsi zrno a tim ji dava vetsi tuhost v ohybu a vetsi korozivzdornost ve srovnani s predchozi S30V. Obe ocele byly vyvinute ve spolupraci Chris Reeve Knives a Crucible Steel.

Nuz z teto oceli mam teprv tyden a zatim nepozoruji zadny rozdil mezi ni a S30V, po delsi dobe se uvidi vic...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2010
Na čepelce jako je Sebenza to ani nepoznáš.Zlepšeno bylo torzní namáhání a větší houževnatost.Jinak je to prašť jako uhoď.
Drobné nedostatky jsou známkou kvalitní ruční práce.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/21/2012
vrta mi dost v hlave ako je to s touto ocelou pri pevnych nozoch.
Konkretne mam na mysli chris reeve green beret, ktory je v novej verzii uz so s35vn, stara verzia bola s30v.

Nastudoval som si o s35vn co to slo, ale proste na pevnom nozi jej moc neverim, aj ked v pripade green bereta je kalena na 55-57 HRC... co je teda doost malo...

Ako by zniesol napr. pacenie, stupackovy test, alebo buchanie do tehly apod? Da sa proste na nu spolahnut v pripade extreme survival situacie?
Posláno:

Pokročilý
nikto nic???????? Confused

zrejme je tato ocel na pevnych nozoch velka neznama...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2011
vrcan napsal:

Nazdar, z S35 VN mám jen velké santoku od bark river, co mohu potrvdit, je ze drzi ostri lépe nez RWL 34 na kuchynaku od Blacka nebo od mistra Barese.

Ale to je presne tak jak to má být, RWL 34 je pruznejsi nez S 35 VN a proto o neco mekci.

S sekanim cihel a.t.p. ti neporadim.

Snad jen to co publikovali Spartan Knives, ze jejich noze z S 35 VN jsou brouseny víc do tenka, protoze ta ocel to snese, zatim co S30 to nesnela a proto pouzivali hrmotnejsi ostri.

Mislym ze dostatecne vypovida o S35 VN fakt ze je pouzivana na kucharske noze, na pr. Chris Reewe, nebo jmenovaný Bark Rive Knives, zatim co S30 na tenké namahane ostri nikdo nepouzivá.

Ciao J.H.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2009
vrcan napsal:

Tak jo někde tady na Knife byl test toho co vydrží integrál od Reeva a nebo kopie z uhlíkovky od Schrade - no origo to prohrálOh No Zajímavý by byl destrukční test zeleného bareta z s 30 a nebo s35vn versus kopie od Schrade z uhlíkovky 1095 -za bratru 1265 kč .A jak píšeš stupačka , páčení... Podle mýho tyhle práškovky na podobnou zátěž nejsou(jo výdrž ostří snad i řezivost bude možná lepší) ale na nůž pro bigoše raději tu uhlíkovku tomuhle bych nevěřilred face
To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
nejlepší korozní odolnost z použitelných ocelí, co známOk
perfektně drží ostří, pevnost a houževnatost nehodnotím..
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
Je to lepší ocel než S30V, alespoň na Sebenzách. Při stejném úhlu nabroušení se nevyštipuje jemné ostří (což se mi na S30V stalo) a drží i déle takové to jedovaté ostří. Na pevný nůž jsou opravdu lepší materiály, pokud má sloužit jako survival. Ale na zavírák je to bezvadná volba, pro běžné užívání ji hodnotím i lépe než S90V, protože na dobroušení stačí nůž obtáhnout na kůži s brusnou pastou a je hotovo, S90V takto moc udržovat nešla.
Posláno:

Pokročilý
dik za nazory, zabudol som napriklad na to, ze bark river pouzil tuto ocel co svedci, ze to nebude az take kriticke s huzevnatostou... Ved bark river je v oblasti pevnych nozov velicina...
A tiez spartan blades su uznavane noze co som cital...

o s35vn som mal vzdy zafixovane, ze znesie mensi uhol na fazete ako s30v, a dokonca moze byt maksia, ved na berete je to len 55-57 HRC. A drzi ostrie aj pri mensej tvrdosti.

S35VN hodnotia mnohi ako horsiu ako s30v, v podstate islo skor o ustretovy krok smerom ku vyrobcom, lebo sa lepsie opracuvava.

Uhlikovke 1095 na survivaloch tiez az tak neverim, videl som (na nete) par polamanych ESEE po stiepani dreva.

Skoda ze nie je viac rozsirena CPM 3V na pevnych nozoch, ide o brutalne pevnu a huzevnatu ocel, vraj na urovni ak nie lepsie ako INFI od Busse.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
polovinu mechanických vlastností nože ti dává tvar, jakýkoliv zoubky na čepeli a obloučky na ukazovák snižujou sílu k lomu tak na polovinu, takže esee a bark river mají celkem ideální tvar..
navíc green beret mi přijde spíš jako dýka, než páčidlo na survival, takže ocel na dýku to určitě špatná neníOk
ale prostě N690 na shrapnelu, nebo INFI na busse badgeru, vydržejí na nestandardním použití víc.

Lomová mechanika je samostatný obor, tak nečekej, že tomu porozumíš z příspěvku/dvou na fóru..

základní vodítko: co nejhladší křivka tvaru, co největší jakýkoliv rádius dovnitř a co největší tloušťka profilu= nejlepší
a každej materiál má sice tabulku pevností, ale to je na vzorkách pro tebe nepoužitelnýho tvaru a namáháním také pro tebe nevypovídajícím...

smiř se s tím, nůž používat jako nůž a pro jinou práci, při který ho jako nůž používat nebudeš a hrozí jeho zničení, musí být zlomení nože menší škoda, než ze situace, které předcházíš, nebo se snažíš vyřešit..Ok
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Pokročilý
ER shrapnel... nostalgia, mal som, poriadne hruby spicak :)
ale paradoxne jeho spicka mi pride zranitelnejsia ako na berete, ale uz si nepamatam moc...

skusim niekde najst, ci niekto skusal obycajny stupackovy test, to by snad vydrzat mal uplne s prehladom (zrejme akykolvek noz rovnakej konstrukcie a rozmerov by to obstal, nie? Aj z nejakeho shitu ocele).

Ale inak ano Hamon, aj mne to pride skor ako dyka, crk pacifik mi pride ako viac univerzalny noz, beret ma dost uzku cepel, a tie zastity evokuju viac dyku.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
hamon napsal:

smiř se s tím, nůž používat jako nůž a pro jinou práci, při který ho jako nůž používat nebudeš a hrozí jeho zničení, musí být zlomení nože menší škoda, než ze situace, které předcházíš, nebo se snažíš vyřešit..Ok

Hamon - krásná slova jak úlevné číst, hned mám větší důvěru v lidstvo Laugh
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/21/2014
Po urcitej dobe kazdy noziar upgrejduje svoju ocel, nielen kvoli kvalite ale je to v podstate reklamny tah ako novinka v noziarstve, resp. ako novy material na vyrobu noza, zvycajne ho nazve svojim nazvom ci oznacenim a vyrobi sa limitovana edicia ktora ho odprezentuje a biznis ide dalej.
"Dva nejdůležitější dny ve vašem životě jsou den, kdy jste se narodili a den, kdy zjistíte, proč." Mark Twain
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/6/2012
Dobré odpoledne,
zajímá mne tento nůž: http://www.noze-nuz.com/kizer/KI4424.php. Mám zavírák z S30V a moc dlouho nevydrží jedovatý.
1. Myslíte, že si s S35V polepším?
2. Máte někdo zkušenost s firmou Kizer?
Díky za jakoukoliv odpověď.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
fakt napsal:
Dobré odpoledne,
zajímá mne tento nůž: http://www.noze-nuz.com/kizer/KI4424.php. Mám zavírák z S30V a moc dlouho nevydrží jedovatý.

1.skús z ostria odbrúsiť cca 0,2mm - možno to pomôže - pozri si prosím výsledky testov ktoré robím. Podľa nich S35VN by mala vydržať cca o 25%viac
2. nemám skúsenosť
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
fakt napsal:
Dobré odpoledne,

S35VN bola vyvinuta specialne pre noziarsky priemysel, ale zlym spracovanim sa ja dokurvit aj ten najlepsi material. A nie Kizer som zatial nemal moznost ani drzat v ruke.
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Križo, sandor - díky.
Nůž Kizer nikdo nezná/nevlastní?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/27/2014
Já mám 2 ks a to Ki3404A3 a Ki4423. Oba jsou super, akorat ten druhej je na mě moc velkej a časem ho dám asi do inzerce. Co se týče výdrže ostří tak to moc neporadím - vůbec neřeším jestli ostří vydrží sto nebo dvěstě přeříznutí lana nebo něčeho jinýho ... Každopádně oba nože jsou perfektně zpracované.

shivers vložil tyto přílohy:
Ki3404A3.jpg.jpg
Ki4423.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
shivers - díky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum