ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Výroba pouzdra finského typu podle Romana Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Automaticky založená diskuze k článku Výroba pouzdra finského typu podle Romana
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/16/2008
Je to zaujímavé ale stým pútkom som to celkom nepochopil.Ako to drží v tom púzdre,ako je ten koniec prichytený?
ERRARE HUMANUM EST
Posláno:

Štamgast
huat napsal:
Je to zaujímavé ale stým pútkom som to celkom nepochopil.Ako to drží v tom púzdre,ako je ten koniec prichytený?

není vůbec přichycený, tím že je tam za vlhka protažený tak po uschnutí kůže nejde vytáhnout a drží ho taky nůž uvnitř, tím že je tam natěsno..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/19/2008
Samurai, i pro ty co tam byli je to parádní připomenutí, mockrát za něj děkujiHappy

Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/19/2008
Ještě bych snad jen doplnil,že namáčí do vlažné vody už před šitím.Jestli se nepletu
Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Díky Romanovi za ukázku, a Samovi za sepsání. Koukal jsem v Lipové pozorně, ale hlava je děravá,a něco jsem si připomenul až tady po přečtení. I když finky nedělám, tak mám rád ten pocit, že mi stačí info, jak se to dělá.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Jak dlouho Romanovi výroba tohohle pouzdra zabrala? Alespoň zhruba.
(samozřejmě bez napouštění kůže)
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Asi tak na dvě piva. Tím myslím časový ůsek. Wink
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
MI
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/4/2007
Zlatý český ručičkyWink Estetika a řemeslo ruku v ruce.Fakt pěkný.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Díky Same, jako obvykle jsi mě potěšil návodem Happy . Nevím jak to děláš, ale vždycky když se chci pustit do výroby něčeho čemu ještě moc nehovím, objeví se tvůj návod Laugh .
Romano díky za ochotu podělit se o svoje umění. Doufám, že si budu moct osahat tvoje nožíky v Příbramy Razz .
Posláno:

Štamgast
seržant: díky za info o navlhčení před sešitím, on byl problém v tom, že před sešitím zrovna dorazil Bolf, takže jsem si na chvilku odskočil ho zhruba provést po kempu v naději, že další fotocvakálisti mezitím naplácají dost fotek.. jenže fotocvakálisti byli asi tajní, neboť jediný, kdo mi poslal fotky z doby mé absence byl forgy, a to těch fotek bylo o dost míň, než jsem čekal, takže vlastně nemám vůbec fotky protahování pásku poutka ani začátku šití.. proto kdo by našel nějakou fotku z tohoto místa, nebo objevil v textu nějakou chybku, dejte mi echo a já to doplním jako včil to navlhčení před sešitím..

Jinak mám ještě jeden návod od darkedge, ale musím si na to zase najít někdy večer čas, tohle jsem smolil od devíti do jedné ráno..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
Naozaj pekny navod... Zase som sa dozvedel cosi pre mna nove....
Posláno:

Začátečník
Připojený: 6/16/2008
Fakt super, moc dík!!!!!!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2007
Je fajn, když někdo něco umí a je ochoten se podělit. Ať už je to práce s kůží nebo s počítačem. Oběma moc dík.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
Tak jsem se od kluků v Příbrami dozvěděl, že Sam dal dohromady fotky z workšopu. Same dík, doufám, že to někomu pomůže, jen zatím dvě poznámky: kůže se rozmáčí před šitím úplně doměkka, poutko drží fest už za mokra, ty tři provleky jsou dost spolehlivý. Jo a ještě jedna věc, na střih pouzdra se přidává po obvodu 1,5 násobek tloušťky použité kůže, čili žádný konkrétní čísla.
Tož zatím tolik, další otázky milerád zodpovím

Edit:Teď jsem se díval na návod a ještě pár poznámek: drážkovač se zásadně nepoužívá, steh by se pak rozšklebil. Díry na šití se předpíchají ještě před seříznutím vnitřních hran a hlavně před namáčením. Jehly nepoužívám moc silné, v mokré kůži by protrhávaly předpíchané dírky.
Jak objevím ještě nějaké nesrovnalosti, napíšu.
Zatím se mějteWink
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/11/2008
Pěkné a inspirující. Chtěl bych si také udělat pouzdro na nůž. Jedno už jsem kdysi dávno dělal bez pořádných nástrojů a byla to pekelná dřina. Proto mám k pár dotazů. Kde se dají sehnat šídla, sedlářská voskovaná nit a kůže?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/10/2008
Zdravím,
než poradí kompetentnější, tak dám 2 odkazy:

http://kutil-florenc.cz/
http://www.jatagan.eu/
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
Šídla si vyrábím, nebo je prodává Vlk odtud z fóra, ale na skandinávské pouzdro doporučuju spíš kulatý průřez, který kůži nerozřízne. Silné lněné nitě mají v různých kutilských potřebách, voskuji si je sám a kůži beru z koželužny, nevím odkud jsi, ale třeba v Brně ji občas mívají v Karsu, pravda notně předraženou.
Koukal jsem na Jatagan a kůži momentálně nemají, jestli ji seženeš, doporučuju co nejsilnější a pokud možno krupon nebo vaz.
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:

Štamgast
Romano: díky za upřesnění.. zítra opravím to co jsem jen odhadoval či matně tahal ze vzpomínek, ať to sedí.. jinak tam už žádná chybka není? Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/11/2008
Candát napsal:
Zdravím,
než poradí kompetentnější, tak dám 2 odkazy:

http://kutil-florenc.cz/
http://www.jatagan.eu/

Děkuji za odpovědi. Rozhodil jsem sítě a zjišťuji, že největší problém je sehnat kůži. Ptal jsem se i kámoše, který provozuje jatka a jeho odpověď mě nepotěšila. V širém okolí Olomiku není nikdo kdo by kůže vydělával a prodával. Levná konkurence z východu naše koželuhy brutálně likviduje. Není problém od něj získat nevydělanou kůži, ale nemám tušení jak se kůže vydělává, navíc mám takové tušení, že to není dvakrát voňavý proces. Sad
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum