ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Práce s kůží Možnosti
VLK
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/23/2005
Mám na svém HD docela dost postřehů jednoho maníka, který mě učil (přes internet - je to amík) udělat modelovaný pouzdro na zavírák. Kdybys chtěl, můžu se podělit. Ale, ne že bys to potřeboval.

Rád bych se taky něco dozvěděl o tvarování
kůže,taky rád poradím.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
VLK
ono celkově tady chybí nějaký fotopostup s kůží.. pokud bys něco zvládl, lidi by to jistě ocenili..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/10/2005
VLK napsal:
Mám na svém HD docela dost postřehů jednoho maníka, který mě učil (přes internet - je to amík) udělat modelovaný pouzdro na zavírák. Kdybys chtěl, můžu se podělit.
Je to citace mé odpovědi v danyho vlákně v galerii.

Musím to nejdřív nějak vykutat z toho HD - je to rozseté do mnoha emailů. Potom ještě nějaké popisky v češtině a bude to.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
zatracene dobrej napad Happy
kdyby nekdo kdo tomu rozumi popsal nejaky zakladni nastroje a postupy tak bych byl dost vdecnej a asi ne sam Laugh
vono jsem schopnej spichnout nejaky jednoduchy pouzdro ale takovy ty vytlacovany linky pekne srazeny hrany a ja nevim co jeste..... Razz to netusim....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
To bude asi nejlepší, vyrob článeček a pošli ho Milanovi, ať to hodí na hlavní stránku, abych ho, v případě že se dám na kožená pouzdra, nemusel hledat v diskusíchWink
Posláno:

Štamgast
OK Laugh

Ale nebude to do zítra.

Co se týče toho nože bez klipu - tady na tom Skirmishi byl dle mého názoru moc slabý. Pořád to vypadávalo z kapsy.

Neměl byste náhodou někdo odřezek titanu tl. 1 mm ? Stačil by kousíček. Potřeboval bych místo toho klipu udělat záslepku. Případné díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
No konečně se tady objevilo fórum pro mně Wink.

Kdyby byl zájem, mohl bych (ale bude to běh na dlouhou trať) zkusit vytahat a přeložit nějaký věci z jedný britský kníhy o základech práce s kůží, díky kterej jsem se naučil to málo co umím. A případně přidat nějaký komentáře z vlastní zkušenosti, případně co jsem se dočetl (a pamatuju si) z jinejch fór. Ale jak říkám, nebylo by to zejtra Sad, a byl by to omezený výběr.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
jestli chcete, můžu základní práce s kůží + nářadí nafotit a nějak hodit na web..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2005
maxeem napsal:
ad zaleštění okraju:...už nevím jak jsem na to přišel,ale provádím na obrácené(tupé) straně smirkového plátna a je to otázka vteřin.Za sucha se to normálné třepí což nechceme,ale zkuste na to plivnout a začnou se dít věciLaugh...akorát nutno počítat,že okraj bude tmavší.Teď zrovna to dělám na modrém smirku je na tom napsáno P60 a made in holland,ale už jsem to dělal na spoustě jiných....plivněte a vyzkoušejteWink
Dělám to stejně, akorát že nejdřív z hrubé strany (případně i bruskou když je kůže tlustá) a pak jemnější šmirgly a vyleštit rubovou stranou za vlhka. Možná je to na kůži příliš technický postup, ale funguje.
Na práci není vidět jak je dlouho dělaná, ale jak je udělaná.
Nepoužívejte PM - kontaktujte mne e-mailem, prosím!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/3/2005
Návod na podobný fešácký pouzdro, jaké vyrobil Karel, je na linku www.knifeforums.com/ubbthreads/showflat.php?Cat=&Number=468154&page=0&view=collapsed&sb=7&o=&fpart=1
... a nemyslel to snad ani zle - starosta. (Pražský výběr)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/3/2005
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/31/2005
Karel_K napsal:
OK Laugh
Neměl byste náhodou někdo odřezek titanu tl. 1 mm ? Stačil by kousíček. Potřeboval bych místo toho klipu udělat záslepku. Případné díky.
Karle, nestačilo by uříznout ten klip?
Posláno:

Štamgast
Tak jsem vám věnoval celý večer.. doufám že to oceníte.. Happy

www.samurai.kgb.cz/kuze/
Posláno:

Štamgast
Ahoj.

Ten Mike Tea je chlap, z jehož díla jsem čerpal inspiraci. Bylo by to něco na jeho způsob.

Existuje spousta rozdílných postupů při práci s kůží. Samuraji, díky za perfektní postřehy.

Já leštím hrany tak, že je navlhčím a brousím suchým šmirglem. Postupuji ke stále jemnější zrnitosti, končím tak u 1200. Druhý den znovu od 600. Nakonec tam nejsou žádné chlupy ani rýhy. Pak hranu hodně namočím houbou (neplivu na svou práci) a leštím hadrem, na který dost tlačím.
Posláno:

Štamgast
Klip by šel jistě uříznout, ale co kdybych si to někdy rozmyslel? Nebo ho použil na jiný nůž? Nechci ho zničit. Navíc by se mi víc líbil titan. Klip na tom Benchmade byl ocelový. Nemáte někdo 2 cm2 jedničky titanu?
Posláno:

Štamgast
Na zafixování okrajů jsem slyšel, že se může používat vaječný bílek. Zkusil jsem to na kůži podobné semiši a trochu to pomohlo.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/31/2005
Posláno:

Štamgast
maxeem: červený puntík je plus nebo mínus? Happy Jinak s kůží dělám denně, tak byl problém to jen nafotit a pak strávit pár hodin ve photoshopu.. lepší by bylo ukázat to přímo, ale snad to i tak lidi pochopí. Nevím jen zda má smysl tam přidat nýtování, výhody hlavičníků či lepení kůží, barvení povrchové a hloubkové atd. co už tolik s pouzdry nesouvisí a myslím že vysvětlovat není nutné..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
2 Samurai & all
vřele doporučuji několik věcí dělat jinak.
Pokud nešiješ řemínkem, ale nití, je nesmysl dírky prostřihovat, ale je daleko lepší píchat šídlem (kosočtvercovým). Šídlo se staví tak, aby výsledná dirka byla šikmá, ca 45 stupňů. Když je ostrý a vyleštěný, tak tam jde skoro samo.
Postup šití používaný Samuraiem je obdoba strojového stehu, který má řadu nevýhod oproti klasickému sedlářskému šití, mj. třeba výrazně nižší pevnost, při přetržení nebo předření nitě se to celý vkrátku rozpadne, je obtížnější stehy homogenně dotahovat.
Sedlářské šití - jedna niť, dvě jehly (na každém konci jednaWink). Po navlečení se niť jednou nebo vícekrát propíchne a provleče jehlou, která je tak pevně uchycena. Šije se oběma jehlama proti sobě, uvnitř dirky musí být uzel. V zásadě stačí, když druhou jehlou pícháš před již provlečenou nit a jakmile vyleze na druhé straně, tu nit co je již provlečená přehodíš přes ní. Zní to zhovadile, ale je to jednoduchý. Samozřejmě to chce sedlářský (tupý) jehly, abys náhodou neprošil tu již provlečenou niť. Že je to správně poznáš podle toho, že stehy vytváří zcela typický vzor poněkud připomínající stonkový steh (viz třeba má dílka). Tohle šití je nejpevnější, lepší než strojový, i když se niť prodře, tak to díky těm uzlům drží dál Razz.
Délka návleku (aby nebylo potřeba nastavovat šití) - počítá se ca 4násobek šité délky, radši o kousíček víc (zatím mi to vždycky vyšlo).
Na šití používám lněnou chirurgickou niť (je dost tlustá), na jemné práce obyčejnou režnou. Nutné je jí minimálně navoskovat (včelí vosk, ne parafín, lepší je přírodní než bělený), velmi vhodné je ještě před voskováním nasmolit (sedlářskou n. obuvnickou smolou - zkušenost mám jen s bílou ševcovskou, a je to hodně jiný kafe než samotný vosk).
Vyřezávání drážek pro stehy kůži trochu oslabuje, osobně dávám přednost vytlačení drážek za mokra, minimálně na přední straně. Ono to i trochu líp vypadá.
Rozteč stehů používám na větší věci tak 5/inch (ca 5 mm), na menší 6-7/inch.
To je asi tak všecko, co mně v tuhle chvíli napadá.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
maxeem
Není tam celý fígl jen vtom, že jedeš dvojitou nití stylem - první dírka rub, třetí dírka líc, druhá dírka rub (mezi ty dvě niti), čtvrtá dírka líc, třetí dírka rub (mezi niti), pátá dírka líc atd.. což udělá ten stromeček, ne? Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum