ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Browning Crowell/Barker Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2007
Automaticky založená diskuze k recenzi Browning Crowell/Barker
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/31/2007
Gerouši, moc pěkná recenze jako vždy pěkné snímky, radost pohledět. Věřím, že časem přidáš ještě další postřehy, protože vím, že jsi majitelem teprve krátce. Vcelku by mě zajímalo, jak se bude chovat při větším páčení, ale díky síle materiálu by to neměl být žádný problém ?Jen tak dál.. ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/26/2005
Mě by zajímalo po jisté době, jak to bude s odolností proti korozi u tak velké plochy nože....

- Γ Ν Ω Θ Ι - Σ Α Υ Τ Ο Ν -
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
No je to pěkně velká ludra - nějak si nedokážu představit, že bych někdy něco takovýho nosil (to už opravdu mnohem raději menší nůž a sekerku), nicméně mému oku lahodí a líbí se mi. Pokud např. srovnám s RD-7, tak je to přibližně stejná cenová kategorie, ale Browning má mnohem hezčí design, kvalitnější zpracování (pokud mohu z fotek a recenze soudit) a nesrovnatelně lepší a hezčí pouzdro. Docela hodně by mě zajímal, kdyby ho vyráběli i v kratší verzi - tak 16cm čepel.

Jinak díky za pěkný fotky a recenzi - tenhle nůž podle mě rozhodně stojí za zmínku!

BTW: na tak velkej nůž mi příjde docela přijatelně lehkej - půl kila, to není zase tak moc.
Jsem patriot, ale léčím se...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/25/2007
vdaka gero..velmi pekna recenzia a fotky! Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Paráda, Gero. Moc hezky napsaný. Na tenhle nůž jsem měl zálusk už předtím a teď mám ještě většíHappy Na noži mě zaujalo, aspoň pokud můžu soudit podle fotek, precizní zpracování a výbrus, myslím to zůžení směrem ke špičce a na stopce. U takhle velkého nože to bude podstatné a zjevně se to projevuje na váze. Jinak by to bylo dost těžké kopyto. Prostě po dlouhé době něco, co mě dost bere.Happy
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/26/2006
Jo, ten se mi také líbí. Wink
A díky, Gero, za pěkně napsanou recenzi - jistě se po ní najde více zájemců o takovej kudloch! Happy
Posláno:

Štamgast
DíkecHappy.Pokusim se odpovědět podle dosavadních zkušeností.Talo47:Já moc s nožema nepáčim,ale zkoušel jsem vyštípávání hrotem(suchá borovice)a čepel v pohodě,je podstatně masivní,tak něco snese.FranaD:Nebude to problém,při troše pozornosti.Rez se dá snadno ohlídat a nějaká ta patina po čase,vadit nebude,naopak,mu může slušet.Ta údržba je alespoň důvod,si s nožem občas trochu pohrát.
gespa:Je to vážně kus železa,ale když už byla řeč o RD-7,tak v pouzdře jsou tyto nože stejně velké,Brovning má futrál šikovně řešenej,RD naopak zbytečně velkej(ten origoš).Takže na opasku to neni zas taková zátěž,i váhově jsou na tom stejně.Ale jak jsem psal,je to nůž kterej člověk(a to ještě jen někdoWink),vytáhne jen na delší pobyt v lese párkrát do roka,ale o to s větší chutíHappy.
Galil:Zatim jsem z něj stále nadšenej.Za ty peníze dostaneš velmi dobře zpracovaný nůž,ideální na těžší práce a při troše šikovnosti použitelnej i na činosti pro nože typičtějíší a častějíší,někdy dokonce líp než některé menší nože.Navíc z mého pohledu celkem elegantní.Ta odlehčená rukojeť,má lví podíl na tom,že se s nim i přes tu velikost,dá ještě pracovat jako z nožem,(ovladatelnost)Wink.
Přidam ještě pár fotek.

Gero vložil tyto přílohy:
PC180007.JPG.jpg
PC190018.JPG.jpg
PC190009.JPG.jpg
PC190004.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/17/2007
Pěkný.Dík.Happy
Posláno:

Štamgast
Moc pěkná recenze Happy.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2005
pěkně napsaný Gero :) jinak ještě prubni kapra a koleno at se dá porovnat s nožem od renomovaného výrobce Laugh
Posláno:

Štamgast
Kapr by byl v pohodě,zkoušel jsem prase a kuřataWink.S tim kolenem,nevim nevim,je to (kromě kvalitního matroše)i o zvoleným výbrusu a Browning ho má hodně jemnej,těžko říct jak by to ustál...
Posláno:

Štamgast
Často poslední dobou (nejen teď tady) čtu "jemnej konvex" a "konvex vyznačující se perfektní řezivostí".
Abych pravdu řekl, jsem z těchto spojení celej zmatenej - v mojí amatérský makovici je perfektní řezivost spojena nerozlučně s duťákem a s konvexem naopak zvýšená odolnost ostří.

Chápu, že konvex taky může být dostatečně řezivej, když je dobře nabroušenej (to jsem si i kdysi prakticky mohl ověřit na Hozově Kucháku a pak později ještě v hojnější míře i na mojí A1-čce), ale ani tak bych u tohohle typu ostří nevyzdvihával zrovna tuhle vlastnost, jakožto jeho standardní charakteristiku. A rozhodně mi vůbec nejdou pod fousa takový myšlenky, jako že nějakej nůž něco nevydrží, protože má "jemnej konvex". Pokud to vydrží nůž s klínem, tak to musí vydžet i nůž s konvexem, byť by ho měl jakkoliv "jemnej", a když ne, tak to podle mého není otázka typu ostří, ale spíš použitého materiálu a jeho zpracování.

Budu tedy rád, pokud mě někdo zkušenější usměrní - může být u nože ze stejného materiálu o stejné tloušťce a stejného zpracování klín odolnější nežli konvex a konvex řezivější nežli duťák??? Shocked
Předem děkuji.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Pěkný nožík a pěkná recenze.

David
( . )( . )
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Díky za recenzi! Je to moc pěknej novoroční počin. Nůž se mi taky líbí a cenově je teda dost v pohodě. Mám zas o čem přemýšlet.

Jinak jestli můžu reagovat na ten "jemnej konvex", jak o něm psal Gespa. Já jsem zrovna tenhle termín v recenzi taky používal. Vycházel jsem při něm ze srovnání toho, co jsem měl v ruce. Například nůž od Honzy Jehlíka, který jsem recenzoval, měl konvexní výbrus, ale ostří daleko robustnější než Rogue od BRKT nebo i Fallkniven A1. Mimo jiné také proto snesl Camp/Survival daleko větší zátěž. Takže řečeno hodně primitivně záleží na tom, jak moc do tenka je to vybroušený. Hodně samozřejmě záleží i na dobrym zpracování. Třeba Honzův nůž byl z D2, o který se tady mnoho napsalo v tom smyslu, že není dobrá na velký kudly a do extrémního zápřahu. V tomhle případě to ovšem neplatilo ani v nejmenším a D2 přežila všechno.
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
v tom ti dám zapravdu..když jsem dělal "Maguu" měl mnohem širší čepel a víc vytaženej konvex ..při prvnim testu (ještě bez rukojeti,jen zakalená čepel) při sekání větví lítaly zuby..tušil jsem to hned od začátku že to nebude dělat dobrotu ale chtěl jsem vyzkoušet co EZH s jemnym ostřim vydrží..po testu jsem to musel přebrousit a konvex trochu "srazit" aby nůž,respektive ostří vydrželo i náročnější tábornickou práci..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2007
Gero,
pěkná recenze. Kudla vypadá hodně dobře a k tobě se vyloženě hodí. Teď ji určitě nosíš i kolem baráku.Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Asi tak želvo. Když bych stejný opatření udělal u svýho Rogue, tak bych se s ním pustil klidně i do sekání drátu nebo kosti.
Souboj klín versus konvex si nedovolim rozseknout. Sám za sebe ale můžu říct, že jsem si nože s konvexním výbrusem hodně oblíbil a mám je radši. Přijde mi, že se s nima líp dělá a líp se i brousej. To je ale věc názoru.
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Dost bude záležet na technice seku a kvalitě finálního nabroušení.Tlak by při pronikání sekaným materiálem měl být na obě fazety jejihž souběh tvoří břit alias ostří co nejstejnější a k tomu je zapotřebí 2 podmínek:1.stejný úhel a výška fazet;2.dobře vedený sek tak aby byl první v kontaktu se sekaným materiálem břit. nikoliv plocha fazety.
Pokud se bavíme o pravém konvexu kdy je ostří alis břit tvořen souběhem 2 ploch výbrusu,tedy s absencí fazet měl by mít lepší schopnost pronikat materiálem díky menšímu řeznému odporu který fazeta tvoří vyšším.Zároveň by měl být taky odolnější proti vyštípnutí protože masa materiálu nad ostřím je větší než u klínu který také nemá fazety a je vytažen do "jedovata."U duťáku je zas řezný odpor ještě menší neboť úhel tvořící břit je daleko menší než u stejně tlustých a vysokých plocháčů a konvexů.Vždycky to je a bude o řezném odporu tedy zvoleném úhlu jak ostří tak výbrusu.Je to stejné jako hledat optimální ráži jedno jaké zbraně.Větší kalibry jsou vykoupeny menší kapacitou zásobníku a vyšší hmotností.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Já samozřejmě chápu, že konvex může být "hrubší" či "jemnější", ale jde o to, že i ten "nejjemnější" konvex by z logiky věci měl být odolnější nežli "hrubej" klín. Tudíž pokud nějakou práci zvládne nůž s klínem, tak nůž s konvexem, byť "jemným", by s ní taky neměl mít problémy (pokud má vhodně zvolenej a zpracovanej materiál). Tolik asi moje myšlenka, ale zajímá mě, jak se na to díváte (ať už prakticky či teoreticky) vy ostatní - z mého pohledu znalejší. (I když i já jsem s konvexem už dělal a mám ho doma, tak přeci jen moje praktické zkušenosti s ním zase nejsou zatím tak velké.)

Otázka taky pro mě zůstává, jestli, když někdo hodně vytáhne ostří jakoby už pod konvexem (jestli jsem to výše pochopil dobře), jestli se dá ještě mluvit vůbec o konvexu? Doteď jsem si myslel, že konvex se dělá hlavně pro odolnost ostří a tak mě nějaký vytahování ostří pod konvexem ani nenapadlo, že by to tak někdo mohl dělat...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum