ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Inzerce
Scortis Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/26/2014
Ahoj, nějakou dobu už sleduji tohle fórum a snažím se přiučit nějaké věci. Bylo by tedy fér se tu alespoň trochu představit.
Jmenuji se Franta, pocházím ze Severních Čech. Rád se pohybuji v přírodě, chodím do skal (Sasko, Labák ...), kde se občas nějaký ten nůž vcelku hodí Cool.
O nože jsem se začal zajímat vlastně náhodou když jsem si jako náhradu za Victorinox (utopený mou nešikovností u moře asi v patnáctimetrové hloubce) pořídil Opinel No.10 Inox a na internetu jsem začal číst nějaké články o Opinelech a tam někdo psal, že nejlepší je si vyrobit nůž sám. To mě zaujalo a díky tomu jsem se dostal na stránky jatagan.eu kde jsou nějaké základní návody.
Zaujaly mě nože severského typu - finky (ale samozřejmě nejen ty), a tak jsem si jeden navrhnul na jataganu objednal pár věcí a dal se do výroby prvního nože. Do té doby moje výroba byla maximálně sešroubovaná stolička že dřeva která jen tak tak držela že se nerozpadla :D ten nůž vlastně byla první pořádná věc co jsem nějak vyráběl. No a začalo mě to bavit tak jsem se rozhodl tomu věnovat dále Happy . Když jsem koukal na galerie místních mistrů tak se skoro až stydím sem svoje výtvory dávat, ale doufám že alespoň někdo napíše nějakou kritiku, abych věděl co zlepšit a na čem zapracovat. Cool

První nožík
Čepel: Morakniv Carbon 150
Rukojeť: Mosaz, ořech tagua, černý fíbr, a wenge

(první obrázek těsně po výrobě, druhý už po chvíli používání)

Ořech Tagua mě trochu zklamal, protože těch puklin bylo víc než jsem čekal tak jsem to zachraňoval epoxidem s přídavkem magnézia.
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Pokročilý
Další nůž je tak trochu co dům a šroťák dal, fulltang čepel vyřezaná a vybroušená ze staré hoblovky. Byla docela sranda to provrtat, takže materiál je to asi dost kvalitní, ztupil jsem na tom kobaltovej vrták, tak jsem pak dal na doporučení tady a koupil si ARTU vrták za 40 Kč Cool a ten po chvilce přemlouvání projel jak máslem Happy .
Záštita a kolíčky z mosazi, střenky ze dřeva blumy (příbuzné švestky), čepel 85mm, celkově 205 mm, tloušťka 3mm.

Druhý kousek je taková moje variace na kukri, také z hoblovky. Jelikož se mi líbí víc tenhle než originální tvar tak jsem si jako předlohu pro tvar čepele vzal kukri od Coldsteelu a upravil podle sebe z toho co jsem doma měl k dispozici.
Délka asi 45cm, záštita mosaz, fíbr, pak skládaná rukojeť z jasanu a blumy, šířka taky 3mm (vím, na kukri je to málo ale výheň a kovadlinu zatím nemám). Pod tím ještě provizorní pouzdro ze smrkové fošny, které nejspíš časem vyměním za jiné lepší.
Do budoucna mám v plánu plnohodnotné kukri o tloušťce alespoň 7-8mm, ale to už chce výheň.

Jinak ta bluma je fakt super dřevo, vcelku tvrdý s krásnou barvou a kresbou.

scortis vložil tyto přílohy:
lovecak.jpg.jpg
kukri.jpg.jpg
kukri_pouzdro.jpg.jpg

Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Vytaj na fore
1> Mora noz je OK , len ti drzim palce s tym orechomBeating ja som robil dvakrát s orechom a jeden aj druhy kus mi do roka uuuplne popraskali az na trn a co som konzultoval s inými chlapmi tak maju podobne skusenosti, cize sa priprav na prerabku
2> ten co dom a srotak dal je tiez OK az na tet kolik v zastite , treba sa pohrat s presnostou vyvrtu a kolikom aby to po zalesteni tak nekricalo, inal tvar sa mi paci
3> kukri je podla mna najvydarenejsie akurát mi neladi velkostne=proporcionalne to drevene puzdro , pripada mi o cislo vecsie ale to je len detajl resp. uhol pohladu
Nech sa dari Milan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
................. len ti drzim palce s tym orechomBeating ja som robil dvakrát s orechom .............

Len doplim myslel som tym na to biele u moraknif "orech togua"
Posláno:

Pokročilý
Jojo mě bylo jasné že myslíš tenhle ořech. Moc jsi mě s touhle informací nepotěšil. Chvilku po výrobě přibyly nějaké praskliny, ale teď zatím vypadá že drží (je to asi 4 měsíce co jsem ten nůž dělal), tak se modlím aby už to víc nepopraskalo.

Jinak samozřejmě díky za kritiku Happy K té záštitě z mosazi to byla moje hloupá chyba, jelikož jsem nikde nemohl sehnat tyčku, koupil jsem si šrouby 4mm a z těch odřezal hlavičky a závity, zbylo tak akorát na kolík, ale už jsem si je nepřeměřil a navrtal to čtyřkou vrtákem, ale ty šrouby ve skutečnosti měly jen 3,9mm, takže od toho je tam ta vůle, ale při výrobě to nebylo skoro vidět a ani jsem neměl další kus mosazi navíc, vylezlo to až po slepení epoxidem a přebroušení, holt chybami se člověk učí.
---
Ještě přikládám něco aktuálního - tři čepele které jsem předevčírem poslal ke kalení, popořadě kuchyňák santoku z AK5Mo, fulltang buřťák z N690 a nožík na trn z Vanadisu 4E Happy

japonec_vanadis_lovecak.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Ahoj, tak tu přihodím něco ze dneška. Nůž typu Santoku. Montáž na trn s nýtky a vložkou z fíbru.
Materiál 1,5mm AK5Mo, ručka Wenge a Padauk, mosazné nýtky. Oproti původnímu plánu zrcadlového povrchu jsem dal na doporučení (kvůli přilepování jídla) a zvolil jsem matný povrch vyrobený skočbrajtem.
Délka čepele 17cm, celková délka 29cm.

hlavni.jpg.jpg
detail.jpg.jpg
santoku.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Nová pásovka a konečně dokončený další nožík

Fulltang se Zebránem
- Böhler N690 4,5 mm; 60 HRC
- nerez trubičky 6mm a červený fíbr
- délka 25 cm
- délka čepele 11 cm
- šířka v nejširším místě 35 mm

compile.jpg.jpg
compile2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Dnešní první výbrus kompletně na nové pásovce

Pod tím návrh nože, kde jsem se inspiroval u pánů Dohnalů, ale oblouček prostě není žádná prča Grin a navíc jsem se kvůli tloušťce materiálu rozhodl pro vyšší výbrus než jsem původně plánoval.

lovecak.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/4/2013
Pěkný výbrus Ok
Tchert von Wscherau 777 004 289
Posláno:

Pokročilý
Aby se neřeklo že se flákám tak to u sebe trochu oživím fotkami z výroby zavíráku s pojistkou axislock. Čepel z Elmaxu, příložky z AK5Mo, ostatní AK5.
Díky Ondřeji Kolaříkovi za výrobu čepů a MacWasilovi za inspiraci s papírovými šablonami, používá to asi víc lidí ale u něj jsem to viděl první Grin
Už se těším až to bude hotový Grin

- Hrubé vyřezání flexou
- Vyvrtání děr do příložek a pilníkování otvoru pro pojistku
- Zkouška chodu
- Tvarové broušení čepele a příložek na Cubictronu
- Dolaďování na Trizactu
- Tvar hotov, ponechány přídavky na dolaďování pojistky

Ta nejdůležitější práce ještě zbývá, ale ještě nemám hotový přípravek na broušení povrchu na pásovce a pořád váhám jestli jako pružinu použít nějakou pružinovku, nerez nebo Inconel.

1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg
5.jpg.jpg
6.jpg.jpg
7.jpg.jpg
8.jpg.jpg
9.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Nevešlo se to do jednoho tak pokračujeme

10.jpg.jpg
11.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Chlape, tak při tomhle Ti fandím!
Taky jsem si to zkusil bez laseru.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Pokročilý
No já jsem o laseru taky uvažoval, ale stejně se to pak musí dodělávat, tak jsem se na to vyprdnul a vzal to hezky celý ručně nebo spíš strojně Razz
Pásovka musí dřít aby ušetřila ten čas co mě stála její výroba. I když to bylo dost času tak se to rychlostí práce na ní vrátí asi rychle Happy

---

No abych jen neplácal tak sem přihodím ještě práci ze dneška:
Záštita z nerezu 304 (fuj materiál, ručně to pilníkovat je běh na dlouhou trať, ale co zbývá)
A leptání nožíku z Vanadisu 4 Extra (63 HRC) kde jsem potřeboval upravit geometrii ale ne a ne z toho pak vytáhnout zrcadlový lesk, tak jsem vytáhnul ten chlorid co mi doma už přes rok leží a zkusil poprvé leptat, poprvé jsem to zapomněl odmastit red face, tak to vyšlo až na druhý pokus, ale výsledek předčil moje očekávání a krásně to schovalo stopy po broušení na gritu A45 / P400.

WP_20150920_002.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/19/2014
Jo tak ten zaviracek vipada velice nadejne.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2012
Zavíráček parádní,těším se na hotovejApplause
V případě zájmu,se neváhejte zeptat.....prosím na e-mail.
Posláno:

Pokročilý
Tak nový přírůstek:
Čepel: Vanadis 4 Extra (63 HRC) - 5,2 mm; leptaná
Záštita: Nerezová ocel AISI 304
Rukojeť: Amaranth (Purpleheart) a velbloudí kost + fíbr
Délka: 24 cm
Čepel: 12,5 cm
Šířka čepele v nejširším místě 35 mm

1.jpg.jpg
2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Tak sem hodím ještě nové udělátko na pásovku - nástavec na broušení ploch.
Je to vcelku jednoduchá konstrukce a tohle je takovej prototyp co budu ještě ladit, ale první test mě velmi mile překvapil že jsem rovnou udělal ostrý test na zavíráku. Jak se tu vedla diskuse o tom jak odbrousit zoxidovaný povrch elmaxu tak tímhle to bylo asi za 3 minuty dole na pásu Trizact A100, šířka po odbroušení 3,60 +- 0,03 mm takže absolutní spokojenost na to co to je.

Konstrukce svařená z plocháčů 25x8. Nějaké další díly 40x10. A na "vozítku" přivařené z každé strany M10 závitovky z nichž jedna slouží jako rukojeť a kolečka 6 ložisek 6000 po 10 korunách, celková investice asi pětikilo. Vozítko je sestavené ze zmíněných plocháčů 40x10 a ty jsou šešroubované na čtyři M6 šrouby. Ten stavěcí šroub by byl býval lepší s nějakým jemným závitem, protože tady dělá hodně i desetina otáčky, ale nemám na to závitník tak zatím to bude muset stačit takhle.
Jěště budu pravděpodobně vyměňovat magnety za silnější a celkově si s tím trochu pohraju ale už teď to dělá hodně muziky :)

WP_20151017_005.jpg.jpg
WP_20151017_006.jpg.jpg
WP_20151017_008.jpg.jpg
WP_20151017_010.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
Zdravim,to je ale vymyšlená věcička,nezabere tolik místa a určitě bude věrně sloužitHappy Ok
Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/1/2010
Ahoj niečo podobné sa chystám si vyrobiť už dosť dlho , ale neviem sa nakopnúť , tak si mi hádam trocha dopomohol Happy
G36
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/26/2013
Ja mám na plochy prípravok ala "doba kamenná"Laugh
Funguje,len musíš dávať pozor na prítlak-rovnomerneNeutral
A už mi čepeľ či príložka aj vyletelamrGreen tak som doobjednal magnetyOk

G36 vložil tyto přílohy:
file.jpg
SAM_0971.JPG

Je mi u "řiti" aký dlhý život budem mať,keď mi stále niekto diktuje ako ho mám žiť!-JA
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum