ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nerez Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/28/2007
Shocked CAU VSICHNI
NESEM ODBORNIKEM V TOMTO OBORU A TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT ZDA MA NEKDO
ZKUSENOSTI S VYROBOU NOZU Z MATERIALU KTERY SE JMENUJE(ASI) ANTICORO(PRY JE TO KLADENSKA VYSOKOJAKOSTNI OCEL) MAM SLUSNY KOUSEK DOMA A JE TO TEDA PORADNE TVRDEJ MATROS.MYSLIM ZE SUPROVKA NA NUZ NEBO MACETU,ALE RAD SI NECHAM PORADIT.
Happy Wink Happy PREDEM DIKY.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Zkusím to před tím trochu upřesnit, protože ICE MAN evidentně neví, o co jde.
ANTICORO je cizí souhrnný název pro všechny nerezové oceli, jestli je k výrobě nože vhodná, to zn. kalitelná je těžké poznat, z toho ASI, když nevíš přesně co je to za materiál. Orientační zkouška: vezmi magnet a zkus ho přiložit, pokud je ocel nemagnetická, máš smůlu, protože jde o austenitickou nerez, která je absolutně nekalitelná. I když magnetuje, nemáš vyhráno, může to být ocel s nízkým obsahem uhlíku, která teké nejde zakalit. Jediná pomoc, kousek odříznout, zkusit zakalit a změřit tvrdost. Většina nerezových ocelí se kalí z teplot kolem 1050°C do oleje.
Bez toho je škoda práce na noži, který možná nebude k ničemuWink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
Můžete mi prosím poradit s výběrem austenitické zcela nemagnetické oceli?
V materiálových listech jsem se toho moc nedočetl. Jako nemagnetickou uvádějí mě dostupné mat. listy pouze 17460. Ze zahraničních pravděpodobně oceli :310,316. Zajímají mě hlavně vaše praktické zkušenosti. Z toho co mám doma (a lze dohledat jakost mat.) je více, či méně magnetické všechno.
Ještě abych uvedl na co to chci - potřebuji udělat podkladové desky pro brusný papír pro broušení za mokra. Momentálně používám kamenné, ale chci něco "nerozbitného"
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/6/2008
Nemagnetická je např. čsn 17240 - NEREZ 304
V tvém případě ale nechápu na co potřebuješ nemagnetickou? není to jedno pod brusný papír??
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Posláno:

Pokročilý
brousívám takhle mimo jiné čepele nožů (při výrobě) které drží na magnetickém držáku, takže nechci aby se to chytalo i na tu spodní desku pod brusným papírem.
Posláno:

Pokročilý
Koukám, že mám asi smůlu? Trochu upřesním dotaz. Potřebuji vědět, na kterou nerezovou ocel se nechytne magnet. Podle materiálových listů toho asi moc nezjistím, protože ony uvádějí pouze magnetovatelnost. V práci jsem otestoval WNr.1.4301 (17240), a 1.4567 a ty se na magnet bez problému chytají.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Ale 17 240 je austenitická ocel, čili je nemagnetická. Nemagnetické jsou i všechny ostatní austenitické korozivzdorné oceli (přibližně všechny s velmi malým procentem uhlíku a alespoň 8% niklu).
Takže pokud se ti na ni magnet chytá, něco je špatně - máš divný magnet nebo divnou ocel (ona zrada může být i ve špatném tepelném zpracování).
Posláno:

Pokročilý
V tom je právě ten problém. Co znamená termín "nemagnetická", nebo jak se píše v mat. listech "magnetovatelnost" - ano/ne. Já si to vysvětluji tak, že tyto oceli nejdou zmagnetizovat (tzn. nestanou se sami "magnetem"), ale to asi ještě neznamená že se na ně magnet chytat nebude. Jak ukazují praktické pokusy.
PS. pro testy používám magnet z harddisku který je dost silný.
Vyskoušel jsem už ledacos v práci i doma v kuchyni, a prostě kromě jednoho noname cedníku to všechno magnet chytá.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/13/2008
Máš PM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
J.Jelínek
Co potřebuješ za tl?
Mám možnost sehnat plechy. Třídu ocele neznám.
Zkoušel jsem je a magnet se k nim nechytá...
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Pokročilý
to Smashing, Radeko, Dušan:
díky za zájem, máte PM
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/4/2009
moze mi niekto vysvetlit aka je to austeniticka nerez? ... popripade preco prave ona sa neda kalit ked na technologii nas ucia ze ak chcem ocel zakalit musim sa dostat do oblasti cisteho austenitu? = ohrevom .... ci prave to ze je austeniticka znamena ze sa tam ziadny austenit nevytvara alebo ako? lebo ja som sa tu niekde stratil Neutral
Az v ciely zistis ci cesta mala zmysel
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Ohledně chování austenitu, teplot ohřevu pro kalení, .... si pořádně prostuduj diagram železo - uhlík a pořádně si přečti co to je a jak vzniká martenzit. Pokud by to tady někdo měl rozepisovat, je to na několik stránek a ty nepochybně máš učebnici, kde je to srozumitelně popsánoBeating Laugh (pokud to dobře chápu, máš ve škole něco společného se železem).
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/26/2010
Pri nerezovych oceliach zabudni na klasicky Fe-Fe3C diagram, treba si uvedomit, ze tam mas navyse min. dalsie 2 prvky (Cr a Ni) ktore ho uplne zmenia. Preto binarny diagram je v tomto pripade nepouzitelny. Cr podporuje tvorbu feritickej struktury v oceli, Ni naopak austenitickej struktury aj pri izbovej teplote, avsak treba mat toho niklu v oceli aspon 10%, potom bude ocel nemagneticka a nekalitelna, ale zato ma najvyssiu koroznu odolnost. Ocele pre noze Ni vôbec neobsahuju, len Cr a C, cim mas viac C - uhlika tym sa da lepsie zakalit a ziskat tak vyssiu tvrdost, ale na druhej strane so zvysujucim obsahom C ti klesa koroziodolnost.
Ak mas doma nerezovy hrniec, pravdepodobne bude nemagneticky a na jeho dne by malo byt oznacenie 18/8 alebo 18/10 co znamena 18%Cr a 10%Ni alebo 8%Ni zvysok je Fe a C. Taketo ocele sa pouzivaju pri potravinach - vyborna korozna odolnost a huzevnatost, ale nizka tvrdost. Tolko v kratkosti...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/6/2006
Mám dotaz, zda někdo neví z jakého materiálu je čepel na německém výsadkářském noži Solingen SMF, který byl vyroben před válkou. Jedná se o nerozebírací verzi. Tělo i čepel nože jsou velmi lesklé, ale viděl jsem zlomený tento nůž a jádro čepele bylo tmavé.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/4/2009
v ucebnici mam len zliatiny zeleza a uhlika ... ale o vplive inych prvkov sa tam uz nic nepise ... iba ohladom toho ako ovplivnuju prekalitelnost :( ...
Az v ciely zistis ci cesta mala zmysel
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/26/2010
ak je to ucebnica zo strednej skoly tak sa tam viac ani nedozvies, lepsie by boli nejake vysokoskolske skripta. Jedny starsie skripta mam v pdf, mozem ti ich poslat mailom. Ale aj v nich je o antikore len par stran.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/19/2010
zdravim vsetkych potreboval by som zistit nieco o vlastnostiach 440c zatial dakujem.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
K otázce nemagnetické ANC. Jako pasíř jsem dělal v podstatě jen s "potravinářskou" ANC, obklady v bankách, na poštách atd. Ta je nemagnetická, plně korozivzdorná. Dušan mi jí na mojí prosbu sháněl v odstřižkách. Dělám z ní příložky. Třídu neznám, ale když jsme ve firmě nakupovali, vždy to bylo u Akrosu.... http://www.akros.cz/hutni-material/menu/

Mat
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum