ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Jak funguje ocílka? Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/24/2008
Dobrý den, ve fóru se pořád píše o různých (někdy i hrůzných) brusných kamenech a následném "přetažení řemenem" Razz ale nikde jsem se nedozvěděl, jak funguje řezníky tak oblíbená a hlavně osvědčená ocílka.

Díky.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/6/2007
Ocílka v pravém slova smyslu neslouží broušení ale je určena k prodlužování tvanlivosti ostří...

Jemné vroubkování ocílky umožňuje, že se její tlak na čepel nože koncentruje ve velmi malém místě. Ocílka pak pomáhá ostří narovnávat a vyhlazovat tam, kde se vlivem řezání vytvořila nějaká maličká nerovnost. Nejde tedy o obrušování materiálu jako při ostření nýbrž o jev, kterému se říká mikroplastická deformace.

Používáme-li ocílku, neznamená to, že nemusíme nůž brousit, ale pouze tak prodlužujeme interval, během kterého nebude nůž ostření potřebovat Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/24/2008
...čili do určité míry vyrovnává (neobrušuje) mikroskopické deformace ostří vzniknuvší používáním. Je to tak? Vím, že náš řezník (pocházím z vesnice) na ní nedá dopustit. Jeho profi-ocílka čočkovitého průřezu mě fascinuje svojí úžasnou hladkostí a funkčností na straně druhé. To se holt nedá srovnávat s "ocílkami" z nákupních center, které spíše připomínají hodně hrubé pilníky kruhového průřezu.

Díky za odpověď.
Posláno:
Pokročilý
...Přesně tak! Vyštípnutý zub na ostří ocílka nijak nespraví - tam musí nastoupit brousek.

Ony se dají najít ocílky různých stupňů hrubosti - doporučují se co možno nejjemnější. Myslím, že kupříkladu od firmy Henckel Zwillinge byste si vybral. Ovšem je to za pěkných pár peněz - minimálně 1500 kaček to jistí Razz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/16/2007
Tomash. napsal:
Jeho profi-ocílka čočkovitého průřezu mě fascinuje svojí úžasnou hladkostí a funkčností na straně druhé. To se holt nedá srovnávat s "ocílkami" z nákupních center

myslis taketo nieco ? toto mi raz doniesol otec a dlho som rozmyslal ze naco mi to bude , ved je to uz cele vylestene od obtahovania Laugh tak som to hodil do sufliika medzi kuchynske potreby, teraz pozeram a citam ze su to profi ocielky Shocked diky za toto vlakno , ked bude najblizsie zabijacka asi sa to sikne ....

forgy vložil tyto přílohy:
ocielka.jpg

nerobím: výkovky , polotovary a samotné čepele , tepelne nespracovávam a ani neosádzam vami dodané čepele, nešijem púzdra na cudzie nože
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/29/2007
Hodně podobné Dicky se prodávaly kolem 2 500 Kč, ovšem koruna posiluje... Jinak ocílka se nechá taky nabrousit - pásovka a měkčí podkladové kolo. Brousí se podýlce a hlavně se renovují staré vyrezlé čočkovky z uhlíkovek. Už mi jich pár rukama prošlo a majitelé (řezníci) mě nezařízli.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
S tím vroubkováním pořád nevím, k čemu vlastně je dobrý (je mi jasné, že pro zvětšení tlaku Wink ) - mám po manželčině dědkovi prastarou oválnou ocílku, která je už taky vyleštěná do hladka, a funguje naprosto sqěle.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/12/2007
Pánové, ja na svoje nože používam zásadne ocieľky. Nikdy kamene a ani diamanty. Tie používam len na nože od iných užívateľov, ktoré mi prinesú nabrúsiť, kde často ostrie už neexistuje. Obidve moje ocieľky sú robené podomácky. Jednu som si urobil sám z tenkého švajčiarskeho pilníka s kruhovým prierezom. Zúbkov som sa zbavil ako v dobe kamennej. Pilník som uchytil medzi dva brúsne kamene, ktoré som stiahol dohromady gumičkami. Potom som napodobňoval pohyby, ako keď sa leští ebonitová tyč liščím ohonem. Celá procedúra nejakú dobu trvala, ale to som leštil len vtedy, keď sa mi chcelo.
Výsledok je skvelý. Mám hladkú oslu o tvrdosti 62 HRC,ktorá presne vyhovuje mojim požiadavkám. Samozrejme, ak je ostrie poškodené, tak treba aj iné brúsne prostriedky, ale posledné brúsenie (leštenie) je vždy na osličke. Úlne som vypustil finišovanie na koži...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Má někdo tip na cenově dostupnou keramickou ocílku?
Posláno:
Pokročilý
...No...dany...jestli ono to nebude tím, že to, o čem Vy se domníváte, že je "vyleštěné do hladka", ve skutečnosti tak docela hladké není. Ostatně, jemný brusný kámen nebo keramika také na první pohled vyhlížejí jako hladké materiály... Wink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2005
chlapi, někdo - snad Želva, nevím přesně, tu vyrobil pro někoho nůž na zakázku. Byl to pracovní nádherný nůž z Bohler oceli, možná K390, nevím, byl to integrál, rukojeť uchycená 3mi šrouby. No a pouzdro z černé kůže obsahovalo poutko, ve kterém byla zasunuta malá ocílka, podobná téhle na obr. Nevíte kde se dá něco takového koupit, nebo jak vyrobit? Vyráběl ji i ten výrobce nože (Želva) nebo ji někde koupil??? díky.

chcete snad žít věčně ?
Posláno:

Štamgast
Mám niečo veľmi podobného od Solingenu. Vyzerá to ako písacie pero a po rozskrutkovaní sa "vynorí" pozdĺžne ryhovaná ocieľka. Nosím ju so sebou, lebo je skladná a ľahká, ale mi vôbec nevyhovuje. Je titerná a nedá sa s ňou seriózne pracovať. Kúpená v Auparku, predajňa Lovec, Bratislava.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2005
..můžeš říci kolik stála a poslat sem fotografii? přesně takovou sháním k noži na přežití...
chcete snad žít věčně ?
Posláno:

Štamgast
Stála rádove okolo 500Sk,. Stačí fotku zajtra?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/29/2007
Ahoj, něco takovéhleho prodává Gerber ale je to diamantový brousek (na K390 je jako dělaný) . Cena kolem 300 Kč, fotku nemám. Jirka
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/17/2007
honza36 napsal:
Má někdo tip na cenově dostupnou keramickou ocílku?

V dobách, kdy jsem ještě aktivně řezničil, jsem si jich pár udělal z polotovarů do zásoby z tzv. "high ceramic" válečků, protože sem potřeboval materiál, který něco vydrží a nepraskne, když mi náhodou upadne na zem. Nakonec jsem zjistil, že mi na několik let stačí pouze jedna, protože je to v podstatě nezničitelný materiál, který, když se zašpiní šupinkami kovu, stačí ho přejet jemným smirkem a je jako nová. Navíc je tak tvrdá, že když jsem si ji zakracoval, zničil jsem si na ní diamantový kotouč. Až pak jsem se dozvěděl, že se musí řezat pod vodou. Spolehlivě ale "zpracuje" všechny dostupné nože, které jsem kdy měl v ruce.
Jestli vydržíš do zítra až budu mít k dispozici foťák, tak ti sem hodím foto a jestli ji budeš chtít za cca 120,-- Kč + poštovné, přidám ti k tomu ještě malý keramický váleček ze stejného materiálu (průměr cca 10 - 15 mm, délka 10 - 12 cm) do kapsy na cesty jako bonus. Ocílka má dřevěné držadlo, plastovou záštitu a délka pracovní části o průměru 20 mm je cca 30 - 35 cm.
Pokud mi chcete cokoli napsat, pište mi prosím maily, na PM nemusím hned (nebo vůbec) reagovat. Díky.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/5/2008
Hmmm....Jestli si ji Honza36 nevezme,tak ja urcite.bb.box@email.cz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Honza si ji vezme, pokud mu ji někdo mezitím nevyfouknul Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2007
A zase pozdě...
Kdyby nějaká ještě byla na prodej , beru
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/17/2007
honza36 napsal:
Honza36 si vezme, pokud mu ji někdo mezitím nevyfouknul Wink

Páové a dámy, chtěl bych Vám sdělit, že Honza a pár prvních zájemců si ji jako jeden z prvních zájemců určitě vezme (tedy pokud bude chtít a dá mi vědět zasilatelskou adresu na SZ), na kterou mu ji můžu (+ poštovné a dobírku ) pokud bude chtít poslat). (teď mne, napadlo, že nevím cenu dobírky, protože jsem ještě nic nikam neposílal). A pro ostatní zájemce o tuto ocílku bych prosil, aby mne kontaktovali osobně na SZ , abychom zde "nesvinili" vlákno, neboť nehodlám zde cokoliv inzerovat.

PS: Ale byl bych rád, aby mi mohl kdokoli, kdo ode mne tuto ocílku obdržel, napsat na toto vlákno své dojmy a zkušenosti s ní. Díky.

PS: Pokud to ale bude možné, zkusím se v příštím týdnu domluvit s výrobcem na ceně polotovaru, a mohl bych si založit takovou malou maloburžoazní manufakturu bez s.r.o. , kdyby byl o tyto ocílky byl nějaký větší zájem. Ale vzhledem k tomu, že v této společnosti probíhá v podstatě bezodpadové hospodářství, tak to nevidím nijak růžově.....
Pokud mi chcete cokoli napsat, pište mi prosím maily, na PM nemusím hned (nebo vůbec) reagovat. Díky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum