ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Použili jste už nůž v sebeobraně? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2002
Použili jste už nůž v sebeobraně, při obraně někoho jiného (á la Opočenský Happy)), nebo i třeba jen v krajní nouzi (pes, apod.) ???

Tohle by mě opravdu zajímalo. A hlavně jak z toho kdo vyšel...
Proč mi vždycky vyjde příspěvek na začátek nové stránky?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/17/2001
No... kedysi davno... nastastie stacilo noz vytiahnut a typek pochopil ze by to nebolo len take jednoduche ako si on predstavoval ked vytasil svoj, takze to zabalil a utiekol... Nemusel som aspon utekat ja Happy Ale vtedy som zistil co je to ked pride zaplava adrenalinu, srdce zacne pracovat a nohy sa rozklepu... Rada znie... Takymto situaciam predchadzat...
Posláno:

Štamgast
No, to nebylo tak zlý. Ale je to rozhodně zajímavá zkušenost. Já s sebou často nosím nůž k tomuhle účelu použitelný, způsobem rovněž použitelným, ale naštěstí jsem nikdy nic takovýho nezažil. Jsem zvědav na další příspěvky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2002
Zajimave. Take nosim bojovy nozik k sebeobrane. Zatim jsem ho nepouzil a doufam, ze nepouziju. I kdyz pak funkce bojoveho noze bude zklamana. Parkrat se mi stalo, ze jsem ho malem pouzil,ale ne na lidi ale na zurici a krvechtici psy, kteri se volne pohybuji po cestach s panickem kdesi v dalce. Jednou takhle pes pokousal maminku me byvalky... A chci tomu predchazet!proto se jim vyhybam, ale nekdy si ten pes vylozene o to zada!Jinak jsem milovnikem zvirat. Mame kocourka a ma pritelkyne dva psy, ktere mam rad.to jen tak aby se nereklo ze vrazdim potvurky...Jednou uz jsem ale ten nuz ale vytahoval z kapsy abych se branil rozzurenemu vlcakovy, ktery se na me ritil vysokou rychlosti a stekal sliny litaly.Tak jsem stal jak trubka a nehybal se a nevsimal si ho...mezitim jsem vsak umistoval do sve rucky svuj nozik (Wessona HRT s tou (zastitou) radne nabrousen).Nastesti se Vlcoun zastavil a udejchanej panicek (tlustej a blbej chlap jak jsem se pote dozvedel) si ho stahnul. Pri tom stahnuti se zapotil vice nez pri behu...Kdyz jsem to vypravel mlade, ktera tam bydli rikala ze to je urcite ten pes, ktery potrhal jejiho psa a poraril na zem jeji babicku...Mel jsem stesti... Razz
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/12/2002
nuz je skvelá věc
nosim jej vsude a pouzívám jej casto
ale obrana s ním není vůbec jednoduchá
pokud ten druhý se nelekne a neuteče
na kontaktní vzdálenost je to mžik a jste od krve jak ten druhej byl rychlejší a bodnul (seknul)
nejlépe je vyhodnotit konflikt a pokud jsou šance vyrovnané tak přejít do protiútoku
nebo utéct

ja jsem zastáncem nošení střelných zbraní a nám možnost druhého stupně obrany pistolí
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/8/2001
Abych pravdu řekl, pánové, ještě jsem neměl možnost (naštěstí) bránit se za pomocí nože (i když s sebou nůž nosím pořád). Nejvíce ošemetné na sebeobraně (chcete-li boji) s nožem, je, že na 95% musíte počítat i s vlastním pořezáním (za předpokladu, že soupeř má nůž, samozřejmě). Jinými slovy, pepřový plyn je na sebeobranu určitě lepší (pokud nefouká vítr proti vám :o)
Vašek P.

BTW> A k té obraně proti psovi, tak zajímavý článek s touto tématikou najdete na www.specnaz.cz
Posláno:

Štamgast
Já se ptám, protože nože pro sebeobranu ("taktické/bojové nože") se dneska hrozně moc vyrábí a hrozně se pořád řeší různé jejich featury, tak by mě zajímalo, jestli to není jenom takovej humbuk. Já myslím že trochu jo. Na druhou stranu JEDNOU se vám může stát, že byste ten nůž NÁHODOU potřebovali, nebudete ho u sebe mít, a pak toho budete do konce života litovat. Třeba. Tenhle problém asi nemá řešení. Komu se někdy něco nepříjemnýho stalo, a neměl nic než holý ruce, ten v tom má asi jasno. Jaká je ale pravděpodobnost, že se něco takovýho stane? Bydlel jsem asi 7 let v Praze, chodil jsem i v noci po centru a nikdy se mi nestalo nic, co by vyžadovalo alespoň nůž. Potom taky - když má někdo zbraň, automaticky může průsery přitahovat, nebo průser probíhající vyostřit. Fakt nevím.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/3/2002
Zavírací nůže nemusíš použít jen jako nůž. tj hned bodat a řezat. Mužeš ho taky aktivně a účině použít pro techniky barra. To jsou techniky kdy používáš nůž v zavřeném stavu. Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/8/2001
Mr.Tip napsal:
...aktivně a účině použít pro techniky barra. To jsou techniky kdy používáš nůž v zavřeném stavu. Happy
To zní zajímavě, mohl bys o technikách "barra" napsat víc? (např. jaká škola je vyučuje, v čem spočívají, atd...). Díky moc. Vašek P.
Posláno:

Štamgast
Mr.Tip napsal:
Zavírací nůže nemusíš použít jen jako nůž. tj hned bodat a řezat. Mužeš ho taky aktivně a účině použít pro techniky barra. To jsou techniky kdy používáš nůž v zavřeném stavu. Happy
Hm, kdybych se měl učit něco takového, to bych se rovnou naučil něco tak efektivního, abych nůž vůbec nepotřeboval. Ale když to někdo umí, plus pro něho...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/20/2002
Ahoj,
nuz k sebeobrane jsem jeste nepouzil a doufam ze ho ani nebudu
muset v budoucnu pouzit (lidi jsou zvlastni tvory a clovek nikdy nevi ...)
Nuz na mne uz byl vytasen !
Rad nosim noze pro kazdodenni pouziti,rad si s nimi hraju,
obdivuji jeji ladne krivky a umeleckou hodnotu.

Neco pro bojovniky:
Jednou z veci kterou neznasim jsou bojove noze v rukou amateru !

Osobne nemam rad bojove noze,ale mel jsem moznost vyskouset model Gunting od Spyderca.
Tenhle zaviraci nuz je svim rozmerem vhodny k beznemu noseni a v zavrenem stavu
se vyuziva podobne jako yawara ve Filipinskych bojovych cinnostech.Jde o serii
pohybu pri atakovani nepritele.
vice informaci: www.gunting-museum.com
(naleznete tam take kratke videa o uziti noze pri atakovani nepritele)

Nejlepsi nuz je ten co mas zrovna u sebe !
What they can't know is what we do to them in our minds
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Tento příspěvek píši s plným vědomím toho, že za něj možná budu vášnivými "bojovníky" ukamenovánWink. Myslím si, že nůž není vůbec vhodným prostředkem na běžnou sebeobranu. Z několika důvodů:
1) Má velmi malý dosah (pokud jej nehodíte, a to je jen jednorázová záležitost a ve vypjaté situaci se nejspíš netrefíte), což jej činí zcela nevhodným proti střelným zbraním, slzným plynům, ale třeba i klacku.
2) Aby byl účinný, musíte s ním opravdu umět zacházet (netvrdím, že to neumíte, ale přece jen je to omezení).
3) Pokud se vám s ním nepodaří soupeře zastrašit, pak jedinou možností, jak jej zneškodnit, je mu vážně ublížit nebo ho zabít. To s sebou nese jednak právní odpovědnost s velmi pravděpodobným vysokým trestem, jednak ať si každý srovná se svým svědomím, jestli by dokázal jen tak klidně zapíchnout člověka - i když by to byl "ten zlý".
Jinak bez nože neudělám ani krok, ale proto, že se opravdu každou chvíli hodí. Na obranu mám pepřový sprej a rychlé nohy. Uznávam ale, že v krajní nouzi (kéž se do ní nikdy nedostanu) je lepší nůž než holé ruce.
Posláno:

Štamgast
No, čekal jsem, že se ozve nějakej zarytej bojovník nožem, ale asi žádnej z těch co to tady čtou ještě nemusel svoje umění použít. Mě by osobně dost zajímalo jak to takovej člověk prožíval a jak se na to dívá z odstupu. Třeba takovej Opočenskej ( i když ten by mě asi poslal do háje - několik let tahanic na soudech - navíc už prej dneska nosí pistoli Happy
Posláno:

Pokročilý
To by chtelo spis nez pistoly,nebo nuz nosit blitkobusek! Jako v minority reportu! Ale je to narocnejsi obrana v tom, ze musis protivnikovi vcas uhnout... Laugh
Jen by me zajimalo ktere noze na obranu preferujete? Holinkove dyky? Nejake zaviraky ci tlacne dyky? Nebo jste borci jako Krokous Dundee?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/26/2002
Nůž má, co se týká dosahu, u vycvičeného a připraveného bojovníka svůj "dosah" až do 6 metrů!! Velmi velké množství pokusů a energie tomu věnoval v USA například Mike Inay nebo D. Inosanto. Tyto pokusy se stejným výsledkem probíhaly i na pražské Policejní akademii se stejným výsledkem. Během pokusů se zkušenými policisty, střelci, dospěli ke zjištění, že ještě při vzdálenosti 6 m vítězí útočník s nožem nad střelcem s pistolí. Obránce většinou nestihl zareagovat, vytáhnout zbraň a vystřelit (a zastavit atak) agresivního útočníka s nožem.
Je samozřejmé, že zacházení s nožem se musí naučit stejně jako zacházení s jakoukoliv jinou zbraní. Iluze, že stačí pistoli vytáhnot, ukázat s ní na útočníka a již účinně zasahujete je velmi zcestná a vzdálená realitě.
Jedinou cestou jak soupeře zneškodnit není jej vážně poranit nebo zabít!! Na rozdíl od techniky např. boxu nebo karate můžete volbou vhodné techniky a cíle velmi citlivě korygovat rozsah poranění protivníka. To je rozdíl od shora jmenovaných, kdy ten samý úder někomu může vrazit žebra do plic a jinému ani nevyrazí dech.
Tato moje odpověď je velmi zjednodušená a zkrácená. Pokud máte zájem o bližší a podrobnější informace, můžete mne kontaktovat na www.nuz.cz/sitraachra
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/25/2002
Ne, nůž jsem v boji nepoužilRazz. Ale v situaci, kdy by ho někdo z vás asi použil, jsem před pár lety byl. Jednou večer jenoho opilce naštvalo, že po téže ulici jde ještě někdo jiný než on, a tak mi zastoupil cestu a začal se na mě sápat. Chvilku jsme se tahali, a když viděl, že to nikam nevede, vytáhl pistoli Sad a to jsem věděl, že nesmím utíkat. Měl jsem strach míň, než bych mít asi měl, protože podle jeho chování se mi zdálo, že mi ublížit vlastně nechce a že tam asi má slepý (což se mi pak potvrdilo). Tak mi nezbylo, než se s ním o tu pistolku tahat, ale nepodařilo se mi mu ji sebrat, i když jsme byli blízko Sad. No, nebudu vás napínat, přežil jsem to HappyHappy, jen jsem dostal zásobníkem do xichtu Angry a při dvou výstřelech slepákama jsem si ověřil, že si neumím spolehlivě držet cizí hlaveň od tělaSad. Pak se do toho vložil někdo třetí a tu pistolku mu sebral a kamsi odvedl, snad opravdu do doupěte chlupatejch. ňák jsem neměl chuť si to ověřovatWink.
A jak mě to poučilo? Kdysi jsem uvažoval, jestli chci u sebe nosit zbraň, ale nůž i pistoli jsem vyloučil, protože si myslím, že by mi to víc problémů přidělalo a víc nebezpečí přitáhlo, než odstranilo. A to bych se té zbrani musel dlouho věnovat, aby mi k něčemu byla. No, a po této události jsem s mírným překvapením zjistil, že jsem tento názor nezměnil. Strašně nerad bych ho zapichoval, i kdyby tam měl vostrý. Byl to jen takový blb a zřejmě měl hodně našťastnej důvod, proč se tehdy tak zlískal. Onu situaci by nejlíp vyřešil grif z aikida nebo něčeho podobnýho, kdy se útočník na tu zem položí a s tou jeho pistolkou se zdrhne dřív, než zase najde, kde je nahoře a kde dole. Tak se ho trochuWink učim, i když to není jedinej důvod. Inu, dnes bych se snad rozhodl pro útěk dřív než pozdě. Taky jsem si pořídil pepřový sprej, protože ten by v tomto případě zabral taky dobře - no a ti psi, žeááno. Ale co proti noži? Zajímalo by mě, jestli by mělo cenu se bránit třeba krátkou dřevěnou hůlkou. Nevíte?
Posláno:

Pokročilý
Quote:
Zajímalo by mě, jestli by mělo cenu se bránit třeba krátkou dřevěnou hůlkou. Nevíte?

Urcite! ale musi byt do spicky!Aby se dalaradne zapichnout do stehna! Laugh

No, myslim si ze kazda vec v ruce, v te chvili je dobra! A zasadit ranu drevenou hulkou (jakkoliv dlouhou) utocnikovi do ksichtu, je pro nej bolestive. Takze na obranu, proc ne? Daj se sehnat rozkladaci obusky! slozene jsou velke asi 12-20cm (ruzne velikosti) a po rozlozeni az 50cm mozna i vic! Je hodne typu... A na obranu je to celkem dobre! Dostat behem mziku hulkou do zad nebo do obliceje, tak v pristich dnech uz nevstanu...
Posláno:

Pokročilý
jasi mysli, ze sprej je takovy kompromis, pro jistotu je ale lepsi mit v zaloze jeste neco, at nuz nebo obusek nebo cokoliv co se da na obranu pouzit, treba i hrebik... ale nebudme morbidni...Laugh
Posláno:

Štamgast
Ha, tak konečně jeden z "těch" bojovníků nožem, p. Cibulka. Váš příspěvek je zajímavý, ale týká se dost útočení. A kromě toho z něho taky plyne, že jste se taky asi nedostal do nožo-sebeobranné situace.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Na polozenou otazku odpovidam: ne. Nastesti. Kdysi jeste na VS jsem nosival nuncaky a jednou jsem je pouzil na jednoho cigana v Jihlave. Myslim, ze mel pak problemy s klicni kosti a nechal nas byt. Taky jsem nosil yavaru, jeste ji nekde mam a myslim, ze toto zarizeni v kombinaci s Aikidem je v nasem pravnim radu idealni kombinaci pro sebeobranu. Proti psum jsem uspesne pouzil slzny plyn a vubec si nedovedu predstavit, ze bych se mel branit nozem. Snad tak katanou... Taky uvazuji o pistoli, uz procitam zakony kvuli zbrojnimu pasu.... Clovek nejak zacina uvazovat trochu jinak, kdyz ma rodinu. Jeste pred dvema lety by me neco takoveho ani nenapadlo.

Z TX (kde maji zbrane i male deti) zdravi ...

David
( . )( . )
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum