ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
keramický nůž jak brousit Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/21/2007
Příspěvky: 5
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda byste nedoporučili někoho, kdo dokáže v ČR dobře nabrousit keramické nože, pokud se tomu vůbec někdo věnuje. Už jsem se ptal skoro u všech pražských prodejců, kteří i brousí, ale jediná odpověď byla, ať pošlu nůž výrobci. Sám sem se o to pokoušel diamantovými brousky, ale výsledek je takový nijaký.
Děkuji
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/12/2007
Příspěvky: 355
mám podobný problém, koupil jsem keramický zavírák böker infinity ale ukazoval sem ho kamarádovi v hospoděAngry a ten trochu opiven s ním zkoušel řezat do skla. Asi ale trochu zapáčil ostřím a tak byly na noži malé zoubky a byl samozřejmě i tupej jako kopyto, zkoušel jsem ho brousit vším možným a zarovnal jsem ty malý zoubky, bohužel ho však nedokážu vybrousit do původní ostrosti. Neznáte někoho, kdo by si s ním poradil? Děkuji
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Příspěvky: 7,102
S keramikou jsem se párkrát potkal (páni už jsem pěkně starej) Moc se mi líbila, ale má bohužel víc negativ než pozitiv. Ničím jiným než diamantem si ani neškrtneš. Jde to, ale chce to mít trochu cvik a trpělivost, nic tvrdčího než keramika a diamant není, takže v podstatě brousíš stejně tvrdý stejně tvrdým !! Jinak keramika je dost na prd, nesmí ti mimojiné upadnout na tvrdý povrch (ráda, kurva ráda praská) Víc ti asi neporadím, ale ....možná jednu věc jo, rozhodně nepůjčovat v hospodě..........nebo raději nepůjčuj vůbec. Mat

EDIT: Možná ještě jedno, nesnaž se měnit úhel ostří!! Pokud ho uděláš moc ostrý (né že by to při té tvrdosti šlo tak gut Happy ) tak se ti může vylomit jako celek.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
S tvrdostí to tak strašné není - je to buď zirkoničitá nebo korundová keramika a tedy tvrdost 8-9 dle Mohse, lze to tedy brousit nejen diamantem, ale i karborundem. Problém je, že při broušení z ruky na nevhodné zrnitosti vznikají ty mikrozoubky, kvůli kterým to pak prostě neholí.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/31/2007
Příspěvky: 197
Mám nôž Kyocera 130. Už som ho tu niekde aj ukazoval. Na Slovensku ho dodáva obchod http://keramickenoze.sk/ . Na ich stránke sa dočítate, že nože aj brúsia. Dokonca aj zlomené a vyštiepané. V Čechách bohužiaľ neviem.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/12/2007
Příspěvky: 355
je pravda, že sem ho nabrousit trochu dokázal, ale fakt neholí, když sem zkoušel zmenšit úhel, tak mi přišlo, že se to ostří spíš zakulacuje, to bude ta chyba, jinak co se týká té křehkosti, tak třeba nůž mi spadnul přímo na čepel na dlaždičky, už sem měl náběh na infarkt, ale přežil to bez úhony. Je to škoda, že sem byl takovej blb a hned si ho nechal zničit, známej má ten samej a je spokojenej, řeže tim kdeco a nůž je pořád nádherně ostrej. Jen sem se chtěl eště zeptat, jak je to s broušením cera- titanu. Měl bych známýmu jeden nabrousit. Díval jsem se na to na internetu a tam píšou, že se to brousí jako třeba D 2, ale to se mi moc nezdá. Každopádně děkuju za rady
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Příspěvky: 7,102
brak napsal:
je pravda, že sem ho nabrousit trochu dokázal, ale fakt neholí, když sem zkoušel zmenšit úhel, tak mi přišlo, že se to ostří spíš zakulacuje, to bude ta chyba, jinak co se týká té křehkosti, tak třeba nůž mi spadnul přímo na čepel na dlaždičky, už sem měl náběh na infarkt, ale přežil to bez úhony. Je to škoda, že sem byl takovej blb a hned si ho nechal zničit, známej má ten samej a je spokojenej, řeže tim kdeco a nůž je pořád nádherně ostrej. Jen sem se chtěl eště zeptat, jak je to s broušením cera- titanu. Měl bych známýmu jeden nabrousit. Díval jsem se na to na internetu a tam píšou, že se to brousí jako třeba D 2, ale to se mi moc nezdá. Každopádně děkuju za rady



Myslíš Nitrát titanu?? Vím, znám, ale jen od vidění.............a na vrtákách Happy
PS: s tím pádem na dlažky, máš z prdele kliku. Kamarád měl taky malej zavírák, cca týden. Dobíhal tramvaj......víc netřeba dodat.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/17/2005
Příspěvky: 2,239
Mate, myslím, že ne nitrát, ale spíš nitrid. Nitráty totiž většinou docela rádi a pěkně bouchaj a některejm stačí se na ně jenom špatně podívatLaugh Laugh Laugh
ČauWink
P.S. Slon to určitě upřesníHappy
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Příspěvky: 7,102
Hup, no jó, překlep. Nitrid titanu jsem měl na mysli. Takové to, žluté Laugh
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
CeraTitan je správně, je to sintrovaný práškový titan s vysokým podílem velmi jemných karbidů. Vyrábí Boker.
Ostření je výrazně snazší než D2 - kuchyňák na diamantu (nechtělo se mi hledat jiný brousek) za cca 5 minut.
Edit: Braku, raději ten překlad smaž, je to hrůzaRazz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,774
Ne ty se styď za ten překladWink. Je to práškový titan, který ve struktuře obsahuje velmé množství karbidů, ten prášek je pak sintrován (slinován) s přídavkem stříbra. Výsledkem je lehký, relativně měkký kov (titan) s vynikající odolností proti opotřebení.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/12/2007
Příspěvky: 355
je to možný, němčinu si myslím ovládám průměrně, ale vzhledem k tomu, že těm výrazům nerozumím ani v češtině, tak je to pro mě dost těžký, já tak spíš diskuze o změnách bankovního systémuHappy originál - Extrem harte Metallkarbide und Spuren von Silber werden dem Pulver-Titan beigemengt. Nach Pressen und Sintern erfolgt ein Kaltschmieden um das Gefüge weiter zu verdichten. a svůj překlad sem smazal, abyste se mi nesmáliLaugh
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/18/2007
Příspěvky: 13
S nabroušením keramiky opravdu nejsou žádné problémy.Jde to snadněji než u ocelových nožů.(odpadá stáhnutí jehly.Důležité je mít příslušné brousky.Já používám tyto http://www.rhplus.cz/RH/09_35.pdf nebo na předváděčkách u Prametu v Šumperku jsem zakoupil lapovací brusky různých zrnitostí
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2011
Příspěvky: 44
Kalich napsal:
S nabroušením keramiky opravdu nejsou žádné problémy.Jde to snadněji než u ocelových nožů.(odpadá stáhnutí jehly.Důležité je mít příslušné brousky.Já používám tyto http://www.rhplus.cz/RH/09_35.pdf nebo na předváděčkách u Prametu v Šumperku jsem zakoupil lapovací brusky různých zrnitostí


To vyzerá zaujímavo, a za 269 kaček, btw ja som brúsil známenu "kuchyňák" z keramiky fallknivenom DC 4 a celkom úspešne, neholí ale do kuchyne je ostrí je až, až...
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2006
Příspěvky: 270
Mám od vánoc Kyocera 130 z obchodu řetězce Home&Cook a tam zajišťují broušení u výrobce.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/18/2010
Příspěvky: 2
Ahoj,

zatím taky hledám nějakou vhodnou možnost broušení keramických nožů. Vlastním již řadu let pěkné kousky od Kyocery, kde se mi podařilo lapovacím diamantovým brouskem (viz. formu výše) jemně doladit ostří tak ,aby to řezalo. Bohužel porůznu v rodině máme keramické nože od jiných výrobců a tam je problém, že jsou tupé již při pořízení - ani nemluvím o ekvivalentech koupených přímo v číně. Většinou výrobci nedodržují jak směsi keramiky, tak vhodné úhly ostří a tloušťku čepele. Obecně jsem nedostal do ruky nic srovnatelného s Kyocerou. Bohužel při všech pokusech nabrousit tyto nože jsem v lepším případě dosáhl pouze ostrosti používaného běžného kuchyňského nože. Nic co by se podobalo originálnímu výbrusu od Kyocer. Na diamantu se mi sice podaří stáhnout většinou tupé úhly alternativ a pak leštěním lapovákem trochu uhladit, ale odhaduji, že i jemný lapovací brousek v ručním podání tu nejjemnější část ostří vyláme. Na stránkách Kyocery mívali video s postupem výroby a tam byly výbrusy prováděny v několika krocích na několika velkých brusech se svislou osou rotace. Bohužel, žádné info o jaké jde materiály, pouze certifikace, že finální ostří se dělá ručně. Jenže to už je pěkných pár let. Beru jakoukoliv nápovědu. Jindra
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/26/2013
Příspěvky: 141
jindran napsal:
Ahoj,

zatím taky hledám nějakou vhodnou možnost broušení keramických nožů. Vlastním již řadu let pěkné kousky od Kyocery, kde se mi podařilo lapovacím diamantovým brouskem (viz. formu výše) jemně doladit ostří tak ,aby to řezalo. Bohužel porůznu v rodině máme keramické nože od jiných výrobců a tam je problém, že jsou tupé již při pořízení - ani nemluvím o ekvivalentech koupených přímo v číně. Většinou výrobci nedodržují jak směsi keramiky, tak vhodné úhly ostří a tloušťku čepele. Obecně jsem nedostal do ruky nic srovnatelného s Kyocerou. Bohužel při všech pokusech nabrousit tyto nože jsem v lepším případě dosáhl pouze ostrosti používaného běžného kuchyňského nože. Nic co by se podobalo originálnímu výbrusu od Kyocer. Na diamantu se mi sice podaří stáhnout většinou tupé úhly alternativ a pak leštěním lapovákem trochu uhladit, ale odhaduji, že i jemný lapovací brousek v ručním podání tu nejjemnější část ostří vyláme. Na stránkách Kyocery mívali video s postupem výroby a tam byly výbrusy prováděny v několika krocích na několika velkých brusech se svislou osou rotace. Bohužel, žádné info o jaké jde materiály, pouze certifikace, že finální ostří se dělá ručně. Jenže to už je pěkných pár let. Beru jakoukoliv nápovědu. Jindra


I když brousím nože a pracovní nástroje řadu let, broušení keramických nožů jsem se vyhýbal. Včera mě zákaznice přineska keramický nůž bez označení výrobce a moc žadonila. Zkusil jsem ji ho tedy nabrousit na diamantovém brousku 400/1000 grid. Byl jsem překvapen, že to šlo brousit docela dobře. Věděl jsem, že se rád vylamuje a nebrousil jsem ho tedy úplně do stavu holení, ale jako dobře nabroušený kuchynák. Možná to byla nějaká čína.
Vaaca
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,912
Ahoj, brousil jsem keramiku zatím jen jednou a to stejně jako všechny ostatní nože tímhle http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=592287#592287 jediný rozdíl byl že jsem to brousil v podstatě bez přítlaku brousku k ostří takže jsem u toho zkouknul pár dílů seriálu Happy diamantové leštící pasty na březové překližce to krásně dobrousili na perfektní ostří, takže jde to jen ta spotřeba času je na prd.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
Přidám svou trošku do mlýna
Před nějakou dobou jsem dostal po daru kuchyňák Kyocera, který byl na odpis. Zuby po celé délce, neměl špici ani patku. Darovanému na zuby nehleď a do cizího nebolí, tak jsem se do něj pustil nejdřív diamantovým kotoučkem (nějakou čajnou) na Proxxoně. Když jsem zrestauroval patku a špice byla špicí, ač trochu víc "santoku-style" než původně, pustil jsem se do té zubařiny na diamantových plotnách. Nejdřív na těch z Lidlu, protože jsem chtěl úběr, pak jsem postupně přešel na své jemnější dia-brousky, neb keramika je vážně křehká - stačí jedno vykukující zrno a trochu tlaku a vyštípne se. ostatně jak tu všichni poznamenávají výše. Ale do "jakž tak ostrého stavu" a la kuchňáky mojí mamy jsem to dostal celkem v pohodě.
Ale jak ho přinutit holit?
Trochu hledání na netu prozradilo, že keramické nože se dají obtahovat na smirku - ano, abrazivum je v tomto případě prakticky stejně tvrdé, jako leštěný materiál, a člověk by se zamýšlel, jestli to může mít vůbec efekt. Ale ono jo, může! Přestože po pár tazích nožem je list 1000 smirku skoro mrtvý, fazeta se tím hezky dolešťuje a ostří je možné dostat do stavu, kdy i nějaké ty chlupy odletují :D A hlavně bez vylamování.
Jasně, měl bych si konečně pořídit diamantový sprej (časem to přijde) a tuhletu poslední fázi řešit jako dospělý brusič - ale ty aršíky 1000 smirku po pěti kačenách též celkem fungují Happy
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Příspěvky: 942
jindran napsal:
Ahoj,
....Na stránkách Kyocery mívali video s postupem výroby a tam byly výbrusy prováděny v několika krocích na několika velkých brusech se svislou osou rotace. Bohužel, žádné info o jaké jde materiály, pouze certifikace, že finální ostří se dělá ručně. Jenže to už je pěkných pár let. Beru jakoukoliv nápovědu. Jindra


Keramické nože už se tu vlastně řešily v jiném vlákně, a bylo tam postnuté video z YT - populárně dokumentární, ale je vidět, že to dělají japonští dědečkové na vodou smáčených diamantových brusech Applause Ergo by to asi šlo i na kvalitní diamantové destičce, možná voda trochu zmírní to vyštipování? A hlavní úběry pěkně na prase na sucho a vysokou rychlostí, jen ať to jiskří! Grin
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris