ZAREGISTROVAT
|
PŘIHLÁSIT
|
PROHLEDAT
FÓRUM
ČLÁNKY
Fórum
Knife.cz
Knife.cz
Fórum
Fórum
Inzerce
Inzerce
FAQ
FAQ
Galerie
Galerie
Odkazy
Odkazy
Slovník
Slovník
Nožíři
Nožíři
Wiki
Wiki
Články
Články
Články
Články
Recenze
Recenze
Recenze
Recenze
Technika
Technika
Technika
Technika
Legislativa
Legislativa
Legislativa
Legislativa
Publikace
Publikace
Publikace
Publikace
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Seznam Akcí
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Kdo je kdo
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Jiří Andrýsek
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Zdeněk Janča
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Vlada Klihavcová
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Milan Pokorný
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Lubomír Šmidrkal
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Pavol Turňa
Buddy Weston
Buddy Weston
Buddy Weston
Buddy Weston
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Fórum
Vítejte
Hledej
|
Aktivní témata
|
Členové
Fórum
»
Všeobecné
»
Články - Recenze
»
Brusné pásy
6 stránek: [
1
]
2
3
4
5
6
...
Další
Brusné pásy
Možnosti
Předchozí téma
·
Následující téma
Samurai
Posláno:
Friday, February 08, 2013 11:46:50 PM
Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Automaticky založená diskuze k článku
Brusné pásy
+5
Příspěvek je skryt, jelikož jeho karma je menší než máte
nastaveno
.
Jivl
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 6:36:26 AM
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/8/2012
Ač pásovou brusku nevlastním, tak jsem se zase něco dozvěděl - díky za osvětu! Co mne opravdu překvapilo jsou ty časy, resp. jak ta čepelka je rychle vybroušená, když se to umí
Rovná daň je je kompromisně solidární (kdo víc vydělá, víc odvede), kdežto progresivní daň je jen zlodějina.
Závist je sestra vlastní neschopnosti.
0
nastaveno
.
Mr. Smith
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 9:00:02 AM
Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Pane - jako vždy - velmi užitečné a k věci. Děkuji..
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
0
nastaveno
.
Chalcodes
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 9:22:04 AM
Štamgast
Připojený: 10/15/2010
Samurai díky.
Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
0
nastaveno
.
pepa123
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 9:40:48 AM
Pokročilý
Připojený: 7/16/2012
Velmi pěkné
. Ty časy byly i pro mě překvapující. Když se to umí, tak to jde holt rychle
.
0
nastaveno
.
pallo007
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 10:26:43 AM
Pokročilý
Připojený: 4/13/2012
tiez dakujem za hodnotny cin
len by ma este zaujimalo, aky prakticky vyznam maju tie scotch brite pasy? a tiez by ma zaujimali pasy lestiace ktore tu spominane niesu ale napr. haim ich predava... ma vyznam ich brat alebo radsej kotucovu lesticku?
0
nastaveno
.
Meiming
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 10:39:54 AM
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Moc děkuji za článek, jsi nějak pokrevně spřízněn s někým na nebesích? O takové informace se už týden modlím
Nicméně jeden dotaz bych k tomu měl, jak jsou pásy spojované? Všechny takhle podlepené?
Meiming vložil tyto přílohy:
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
0
nastaveno
.
MelGhi
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 10:43:05 AM
Štamgast
Připojený: 7/24/2007
Moc pekne shrnute informace a hlavne vlastni zkusenosti, podlozene praktickou ukazkou ! DIKY!
Hlavně s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
0
nastaveno
.
Mr. Smith
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 10:45:24 AM
Štamgast
Připojený: 10/24/2006
pepa123 napsal:
Velmi pěkné
. Ty časy byly i pro mě překvapující. Když se to umí, tak to jde holt rychle
.
Jo -těma časama mě Samurai taky pěkně štve
!
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
0
nastaveno
.
Samurai
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 11:05:32 AM
Štamgast
Pallo: osobně používám scotch-brite pásy hlavně na čištění plochy oceli po kalení, pokud chci zachovat původní povrch - t.j. buď kovaný, nebo u N690 je z továrny povrch tak nějak hezky poďobaný - a kdybych to měl po kalení ojet na jakkoliv brusném pásu, tak bych povrch odbrousil do hladka..
co se týče použití scotch-brite pásů na broušený povrch např. po A030 tak je to podle mě víc ke škodě než užitku, neb ten pás trošku zakulatí krásně ostrou hranu výbrusu a přitom to moc povrchově nesrovná.. možná hrubší pás by měl viditelnější výsledek, ale na tom srážení hrany se to asi nezlepší..
k těm leštícím filcovým pásům - nezkoušel jsem, osobně po pásu A030 jdu na ruční smirek Hermes 1500 a pak na filcový kotouč se světle zelenou leštící pastou z jataganu, který nejen že výbrus krásně vyleští a u N690 ukáže i strukturu oceli, ale umí taky krásně vytáhnout ostří do jedovata - to vše za velmi krátký čas oproti smirkům, diamantu či keramice..
Druhá možnost je povrch smirkovaný, na to je fajn taková tenká molitanová houbička s jemným smirkem na povrchu, dá se tak přejíždět i přes konec výbrusu, kde se jinak zasekávám se smirkem na prkýnku a vytváří to tam takové obloučky..
Pokud je naopak někdo zvyklý obtahovat nůž na kůži s pastou, tak jsem Milanovi dělal i kožený pás do pásové brusky, ale praktické zkušenosti by musel napsat Milan, já zkusil jen funkčnost a krom faktu, že se kůže natáhne a je potřeba tak před napnutím stlačit napínací kladku co nejníž, tak to jelo slušně..
Meiming: co mám pásy od haima tak jsou takto podlepované, jelikož nehážou a neprdnul mi ještě ani jeden, tak to bude spoj asi účinný, funkční a není třeba ho měnit.
Mr. Smith: díky za pochvalu, ale ty časy jsou o krátké čepelce byť z tvrdé oceli na nových pásech, na to člověk nemusí moc umět.. jo kdyby dával časy Peťa Dohnal mladší, tak by měl za stejný čas dvakrát delší čepel z elmaxu
každopádně všem díky za pochvaly, rád slyším, že ten večer strávený článkem měl smysl a pomohl..
+4
nastaveno
.
pallo007
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 11:50:24 AM
Pokročilý
Připojený: 4/13/2012
diky, diky
za odpoved, inspiraciu, ochotu
co sa tyka podlepovania, mal som pasy od haima aj zo slovenskeho rozmaringu ale tie slovenske mi strasne hadzu... uz od nich brat nebudem, radsej sa zasobim u haima, tie idu ako keby boli robene na jeho brusku
))
0
nastaveno
.
Meiming
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 12:00:13 PM
Štamgast
Nakonec asi taky skončím kde jsem začal a budu objednávat u Haima. Ta lepenka trošku drncá přes kladky, trošku pás rozvibruje a je trošku slyšet a žena pak trošku nadává že to musí poslouchat. Chtěl jsem teda pro klid duše aspoň zkusit nějaký pás slepený "do ztracena" kde se jeden konec seřízne zvrchu a druhej zespodu do ztracena a pak se nalepí přes sebe jestli to bude tižší.
Píšou sice standartní spoj, ale standartně jsou pásy podlepené jako je dodáva Haim.
Meiming vložil tyto přílohy:
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
0
nastaveno
.
baca
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 12:56:45 PM
Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Zaujimavy clanok! Mam pripomienku k casti kde pises o zahrievani ocele pri pouziti pasu (myslim Trizact). Tam sa pouzivaju tzv. chladiace pasty, potom to tak nehreje lebo je cez tu pastu lepsi odvod tepla prec z ocele.
K tym podlepovanym pasom, robia sa tak najcastejsie a to preto lebo tento spoj je najpevnejsi. Na zlepenie sa pouziva specialna paska vystuzena skelnym alebo akym vlaknom. Ked mi prdol pas tak vzdy inde nez kde bol zlepeny. Tie brusene spoje sice menej "kopu" ale aj sa pas skor roztrhne a to vacsinou v mieste spoja. Pokial neurcite typ spoja tak automaticky robia s podlepenim.
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
0
nastaveno
.
Meiming
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 6:07:08 PM
Štamgast
Ještě jedno by mne před prvním nákupem hodně zajímalo a to jaká je zhruba spotřeba pásů. Např. na nůž z N690 celkové délky 25cm. Bude mi statšit od každého pásu jeden? Nebo spíš jakej je poměr spotřeby pásů třeba na deset průměrněrně velkých nožů. Jde mi o to abych neobjednal od každého pásu dva a pak se mi na ty jemnější rok neprášilo a naopak jsem nemusel po prvním noži hrubovací pásy přikupovat. Taková informace by mi teď hodně pomohla pokud by to šlo nějak aspoň nastínit.
0
nastaveno
.
Motorkar
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 6:27:49 PM
Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Meiming napsal:
Ještě jedno by mne před prvním nákupem hodně zajímalo a to jaká je zhruba spotřeba pásů. Např. na nůž z N690 celkové délky 25cm. Bude mi statšit od každého pásu jeden? Nebo spíš jakej je poměr spotřeby pásů třeba na deset průměrněrně velkých nožů. Jde mi o to abych neobjednal od každého pásu dva a pak se mi na ty jemnější rok neprášilo a naopak jsem nemusel po prvním noži hrubovací pásy přikupovat. Taková informace by mi teď hodně pomohla pokud by to šlo nějak aspoň nastínit.
Ahoj. Moja prax (nozo vyroba)nie je velmi velka cca 25ks. Ale v zasade plati co sa tyka spotreby ako pri vsetkom zalezi na style prace , ked budes velmi tlacit viac bude brat ale i viac -rychlejsie nicis pas ,ale s jednym pasom vybrusim 3-5nozov potom uz to neni bohvie co. A na drevo traba (aspon ja mam) zvlast pasy.A v neposlednej rade neni pas ako pas. Tie 3M co spomina Samuraj su
A keby si na nejaky pas pozeral rok ci dva neboj sa nezhnije ked bube dobre uskladneny.Lepsie je mat jeden navyse ako ked Ti jeden chyba a neni s cim brusit
Nech sa dari Milan
0
nastaveno
.
Samurai
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 6:39:28 PM
Štamgast
meiming: asi jak psal motorkář, je to o stylu broušení, otáčkách, tlaku a jestli tlačíš do pásu třeba rohem nebo plochou a jestli tlačíš na jedno místo nebo s ní jezdíš střídavě vlevo-vpravo..
co ale taky dost dělá je houževnatost oceli.. např. brousil jsem jednu čepel elmaxu, na výbrus jedné čepele padly asi 4 nové pásy 60ky, kdy už pak nebraly.. teda elmax.. když jsem na nich pak brousil N690 tak braly v pohodě..
čili je dobré si to naplánovat podle materiálů, které chceš brousit.. čím houževnatější (elmax, RWL, D2 nebo zakalené čepele) - tím víc pásů - hlavně hrubých a středních.
pokud chceš dělat z měkší klasiky typu 14260, O1, AK7, N690 apod tak ti stačí to co jsem psal jako základní výbavu, max. pásy na dřevo si vem dva 60+80ku, neb jak ty jednou ztupíš, tak sice ještě berou souběžně s léty, ale kolmo na léta už pálí a to nijak nespravíš než novým pásem..
0
nastaveno
.
Hejkal von Sovinec
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 7:03:23 PM
Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Největší spotřeba je těch hrubých pásů, sjedu třeba třicet Nortonů P 40 než musím vzít novou A 100 Trizact. A ty úplně jemné točím už ani nevím jak dlouho a pořád berou hezky....
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
0
nastaveno
.
Meiming
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 7:10:07 PM
Štamgast
Díky za odpovědi, tak nějak jsem předpokládal že na hrubý výbrus spotřebuju víc pásů a pak už jde spíš o povrch a bude stačit už jen trochu to přelíznout. Tlačit na to nehodlám jsem zvyklej spíš na mírnej přítlak při broušení vrtáků a nožů k soustruhu a u toho držet úhel. Když najdu nějakej slušnej obchod v okolí Slaný, Kladno, Praha tak můžu vesele dokupovat, ale nerad bych zbytečně platil poštovné několikrát kvůli jednomu noži. Zrujnovat rodinný rozpočet a koupit od každého pásu třeba pět kusů to si taky dovolit nemůžu.
0
nastaveno
.
Waclawka
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 7:13:50 PM
Štamgast
Připojený: 1/16/2010
Ahoj .Díky za článek.Chci se zeptat.Odkud berete ty nortny? Pokud to neni tajný budu vďěčný
Asi také Haim?
0
nastaveno
.
Mat
Posláno:
Saturday, February 09, 2013 7:18:13 PM
Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Ahoj Same.
Mě jsi hodně překvapil tím, že 3M 777F vydrží poměrně málo oproti Norton R976.
Nortona jsem neměl možnost zkusit, pravda, netuším zda se dá toto sehnat ve výsekách. ( pásovka jde mimo mě )
Až do teď jsem považoval 777F za max kvalitu co se dá sehnat na opracování RWL , N690, damasteel. ( nic jiného nezpracovávám )
Máš sím kontakt na nortona? Mohu případně poprosit,
Sice jsem před 2 dny udělal objednávku na 777F, ale třeba příště zkusím Nortona.
Díky, Martin
0
nastaveno
.
Uživatelé v tomto tématu
Guest
6 stránek: [
1
]
2
3