ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kůže Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/13/2003
Ahoj, mněl bych dva dotazy:

1) Jistě všichni znáte střenky z kožených kroužků navrstvených (poskládaných) na sobě. Při pokusu o něco podobného jsem narazil na problém, že kůže je po broušení chlupatá. Chtěl bych se zeptat, jak docílit lesklého povrchu. Jestli kůži něčím napustit, nebo ji brousit nějak jinak?

2) Nevíte, kde by se v okolí Plzně dala sehnat kůže na pouzdra (tzn. pevná). Nebo jestli se dá někde objednat i v menším množství. V plzeňským Řempu ji už neodměřujou a nejmenší role co tam mají stojí cca 3000,- bez DPH.

Předem děkuji za rady.
Zaháníme úzkost bojem s představami, budoucnost je vždycky nejistá,
když s obsahem lebky nevíme si rady - tu se zrodí síla nečistá...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
ad 1) jsou dvě možnosti (podle mně) - nechat to času, během používání se to propotí a vyhladí, nebo, pokud spěcháš, navlhčit (ne namočit!) a rajbovat kusem hladkého železa, dřeva, plastu ... (nebo i hrubým hadrem) až do hladka. Takhle se upravují hrany opasků, tašek a všeho jiného, co má vypadat, nevidím důvod proč by to nemělo chodit i na rukojeti. U opasků, tašek ... se hrany také místo čisté vody natírají roztokem arabské gumy nebo tragantu, aby se to víc blejskalo, ale u heftu nevím nevím, aby se to nepřilepilo k upocené ruce Wink.
Možná by to šlo i čistým hadrákem (to mne právě teď napadlo), bude se vyvíjet víc tepla, takže by se kůže mohla zatáhnout dost rychle.

ad 2) zajeď do Prahy, na Újezdě a v Dlouhé jsou dva kvelby, kde prodávají odstřižky kůží, občas se najde i kus dostatečně velký na pochvu. Akorát že zmetci chtějí ca 300 - 400 Kč (jestli už ne zase víc) za kilo. V Dlouhé navíc prodávají i větší kusy ca 100 Kč za 1 čtvereční decimetr. Možná že ve v Plzni je někde taky nějakej podobnej krám.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Sory, ta cena v Dlouhé má o nulu míň (čtevereční metr vychází na ca litr).
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/13/2003
Děkuji za rady, hned to vyzkouším.
Zaháníme úzkost bojem s představami, budoucnost je vždycky nejistá,
když s obsahem lebky nevíme si rady - tu se zrodí síla nečistá...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Střenku z kožených kroužků jsem si dělal několikrát, používal jsem kožené podložky, které se dávaly jako těsnění do vodovodních kohoutků, ale nevím, jestli se to ještě prodává. Prodávané nože s hladkou koženou střenkou bývají ošetřené tak, že se střenka po opracování natře epoxydem, který se po namíchání zředí acetonem. Ale nepovažuju to za dobré, taková střenka klouže, praská a vlastně nemusela být z kůže. Já jsem si vždycky střenku vyhladil ručně hodně jemným smirkovým plátnem, až byla velmi jemně matná - "sametová", a pak jsem ji opakovaně napustil lněným olejem (tuhne) nebo Diavou - leštěnka na nábytek, po ní získá kůže krásnou tmavou barvu. Taková střenka si udrží sametový povrch, neklouže, dá se omýt (ne namáčet!) a vydrží desítky let.
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
dany napsal:
ad 1)ad 2) zajeď do Prahy, na Újezdě a v Dlouhé jsou dva kvelby, kde prodávají odstřižky kůží, občas se najde i kus dostatečně velký na pochvu. Akorát že zmetci chtějí ca 300 - 400 Kč (jestli už ne zase víc) za kilo. V Dlouhé navíc prodávají i větší kusy ca 100 Kč za 1 čtvereční decimetr. Možná že ve v Plzni je někde taky nějakej podobnej krám.
třetí kutilskej raze poměrně nově otevřeli na Florenci na začátku Sokolovské
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Ani jsem si nevšiml, že to takováto debata byla. Jeden nůž jsem takto taky dělal a použil jsem takovou tu tvrdou kůži, kterou používali dřív ševci na podrážky - síla asi 4 mm (tchán to měl v kufru na půdě po svém otci - ševci, tak jsem mu to ihned zabavil). Každý kousek jsem promázl epoxidem, a po zaschnutí pracoval jako se dřevem, od hrubých šmirglů - po jemné až hodně jemné. Nakonec jsem to vzal na filcu brusnou pastu a nakonec čistým filcem bez pasty. Výsledek mě úplně dostal - krásný jednolitý, pruhovaný povrch, jakoby z jednoho kusu, lesklé a naprosto perfektní do ruky. Teď jsem ten nůž viděl asi po půl roce, už se tak neleskne ale krásně hladké je to pořád a fak super se to drží.
Důležité asi taky bude, jakou použiješ kůži.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/6/2004
ta tvrdá kůže na podrážky se jmenuje krupón, dá se koupit jako odřezky nebo celá kráva v Novém Bydžově v koželužně. Stejně tak se tam dají pořídit různé tloušťky a barvy kůží za vcelku příznivé ceny. V řempu a kutilskejch krámech nenakupujte, jsou to zloději.
Ubožáci, žár šílenství jim sežehl vlasy....
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/15/2004
Pozná niekto technológiu tvarovania kožených púzdier?
Posláno:

Štamgast
Kůže když se namočí, dá se krásně tvarovat, tohle bude patrně ve formě - patrice - matrice - dvě formy proti sobě, možná vyhřívané, až to uschne je to takovéto - ne že bych to přesně věděl, ale nenapadá mě jiný postup.
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Princip je jasný.Mám na mysli skôr podrobnejší popis. Ako namáčať (v čom),ako sušit,ako ošetriť kožu po tvarovaní,aká hrúbka materiálu je najvhodnejšia ....atď.
Proste nejaké rady (frífi)vyplývajúce zo skúseností, alebo kde hľadať informácie.
Posláno:
Začátečník
Je tam preklep - grífi
Posláno:

Štamgast
Tvarování kůže na kopytě je v zásadě strašně jednoduchý. Vezmi kus kůže, ořízni nahrubo tvar, o něco větší, kůži namoč ve vodě (studené nebo vlažné, ale pozor - musí být skutečně durch). Polož na kopyto a rukama přimačkávej a přihlazuj tak aby to sedělo. Pokud vím, tak ševci svršky na kopyto natahovali pomocí speciálních kleští a zespoda přibíjeli hřebíčky. Obdobnou techniku jsem našel i pro výrobu masek. Ovšem je potřeba si uvědomit, co se s tím bude dělat dál (myslím šití a tak)- často je vhodnější ne okraj rovný nebo zahnutý dovnitř, ale zahnutý ven. Při výrobě různých futrálků (na Zippo, kapesní nože, ...) používám ne dva díly proti sobě, ale kopyto přidělaný na prkýnku a jenom okolek (či jak to nazvat) s otvorem stejného tvaru jako půdorys kopyta, na každou stranu o tlouštku kůže větší. Tím se přichytí okraj kůže co přesahuje z kopyta na to základové prkénko (pomocí pár svěrek) a kůže se perfektně vypne. Pokud se kolem rohů kůže moc vlní a dělala by neplechu (zejména sklady přes sebe), je možné z ní vyříznout trojůhelníčky, ale tak, aby nešly až ke kopytu, ale zůstal kousek nedotčeného okraje, který je potřeba na šití. Pak už jen stači počkat až to uschne, vyndat z kopyta a oříznout okraj načisto. Takhle napsaný to vypadá děsivě, ale opravdu na tom nic není.
Ten okolek má zásadní význam - pokud by se použila matrice a patrice, tak kromě obtížnosti výroby formy hrozí další nebezpečí - kůže je hajzlik a každá nerovnost by se do ní otiskla. Další potíž - při schnutí se kůže sráží - mezi matricí a patricí by pořádně neuschla a co by to udělalo po vyndání bozi vědí. Jinak na kopyto stači měkký dřevo (snadnost zpracování), na ten okolek beru radši tvrdý.
Jinak někde v nějakém zdejším fóru jsem viděl (ale vzpomenout si kde Angry) odkaz na stránky nejakýho amíka, kde byl postup výroby tvarovaných kožených pochev mexického stylu; jestli se dobře pamatuji, tak ten to tvaroval přímo na tom dotyčném noži (akorát si nepamatuju, jestli po nebo před ušitím - já bych to asi spíš dělal před šitím). Pokud tenhle odkaz někdo víte, píchněte ho sem laskavě ještě jednou, bylo to velice pěkně udělaný.
Co se týče literatury, existuje toho fůra (v angličtině), ze Států jsem si přivezl kníhu Leatherworking Handbook od Valerie Michael, jsou to kompletní základy práce s kůží, spíš je to sice zaměřené na opasky, kabelky, peněženky, ale v zásadě všechny základní práce (včetně tvarování) jsou popsané a je to velice pěkně udělané. Nabizejí to i přes internet za ca US$30 (viz třeba www.tandyleather.com).
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Začátečník
A nešlo by aj tak,že ušité púzdro na nôž sa namoší a potom sa doň natlačí napr.drevené kopýtko?
Posláno:

Štamgast
Nejčko jsem měl v práci trochu volnějc, taxem si lehce zasurfoval a našel pár zajímavejch odkazů k tomuhle tématu (pak se ale ukázalo, že všechno je to na jediným místě Angry). A navíc tam jsou nejen pochvy, ale úplně všechno co se tejče nožířství Shocked.
Zpět k těm pochvám: na www.knifenetwork.com/pages/index.shtml je v levém okrajovém menu pod položkou "workshop" návod na výrobu jednak těch mexickej pochev, jednak pochev á la finsko (Making a poach sheath). Oba návody jsou velice pěkný, názorný, s obrázky ukazujícími výrobní postup step by step (sorry, už z tý angličtiny občas blbnu Razz)
A dále v horním menu pod položkou Forums jsou dvě fora zaměřená specielně na pochvy a práci s kůžej: The Sheath Making Forum a k tomu The Sheath Gallery. Zatím jsem tam jen nahlédl, zřejmě to bude, jako u všech fór, směsice zajímavejch informací a naprosto přiblblejch dotazů Wink.

Jinak u toho dotvarování pochvy - proč to nezkusit přímo na noži; aby případně nezrez (když by byl z uhlíkovky) nebo nepřišel k úhoně heft, co ho takhle zabalit do nějaký tý kuchyňský samosmršťovací fólie (nebo jak se to jmenuje)?
Druhá možnost - ten showman co píše o výrobě těch finskejch pochev tam uvádí, že kůži na to konečný dotvarování vlhčí acetonem. Trochu mě to zarazilo, ten smrad by se mi asi moc nelíbil, ale zase to bude suchý za chviličku a kudle (až na lepidla) to nic neudělá.
A ještě jedna poznámka - voni amerikáni dost dělají to, že stehy při šití zapouští pod povrch (údajně niť tak netrpí a nepřešoupá se - výjimečně mají pravdu). Používaj na to takový udělátko (návod na jeho výrobu je tam taky, i když se u nich dá normálně koupit), který vyřízne do povrchu kůže drážku. Dá se to udělat i tak, že se kůže namočí (pardon, navhčí) a drážka se vytlačí vhodným nástrojem.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Já to močím do lihu, taky rychleji vysychá a kudla nerezne. Fólie jsou samozřejmě dobrá volba.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Taxem se trošku porozhlídnul po Sheath Making Forum (viz můj předchozí příspěvek), a musím říct, že je to, pokud máte dostatek času se prokousat spoustou balastu, skutečně nedocenitelný zdroj informací.
Jinak jsou tam jistá omezení pro neregistrované uživatele, třeba návštěvníci nejen že nemohou diskutovat (což bývá běžné), ale ani nemohou používat ve fórech vyhledávač - bozi vědějí proč, ale registrace je zadáčo a bez problémů.
Takže serveru knifenetwork.com a výrobě kožených pochev i jiného koženého zboží zdar.

A ještě jsem našel jeden odkaz, který tady taky chybí - www.knivesby.com/ - taky všechno možný o nožích a jejich výrobě.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Začátečník
Je tam toho naozaj mnoho.Spústa užitočných vecí.Treba však hodne času na vyselektovanie práve potrebnej informácie.
Aj tak perfektná rada - dík.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Tak jsem při svém týdenním putování vysočinou, objevil koželužnu v Krucenburgu. Už jsem chtěl odejít, z velké části vybydlené, až jsem narazil na pana Maleho v celém areálu jediný člověk, rozjíždí koželužnu a nedělá mu problém dodat i malé množství. Objednal jsem si štiku 160 dm2 , 16 Kč/ dm2 a krupnož 140 dm2 13-14 Kč. Není problém dodat i probarvenou kůži, dá se dojednat i tloušťka dodávané kůže. Do konce týdne slíbil odeslání, tak uvidím. Bude-li zájem, mohu sem dát kontaktní údaje.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Sad Přemku, nechci Ti kazit náladuHappy, ale já krupnožku kupuju za 6,-Kč/dm2, v přírodní barvě, barvenou za 6,20Happy
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum