ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Ocílka I. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/12/2003
Pánové , prosím poraďte kde sehnat za slušný peníz ocílku.
Předem Díky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Mám malý tip: zkusil jsem si vyrobit ocílku ve tvaru a rozměru brousků DMT, takže se dá použít v jejich sadě. Jsem velice spokojený: rychlá a přesná práce, výborné výsledky.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Pike napsal:
Mám malý tip: zkusil jsem si vyrobit ocílku ve tvaru a rozměru brousků DMT, takže se dá použít v jejich sadě. Jsem velice spokojený: rychlá a přesná práce, výborné výsledky.
Nechceš to trochu rozvést? Více podrobností a nějaké foto bt se hodily Happy

David
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
...by se hodily...
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Podrobnosti: vzal jsem starý pilník a vybrousil z něho věc stejného tvaru a velikosti jako mají brousky DMT, určené do jejich přípravku na broušení. Pak jsem obě plochy srovnal a podélně porýhoval na pásovce: jednu stranu hrubostí 40, druhou 180. To je celé. Teď když brousím nůž a skončím se zeleným brouskem, upnu do přípravku ocílku a pokračuji stejným způsobem. Napřed vyleštím ostří podélnými tahy hrubší stranou ocílky, pak párkrát jemnější stranou a nakonec vytáhnu ostří tak, že při velmi lehkých podélných tazích současně táhnu ocílku směrem od čepele. Práce je opravdu rychlá, výhodou je udržování stejného úhlu nejen při broušení, ale i při dolešťování ostří. To je asi vše, fotku můžu dodat, ale až za nějaký čas (nemám digitální foťák), ale nemyslím si, že by to bylo potřeba.
Jo, ještě jsem si k té DMT sadě vyrobil novou svěrku na čepel, protože ta původní byla na... Ale to už je trochu složitější, kdybyste měli zájem, můžu se to taky pokusit rozvést.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/12/2003
Měl bych dotaz. Co znamená grotování nožů? Shocked děkuji za odpověď
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Grotovánání? Při broušení může vznikat grot - jehla, která se převaluje ze strany na stranu a je potřeba ji odstranit - ale to je spíš na pytel a ne že by to někdo dělal schválně - nebo se pletu? Poučte mě.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
Candy napsal:
Pánové , prosím poraďte kde sehnat za slušný peníz ocílku.
Předem Díky
doporučuju vetešnictví - skoro v každým nějakou najdeš. Ceny jsou ale dost různý a nezávisí na kvalitě ocílky, spíš na antikvární vizáži... Ale třeba v Praze v Kateřinský určitě nějakou pořídíš za 1 - 3 kila, a nebude co do vlastností horší, než to co se prodává na krámech. Hlavně si prohlídni, jestli není někde naražená, tj. jestli nemá nějaký zuby...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/12/2003
Petr Dohnal napsal:
Grotovánání? Při broušení může vznikat grot - jehla, která se převaluje ze strany na stranu a je potřeba ji odstranit - ale to je spíš na pytel a ne že by to někdo dělal schválně - nebo se pletu? Poučte mě.

Hledal jsem na netu ocilky a dočet jsem se o grótovací ocilce. Tak to se na tom asi ta jehla strhává.
set
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/11/2005
Bulik napsal:
Petr Dohnal napsal:

Hledal jsem na netu ocilky a dočet jsem se o grótovací ocilce. Tak to se na tom asi ta jehla strhává.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Já mám takovou zkušenost, že ta jehla vzniká hlavně u méně kvalitních(měkkých)čepelí. Kyž to řeším na kuchyňských nožích, kde je to nejvíce martantní kvůli ůhlu klínu, srazím to zcela obyčejně na kusu tvrdého dřeva,a pokračuji v dobroušení keramikou, až ta kudla holí..
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/17/2005
[quote=jex][quote=Candy]Pánové , prosím poraďte kde sehnat za slušný peníz ocílku.
Předem Díky

Sehnal jsem včera super keramickou ocílku v IKEA Brno. Je super a stála velmi jedlých 299.-
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2019
Ahoj. Nabrousil red face jsem na kameni 1000 a 3000 čínský kuchyňský nůž ( imitace damašku) a když ho přejel ocílkou drhne.Asi jehla co? Začátečník, dík za radu.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2019
Ahoj. Nabrousil red face jsem na kameni 1000 a 3000 čínský kuchyňský nůž ( imitace damašku) a když ho přejel ocílkou drhne.Asi jehla co? Začátečník, dík za radu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
Ahoj, těžko soudit když to člověk nevidí, ale pokud drhne z jedné strany víc a po obtáhnutí té strany to drhne zase na druhé straně tak to bude jehla. Jinak na tyhle nože místo ocílky já raději kůži(s pastou nebo bez) na tvrdém podkladu (kvůli minimalizaci konvexu) nebo se používají balsová prkýnka s pastou to nemám odzkoušené.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Ahoj. Ocílky dělají do tvrdých japonských nožů zuby. Osobně jsem si to vyzkoušel na noži Tojiro z VG-10. Ostatně to psali i v návodu u nože, ale prostě jsem si to musel zkusit...
Pokud ocílku na japonce, tak jedině hladkou polish a jen s ní nůž hladit absolutně bez tlaku.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/25/2016
Ahoj chlapi, kamarád má pravěkou ocílku od mikovu, kterou si nemůže vynachválit. Bohužel už je opotřebovaná a potřeboval by poradit, zda se dají ocílky repasovat. Nevíte , zda mikov nebo někdo fundovanej repas děláy, popřípadě jestli to má význam nebo rovnou koupit novou. Má k ní citovej vztah a rád by repas.

Děkuji za pomoc😊

KaRlOsss vložil tyto přílohy:
received_909137706499195.jpeg.jpg
received_1585089338537884.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Princip ocielky je ze obtahujes meksiu vec {cepel noza} po tvrdsej ocielke a tym vyhladzujes ostrie { v podstate neabrazivne}No vyraz "opotrebovana" je taky zvlastny, to ako zodral ocielku ale ine som chcel. Podla obr. sa mi zda ze ta ocelka je
nazvyme to "rapava" {mozno by to chcelo lepsi ,detajlnejsi foto} ci uz vyzrate od hrdzy alebo mech. poskodene, A to je najvecsi a v podstate nenapravitelny problem ,ked obtahujes noz a beha ti po rapinach na ocielke.a namiesto toho aby ti ostrie vyhladil ti ho vystrbuje , roby zubky.
Ked to ma len veeelmi jemne "rapave" tak sa to da smirglom 240-400 jednosmernymi tahmi a jemnym pritlakom ztovnat aby sa mu ten noz "nesekal"
Tak takto to vydim ja
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
Napíšu to i sem, nemám ocílku tak jsem zaimprovizoval, výborně poslouží dřík vrtáku ( nebo závitníku ), váleček ložiska i hřbet břitvy. Výsledek je excelentní. Použito u zavíráků Victorinox, Opinel, Eka zavírák a špalková řeznická Eka.
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum