ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Grohmánci Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/15/2006
Automaticky založená diskuze k článku Grohmánci

Galilova recenze na Grohmanna 4 Survival

Přidám sem pár fotek - výroční Grohmann, první série vyráběná ca do roku 1977

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
grohmann1_anniversary.jpg
blade_logo_web.jpg
ironwood_samples_web.jpg
sheath_logo_web.jpg
4208_1_sbl.jpg
3e2d_1_sbl.jpg
39c6_1_sbl.jpg
4356_1_sbl.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/25/2007
ta styrka grohman s plochym brusom je velmi pekna..Happy bude aj v seriovej produkcii? diky za prijemne "poctenicko"! Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Ahoj, chtěl bych se zeptat na ten "špuntový test", narážím tu na to často, co to je a jak to probíhá. Historie mi nejdřív vyplivla error a pak nic. Díky Gw.
Posláno:

Štamgast
Pro hodnocení „řezivosti“ jsem vymyslel tzv. „špuntový“ test. Tento srovnávací test vyhodnocuje sílu (1 kg = 10 N) potřebnou k přeříznutí špuntu od láhve s vínem. Vzhledem k podmínkám srovnávání (na koleně) není exaktně přesný, dává spíše orientační informaci, je však v běžných domácích podmínkách dobře opakovatelný. Jeho princip spočívá v tom, že na osobní váze odhadneme sílu vynaloženou na přeříznutí špuntu, a to do 10-12 kg pouze tlakem, poté mírným tahem (je třeba zaznamenat délku tahu v cm). Řez pak zhodnotíme na stupnici A-hladký, B-hrubý, C-přerušovaný, D-zborcený, nedoříznutý okraj, atp. Během času se ukázaly jako nejvhodnější špunty ty z umělého korku, bohužel jsou na levných cizích vínech, jejichž konzumace mi valné radosti nečiní Sad a občas má i neblahé následky (nikoliv opička, ale očista těla) - co všechno člověk pro testy obětuje Wink

Video špuntového testu ve formátu MOV

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Přidám sem ještě pár fotek co udělal Milan Matějka se svými Grohmánky

Snimek_080.jpg
Snimek_082.jpg
Snimek_084.jpg.jpg
Snimek_085.jpg
Snimek_088.jpg.jpg
Snimek_091.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
No a ještě pár foteček trojky v akci...

foto7a.jpg.jpg
foto_4.jpg.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Díky tak nějak jsem si test představovat, jenom mě trochu mátly ty písmena.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Pěkný čtení, díkyHappy . Grohmánky jsem měl v ruce, moc sympatický nožíky. Kromě čtyřky, kterou znám důvěrně, mě uchvátila trojka. Ale všechny by určitě obstály i v jiných Ormových náročných testech, jako je paštikový, olivový a čabajkovýLaugh .
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
PxP
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/18/2008
ahoj,
moc pekna recenze. Ja (resp. ma zena k mym 35 narozeninam) si poridil Grohmanna #1 na zaklade navstevy u Dominika. Hlavne pro ten napis CANADA na cepeli. Ten me dostal, protze ve skalistych horach sem travil pred 5 lety fanttasticky chvile.
Kamaradi mi pritom k narozkam koupili #3, takze sem mel jednu chvili doma #1 i #3.
#3 jsem nakonec prodal tady v inzerci, ale musim rici, ze to bylo velmi tezke rozhodovani a vyhrala #1 jen kvuli tomu ze to je #1 :) #3 je vazne stejne dobra a je to jen vec vkusu. V ruce mi sedela bezvadne a to mam ruku spise vetsi, rekl bych.
jinak potvrzuji ze #1 je super hlavne na pripravu jidla. i proto ji mam v nerezu, nebot casto je vystavena jablku, cibuli atd. Mela ji i manzelka na dovolene s detma a nemohla si ho vynachvalit. nejake fotky z porcovani kapra i s postrehama jsem ulozil zde:

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=362&p=2

ahoj a GROHMANNUM zdar.
PxP
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/21/2004
Mam #4 s plochym vybrusom - nerez. Je to fantasticky noz hlavne ten dizajn je pre mna neskutocne pritazlivy. Ved ho aj 50 rokov nemuseli menit. Len jedno ma trapi, to puzdro. Konkretne zmienovana chlopna (pracka), ktora ho zaistuje. Noz som pouzival malo a uz ju mam skoro odrezanu. Je nejaky sposob ako to vyriesit aby to ostrie po nej nebehalo? 5x si pri vytahovani dam na to pozor a raz nie a jeeeeb a je to narezane. Asi si kupim v buducnosti taky co ma ine puzdro. Aj tie mensie modely su krasne a perfektne opracovane.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Grohmani jsou kategorie sama pro sebe Happy málokdy jsem měl v ruce lepší nožík. A pak do určité míry je to i jeho extravagance.
Testík super, škoda že nemám doma váhu, skusil bych špuntoidní testík s tím co mám doma.
Mat
UP
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/19/2007
Bezva článek, díky. Rozšířilo mi to obzory - vůbec jsem nezaregistroval, že mají ten výroční nůž, ten si budu muset někde sehnat. Ale jinak mi připadne nejlepší čtyřka, už po ní pošilhávám dlouho, jen na ni ještě nepřišla řada Happy .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/3/2008
Nedal by sa na tento typ nožov spraviť nejaké praktické kydexové púzdro ?
Prípadne nejaké lepšie prepracované kožené, ako je ten originál ?
jak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Kydexové pouzdro na Grohmana Shocked ? Teda alespoň podle mě se k němu nehodí.
Ještě jsem žádnáho Grohmana neviděl na živo, ale když se dívám na jejich fotky, vzbuzují ve mě rozporuplné pocity. Třeba k jejich nadčasovému designu jednou dospěju.
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/3/2008
Velmi dobrá recenze Orme, díky. Ostatně jako vždy ...

Grohmanny jsou bezesporu naprosto vyjímečné nože. #4 jsem si v kuchyni opravdu vyloženě užíval, hlavně díky tvaru při krájení kolíbáním. Poněkud povědomá #3 se mi zase jevila jako optimální univerzální malý nůž do přírody (dnes se říká pro Bushkraft aktivity, že jo?).

Zatím jsem narazil jen na dvě série nožů u kterých vidím, že vznikaly opravdu zejména na základě praktických zkušeností z terénu a s minimem "marketingového" vlivu. Tou první je neuvěřitelně praktická a funkční série nožů RAT a druhou právě recenzované nože Grohmann.

Bohužel, je zejména po mně na Grohmanech velmi problematické právě to ztenčení profilu rukojeti hned za čepelí. A to jak u #3, tak #4. Holt daň za originální design a pohodlné krájení.

Dnes už bych je ale nekupoval naslepo, bez možnosti pořáně si je osahat. Komu ale Grohmanny do ruky sednou, má vymalováno Wink

P.S. #4 s micartovou ručkou je v nabidce také s kydexovým pouzdrem.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Nedalo mi to a snad to nebude vadit. Sehnal jsem si váhu, vypil víno nevalné chuti a půlil špunt.......
Sakra, šlo to až překvapivě dobře. Hlídal jsem si tlak mezi 9,5 - 10,5 kg a nebylo potřeba ani nožem táhnout ve směru řezání. Špun půlil pod tlakem cca 20vteřin.
Řez čistý, okraje ostré..............až moc Sad
Snad nebude vadit toto přihození k origo Grohmanům.........
Mat

Mat vložil tyto přílohy:
Snímek_935.jpg.jpg
Snímek_936.jpg.jpg
Snímek_937.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Mate, to neplatí, to není korek, ale umělina neznámého složení.Razz

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/29/2006
Happy
Přidám pár svých zkušeností. Nožů o kterých je řeč vlastním několik. Zejména to jsou Grohmann #4 a Grohmann #1, ve variantách nerez, uhlík a ještě pak variace rukojetí. Rybařím a při kuchání sumců, se nože ukázaly jako velice účinné, dokonce lepší než "fileťáky" známých značek (http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=612151) . Plně mě ale uspokojil Grohmann #100 v "uhlíkovce". Používal jsem ho 10 dní na řece při nonstop lovu. Na maďarských hranicích, takže slaninka, paprika, feferonky, klobásky, rybí maso, meloun, sádlo, přes noc zapomenutý na stole, několikrát zmokl, neuhlídal jsem ho, takže na něm zůstaly zbytky sýra. Nevypadal pak příliš vábně, ale jednalo se o povrchvou záležitost. Ostří stále super. Je sice užší, než #4, ale o to lépe proniká. Kydexové i kožené pouzdro je univerzální a "pasuje" jak na #4 , tak na #100.
Původní první výhradní dovozce do ČR od Grohmanna (http://www.yachtingshop.cz/noze/noze-grohmann-1.html) má ale konkurenci a další firma nože do ČR dováží zprostředkovaně přes USA. Ceny jsou srovnatelné a při osobním kontaktu zpravidla vyjdou vstříc.
Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Razz teda musim rict ze jak se mi ty recenzovany noze nelibjeji, tak MATuv to popira ten mi hned padl do oka je skvelej..
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Štamgast
Mate fakt krásnej kousek. Máš ještě co brousit Wink

Jinak k těm špuntum - na těchto špuntech je test lepší, protože v pravém korku jsou tvrdší kousky a musí se víc přitlačit (i když si pamatuju, že skvěle nabroušený Kershaw Seagal řezal obojí stejně), při porovnávání víc nožů mezi sebou jsou výsledky nestejnoměrné.

Tlak vyvinutý na řezání ca do půlky špuntu vypovídá o ostří, od půlky dolů na přeříznutí pak spíš o výbrusu. Nejlepší výsledky dávaj mírné duťáky s ostrou fasetkou nebo ploché brusy, konvex v tomhle testu vychází trochu hůř, má ale zase jiné výhody.

Důležitá je taky aretace váhy, nulu aretuju vždy až s prkénkem a před testem několikrát vyzkouším rukou, zda se váha po zatížení vrátí zase na nulu zpátky. Nemám digitální, ale klasickou.

K Dobrouškovi: ta #100 řada vypadá nějak takhle.

no100sbig.jpg
no101sbig.jpg
no103sbig.jpg

...bez komentáře...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum