ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kovaný nebo vybrušovaný nůž? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Automaticky založená diskuze k článku Kovaný nebo vybrušovaný nůž?
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Velké díky Slonovi za pěkný odborný článek!

Pro diskutéry - vím, že toto téma je kontroverzní, ale prosím, hádejte se pokud možno slušně (bez osobního napadání). Myslím, že pro testy a poměřování čepelí tu máme akce typu Knifest či Lipová... Wink
.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Pěkně Pavle Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Slone, moc děkuju za exaktní článek. Po přečtení jsem měl dokonce na chvíli pocit, že i já problematice rozumím Grin , což je podle mého jedna ze základních charakteristik dobře napsaného odborného článku...
Ještě jednou dík!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/23/2009
Také se musím přidat s díky za hodnotný článekOk
ljp
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/23/2008
Pěkně, věda na Knife Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/5/2008
Řekl bych první objektivní příspěvek ke kontroverznímu tématu.Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/30/2008
Slone, pěkný článek. Ok
Život musí být velký zločin, když je za něj trest smrti!!!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/30/2006
Za všechny laiky na fóru velké díky za skvěle srozumitelný článek Applause
Palec nahoru Ok
„Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, ale zlo nelze přemoci útěkem.” - Jeff Cooper
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
nejspis to byla jedna z diplomek kde si autor titul skutecne zaslouzil.

bohuzel jsem mel co do cineni spis s diplomkama nad kteryma si clovek rikal "to snad neni mozny".

paradni zpracovani vlastniho clanku, dekujeme moc.

kontroverzni tema to skutecne je, byly tu i tendence hrotit to a rozdelovat na "kovare" a "zamecniky", takze opravdu dobre podlozene udaje potesi.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/3/2008
Pavle vytecna prace,tenhle clanek si ukladam......Ok Admire
Jak jsem se tu někde dočetl ,, KAŽDÝ SPRÁVNÝ MUŽ ,MÁ U SEBE NŮŽ,,
ale ja bych to upravil ,,KAŽDÝ SPRÁVNÝ MUŽ ,MÁ U SEBE NŮŽ A DOMA DALŠÍCH TŘICET!!!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Moc pěkně napsaný článek a možná by stálo za to časem otestovat stejným způsobem i jiné druhy ocelí které se používají jak na broušené tak na kované nože.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/1/2010
dik za vynikajuci clanok Ok
Posláno:

Štamgast
Luboš napsal:
...možná by stálo za to časem otestovat stejným způsobem i jiné druhy ocelí které se používají jak na broušené tak na kované nože.

To by problém nebyl, jen mít zkušební materiál. Metodiku máme zvládnutou (bytelná zábrana kolem vzorku na tříbodovém ohybu, protože první zlomený kus lítal po laborce i skrz kartonovou krabici, na fotce je vidět na lomové ploše kus omítkyCool )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Děkuji za článek, jaký tady chyběl. Moje názory v tomto byly vždy známy, ale já je měl podloženy jen desítkama hodin u inženýrů metalurgie při večírcích, nikoliv těmito testy. .. Děkuji. Admire Applause Co mi však v článku trochu chybí, je výhoda kování, a to ta, že je možné materiál kovat, tedy plasticky tvářet. To je přeci fantastická vlastnost kovu. Takže, kováři se dostanou na tvary, na které já, jako strojař ne, a nebo jen za cenu velkého, spíše, obrovského úbytku materiálu. V tom vidím velké plus kovařiny já. Kovářské zpracování navíc přeci jen dává noži nádech ruční práce, což je nepopiratelné. Plus, kdo zvládá svářkové kování, je to o násobek řemeslného umu navíc. Nejsem takový blb, jakého ze mně ledaskdo dělá. Jen je to o tom, umět dělat dobře svou práci, bez ohledu, jestli strojařskou, či kovářskou. Obě možnosti mají své kouzlo, a mohou být krásné.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Blacku, tohle je prostě jen srovnání hotového výrobku. Že mají obě výroby metody své pro i proti je jasné. To co píšeš ty by měl sepsat někdo to ovládá prakticky, já kovat umím (zatím) jen hubou a na papířered face
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Super článok, díky :) Chcelo by to naozaj ešte napr. RWL-ku, prípadne Elmax, aké hodnoty to ukáže...
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
mototechna napsal:
Super článok, díky :) Chcelo by to naozaj ešte napr. RWL-ku, prípadne Elmax, aké hodnoty to ukáže...

Ať mi to Slon, kterého velice uznávám, vyvrátí, ale žiju s informací, že kovat práškové oceli fakt není dobrý nápad.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2010
flowerpower napsal:
Za všechny laiky na fóru velké díky za skvěle srozumitelný článek Applause
Palec nahoru Ok
Moje řeč,díky Applause
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Black napsal:
Ať mi to Slon, kterého velice uznávám, vyvrátí, ale žiju s informací, že kovat práškové oceli fakt není dobrý nápad.

Pokud zachováš správné rozmezí kovacích teplot, které je u práškovek většinou docela úzké, tak to nemůžeš pokazit. Ale je fakt, že pokud uděláš chybu u nízkolegované uhlíkovky, tak se to ještě většinou dá zachránit. Ale u komplexně legované oceli (a je jedno jestli to je vyrobeno práškovou nebo klasickou metalurgií) znamená chyba při kování většinou cestu rovnou do šrotu.

A pokud jde o zkoušení jiných ocelí, pokud dodáte materiál na zkoušky, není problém s porovnáním.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum