ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sebenza Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/13/2007
Dlouho se uz zajimam o tento nuz, posledni dobou jsem jim i celkem posedlej Happy myslim ze by si zaslouzil samostatne tema (doufam ze se udrzi) takze bych Vas chtel poprosit o jakekoli informace, fotky, nazory, odkazy apod.
Dost uvazuji nad jeho koupi (vlastne uz je to jen otazka casu a financi Happy takze uvitam nazory (a foto) majtelu apod. Nejak nevim ktera verze ma jake vyhody/ nevyhody kterou zvolit- clasic/ regular.. poradite?
Co se designu tyce tak se mi nejvice libi zakladni barva bez jakych koli designovich prvku.

Diky za vse Tom
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/6/2007
...Tak ať se to tu trochu rozproudí...

Já bych měl jednu námitku - je to malej kousek a trochu předraženej. Jestliže nůž s názvem "Large Sebenza" za nějakých 385 dolarů nemá čepel ani 10 cm dlouhou, tak je to trochu divnej "heavy duty" zavírák. Pravda, takový ATR Titanium od Spyderco má sice taky ostří asi jen 95 mm dlouhý, ale při rovnocenných materiálech a technickém zpracování zas nestálo takový děsný mergle.

Ovšem, jestli je to srdeční záležitost, tak není co řešit. Já si taky nože vybírám přednostně citem a ne rozumem Wink
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/6/2004
Jeden link, ale v polstine. http://www.guns.com.pl/.
Z.
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Levnější alternativou může být kromě Spyderca A.T.R. (osobně se mi nelíbí, ale věřím, pro někoho jiného to může být srdeční záležitostí) i obdobný framelock Bradley Alias I nebo malý Skirmish nebo Camilus CUDA Dminator nebo ...
Mimochodem to Syderco má ostří necelých 9cm.

Z osobních zkušeností - díky svému přesnému zpracování nejpevnější lehký zavírák, který se mi zatím dostal do rukou. To znamená žádná vůle v čepu ani proti pojistce při velmi lehkém otevírání. Už jsem to tu někde psal - díky tomu, že čepel není přímo na čepu, ale na další vložce je možné úplné dotažení čepele. Pěkně je to vidět zde:
http://www.chrisreeve.com/sebenzaclean.htm

A protože nože vybírám podle funkčnosti a citu, tak:
- classic nebo regular? Osobně se mi díky tvaru čepele líbí víc regular.
- malý nebo velký? Osvědčila se mi velikost čepele (aby se s ní dalo něco dělat) mezi 3,5" - 4", takže velký.
- zdobený nebo nezdobený? Na noži nepotřebuju měsíční krajinu, takže nezdobený. Pěkné jsou dřevěné inlaye, ale ty se zase dělají (s vyjímkou asi 60 kusů každý rok) jen pro classic. Ale opět je to věcí osobního vkusu. Já mám rád čisté linie.

Je to jeden z hodně mála zavíráků, který má čepel minimálně vykousnutou nad čepem (viz obrázky), takže zůstává velká plocha, která nůž drží. Opakem jsou SOGy, u kterých tam zbývá po vykousnutí nad čepem na obu stranách hodně málo železa (Pentagon Elite, Special Elite).
Je to jeden ze zavíráků se širokou čepelí, u kterého po zavření čouhá z čepele minimum (opakem jsou Spyderca).

Mimochodem Šakale, jak funguje ta pojistka u A.T.R. ? Vypadá to na nějaky backlock křížený z framelockem. A protože je nahoře, nedovedu si dost dobře představit, jakým způsobem funguje.
Posláno:
Pokročilý
Je to takzvaný compression lock... Spyderco ho má - co tak z hlavy vím - ještě u Paramilitary a na Yojimbo.
Je to zvláštní varianta liner locku, která má tu výhodu, že vzpěrná délka ramene pojistky je zcela minimální, a tak nehrozí jeho ohnutí. Pojistka se vsouvá do výřezu v ricassu a tlačí ho na stop pin (na obrázku označeno jako Anvil pin).
Správně by to měl být velice pevný zámek. Spyderco ho řadí do té nejodolnější kategorie MBC, tj. Martial Blade Craft - vyhrazeno pro velké zátěže u "heavy duty" nožů a bojových čepelí. Ovšem, sám jsem ozkoušel, že i mistr tesař se tady může utnout Sad

Tady je nákres a už mizím, ať to tu "Sebenzákům" nezaplevelujeme Wink

šakal vložil tyto přílohy:
lock_compression.gif

Posláno:

Pokročilý
Heavy duty je mozna nazivan z duvodu masivni konstrukce. Cenu je vysoka protoze se nejedna o az tak masovou vyrobu, C.K. je mala firmicka. Je pravdou ze z toho nemam nic overeneho, takze se mozna milim Happy Kdyz tak mi uvedte na pravou miru. Nekde jsem videl fotky na kterych je Sebenza a Bradley Alias A1, na nich bylo vydet ze Sebenza je trosku jina kategorie co se zpracovani a detailu tyce.
Jakej vidite praktickej rozdil v cepely verze clasik a regular ktera je k cemu lepsi. Spis se asi jedna o libivos, ze? Nejak jsem nenasel zadnou foktu kde by byl rozdil v cepelich nejak pekne videt Sad
Jinak Regular se asi bude lepe drzed nez clasik a ten se zase bude lepe zavirat diky vetsimu vykrojeni na uvolneni zamku. Nebo se pletu.
Na strankach vyrobce jsem jeste videl ze je mozne za priplatek cca 20 $ mit cepel s falesnym ostrim, nicmene fotku teto verze jsem uz nikde nebyl schopen najit Sad stejne tak nabizeji i povrchovou upravu, tusim ze lesteni bohuzel ani takovoto verzi jsem na nevidel na fotce Sad

Dik za dalsi reakce Happy
Posláno:

Pokročilý
Jeste nekdo prosim poradte jak sem vlozim obrazek nasel jsem par peknejch fotek Sebenzy s Bradley Alias A1 Bohuzel ale nejak nevim jak to sem vlozitSad
Posláno:

Pokročilý
Aha... moment.... Happy

Koukam ze fotky se zmensily, tak to tam neni az tak patrne, snad vas ale zaujmou. Nasel jsem je tusim na nejakem nemeckem foru

Hrabak vložil tyto přílohy:
alias_sebbie0.jpg.jpg
alias_sebbie1.jpg.jpg
alias_sebbie2.jpg.jpg
alias_sebbie3.jpg.jpg
alias_sebbie4.jpg.jpg
alias_sebbie5.jpg.jpg
alias_sebbie6.jpg.jpg
alias_sebbie7.jpg.jpg
alias_sebbie8.jpg.jpg
alias_sebbie9.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
...Teda...když to vidím takhle pohromadě...tak bych řekl, že v tom není ale krajcvajc rozdíl Razz

Uznávám, že Bradley třeba nemá tu vychytávku v hlavním čepu jako Sebenza, ale jinak mi takhle připadají rozdíly mezi oběma noži jen "odstínové". Pravda, ani jeden kus jsem neměl v ruce, ale podle fotografie - byť kvalitně udělané - to vypadá skoro tak, jakoby šlo o dva modely jednoho výrobce Wink
Posláno:

Štamgast
K čepelím - klasická čepel je užší než novější. A protože mám širší čepel raději, tak se mi regular sebenza líbí víc. Pro někoho to může být naopak. Na fotkách je rozdíl vidět, nahoře classic, dole regular.
Fotky klamou, čepele jsou stejně dlouhé.

honza36 vložil tyto přílohy:
crksebsmcl.jpg
crksebsm.jpg

Posláno:

Pokročilý
Asi bych si mel sundat ty ruzove bryle prez ktere se divam na tu Sebenzu Happy
I kdyz je pravda ze podle tech origos fotek je vsude takova pekne zakulacena a ten Alias je takovej ostrej.
Posláno:

Štamgast
šakal napsal:
...Teda...když to vidím takhle pohromadě...tak bych řekl, že v tom není ale krajcvajc rozdíl Razz
.. to vypadá skoro tak, jakoby šlo o dva modely jednoho výrobce Wink

Bradley je tovární výroba - dělá je Benchmade Wink
A protože Sebenza tu byla před Aliasem, je docela jasné kdo od koho opisoval. Je to úspěšný nůž (klasika?), takže pak vzniká spousta podobných variant.
Posláno:

Pokročilý
Jojo to jsem potreboval, ja mam zase radeji uzsi cepel, takze me by zase vic vyhovovala ta klasicka.
Dzel jsi nekdy obje verze? Ta regular asi bude pohodlnejsi ze? Jeste nekde najit tu fotku s tim falesnym ostrim a lestenou cepeli Happy
Posláno:

Pokročilý
Ja vim, ono CK je take tovarni vyroba, ale preci jen ty serie budou v mensim poctu nez ma benchmade.. Jinak teda benchmade ja rad Happy Mam 710 a 910 vylestil jsem na nich ten pocernenej klip a vypadaj velice fesne Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
Sebenza z Taiwanu za litr... Shocked

Jsem patriot, ale léčím se...
Posláno:

Štamgast
Tyhle se na eBay prodávají už dlouho:
http://cgi.ebay.com/Sheffield-MFG-Gunnison-Sebenza-style-knife-SF12710_W0QQitemZ260169573018QQcmdZViewItem?hash=item260169573018
Jenže je to 440A, hliníková rukojeť, liner lock, ...

Spíš mne zaráží drzost v popisu:
This knife is a very close rendition of the much more expensive Chris Reeve Sebenza folder.
V hodně volném překladu: okopírovali jsme pro vás Sebenzu od Reeva, abyste nemuseli tolik platit...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 6/14/2007
Při brouzdání po netu jsem narazil na zajímavé fotky sebenzy. Tento nůž mě už dávno uchvátil. Pořád jsem se rozhodoval jestli Classic nebo Regular, ale protože mám rád mohutnější čepele, tak to asi bude regular Happy . Teď už jenom našetřit těch pár korunek Laugh Laugh Laugh

Co přijmeš zmizí, s čím bojuješ to roste
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/14/2007
A protože si vzpomínám jak se tu po Vánocích řešilo porcování kapříků Laugh , tak ještě jedna fotečka:

Co přijmeš zmizí, s čím bojuješ to roste
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2001
Můj názor - je to pěkný, ale drahý nůž (ikdyž je USD za 16). Na tovární výrobu. Za ty peníze se dá sehnat nůž od nožíře. Nemůžu si pomoct. Kdyby byl za 200 USD, jdu do něj. Jinak jako náhražku bych bral třeba Benchmade Pinnacle - jenže ten už se se nedělá.

( . )( . )
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum