ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
UTON I. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/11/2002
Potřebuji sehnat nějaké informace o tomto noži.
Prosím poraďte mi kde mám hledat a napište jaké máte zkušenosti s UTONEM.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Co cheš vědět? Nůž se stále vyrábí a je lehce k dostání. Někdy se dá sehnat i striktně vjenská verze (nemá znak Mikovu a má číslování 0007 nebo 0009). Mrkni na www.mikov.cz

( . )( . )
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/19/2001
Zkus stránku www.armyshop.cz.Tam Uton nabízejí k prodeji.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/17/2001
Mají ho v téměř každém nožířství, číslované vojenské se dají sehnat tak mezi 1100.- a 1500.- komplet s pochvou a želízky. Na užívání je to docela příjemný nůž, ale samozřejmě - je armádní, tak od něj žádné jemnosti nečekej.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Téměř veškeré informace o UTONu najdete v posledním čísle Střeleckého magazínu (č. 6/2002)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/17/2001
Mám jeden UTON, nechal jsem si ho poslat na dobírku přímo z Mikovu a musím mu vytknout špatný slícování ostří u špičky a to cca. o 1 mm. No zkuste si špičku pak srovnat na brousku SadAngry.
Na reklamaci jsem byl línej, na chalupu na buřty to stačí Wink, jinak osobně jsem měl zprvu trochu špatný pocit z držení nože, přišlo mi že na mojí ruku má moc malou rukojeťSad.
Takový Český standard........
Posláno:
Začátečník
Děkuji za rady.Potřebuji ještě vědět,která čísla na čepeli jsou určena pro vojenský ,a která pro civilní trh.Nevíte,kde je možné sehnat nějakou recenzi na současné nože vyráběné Mikovem a jsou-li stejně kvalitní jako nože dodávané armádě?Myslím si,že pro armádu budou vyráběné serie nožů kvalitnější.
Předem děkuji za vaše odpovědi.
Posláno:

Štamgast
vaclav napsal:
Děkuji za rady.Potřebuji ještě vědět,která čísla na čepeli jsou určena pro vojenský ,a která pro civilní trh.Nevíte,kde je možné sehnat nějakou recenzi na současné nože vyráběné Mikovem a jsou-li stejně kvalitní jako nože dodávané armádě?Myslím si,že pro armádu budou vyráběné serie nožů kvalitnější.
Předem děkuji za vaše odpovědi.
Podle mých informací (které nemusí být 100%) jsou obě verze ze stejného materiálu, jen ta vojenská verze je trochu jinak broušená. Má trošku jinou povrchovou úpravu (ta civilní je více leštěná a má logo Mikovu) a broušeno sekundární ostří. Jo, taky existují dvě verze rukojeti - plastová a gumová. Vojenské prý bývají označeny 0007 a 0009 (ikdyž já jsem viděl jen 0007). Nejpřesnější info jistě podá provozní ředitel Mikovu pan Scheufler na čísle 0413 394139. Jen je těžko k zastižení....
Pokud se týká prodejního sortimentu Mikovu, asi největší zkušenosti má firma Noveli (www.noveli.cz) která má prodejnu v Babylonu v Liberci. Doporučuji.
( . )( . )
Posláno:
Začátečník
Když jsem byl já na vojně viděl jsem nože s číselným označením 0001 a 0002 a výsadkáři byli nespokojeni s noži 0002(nože nedrželi ostří).
Tak to aď mi někdo vysvětlí jak se dodržovala předepsaná jakost nožů dodávané armádě.Myslím si že vojenské sklady praskají s noži označenými čísli 0001,0002 a možná 0003,protože jsem ještě neviděl civila s nožem 0001 nebo 0002 když ho zrovna někde neukrad.Řekl bych,že řady čísel 0007-0009 je finta na diváky od Mikovu pro fandy vojenských nožů pro lepší prodejnost.Chtěl bych vidět jak od roru 1975 dodává Mikov stále nože armádě.Proto by mně zajímalo jestli jsou u nožů 0007-0009 dodržovány stejné normy jako u těch 0001 a 0002.Jestli jsem to dobře pochopil ze STŘELECKÉHO M.06/02 tak čísla na čepelích znamenají z jaké tavby nože pocházejí.Napište jaké nože s číselným označeím jste viděli vy.Já osobně jsem viděl 0001,0002,0004 a 0007.A nezlobte se,že neustále otravuji s UTONEM.Chtěl bych si sehnat ten nejlepší.
Posláno:

Štamgast
Navrhuji zavolat přímo jim. Kde jinde hledat ty nejpřesnější nformace.... no ne?
( . )( . )
Posláno:
Začátečník
Nechce se mi jim volat dokud nevyčerpám všechny možnosti jak zjískat informace(už jsem se pokoušel psát mail na tuzemský odbyt,ale zatím se neozvali a myslím,že se ani neozvou.Ty tam ví velký kulo).
Jenom mi docela mrzí,že na těchto stránkách každý píše o zahraničních nožích a ví o nich kdejakou věc a o noži,který se u nás dělá 27let nikdo nic neví a okolo nože kolují jen pověsti a báje.Historie UTONU mi začala dooprady zajímat.Myslím si,že UTON je na přežití jeden z nejlepších nožů.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/15/2002
Uton mne taky zajímá. Vlastnil jsem civilní verzi s plastovou rukojetí a textilním maskovaným pouzdrem. Ostří bylo dost hrubě opracované, ale dalo se to spravit. Pouzdro z pokumované textilie bylo vysloveně špatné, používáním se deformovalo, měl jsem obavu, že při pádu proti ostří noži by se mi zařízl do zadku, o pádu proti špičce ani nemluvím. V Praze fasují někteří profesionální hasiči civilní Uton jako pracovní nůž, všechny co jsem viděl, trpěly na stejné věci-hrubě vypracované ostří a vysloveně nevyhovující pochva. Vojenská kožená pochva je jistě mnohem kvalitnější. Podle mne je Uton ve své vojenské verzi velmi kvalitní vojenský nůž. Expozici "vývojová řada vojenských nožů ČS srmády" mají ve vojenském muzeu v Praze na Vítkově. Mají tam i Utony. Asi by tam i o nich mohli něco vědět. V.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/16/2002
vaclav napsal:
Když jsem byl já na vojně viděl jsem nože s číselným označením 0001 a 0002 a výsadkáři byli nespokojeni s noži 0002(nože nedrželi ostří).
Tak to aď mi někdo vysvětlí jak se dodržovala předepsaná jakost nožů dodávané armádě.Myslím si že vojenské sklady praskají s noži označenými čísli 0001,0002 a možná 0003,protože jsem ještě neviděl civila s nožem 0001 nebo 0002 když ho zrovna někde neukrad.Řekl bych,že řady čísel 0007-0009 je finta na diváky od Mikovu pro fandy vojenských nožů pro lepší prodejnost.Chtěl bych vidět jak od roru 1975 dodává Mikov stále nože armádě.Proto by mně zajímalo jestli jsou u nožů 0007-0009 dodržovány stejné normy jako u těch 0001 a 0002.Jestli jsem to dobře pochopil ze STŘELECKÉHO M.06/02 tak čísla na čepelích znamenají z jaké tavby nože pocházejí.Napište jaké nože s číselným označeím jste viděli vy.Já osobně jsem viděl 0001,0002,0004 a 0007.A nezlobte se,že neustále otravuji s UTONEM.Chtěl bych si sehnat ten nejlepší.
Jásám jej nemám (zatím?) ale kolega má nůž s číslem 0004. Podle jeho slov pochází z armády, a to z Prostějova (asi od paragánů).
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/18/2001
vaclav napsal:
Jenom mi docela mrzí,že na těchto stránkách každý píše o zahraničních nožích a ví o nich kdejakou věc a o noži,který se u nás dělá 27let nikdo nic neví a okolo nože kolují jen pověsti a báje.Historie UTONU mi začala dooprady zajímat.Myslím si,že UTON je na přežití jeden z nejlepších nožů.
To me taky kolikrat dost mrzi, ale mam pocit ze se neni cemu divit, zahranicnich vyrobcu je vic nez malo, a kdyz clovek prijde do prodejny, co vidi? Plno nozu zahranicnich firem, malokde se najde neco z Mikova. A kdyz se neco najde, tak toho o tom clovek moc nevi. Skoda ze ani na jejich www strankach zadne podrobnejsi informace nejsou. Obrazek+nazev+del. cepele+del. noze+vaha. No a to je vsechno. To se to potom o nasich nozich tezko povida kdyz o nich vlastne nic nevime.
Civilni verzi jsem mel moznost videt skoro uplne novou, z obchodu, takovy pouzdro bych si doma udelal na kolene (Happys trochou snahy lepsiWink). Vojensky, to je jina, kam se "hrabe" kydex, pekne udelano, jeste lepe vymysleno. Vojensky jsem mel moznost nejakou chvilku uzivat(7?), osobne nic proti, prijemny v ruce, ale dokazu si na preziti predstavit mnoho jinych (at vas ani nenapadne s nim hazet). Mimochodem pilka je moc dobre udelana, skoda ze neni delsi(to uz bych chtel moc).
Jak jsem rikal na zacatku, chtelo by to vic informaci od vyrobce, mozna taky udelat nejakou novou radu( na webu to vypada jak deset ci vic let v minulosti).
petr
petr
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/22/2002
Me osobne se uton moc nelibi. je to typicky cesky nuz. tvar nic moc, ocel asi taky neni moc dobra, nabrouseni stoji za prd. je to jako se samopalem vzor 58. ve sve dobe byl dobrej ale, dneska ZASTARALEJ. nechapu jak muze mit armada jeden bojovy nuz ve vyzbroji 20 nebo kolik let. za tu dobu by se melo neco zmenit, vylepsit, predelat jako jiny armady. tenhle nuz tu bude dalsich dvacet let. je to typicky ceska fuserina. nasi vysadkari by meli dostavat neco lepsiho. podle me ten nuz vypada hrozne. krizenec tanto noze s kuchynakem.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2002
Vlastnim 0009 je to UTON 75 pre KFOR, gumenna rukovet cepel brusena z oboch stran.

Sposob ako rozoznat vojensky od civilneho je jednoduchy uz v obchode musi byt takto nabruseny.

Preco sa neda o tomto nozi nic blizsie zistit, podla mna. Pretoze vyrobca nedodrzoval za socializmu),castokrat nie svojou vinou take vyrobne postupy ako zap. vyrobci t.j. rozna kvalita ocele z roznych surovin. Cize nespoliehal by som sa na to ze nejaka ciselna verzia je lepsia ako druha. Je to skor otazka stastia.

Este osobne skusenosti : na vojne(prieskum) sme mali tieto noze. Cisla si nepametam, ale ani sme utony nepouzivali pretoze tie na vycvik boli v strasnom stave(hrdza apod.). Pri hadzani sa okamzite lamali (ja viem ze nie je na hadzanie), lamali sa bezne aj pri otvarani konzerv !!!

Inac, aj tak ten noz povazujem za velmi pekny kus
dokonca si trufam povedat , ze je jeden z najlepsych so standardnej vojenskej vyroby, len ta ocel.

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/17/2001
No s tím "nejlepší ze standartní vojenské výbavy", bych asi byl opartnějšíHappy. Troufnu si říct že Rakouskej Glock dokáže minimálně to samý co český UTON.
A pokud člověk má opravdu trochu větší ruku, tak UTON mo pohodlnej na držení opravdu neníSad.
Pokud chceš nějakej pořádnej vojenskej nůž z CZ asi bych si nechal vyrobyt u firmy Madarič typ Geronimo, Falco nebo Chárona, pravda cena je cca 4,500 tis, ale....... Nebo mě napadá nožíř Puda ten dělá vojenský integrální nůž s dutou rukojetí "něco jako Chriss Reeve" a cena je 4.000 Kč
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/27/2002
Nože UN 75 se před rokem 89 vyráběli z tuzemských nerezových ocelí ČSN 17029. Po rozpadu našeho ocelářského průmyslu se začala používat ocel cizí.
v současné době se vyrábějí z oceli zn.Bohler DIN W.Nr. 1.4034.. V budoucnosti se uvažuje pro výrobu srovnatelý materiál od fy. Bompertuis Francie. Metoda kalení Martfrost se už asi 10 let nepoužívá. Tyto materiály jsou kalitelné (s popuštěním) na maximálně 54-55 HRC - doporučeno výrobcem ocele.
Ještě před cca 3 roky se rukojeť vyráběla pryžová (vulkanizovaná na čepel). V současné době se používá elastický termoplast, který je uvnitř vyztužen tvrdým klasickým termoplastem (PE nebo PVC?)tzn. uvnitř je ještě jedna zpevňující rukojeť.
Armáda tyto nože již neodebírá a pravděpodobně nebude, jednak jich prý ještě mají dost, za druhé nemají peníze.
Posláno:

Štamgast
Tak jsem tam zavolal.. tedy do Mikovu a výsledek je zde. Čísla 0001-0009 jsou čísla taveb a v podstatě nic neříkají. Ocel by měla být vždy stejná, ale znáte to, ne vždy se povede. Armádní nože musejí splňovat určité požadavky na povrchovou úpravu, tvrdost, rukojeť a podobně. Civilní tyto požadavky samozřejmě splňovat nemusí. Takže pokud máte UTON s číslem a ostřeným sekundárním ostřím, jedná se o verzi vojenskou, pokud je čepel leštěná a je na ní logo Mikovu, je to verze civilní. Podle mých zkušeností je vojenská verze vždy lepší.
( . )( . )
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/27/2002
Davide, prosím Tě, kdo Ti z Mikova poskytnul informace o souvislosti čísla na čepeli a tavbou.
Tavbou se rozumí minimálně 2tuny oceli-náplń jedné pece(oceli se zaručeným chemickým složením). To znamená, že Mikov by byl nucen skladovat materiál minimálně z devíti taveb pro případ obnovení výroby jednotlivých sérií.
Ještě k číslování-pokud od kohokoli z Vás obdržím objednávku na 100ks UN75 dodám mu je s číslem jaké si bude přát.
Např. v minulém roce byly v prodeji série 0004,0005,0007,0009.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum