ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Anodizování titanu Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/19/2003
Nevíte náhodou někdo, jak se anodizuje titan?
Jde to udělat v domácích podmínkách?
Jak dosáhnu různého zbarvení?
Co všechno je k tomu potřeba?

Díky moc za odpovědi javascript:smileyInsert(topicform.message, 'Happy');
javascript:smileyInsert(topicform.message, 'Happy');
Posláno:
Pozorovatel
Co jsem to tam nacpal za JAVASCRIPT?! Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/29/2004
knifenetwork.com/workshop/index.shtml

...a hledej smudloLaugh, je to tam jeden z tech odkazu. Má to jen malý problem, je to angicky WinkHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Milane, ty jsi mi to kdysi, myslím v Brně, na jaře, popisoval, i s Buddym, ale jsem hlava děravá
a pamatuju si houby. Zkus sem prdnout nějakej stručnej návod, rád bych si s tím taky zablbnul. Ale prosím polopatě a ne anglicky ... Wink
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Pozorovatel
no, tak jsem si to na knifenetwork přečetl - už zhruba vím, jak to funguje, ale něco mi ještě není jasný:
co je to trisodium phosphate? fosforečnan sodný, či co? .... kde se to dá sehnat? - ono dělat to v coca cole, jak tam píšou, mi připadá docela divný - aspoň je vidět, jaký sračky v tom jsou...

čím se řídí barva titanu? voltama?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Sergej napsal:
no, tak jsem si to na knifenetwork přečetl - už zhruba vím, jak to funguje, ale něco mi ještě není jasný:
co je to trisodium phosphate? fosforečnan sodný, či co? .... kde se to dá sehnat? - ono dělat to v coca cole, jak tam píšou, mi připadá docela divný - aspoň je vidět, jaký sračky v tom jsou...

Myslím, že nejde o ty sračky, co jsou v coca cole ale o to, aby ten roztok byl vodivý... JO a barva by měla být závislá na napětí...

D.
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Sergej napsal:

Trisodium phosphate je opravdu fosforečnan trisodný, ale lze použít i hydrogenfosforečnan, či jakákoliv jiná sůl, krome soli kuchyňské (prostě tam nesmí být chloridy). Ale opravdu nejlepší barvy dává Coca-cola, je v ní kyselina fosforečnáHappy
A podle napětí získáš barvu, akorát některé odstíny se získávají blběSad
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Zkusím to opravdu stručně, nemám s tím až zase takové zkušenosti:
Pro anodizování používáme stejnosměrný proud, anoda je kus titanu, který chceme zabarvit, katoda je titanový prstenec po obvodu sklenice, ve které probíhá anodizování. Sklenici naplníme roztokem (jak níže popisuje SLON) v USA používají TSP, což je průmyslový čistič (proč nezkusit tu Colu?). Barvy získáváme od 4V do 120V. Až budu mít více zkušeností, tak se s nimi rád podělím.

Máte někdo konkrétní výslekdy vašich pokusů?

Milan

Petr Dohnal napsal:
Milane, ty jsi mi to kdysi, myslím v Brně, na jaře, popisoval, i s Buddym, ale jsem hlava děravá
a pamatuju si houby. Zkus sem prdnout nějakej stručnej návod, rád bych si s tím taky zablbnul. Ale prosím polopatě a ne anglicky ... Wink

.
Posláno:
Pozorovatel
a nešlo by to dělat taky v odrezovači? odrezovač je ředěná kyselina fosforečná...

a myslíte, že by mi na to anodizování stačilo trafo, který dává napětí 5 - 24 V? Jaký barvy bych pak dostal? nebo co jinýho bych mohl použít?

je někde na internetu nějaký "vzorník"? (jaká barva při kolika voltech)

Jestli jsem to dobře z anglického návodu pochopil, tak ta barevná vrstvička - to je nějaký oxid titanu, nebo co... jakou má výdrž? Nezdrbe se při běžném používání? jak tlustá je ta vrstvička?

Posláno:

Admin
Napadá tě nějaký prostředek nebo látka, která by tomu odpovídala a byla by volně dostupná v obchodech?

Milan

[b]
Quote:

Trisodium phosphate je opravdu fosforečnan trisodný, ale lze použít i hydrogenfosforečnan, či jakákoliv jiná sůl, krome soli kuchyňské (prostě tam nesmí být chloridy). Ale opravdu nejlepší barvy dává Coca-cola, je v ní kyselina fosforečnáHappy
A podle napětí získáš barvu, akorát některé odstíny se získávají blběSad

.
Posláno:

Štamgast
Milan napsal:
Napadá tě nějaký prostředek nebo látka, která by tomu odpovídala a byla by volně dostupná v obchodech?
Milan
Fosforečnan se dá relativně běžně koupit v obchodech s chemií (třeba bazénovou), ale já zkoušel leccos, a barvičky z Coca-coly vycházejí opravdu nejhezčí (navíc, co zbyde, klidně můžeš vypítLaugh)
BTW jako katodu lze použít cokoliv, stačí kus měděného drátu nebo kousek nerezového plechu (ani nemusí být po celém obvodě vany)
Posláno:

Admin
OK, zkusím Colu, dá se v ní "chytit" nějaká barva mezi 5-15 V ?
Milan

slon napsal:
Milan napsal:
Milan
Fosforečnan se dá relativně běžně koupit v obchodech s chemií (třeba bazénovou), ale já zkoušel leccos, a barvičky z Coca-coly vycházejí opravdu nejhezčí (navíc, co zbyde, klidně můžeš vypítLaugh)
BTW jako katodu lze použít cokoliv, stačí kus měděného drátu nebo kousek nerezového plechu (ani nemusí být po celém obvodě vany)

.
Posláno:

Štamgast
... no vono taky kolem celý vany, to by bylo titanu - co? I kolem tý mý ... Laugh
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Milan napsal:
OK, zkusím Colu, dá se v ní "chytit" nějaká barva mezi 5-15 V ?
Milan
Já už si to přesně nepamatuju, v každém případě se takhle malým mapětím dá chytit žlutá (zlatavá), případně červená a možná lehce do modra. Pokud jedeš výš, lze se přes hnědou dostat až k zelené a pokud to přepálíš nad cca 120V, dostanš "pískovanou šedou".
Ale v každém případě to chce tvrdý (nebo ještě lépe stabilizovaný) zdroj, jinak u různě velkých kousků dostaneš se stejným napětím jinou barvuShocked
Posláno:
Pozorovatel
chtěl bych se zeptat... při jakém napětí se dá chytit barva titanu, jako je na tomhle noži?

williamhenryknives.com/collection/popups/b3-ft.jpg
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Skusal uz niekto anodizovat hlinik, resp. dural? Na nejakych americkych strankach som o tom nieco zachytil, ale neviem podrobnosti. Tusim sa tam spominal aj nikel... V com a ako by to slo? Aké su s tym skusenosti?
Vdaka za odpovede!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Oscarr napsal:
Skusal uz niekto anodizovat hlinik, resp. dural? Na nejakych americkych strankach som o tom nieco zachytil, ale neviem podrobnosti. Tusim sa tam spominal aj nikel... V com a ako by to slo? Aké su s tym skusenosti?
Vdaka za odpovede!
Zrovna o víkendu jsem tom bavil s kamrádem, dělají to v Liberci v galvanovně, otázka ale je jestli by vzali i menší věci. Pobavím se s ním o tom a dal bych sem eventuelně složení lázní a proudy...
Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Dnes som iba tak experimentoval a skusal,co s cim a ako zreaguje... Mal som kyselinu solnu a nabijacku na autobaterie.To tej kyseliny som strcil takmer vsetko, co som nasiel-mosadz, nerez, konstrukcnu ocel, hlinik(ten reagoval, ci sa priam rozpustal aj bez prudu). Nakoniec sa mi z toho roztoku zacal vylucovat (asi na minus póle, polaritu so nejako neskumal ale viac to tam bublalo) medeny povlak. V tej cvili ma napadlo, ze tento jav by som mohol vyuzit, na jeden drot zdroja som pripevnil medeny drot na druhy ocelovu prilozku na maly zatvaraci nozik a sup ho do toho roztoku kyseliny solnej a vselicoho rozpusteneho. Asi za 10-20s sa vytvoril jemny povlak, ktory sa dal handrou pekne prelestit.Pytalo si to asi 6V a asi 4A, ale slo by to aj pri mensej stave. (Inak v cistej kyseline a asi obratenej polarite to celkom dobre prelestuje povrchy kovov, najme tu nerez to pekne vyblyskalo.)
Myslim, ze medeny povlak sa samovolne ale aj s prispenim nejakych voltov vylucuje aj z roztoku modrej skalice (siran mednaty (?))
Vela zdaru pri tvorbe!
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/25/2002
Ten hliník ti okamžitě začne rozkládat kyselinu solnou a leze ti z toho čistý vodík. Ještě existuje ten barák, ve kterym jste to dělali?
Posláno:

Štamgast
To je super, co tady najednou vzniká chemiků -amatérů. Já měl vždycky z chemie na gymplu čtyřku ale přiznám se, že jsem se taky do pokusů chystal, taky bych asi zkoušel kdeco. Trošku jsi mě zarazil - dík, ani mě nenapadlo, že může nastat taková sranda Laugh
dohnalknives.com
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum