ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Vybavení cestovní či expediční lékarničky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/21/2004
Zdravíčko vespolek. Hledl jsem, jestli to tady na fóru je, ale kupodivu asi ne, takže si dovolím založit funglnové téma. CESTOVNÍ Lékárnička Plánuji si vytvořit cestovní lékárničku a přemýšlím co všechno do ní dát. Cíl je něco co pokryje měsíc mimo civilizaci v mírném až horském podnebním pásu. Můžete někdo dát tipy / fotky co všechno nosíte v té Vaší? Neplánuju s ní lítat jako s příručním zavazadlem, tzn. klidně tam můžou být nůžky, nebo jehly Happy Každej tip dobrej!

Zatim jen vim že tam chci jodisol, termofolii, gumovy rukavice, dvě stahovací obinadla (u těchle "balících záležitostí" mi totálně chybí odhad kolik toho tak je potřeba v případě nutnosti něco vážnějšího přebalit), drapáček na vytahování klíštat, pinzetu, pár dámských tamponů, prezervativy, nějaký sulfonamid, fastumgel, něco na šití ran (otázka je zda se to dá někde koupit, nebo jedině vzkšmrat od doktorů) uvažuju nad CAT škrtidlem ale pak už jen tápu.

Jaký antibiotika mají nejdelší trvanlivost?

Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/17/2006
Zkusím to načrtnout z mého pohledu.
Bavíme se o předvídatelném riziku. Tzn. kam půjdu, co tam budu dělat, jak dlouho tam budu = zkusím předpokládat, co mi může hrozit(s vyšší pravděpodobností). V nezbytném kontextu s tím, že znám svůj zdravotní stav(alergie, astma, diabetes, poruchy krevní srážlivosti, časté infekce ORL atd...) a tomu uzpůsobím vybavení lékarničky.
Příklad: dlouhé pochody – puchýře...válení se u vody – spálená kůže(dermatitis solaris)....táboření/bushcraftění/nožnění – řezné rány....pobyt v přírodě v období vegetačního „neklidu“ – hmyzí kousnutí, parazity....experimentální stravování/výrazně malhygienické podmínky – zažívací potíže.
Co se antibiotik týče, tak tady je to už tenčí led. Kdo, kdy a proč nasazuje ATB léčbu...
Nicméně k otázce trvanlivosti – běžně dostupná širokospektrální ATB(např. amoxicillin clavulanát, doxycyclin – ale to fakt jen jako příklad) mají expiraci cca 2-4 roky a jsou poměrně termostabilní.
Výlety do exotických destinací bych předem konzultoval na ambulanci tropické medicíny.
Základní přehled farmak je např. tady: http://www.szu.cz/tema/cestovni-medicina/cestovni-lekarnicka
E-shop, kde se tváří, že pošlou i nezdravotnickým subjektům(bez záruky) je tento: http://www.zdravotnicke-materialy.cz/
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/19/2014
Zdravím, já bych to s Atb také tak nehrotil, člověk si s nimi může přivodit více škody než užitku.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/4/2013
Zkus kouknout na tohle video, mně to připadá docela rozumný:
https://www.youtube.com/watch?v=XKHXwOuKlm4
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/5/2012
Já nosím mimo jiné,i to chirurgické šití,zatím jsem ho použil v létě když se přítelkyni utrhl knoflík a já neměl nic na šití než tohle,a do dneška to drží.
Přinesla ho z práce ,ale koukal jsem kde se dá koupit ale velké množství tady
http://www.zelenahvezda.cz/mame-reseni-pro/chirurgicke-siti/sici-materialy-nevstrebatelne
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/3/2009
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Já to mám takhhle:
-Zelená vodička (taková ta co už se nepoužívá Happy )
-Hemagel
-Paralen
-Černý uhlí
-Ibalgin (na kocovinu etc..)
-Škrtidlo a rukavice
-Šití
-Kleště na klíště
-leukoplast
-Kapky do uší (pro děti, po potápění a skákání do vody mají někdy druhý den problém)
-Pean
-Malý dětský kompas
-Vodotěsné sirky
-Sichrhazky
-Zbytek co se vejde lepenky a fáče

Snad jsem nic nevynechal, některé věci jsem v životě nepoužil (naštěstí) šití, rukavice....
jiné jsem zase použil na něco jiného, třeba škrtidlo na děravou hadici Happy . Vypadá to strašidelně, ale je to malá látková krabička, vyplatí se prolézt staré autolékárny mají většinu věcí ve zmenšené velikosti. No a švýcarák s pilkou na amputace a nůžkama na plastické operace mám samozřejmě v kapse Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Dovolím si taky pár nesouvislých poznámek - pokud to někoho zajímá víc, můžem probrat v Příbrami nebo rozhodně v Lipové.

1.Jaká lékárnička - jen pro mně? jsem ochoten ošetřit 1-2 spolucestující? budu dělat zdravotníka výpravě, ke kterému si každý přijde, protože nic nemá?
Kdo se s tím bude tahat? Lékárnička na měsíc je už dost objemná...
2.Kde se budu pohybovat? - v ČR (+SR) - lékař je dostupný do hodiny. V Evropě - lékař je dostupný do hodiny, ale budu platit. V cizině, kde lékař není a všechno závisí na mně?
3.Jak pravil Waitman - co očekávám? Vandr, lezení, survival, útěk před nepřítelem nebo spravedlností?
4. Jaké mám zkušenosti s ošetřováním? Nejde o to, co jsem četl, ale co jsem aspoň viděl nebo zkusil. Při každém zásahu uvažuji: Co se stane nebo může stát, když to neudělám? Co se stane nebo může stát, když to udělám? Jde především o to, abych si byl vědom, co všechno nevím a neumím!!!
5.Musím mít nutné léky, které užívám, případně potřebuji akutně (alergie, astma, diabetes...) nebo které potřebuje můj - JEDEN - doprovod. Každý MUSÍ mít SVOU výbavu tak, aby ostatní věděli, kde ji má.- život zachraňující léky a prostředky v kapse, ne v báglu !!! Jiné léky velmi omezeně, když nevím PŘESNĚ, co s nimi. Waitmanem uvedený odkaz na cestovní lékárničku je velmi dobrý.
6. Absolvujte DOBRÝ kurs první pomoci - naučíte se mnoho!!!

xHonza:
-CAT škrtido - NA NIC - pro civilní použití více škody, než užitku. Má smysl u vojáků (střelné a střepinové rány), NE v běžném životě.
-jodisol - dobré, dávám přednost jodové tinktuře, ale Betadina či Jodisol jsou výborné. Do osobní lékárničky na několik dní až dva týdny stačí "jodové pero", na delší dobu malé balení Betadiny.
-termofolii - ano, raději stříbrná/zlatá než jen stříbrná, je lépe vidět při dohledání zraněného.
-gumové rukavice - bez debaty, mají být nahoře, aby "vypadly" první při rozbalení lékárničky. Nitrilové jsou lepší. Sterilní jen, pokud si je umíš sterilně navléknout, jinak spoléháš na neexistující sterilitu a ublížíš.
-dvě stahovací obinadla - ano, výtečná jsou samopřilnavá, stačí i místo obvazu, když se neutáhnou.
-drapáček na vytahování klíštat, pinzetu - ano, přidal bych nůžky, oproti tomu prvnímu videu bych zvolil hrotnaté, ne nůžky na obvazy. Oblečení umím rozříznout nožem, pásy taky, těmi obvazovými nůžkami si zarostlý nehet nebo odříznutý lalok kůžičky neustřihnu. Dávám pozor, takže neporaním.
-pár dámských tamponů - k ničemu, vata není k obvazování, jen na rozdělání ohně. Místo toho 3-4 sterilní gázové čtverce cca 5x5 cm a jednu "longetu" - totéž velikosti cca 20x10 cm.
-prezervativy - rukavice jsou lepší, leda že bys plánoval sbližování s domorodkami (nedělám si legraci) - pak samozřejmě ano!!!
-nějaký sulfonamid - co se tím myslí? na ránu jako zásyp Framykoin, ne sulfonamid, na střevní potíže Endiaron,
-fastumgel - ano, taky Ibalgin pár tablet nebo něco obdobného proti bolesti, přidal bych Paralen,
-něco na šití ran - už jsi to někdy aspoň viděl použít, neřkuli zkusil? K šití je nutný jehelec! (kdo to umí, zašije i Leathermanem, ale laik?...) Nutné je umět zašít sterilně, jinak uděláš víc škody než užitku, v Evropě zcela zbytečné. U šití není otázka JAK to zašít - to je jednoduché, ale CO šít, JAK hustě, jakým stehem a CO S TÍM DÁL!!! Šití laikem NENÍ definitivní ošetření!
-antibiotika - nejsou "kouzelné léky", laikům do ruky nepatří. I když to vypadá, že je doktor střílí od pasu, není to tak, zkušenost je nesdělitelná a nenahraditelná.
-náplast - možná lépe technickou lepící pásku, drží lépe, několik polštářkových náplastí různých tvarů.
-lihový fix - u naloženého škrtidla se nepíše čas (zraněný se zaškrcenou končetinou musí být do hodiny u lékaře!!!), ale na čelo velké T - turniket, pokud není jisté, že u více zraněných bude správně informován ošetřující lékař (to lze udělat i krví zraněného). Fix je ale dobrý při více poraněných - na dlaně pacienta si zkratkovitě poznamenám, co si myslím, že mu je, co jsem s ním udělal, co jsem mu podal - u více zraněných velmi rychle ztratím přehled!
-nějakou tu injekční jehlu na tahání třísek.

Další dotazy zde, pokusím se odpovědět. Opakuji - absolvujte DOBRÝ kurs - je to zcela nenahraditelné.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/7/2011
Má pravdu předsedo Laugh
Né,ale vážně. Už jsem si prošel dvě přednášky od Surga v Lipové kde se všechno vysvětluje a ukazuje naživo Ok a dá to člověku víc než hafo knih.

A můj dotaz na Surga: vzpomněl jsem si na TRAUMACEL( takový prášek), vím že to bylo dobré na odřeniny a cestovní lišaje.A na tolik diskutovaný AKUTOL, zda ano/ne.
Díky
My life, my rules! No pain,no gain!
Posláno:

Štamgast
Traumacel - pouze k zastavení drobného kapilárního krvácení, obvaz je lepší, když to teče dál, jdi k doktorovi = zbytečnost (a byla to blbost, i když to bylo předepsané v autolékárničkách, někdo potřeboval prodat...Sad)
Akutol - k ničemu, na odřeniny je obvaz lepší (případně přes mast nebo mastný tyl, ale obvaz se dá při výměně i odmočit). Eventuálně Novikov, to je ten "zelený hnus" (dá se po zhoustnutí doředit éterem). Spray navíc ztrácí tlak a v teple rád pukne (a byla to blbost, i když to bylo předepsané v autolékárničkách, někdo potřeboval prodat...Sad)

Ještě doplním:
Gweck:
-živočišné uhlí samozřejmě dobré, neublíží, pomůže, ale dávkovat minimálně po 5-6 tbl. na dávku, míň je k ničemu. Opakovat 2-4x. Rozkousat!
-Peán - moc šikovné. Lipovští už vědí...Happy
-sichrhajcky rovněž použijete, i když nejsou nezbytné. Obvaz raději lepím nebo založím konec pod tůru obvazu.
-výhodou je maličká LED baterka AAA, levná čína, nebo přívěšek (třeba něco takového) s kvalitní lithiovou baterií - ostatní baterky jako na potvoru nebudou po ruce, nebudou fungovat nebo budou vybité, když je budete nutně potřebovat na noční ošetření.
Skea: velmi promyšlené, chybí mi tam jodové pero nebo jiná desinfekce, jinak skvělé.

P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Pavle, a co GELASPON? Nedávno jsem se k němu dostal a vzápětí ho použil na řeznou ránu u které se mi nedařilo zastavit krvácení a zabralo to.
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...nic odbornýho jen z vlastní zkušenosti
Všechny tzv. "prášky" myslím individuální záležitost to je na pokec s doktorem,další různý fičuriny asi podle toho co kdo uzná( já tahám Rennie,Paralen,Cezera,Surgam,Novalgin a tahal jsem ještě Reasec ale ten mi došel ) jako dezinfekci Incidin,který si odleju ze spreje do menší butelky.
2 ks obvazu je myslím zoufale málo.Obvazovej matroš je určitě základ a z toho co dnes nosíme se jako improvizovanej obvaz dá použít velmi málo věcí. Jeden držkopád,škobrtnutí,uklouznutí a je potřeba zavázat kedlubnu i koleno...pokud mám 2 ks obvazu tak udělám asi jen jedno a blbě.1 obvaz je tak na zavázání palce, ale když něco trochu chčije jeden je tak rovnou celej přiložit a druhej na obvázání a končím..nesešroubuju,nepomůžu lupou ani pilníčkem.Myslím že je to možná chyba i distribuce těhle věcí,že to není nějak vakuovaný a balený v serií třeba po 3 nebo 5 ks.Dobrá věc býval takovej ten elastickej "rukáv" z gázy...ten se dal natáhnout na kedlubnu,koleno i stehno,ale nevím jak se tomu přesně říká a jestli je to volně v prodeji.Obvazy nic nevážej a je trochu divný,že jich člověk táhne málo...já taky,ale je to první věc co jsem přehodnotil...možná má někdo dobrej typ na jiný než to "komerční" balení,tyhle špulky co se běžně prodávají jsou lepší než nic,ale tam to končí
PS :...dost by mě zajímalo,jestlivá je něco "neutrálního" na kapání do očí něco jako Optal...něco co trochu uleví,a je to bezpečný,když není čistá voda
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/14/2010
Ten elastickej rukáv je PRUBAN, třeba TADY

Na kapání buďto klasická borová voda, nebo třebas Hypermelosa (umělé slzy)...akorát nevím jestli se dají sehnat v nějakým menším balení (po otevření by se měly celkem rychle spotřebovat).
Život je umění kreslit bez možnosti gumovat.....tak ať je alespoň čím si ořezat tužku, ne?
"NO KNIFE - NO LIFE !!!"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
..Vaitman a Surg - jako vždy velmi precizní, za první větou je vidět rozsáhlá znalost věciHappy Admire

Jako laik mám ještě přibalenou mast na zadřenou tu... pozadí, ta dokáže spolehlivě odrovnat i velkýho chlapaHappy A místo baterčičky jedno chemický světlo bílý, jednohodinový vysoce svítivý a osmihodinový červený, na větev nad sebou, nebo třeba nad záhrab /při -20ti to teda blbě svítí ale lepší něco než nic Happy/ když je člověk v p..potížích... Jo - zvenku píšťalku na provázku. - to jsou nejspíš ty věci co se zmiňovali pánové výše v kategorii "individuální potřeby"Happy

Ještě bych zapomněl - ne kolem cestovní ale kolem autolékárničky mám omotanou krásnou dlahu, takovou tu natvarovatelnou, modrooranžovouHappy - jak se hodila když si Vojta na bruslích zlomil ťapkuHappy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Jak praví Eda, něco na "oného vlka" Happy je k nezaplacení, já teda nosím raději klasický dětský pudr a taky tahám jelení lůj, nebo nějakou pomádu na rty.
Posláno:

Štamgast
Přípodotky:
GELASPON - výborné, balení je sterilní, staví krvácení velmi dobře, pěna se dá dobře při převazu odstranit a je vstřebatelná - nevadí, když trocha v ráně zůstane. Nevýhoda - větší a křehké balení.
Pruban - samozřejmě ano.
Do očí - oční kapky mají nevýhodu, že se po otevření musí vyhodit - doba použití je max. 4 týdny po otevření. Ophthalmo Septonex např. vhodný. Dobré jen na zánět spojivek od sluníčka nebo po odstranění prachu a cizího tělíska ze spojivkového vaku - ale voda udělá stejnou službu, i když je nepříjemnější. Na výplach po poleptání stačí jakákoliv voda nebo nápoj (nebo i moč- jde o vteřiny!!!) a musí toho být aspoň litr, takže tady to nepomůže.
Mast na pr... - kdo nezažil, nepochopí důležitost Happy Happy
Chemické světlo - nevýhoda je, že nepoznáš, že už nebude fungovat, tedy měnit po projití exspirace. Jinak dobré, v autě je vozím. Mně odešly Cyalume tyčky za 3 roky do věčných lovišť - po zlomení ani neblikly.
Hliníková dlaha (mr. Smith) je výtečná, ale spíš do auta, jinak zbytná - relativně velká, znehybnění hor. končetiny se dá udělat prakticky vždycky šátkem (a ten taky patří do lékárničky, na něj jsem zapoměl - tkaný, ne papírový!) + event. opasek kolem paže a hrudníku, dol. končetiny svázáním nohou (šátky Happy, opasky) k sobě a nechozením.
Tlustej jelení lůj je dobrej na rty i na druhý konec Happy a na promaštění nohou - prevence podlomků, plísní a puchýřů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Chlapi děkuju, přesně jak jsem očekával se tu sešla velká spousta hodnotných informací.

Do Lipový zatim nejezdim (víkend je čas pro rodinu a děti jsou na takovou akci zatim moc malé). Ale nějaký seminář bych absolvovat měl, tak to asi přehodnotim Happy Co se semináře týče narazil jsem na tohle:

http://www.zdrsem.cz/jednotlivci/kurz-standard

P.S. Ty antibiotika jsem chápal jako poslední stupínek ošetření (případ začinající sepse, těžké horečky 3. den za sebou), rozhodně ne na rýmičku.

Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:

Štamgast
Semináře ZdrSem ANO, ANO, ANO - hodně přínosné, mají vynikající písemné materiály, myslí hlavou, umějí učit, rozhodně radím a doporučuji.
ATB - vlastně sis sám odpověděl Happy - všechny vyjmenované případy měly být už u doktora nejpozději druhý den a stejně nemohou pokračovat v cestě...
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Surg napsal:
GELASPON - výborné, balení je sterilní, staví krvácení velmi dobře...

Dík za odpověď!Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Možná prkotina, ale od kamarádky zkušenost na cestách s dětma, vyplatí se tahat nějaké čípky na srážení horečky, protože, když ti děcka zvrací a mají horečku, tak prášek v nich neudržíš, což asi platí i o dospělácích
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum