ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Tak to přetáhnu do nového vlákna, stará pak zruším či odmažu převedené příspěvkyWink
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Zrzavý orm
Rád bych oživil tohle staré vlákno, tentokrát na téma stařinek od Mikova. Kdybyste někdo mohl oželet některý ze starých fixírů (na obrázku ten horní a prostřední bez zdobené záštity), popř. máte nějakou ještě jinou verzi čepele, popř. střenky z šedivé matné rohoviny, prosím prosím napište . Díky. andrea.tomas(závin)seznam.cz

Doplňuji popis: Nahoře je uhlíkovka ze 70. let. Dělala se dost dlouho.

Pod ní je "stainless" z let osmdesátých. Nevím jak dlouho se dělala.

Poslední je nová produkce - záštita se zdobením, čepel "stainless". Všimněte si, že výbrus jde nad polovinu čepele skoro k nehetníku - úhel je příznivější, než u starších "stainless" čepelí, kde byl zhruba do půlky čepele.

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:

westy vložil tyto přílohy:
01.jpg

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
KumoIdzi
Co tenhle? Bohužel už nemá falešnej paroh.

KumoIdzi vložil tyto přílohy:

02.jpg
03.jpg
04.jpg

Posláno:

Štamgast
KumoIdzi
Tak jsem to blejsknul.

KumoIdzi vložil tyto přílohy:

05.jpg
06.jpg

Posláno:

Štamgast
Zrzavý Orm
Tak kluci dokončení (neúplného) příběhu.

1. Ten nahoře (je tam z obou stran protože je dvojbarevnej je ještě z minulýho století, záštita bez značení, čepel "stainless" se starým výbrusem. Mimochodem když jsem ho získal, tak byl v strašným stavu po "broušení" - majitelovi to nešlo a nešlo, zapomněl na fasetku. Takže ještě není spravenej úplně.
2. Ten pod ním je z pravýho parožku a je zajímavej tím, že se dělal krátce kolem r. 2003, stará záštita, nová čepel značená "440".Jo a jako jedinej má mosazný nýty. Inu není nad výrobu metodou "co je pod rukou".
3. Pak je tam světlej pravej parožek s novou záštitou a poslední čepelí co se dělaj "440A" (jsou velmi dobrý!). Zajímavej je tím, že má dva otvíráky a nemá pilku (mimoprodukční verze).
4. Poslední je nová záštita, stará "stainless" čepel a leštěná rohovina.
Edit: 5.úplně dolu jsem přidal ještě parožek na automatu a cocobolo, ale to už je jiná story.

Čepele jsou na obrázcích (ten včerejší je o kus výš a tenhle) snad všechny, co se vyráběly, ze střenek chybí cocobolo (to se dělá teď nově, ještě ho nemám) a matná šedá rýhovaná rohovina (dělala se jen krátce, měl bych o ní zájem).

07.jpg
08.jpg
09.jpg

Posláno:

Štamgast
Ranovak
Tak se také přidávám se svou troškou do mlýna. Také sbírám zavíráky Mikov ale hlavní důraz kladu na jinou řadu než Zrzavý Orm...

Mě zajímají předevčím klasické rybičky a celonerezové nože řady 100-NN takže pokud někdo máte nějaký nevyužitý tak se určitě můžeme také domluvit na handlu

Z této řady mám zatím jenom 4 kousky ale s rozpětím výroby cca 50 let...
Pokud máte někdo s jiným designem rytých střenek nebo s jiným rytím tak sem s ním!

Zleva:
1. odhadem 50. nebo 60. léta, koupeno na burze od překupníka který o něm nevěděl žádné podrobnosti
2. nůž který jsem od malička obdivoval u mého otce. Kupoval si ho v 70. letech
3. můj můj vlastní nůž tohoto typu (bohužel ne ten první, který jsem si kupoval v roce 1995 za peníze ze svojí první brigády, po cca 12-ti letech praskla pružina čepele a já ho při stěhování před pár lety vyhodil a místo něj zakoupil tento. Bohužel ten původní měl mnohem zajímavější rytí (smyčky místo vlnek...) a měl mnohem lepší kvalitu zpracování
4. nůž co jsem koupil loni, v jedné prodejně ho měli pod vrstvou prachu (ale narozdíl od předchozích má jen 3 želízka místo 6) a na čepeli je ještě czechoslovakia a mám ho jako doklad nekvalitní výroby (ostří je naprosto tupé a malá čepel byla při broušení příliš přehřátá a má díky tomu duhování....

10.jpg

Posláno:

Štamgast
Ranovak
A ještě scháním tento model ale s čepelemi z uhlíkové oceli...

11.jpg

Posláno:

Štamgast
Gero
Tenhle jsem jednou vyhandloval od kamaráda za jinej zavírák,údajně ho měl po dědovi.Má trochu odlišné rytí než ty výše nafocené a je už starší výroby,bohužel datum nevim,na čepely je ještě Czechoslovakia.Ale Mikováky nesbíram a na páci mam Vinoxe tak ho klidně za nějakej jinej nožík vyměnim.Fotka nic moc,musim už pořídit stativ.Honza J.Jeden takovej(myslim ten zavírací lovečák)někde mám,ale mam dojem že má prasklý péro nebo je jinak handicapovanej,asi už má asi svoje léta,nicméně myslim že by sis s nim poradil.Až ho najdu hodim sem fotku .

12.jpg

Posláno:

Štamgast
Ranovak
Jinak včera jsem po delší době koukal na stránky Mikovu a je tam nějaká úplně "nová" řada nožů Adler. Sice provedení odpovídá alespoň u řady 90 starším nožům řady 100 akorát logo a barvy jsou jiné...

Ten první a druhý je řada 90, u toho druhého je zarážející podobnost otvíráku s economy řadou Vnoxů..

Ten poslední je řada 50 s černou čepelí...

13.jpg
14.jpg

Posláno:

Štamgast
Zrzavý Orm
Ahoj tak tyhle jsou co mi zbyly po tátovi. Ten horní je dámská verze pro ranovaka, ten pod nim je panskej Sandvik, pod nim Mikov má umělohmotný zelenočerný střenky, no pak je plecháč a nakonec nůž po dědovi (ne mikov). Ten druhej a posledni v poradi jsou po tátovi a dědovi, tak ty ne, ale zbytek je pro vážné zájemce k mání.

15.jpg

Posláno:

Štamgast
Ranovak
A ještě mi chybí do spírky lesklý modrý 100-NH-6 nebo 7 (šesti nebo sedmi želízkový) se starým znakem Mikovu (matné modré i s novým znakem - lvíčkem, už mám) - viz foto. Bohužel mi jeden nedávno utekl v obchodě v Českém Krumlově. Možná jej třeba ještě někde mají na krámě nový (ze starých zásob). Jinak dle některých obchodníků začínají být problémy s dodávkami Mikovů na krámy. Některé modely nejsou vůbec skladem

16.jpg

Posláno:

Štamgast
Majkl
Tak jsem se konečně naučil vkládat fotky (snad,doufám).

Mám taky pár starších nožíků od Mikovu.
Od horní řady: první dva vlevo jsou Sandrik , dva vpravo klasické plecháče značené Mikov
Prostřední řada:elektrikářské - první dva vlev černé střenky , další světle šedivé , poslední tři - vypadá to jako nějaký bakelit - všechny značené Mikov a Czechoslovakia (u jednoho značení Czech. v půlkruhu pod Mikovem , tak jako u toho otevřeného).
Poslední ředa: z leva dva jednoželízkové - každý má jinou barvu střenek , další víceželízkový se zajímavými střenkami s perleťové zelenkavé umělé hmoty , poslední tři dvou - šesti-a sedmi želízkové , opět značené Czechoslovakia.
Některé si chci nechat , ale nějaké by byly k mání - dle dohody.
majkl

Příloha / Přílohy:
17 (35kb) staženo 361 time(s).

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2005
můj první...

FranaD vložil tyto přílohy:
DSC04290.jpg.jpg

- Γ Ν Ω Θ Ι - Σ Α Υ Τ Ο Ν -
Posláno:

Štamgast
KumoIdzi
Tak přihodím společné foto mejch Mikováků.

20.jpg

Posláno:

Štamgast
Flector EP
Já se také přidám i když Mikovák je jen ten plecháč. a rybička .Jen co jsem tak šáh do šuplíku.

21.jpg

Posláno:

Štamgast
Gero
Přesně tak,celková délka je 22 cm,čepel 9,5 cm.Takže číňan,díky.Ale přijde mě přeci jen trochu bytelnějíší než ty bakeliťáky co prodávaj rákosky dneska.Když už jsme u toho,mam po dědovi ještě jeden víceželízkovej nožík,neznámého původu.Něco jako červenej Mikov ale taky bez jekékoliv značky,jen na čepely vyraženo pro změnu Rostfrei.Jinak,velký,malý nůž,vývrtka,šídlo,šroubovák,otvíráky na lahve a konzervy,pilník a nůžky.Jo a má párátko s pinzetou jako Vinox,zkusim ho cvaknout.

22.jpg
23.jpg

Posláno:

Štamgast
P.
Sandrik Štós, tenhle nůž na vlákno Mikovu nepatří!

Příloha / Přílohy:
24 (45kb) staženo 340 time(s).
25 (63kb) staženo 304 time(s).

Posláno:

Štamgast
Bandicot
Nojo... tak tady je... zmasenej je trochu víc než jsem čekal, ale nic co by se nedalo napravit povrchovou úpravou. Kdyby se nějaký šikula nabídl, že ho poladí byl bych vděčný a určitě bychom se dohodli co za to.
Jinak, želízek je 6: velký a malý nůž, 2x otvírák, vývrtka a šídlo.

26.jpg

Posláno:

Štamgast
Ranovak
Takže se vrátíme k tomuto vláknu. David ho snad přejmenuje a bude vše O.K.
Jak to bude s vláknem o Sandriku nechám na někom jiném, ale také mám nějaké nože s nápisem Sandrik na čepeli, ale myslel jsem že to je firma která pouze dodávala čepele Mikovu...

Pro zajímavost vkládám foto části své sbírky zavíracích Mikovů...

27.jpg

Posláno:

Štamgast
Bandicoot
Zajímavé je, že na mém starém mikovu je vývrtka na druhé straně než na tom ranvakovym (v poslední svislé řadě vlevo). Nemáte to někdo zmapovamé, od kdy dává mikov vývrtku napravo od pojistky?

28.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum