ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Příběhy Matových kachniček: EDC Finka Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Automaticky založená diskuze k recenzi Příběhy Matových kachniček: EDC Finka
Carpe diem quam minimum credula postero
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Právě jsem se přihlásil, takže prvně děkuji za nezničení půjčeného kousku Happy Happy a za druhé, že sis Vašku dal čas a prubnul to. S kamarádem ( Gweck ) sme řešili onu vůli a na mě je asi nějaké to přiblížení o co že to jde( jako konstruktér)
Vůle kterou Vašek zmiňuje, není záležitostí zámku jako takového, ale součtu vůlí v čepech ( čepel + pojistka) na každém čepu je 0,01mm vůle, aby šlo nasadit součástku na pin a bylo to namazaný olejem. Tím že je to volná kostrukce ( plně rozebíratelná ) a nelze tudíž nic nýtovat na tvrdo, tak ta setinová vůle je daň za tuto konstrukci. Při nýtování se nýtek vždy trochu roztáhne a tím zcela vymezí případnou setinovou vůli na svém čepu. Nechci aby to znělo jako alibizmus, ale při této konstrukci a této pojistce to tak vždy bude.

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/8/2003
Já teda musím nejdřív poděkovat Matovi za to, že mi umožnil si takhle hrát - bavilo mě to Happy Taky jsem rád, že jsi sem napsal důvod té vůle, kterou zmiňuji v článku. Tohle je věc, do které nevidím a proto je fajn, žes přiblížil o co jde.

Velký dík patří Dušanovi, že si dal tu práci s úpravou fotek a vložením článku. Díky moc Ok

A nakonec sem ještě vložím nějaké fotky, které se mi do článku nehodily - jsou srovnávací, kvůli představě o velikosti.

Dendorric vložil tyto přílohy:
IMG_0285.JPG.jpg
IMG_0445.JPG.jpg
IMG_0447.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Rádo se stalo - moc hezký seriál - jen houšť.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Moc pěkná recenze, díky za ni! A povídání o pozadí zmiňované vůle oceňuji taky, k tomuhle typu konstrukce resp. pojistky asi opravdu patří. Nesetkal jsem se s nožem s back-lockem, u kterého by třeba až po čase nebylo cítit aspoň minimální prohnutí proti ostří.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Moc pěkná recenze, díky za ni!...

Jsem rád, že si ji někdo i přečetl Happy

Tyler napsal:
...aspoň minimální prohnutí proti ostří...

"Propružování" při tlaku na ostří jsem si nevšiml - a to jsem poctivě hledal. Vůle je cítit, když chytneš čepel za hrot a "zakvedláš", ale jak píšu - je opravdu minimální. Na fabrických šroubovaných nožích s back-lockem (Spy Endura, BM Mini-Pika, Ka-Bary,...) je vůle násobně větší.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Moc pěkná recenze Applause . Nůž mám od Martina doma a mám s ním úplně stejné zkušenosti......pracoval jsem s ním v kuchyni přes vánoce a paráda Ok . Jediné co jsem nezkoušel je práce se dřevem, ale podle napsaného to taky nebude problém Happy. Jsem dost překvapený, že na samotný nůž i recenzi nejsou skoro žádné reakce Sad. Určitě si pozornost zaslouží Ok .
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/21/2011
Mate Admire moc pěkná práce Ok čím dál lepší a lepší
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/6/2010
Také se přidávám k ostatním a děkuji za hezkou, čtivou recenzi. V té vůli bych také neviděl žádný problém. U tohoto typu pojistky se to skutečně dá považovat za vlastnost a nikoli vadu. Nůž je to povedený, protože Mat opravdu umí a ví co dělá.Ok Mám od něj jeden nůž ze série "Prcků" a v mé sbírce není zavírák, se kterým bych pracoval raději, nežli s ním.Applause Ono, když to má někdo srovnané v hlavě, šikovné ruce a dělá to celým srdcem, tak je to na výsledku prostě znát. Admire
Nejspolehlivějšími přáteli jsou nepřátelé tvých nepřátel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Já sám jsem měl možnost nožík vzít do ruky na poslední Pražské výstavě. Musím říct že první dojem co jsem z něj měl je jeho naprosto úžasná lehokost. Mluvit v Matově případě o kvalitě zpracování je nošení dříví do lesa, všechna má svůj účel, nikde žádná zbytečná vůle. Design je v mých očích naprostá bomba. Kdyby s tímhle přišla nějaká globální firma typu Benchmade, Cold steel, nebo Kabar, tak se po tom všichni milovníci skandinávských tvarů co jich posvětě je jen utlučou. Tady v čechách je to bohužel trochu ve stínu, ale věřím že si tihle krasavci svoje odběratele celkem ryhle najdou. Já osobně bych se tenhle nůž nebál vzít kamkoliv, A´t už do lesa, nebo na nějakej nóbl raut na golfovym hrišti. Materiály jsou super, vzhled a funkčnost taky. Jen tak dál Mate, držim palce.
Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
Vyborna recenzia. Applause Ta samonostna konstrukcia mi pripomenula moje dlhorocne EDC Gerber E-Z out. Ten ma crienky zo zytelu a takisto back lock poistku, je ale stihlejsi a ma aj klip, ale zase nevyzera tak exoticky, ako Matova zatvaracia finka.
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/12/2007
Pěkná recenze. Jsem milovník pevných nožů, ale Matovi nože a jeho vlákno se mi vždy líbilo díky jeho preciznosti. Ted mě uchvátila ta rukojet a jednoduchost. Doufám, že Mat bude tvořit dál a udělá i jiný nůž s touto rukojetí, protože mě tento tvar čepele nebere Wink Každopádně dokonalá práce a budu se těšit až vytvoříš něco čemu už neodolám Admire
Posláno:

Štamgast
Díky za reakce kluci.
Popravdě mi samonoska přijde jako to nejlepší, co může na EDC být - specielně z matroše, jako je G-10. Zajišťuje to, že je nůž lehký (i když mě nevadí ani zavíráky kolem 180g, ale je to velmi příjemný bonus) a přitom naprosto dostatečně pevný. EDCFinka má navíc opravdu neotřelý design, ale se stoprocentně zachovanou funkčností. To mám na Martinových nožích fakt rád (už jsem to někde na fóru snad i psal); ať Mat vytvoří jakkoli vyfešákovanej kousek, tak poznáte - jakmile ho sevřete v dlani - že ten nůž má duši dělníka.

Prohlížení fotek mi připomnělo ještě jednou věc: fakt mě dostala struktura G-10 na střenkách, resp. ta dvoubarevnost. Ono to na fotkách tak nevyzní, ale ta červená "složka" je zajímavě měňavá. Podle světla se mění její barva od tmavě oranžový až po temně fialovou. Hezkej efekt Happy

Fotka specielně pro stvonjiho (dřevo tomuhle noži očividně moc chutná - na fotce obuch z vyschlé bukové větve)

Dendorric vložil tyto přílohy:
IMG_0514.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Díky za fotku Happy. Až se dostanu někdy do lesa taky tu svojí finku provětrám Wink.
Posláno:

Štamgast
Dendorric napsal:
...Zajišťuje to, že je nůž lehký ... a přitom naprosto dostatečně pevný.

Můžu potvrdit. Před rokem a půl jsem manželce předělal malého Kabara...hadrokarta domácí

Dušan vložil tyto přílohy:
IMG_5159.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/29/2011
Dušan napsal:
[quote=Dendorric] …hadrokarta domácí…

Jak je prosím delaný ten symbol? Nevypadá to na odbroušní té horní vrstvy (nebo su úplně slepý? )
Posláno:

Štamgast
Koukni ke mě do galerie ať to tu neplevelíme.Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/24/2011
Prosím, jaká je mailová adresa na Mata? Nemůžu ji nidke najít... Kachničky jsou krááásné! Super recenze!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2010
Najdi si někde Matův příspěvek a pod nim jsou tlačítka mail a PM. Musíš bejt přihlášenej a pošli mu mail, PM nebereHappy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/16/2010
Tak,tak,psal jsem že po něm toužíš.--))
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum