ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Německý útočný nůž Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/16/2006
Dobrý den. Kamarád mi daroval německej holínkovej útočák. Na webu jsem se dočetl pouze, že takové nosili příslušníci Luftwaffe, SS. Vojáci wehrmachtu měli taky útočáky, ale podle webu trošičku jiné. Na čepeli je vyraženo písmeno "W". Nevíte někdo, jestli by se podle toho poznalo,které složce tenhle nůž patřil? Děkuju..
Posláno:
Začátečník
To je ten zmiňovaný útočák..
Posláno:
Začátečník
A ještě..
Posláno:
Začátečník
ještě..
Posláno:
Začátečník
A naposled..
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Tento typ pochvy není zas až tak neobvyklý. Wink

Jinak nůž i pochva jsou celkově v pěkném stavu!
P.
Posláno:

Štamgast
Repliky přesně těhle útočáků se dnes vyrábějí v U.S.A. Shocked a cena se u nich pohybuje okolo 40,-USD. Wink
P.
Posláno:

Štamgast
For maxeem: Tedy futrál s takhle dlouhou sponou (pružinou) jsem ještě neviděl Shocked, i ten tvar je zvláštní - takový hodně komolý, dík za foto. No a o plastovém pouzdře jsem zatím ani neslyšel...
P.
Posláno:

Štamgast
Řekl bych, IMHO, že to opaskové pouzdro patří spíše k jinému typu nože, nejspíš WWI...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/15/2008
Chtěl bych se zeptat, zda existuje i verze s nářadím?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/12/2006
Je to nůž pro pozemní- polní jednotky Luftwaffe. Ne pro létající personál. Měli ho výsadkové divize, které v druhé části války bojovaly jen jako elitní pěchota. Ještě na fotkách z Kréty mají klasický vypadávák vz.37. Pak , když už nedělali výsadkové operace, ale bránili např. Monte Cassino měli tento útočný nůž. Výsadkáři byli většinou vyzbrojeni samopaly a k těm nebyl bodák. Znám tyto nože značené tímto W ( hodně řídké značení) , pak latinským S (také žádné velké množství) a samozřejmě nejběžnější značení - přejímačka LW s číslem 5 a méně časté číslo 6. Všechno značení na ricassu. Přesně tenhle typ pochvy se třemi péry k tomuto noži patří. Kopie mají většinou ostře vyražené vlny na perách pochvy. Dřevěné nanýtované střenky mají na jedné straně vyboulené nýty a pod záštitou jemné vybrání ve dřevě. Hodně se podobá noži U.S.M3. Myslím, že to Němci od Amíků opálili. Ale to nevím jistě.

Německé útočáky s nářadím, to je jiný šálek. Čepel je u nich jednosečná. Někde jsem četl, že je měly obsluhy kulometů. Ale v žádné renomované publikaci to není, i když je to pěkná představa.
Ty byly s černou plastovou rukojetí bez značení, pak je dělala f. Puma s dřevěnou rukojetí a jsou dva druhy s dřevěnými střenkami a značené latinské "S". Jeden má ocelové nýty a jeden mosazné podložky . To je zvláštní , koncem války a mosaz na noži !
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Dovolím si přihodit fotku (z mého archívu, neříká mi bohužel "pane"). Jinak se ty nože s nářadím tady před časem probíraly...

Surg vložil tyto přílohy:
Útočný_nůž_s_nářadím_1.jpg.jpg
Útočný_nůž_s_nářadím_2.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Známý má tenhle nůž doma.

Německý útočný nůž s nářadím - značka "S", dřevěná střenka, mosazné podložky nýtů.

Nevíte, kde se vyráběla tahle série nebo jakých letech? Jaký je na čepeli nože použitý materiál?

Kdo je používal? Patřil mezi oficiální nože německé armády?

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/16/2010
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/12/2007
Jak bude více času a dám dohromady více materiálů, změním to na webu UTON. Tyto nože doopravdy existovaly i pro obsluhu kulometů MG 34 a byly uloženy v taškách v příslušenství kulometu MG34. Od zde uvedených nožů se tyto nože liší vytahovačem nábojnic.
viz foto:

Predator vložil tyto přílohy:
MG.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Díky za info Happy Ok

Ten nůž je vcelku neobvyklý. Nedávno jsem našel nějaký podobný v nabídce armyshopu za 15 klacků, ale měl bakelitové střenky. V tématu na které dával link Surg se píše, že bakeliťák by mohl být pozdější kopie ze Sandriku.
Ta cena se mi zdá ale dost přetažená, byť je to asi méně obvyklá druhoválečná relikvie

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2007
Nevíte někdo jaký materiál používá firma Mil-Tec na kopii tohoto BW nože ? A na kolik HRC by mohli být kaleny ? Nikde to nemůžu najít , díky .

PavelEdl vložil tyto přílohy:
P6260001.JPG.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/28/2006
Zdravím, dostala sa ku mne nemecká dýka, vie mi niekto o nej povedať bližšie info? Logo tretej ríše som radšej zmazal v skicáryNoNoNo
ďakujem

kentus vložil tyto přílohy:
000_2814.JPG.jpg
000_2815.JPG.jpg
000_2816.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
kentus: Důstojnická dýka WH (Wehrmacht Heeres Offiziersdolch), varianta s bílou rukojetí - existovala i žlutá rukojeť. Výrobce je firma Artur Schüttelhöfer & Co., Solingen-Wald (ASSO).
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 4/18/2011
PavelEdl napsal:
Nevíte někdo jaký materiál používá firma Mil-Tec na kopii tohoto BW nože ? A na kolik HRC by mohli být kaleny ? Nikde to nemůžu najít , díky .

to nevim ale daj se sehnat origo kousky a levneji nez miltec (cca 20 E) na nejakym nemeckym foru jsem cetl ze to ma cca 54 HRC no ja ho mam znacenej rob. klaas, na par vandrech byl a spokojenost
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum