ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rockstead Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/1/2007
Zdravím všechny nožomily,

po troše pátrání na netu ohledně materiálu na čepel jsem narazil na tyto zajímavé nože vyrobené v Japonsku.

Když se podíváte na stránky výrobce, určitě si všimnete u většiny modelů dvou materialových modifikací.
Výrobce doporučuje pro hrubší zacházení čepele z oceli YXR 7, která je však náchylná ke korozi, a proto je kryta karbidem diamantu / DLC coating, asi 80 Rc / nebo karbidem titan-chrom.
Druhá použitá ocel je sendvič ATS34+ZDP189+ATS34, kdy ATS 34 po stranách slouží ke zvýšení nerezuschopnosti a houževnatosti čepele.U oceli ZDP189 je možno dosáhnout kvalitnějšího ostří než u YXR 7.

ZDP-189 – je nerezová ocel získaná technologií práškové metalurgie od firny Hitachi Metals (Japan).
Tato ocel je hlavně významná svojí vysokou tvrdostí (66 až 67 HRC), která je zcela výjimečná mezi ocelovými nerezovými materiály.
V literatuře je „prášková“ slitinová nerezavějící ocel (ZDP-189) srovnávána nejčastěji s ocelí (S30V). Výsledky jsou však jednoznačně ve prospěch ZDP-189. U některých testů až o více jak 50%.
O oceli YXR 7 se mi nic bližšího zjistit nepodařilo.

Zajímavý je rovněž profil ostří, pojmenovaný po svém tvůrci "Kitano Edge", a použitý u většiny modelů.Je z jedné strany konvexni a z druhé plochý.Brousí se pouze z ploché strany.

Jinak jsem čerpal ze stránek výrobce a z různých zahraničích diskuzních for.

Více info na : http://www.rockstead.jp/

Možnost koupit Happy : http://www.armesbastille.com/advanced_search_result.php?keywords=Rockstead&x=10&y=11

s pozdravem Radsko

radsko vložil tyto přílohy:
09_1_l.jpg.jpg
11_l.jpg.jpg
01_l.jpg.jpg
06_1_l.jpg.jpg
02_2_l.jpg.jpg
07_1_l.jpg.jpg
03_01_l.jpg.jpg
08_1_l.jpg.jpg
rock_img_1.gif

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
radsko: co trochu vysvětlení smyslu vlákna? takhle to zní jen jako reklama..
Posláno:
Začátečník
to: Samurai

myslim, ze ty kudly mluvi samy za sebe, ale jak libo
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/20/2005
to radosko: pevné som ale na tej predajnej stránke nenašiel máš nejaké bližšie info?inak sú krásne...a ešte druh použitej ocele ...nevieš jej europsky alebo mne zrozumitelnejší ekvivalent?dík...
Posláno:
Začátečník
to sword:

uz jsem k clanku doplnil info.Na jedne net aukci jsem narazil na jeden prodany nuz s pevnou cepeli, tusim WILDERNESS-HUNTER asi za necelych 800 euro.Jinak vice nevim.Asi nejlepsi se poptat nejakeho ceskeho vyrobce, co jezdi vystavovat do zahranici, jestli tam tyto vyrobky nezahledl.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/26/2007
detail cepele a jedem mazel Happy

LUCKYLAKY vložil tyto přílohy:
Rockstead_1a.JPG
nh2.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Honza J. napsal:
Samurai napsal:
radsko: co trochu vysvětlení smyslu vlákna? takhle to zní jen jako reklama..

a můžeš mi vysvětlit, proč ti nevadí vlákna "nože Fällkniven" , "nože SOG" atd. ??
myslím, že tohle je po delší době zase smysluplně založený vláknoRazz Wink

ale néé, mě jen chyběl nějaký textový úvod.. než jen dva odkazy na eshopy kde je vedou a fotky.. A jelikož to radsko doplnil, jsem už naprosto spokojený..
Taky máš asi raději objednávky typu "Dobrý den, viděl jsem vaše nože a chtěl bych vyrobit...." než objednávku s textem "1x nůž č. 35, na dobírku na adresu..." .. prostě bez emocí.. jak evidenční list než dopis.. Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/20/2005
to radosko : dík za info, snád sa k tomu razu dostanem.....ked tak skúsim napísať priamo výrobcovi ale asi až budúci rok pretože ten ktorý sa páči mne odhadujem na 1200EUR no uvidíme...dám vedieť ak kúpim alebo sa dozviem viac...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Na zavírákách nejsou vidět žádné šroubky.To se mi líbí moc,ale jen v případě,že rozebíratelnost mají vychytanou jiným zpusobem.Nevíte o tom něco bližšího.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2007
Co sa tyka tychto nozov, nieco sa da precitat o oceli natomto vlakne : http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=414639&highlight=rockstead

Su to "pekny kousky" Happy
"Life is too short to carry an ugly knife" - Calvin Coolidge
Posláno:
Začátečník
V tom vlakne spekuluji ohledne der v cepeli.Pravdepodobne slouzi k uchyceni cepele pri obrabeni na CNC masine.
to sword: at to vyjde a pak se urcite pochlub Wink
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2005
trošku mi uniká smysl proč dva typy ostří že by nějaká japonská švejkovina? :D
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Prodává to, co je neobvyklé. Hlavně když k tomu v několikastránkovém referátu napíšeš jedinčné výhody toho řešení Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Chtorr napsal:
trošku mi uniká smysl proč dva typy ostří

Podle myho, aby se necim odlisovali. A v propagacnich materialech bude, ze je to kvuli tomu, aby to lip krajelo...

EDIT: Shit, zase pomalu pisu Happy
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
No proč různé typy výbrusů?Jo je to v podstatě cipovina,ale obě strany mají odlišný odpor při pronikání materiálem-konvex má větší odpor než ten plocháč,proto se čepel při řezu tlačí na stranu toho plocháče.Je to obdoba jednostranných dlátovitých výbrusů(Chiesel grind)a ty Japka používají s oblibou v kuchyni....Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Vyrobce uvadi na svych strankach, ze je to z duvodu vytvoreni,, tlusteho ostri, ktere je velmi pevne a velmi ostre.A i kdyz je nuz pouzit k narocnemu rezani, cepel se nevystipne diky konvexnimu vybrusu,,. Happy
Mozna taky ze to usnadnuje brouseni a mozna hraje trochu roli i ta povrchova vrstva, kdyz je to pouze jednostranny vybrus / aspon u tech, ktere vrstvu maji /.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Gonza napsal:
Na zavírákách nejsou vidět žádné šroubky.To se mi líbí moc,ale jen v případě,že rozebíratelnost mají vychytanou jiným zpusobem.Nevíte o tom něco bližšího.

I mě by to zajímalo. Ale pochybuju že to bude rozebíratelný . Nejspíš to bude snejtovaný stejnym matrošem jako jsou střenky a potom přebroušený a nebo lepený.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
To bych u nozu za stovky dolaru necekal. U takovych nozu bych predpokladal nejakou moznost opravy = rozebrani bez poskozovani.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Netvrdi že to je jak jsem psal. Třeba tam mají nějaký zavakávací nejty na kterejch to drží popřípadě zašoupávací lištu. Možnosti určitě jsou. Jen kdyby to tak někdo věděl a prozradil. Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
honza36 napsal:
To bych u nozu za stovky dolaru necekal. U takovych nozu bych predpokladal nejakou moznost opravy = rozebrani bez poskozovani.

No oni asi nepočítají s tím, že by je nějaký amatér opravoval. Stejně tak to činí třeba Microtech, který požívá speciální šroubky (ikdyž i ty se dají povolit). Když si koupíš Ferari, taky do něj nebudeš doma vrtat, ne ? Wink

David
( . )( . )
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum