ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Malé finky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Automaticky založená diskuze k recenzi Malé finky
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/19/2011
Diky, je to moje gusto :) pekne noziky a pekne napsane.. S tim ze naucit se mit rad male noze je to pravda az neskutecna... Dnesni restrikce v okolnich zemich rozhodne nepreji milovnikum vetsich cepeli...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/4/2011
Chvílemi se mi zdálo, že čtu básně!Ok
Souhlasím s tvrzením, že skladnost takového malého pevného nožíku není o moc horší než zavíracího se stejně dlouhou čepelí.
Jinak mě docela překvapuje nízká špuntořezná síla u pštrosího damašku. Nebyl zkoušený hned po útoku na salám?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008
Jo Tomáši, to je onoOk Já, čím jsem starší a čím déle se pohybuji v přírodě, tím více zjišťuji, že dlouhé čepele vlastně k ničemu nepotřebuji, stejně tak jsem vlastně až na pár vyjímek zrušil zavíráky, protože menší pevný nůž, třeba na krku, zastane stejnou práci, jako zavírák a mně navíc dodá mnohem víc jistotyOk
Na druhou stranu když vidím kluky, jak sekají s pořádným nožem, mám někdy až sadistickou touhu to taky dělat.Ale zůstává jen u té touhy, protože na to by mi prachy ale opravdu nestačilyLaugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Jo jo, moc milý počteníOk Je to tak, čím jsem starší, tím víc zjišťuju, že krátká čepelka naprosto stačí. Tu Kumovo finku mám v živý paměti, ta je fakt kouzelnáOk
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
mrGreen Holt, i s malým kašpárkem lze zahrát veliké divadloLaugh mrGreen
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2010
slon napsal:
mrGreen Holt, i s malým kašpárkem lze zahrát veliké divadloLaugh mrGreen

Jo,jo,proto se doma rodí fiňulka z čepelky Lauri Neck 42mmHappy
PROSÍM NEPOSÍLEJTE MI PM,PIŠTE PŘÍMO NA MAIL.DĚKUJI,B5:-)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/18/2011
Jak vlastně vznikl název finka?Nože jsou to moc pěkný ale až teď jsem se nad tím zamyslel.
Napadá mě že by zemí původu Finsko? Anebo je to ještě v něčem jiném?
Poraďte :)
Posláno:

Štamgast
BadRider napsal:
Jak vlastně vznikl název finka?Nože jsou to moc pěkný ale až teď jsem se nad tím zamyslel.
Napadá mě že by zemí původu Finsko? Anebo je to ještě v něčem jiném?
Poraďte :)
Bingo!Laugh No jasně, že je to kvůli zemi původu.Ale proč to není norka nebo švédka?Ale fin také znamená konec....red face Tak teď nevímNoNoNo Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/18/2011
Právě mi to příjde taky takové zvláštní protože typ finka není charakteristický jen ve Finsku.
Zajímalo by mě kde je zakopaný pes :)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/20/2011
BadRider napsal:
Napadá mě že by zemí původu Finsko?

Přesněji je zemí původu Laponsko. Patří k nim i klasické pouzdro s bambulkou na konci. Finové se k této tradici hodně hlásí. Ale pravdou asi je, že tento typ nože bude rozšířen i mimo území Finska, což bude dáno možná tím, že Laponci migrovali bez ohledu na novodobé hranice.

Nejsem produkt evoluce…
Posláno:

Štamgast
Myslím, že ty tradiční nože, co mají Saamové (Laponci), vznikaly a vznikají většinou na území dnešního Finska.Ve Švédsku a v Norsku jsou už na těch nožích někdy vidět modernější prvky a tvary.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/4/2010
Pěkné počteníApplause jsem taky zastánce krátké čepele, dobře se s ní pracuje a "mohutnejší" ručka je pohodlná a jistá v úchopu. Na dřevo malá sekyrka, skládací pilka a vždy jsem byl spokojen a neměl potřebu sekat nožem, i když.... mrGreen

Orme, jak drží nože v pouzdrech po pěti letech používání, nevytáhlo se?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/4/2011
Mno, myslím, že všeho moc škodí, co se týče délky čepele. Na strany obě. Autor recenze již dříve naznačil, že délka příručního osobního nože závisí na stravovacích návycích. Podle nabídky severských nožířů se zdá, že skandinávci dávají přednost rohlíkům Grin
Mně se jeví optimální délka čepele příručního pevného nožíku neagresivní vizáže tak 100 - 115 mm s výbrusem neskandinávským. Finkou se přeci jen jablka ve vlaku krájejí blbě.
Ale ještě jednou: Krásná recenze.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
On bude nejspíš původ u severních Germánů, podobné malé užitkové nože byly běžné. Saamové na ocelovou kudlu později aplikovali svůj výtvarný projev. Klasická "finka" je dost specifická, jde taky o to, jestli je z jižního, středního, nebo severního finskamrGreen . Stejně jdou rozlišit "norky", ve "švédkách" se tolik neorientuju.
Ještě k Saamům; nejvíc jich žije v Norsku, obývají ale pásmo severu skandinávie až do Karelie. U jejich typu nože je na místě použít výraz "puuko", nebo prostě saamskej nůž, u zbytku osobně používám výraz "skandinávka".
To rozlišení je dneska stejně jen orientační, krásný rytý puuka vyráběj často běloši na důchodu.
Jinak k použití skandinávky jako EDC...je to hodně skladnej typ nože, díky způsobu šití a zavěšení pouzdra jej lze nosit schovanej v kapse kalhot, i když visí na opasku, takže nikoho neprovokuje.

Jinak jsem rád, že vám pánové kudly sloužej k radostiOk
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:

Štamgast
Ještě k výbrusům a čepelím vůbec, nejčastější jsou čepele tak 8-9cm, s moderními materiály a výrobními postupy klasickejch skandi výbrusů taky ubývá, ty navíc v minulosti nebyly úplně běžný, řekl bych, že je to produkt průmyslové výroby čepelí. V kusové řemeslné výrobě jsem viděl kdeco, od čočky, přes plochý výbrusy, jak je máme rádi u nás, až po duťáky. Na starých nožích je navíc vidět, že se s broušením nikdo moc nemazal, už vůbec neřešili, jestli mají fasetku, nebo ne.
Já beru skandinávku jako ideu, bez ohledu na dogmata, kterou je potřeba rozvíjet, což dělají i sami seveřani. Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Románo, aniž bych Ti chtěl oponovat - Saamové tomu, čemu my říkáme finka, říkají puukko nebo unna niibas (malý nůž), ale saamský velký nůž - to, co si já představuju pod pojmem "laponský nůž" (finsky lapinleuku) - se jmenuje saamsky stuora niibi (kupodivu to znamená "velký nůž"Happy ).
Posláno:

Štamgast
Surgu, ale v tom se přece nerozcházímeWink . Řeč je o malých kudlách. Jinak dík za doplnění. Ještě bych vznesl dotaz, jak se říká těm jejich kombům, malej+ velkej nůž?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Surg napsal:
Románo, aniž bych Ti chtěl oponovat - Saamové tomu, čemu my říkáme finka, říkají puukko nebo unna niibas (malý nůž), ale saamský velký nůž - to, co si já představuju pod pojmem "laponský nůž" (finsky lapinleuku) - se jmenuje saamsky stuora niibi (kupodivu to znamená "velký nůž"Happy ).

Puukko ovšem není výraz ani jednoho ze sámskejch dialeků, je to slovo finský vycházející z puu, což znamená strom nebo dřevo. Puukko je nůž na práci se dřevem - tomu právě odpovídá výbrus a délka čepele. Ostatní nože všeobecně jsou finsky veitsi.
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Pěknej článek TomeOk.Kumovo Červenou horu znám a některé Románovo nože taky.
Zrovna jsme o tom diskutovali na jiném vlákně s Milanem Matějkou,mám sice rád velký i malý nože(rozhodujcí je u mě použitelnost,ne velikost),ale když to tak vezmu procentuálně,tak samozřejmě nejvíc používám malý pevný nůž,který u sebe můžu mít neustále.Mám je raději než zavíráky.
Kdybych to rozdělil,tak velké nože a robustní mám převážně na hraní-blbnutí-testování a malé pořád při ruce,na denní použití.Když pominu nějaký sekáč na vandr na bágl,kterej se samozřejmě často dostane ke slovu...No a poslední dobou nejvíce používám zrovna nůž od Romána.Sice to díky záštitě asi není zrovna klasická fiňule,ale já jsem za ní při práci rád.
Velikostně přesně jako Fallkniven F1,což mě na tyto účely bohatě stačí...

Gero vložil tyto přílohy:
PC180003.JPG.jpg
PC231759.JPG.jpg
PC180011.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum