ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
East vs. West Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2006
Automaticky založená diskuze k článku East vs. West
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Dal jsi si práci a tomu čest. Západní pojetí nožů je dlouhodobě spíše o vzhledu než o 100% funkčnosti (beru seriovou výrobu) holt zákazníka láká tvářičkou z porcelánu a úsměvem, ale to je někdy málo.
Východní pojetí je zas co do funkčnosti 100% a estetika je nezajímavý jev. Klackům a havěti je jedno čím je přetáhneš Happy
Danny...pěkně napsaný. Doufám že dovča stála za to Happy ?
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
Laugh zaujimave citanie..... tie vychodne noze maju naozaj nieco do seba.....Wink
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Krásná recenze Happy, moc pěkně napsané a velmi čtivé!
Za sebe můžu říct, že bych po "zápaďácích" asi vůbec nešáhl.
Posláno:

Pokročilý
ani jsem si zprvu nevsiml, ze uz to visiHappy Jak jsem uz napsal do vlakna o cestovani, mistni mi dost kazi plany na dalsi cestovani a shaneni nozu. S rodinou jsme uklizeny stranou a cekame, ze se do kralovych narozenin v patek nejak dohodnou.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
Recenzia sa mi páči.Wink Mám otázku, ten Uzzi defender vyzerá dosť "naježený" ako sa drží? Na defender má dosť agresívny výzor.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
No tak to je zase jednou parádní počteníčkoHappy To Rumunsko muselo bejt suprovýHappy Díky, Danny, parádní práce. A ty asijský kudly jsou taky suprový, na nic si nehrajou a makají, to je moje gusto.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/14/2006
Danny, hezky napsaná recenze! Happy
Mně zaujaly asiati svou funkčností a vzhledem, přestože o ten u nich tolik nejde, líbí se mi . . .
Zkusíš napsat něco o cestování po Rumunsku, Thajsku a kdes to všude byl a projel? Shocked
Jistě by to bylo zajímavý počtení a pěkný fotky.

I pád na hubu je krokem vpřed!
Posláno:

Pokročilý
Omlouvam se, napisu jednu odpoved pro vsechny:

Diky vsem za reakce, potesi to. Z kazde cesty si pisu cestopis, uz od roku 2000 - prvni Rumunsko a Ukrajina. Uz mam zalozeny blog, tak to po doufam stastnem navratu z tohohle pruseru zverejnim.

Uzi je jezaty az clovek neveri, co lze na nuz naplacat. Ale neni to problem, krome zmineneho tlaku na nuz shora. Drzi se dobre a sam rozhodne nevyklouzne ani mokry.

Asijsky noze jsou pracanti, ale ty druhy jsou zase hezky. A je-li cena na znamem e-shopu dobra, pak si clovek rad udela radost.

Jinak aktualne nemuzu najit nic, co by stalo za fotku. Noze a sekacky tu pouzivaji hrozny, cina low-end. To hezky je vzdycky na venkove. a tam ted nemuzu, protoze chci zustat v kontaktu s ambasadou a mit moznost byt do 4 hodin v bangkoku. a navic bzt v dosahu lekarske pece pro dceru. Snad nam umozni odletet do Kambodzi. Tam bych mohl nechat holky v OK hotylku a udelat nejakou vypravu. Zatim cest.

Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/17/2006
Tento článek se dá vzít jako porovnání konkrétních vzorků nožů. Ale určitě ne jako "východní" versus X "západní" pojetí.
Jak by například dopadl srovnávací test tohoto "východního" nože
http://www.valiantco.com/java/KujangMacan.JPG
s tímto "západním"
http://www.noze-nuz.com/browning/580.jpg

Kdo chce najít pracovní nůž, tak v Evropě nebo v Americe určitě nebude dlouho tápat. A pouťového zboží, dělaného na efekt se v Asii najde hromada.
Posláno:

Pokročilý
Do urcite miry souhlasim, ze to je spis o porovnani zvolenych kusu. Na druhou stranu se podivej, co dostanes v zelezarstvi u nas {ber jako zapadni styl} a podivej co jsem dneska nafotil v "zelezarstvi" dneska ja v Kanchanaburi, Thajsko. Na kazdou praci samozrejme neco jineho, nuz na cukrovou trtinu {trojuhelnikovy sekacek} by na krajeni masa byl nepouzitelny.

Danny vložil tyto přílohy:
obchod1.JPG.jpg
obchod2.JPG.jpg
trh.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Mimochodem, jak jsem psal o sekerach, ze tu nejsou...jsou, jen jsem se blbe dival. Ale jsou jiny, viz detail.

sekery.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Ovsem dneska jsem si na trhu radost neudelal. Meli uz jen to, co mam doma. Jen trochu odlisne a drazsi. Ale necekane jsem ulovil docela zajimavy east x west fusion knife...Thajsky armadni survival. Tak to i pan sislave nazyval pri nasi veselohre zvane nakup. Jsou tri velikosti, mam ten nejvetsi> 39cm delka, 26cm cepel silna 5mm. Material typuju mistni perovinu a plast. Pouzdro kozene, dost odflakle a zaprasene od lepidla. Po tuhem boji sleva v kamennem obchode z 450 na 400B. Slevil jediny army shop, jinak kupodivu pevna cena. Maji tu za bidny peniz i US bodaky, boty a batohy. To pro nadsence, kdyby sem chteli vyrazit. Bidny peniz myslim napr. Alici M vcetne ramu za 1100B, tj. asi 600CZK

thai_army.JPG.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/17/2006
To, co je k dostání v železářství spíš svědčí o tom, co lidé potřebují a o ekonomické situaci. U nás se nože k potřebě kupují v kuchyňských potřebách (výjimečně u nožíře). A i tam jsou k vidění kusy, které lidé chtějí. Nejde tedy o to, že by lidé na východě nechtěli mít pěkný kousek, ale prostě na něj nemají nebo nejsou ochotní za nůž, co rasují při práci vyhodit víc, než je nezbytně nutné. To pořád nevypovídá nic o "pojetí" nože" ale o normálním ekonomickém myšlení, které je stejné pro všechny. Stejně jako to vypovídá o situaci na trhu - o poptávce a nabídce.
Kdybychom u nás žili v předminulém století, tak bychom pravděpodobně běžně kupovali nože u kováře a občas slyšeli potulného brusiče "nůžky, nože, brousím".
Kdybychom žili před třemi sty lety, tak bychom měli šermířské školy, kvalitní šermíře a víc kovářů, co umí vykovat meč. Jenže naši předkové (na rozdíl od asiatů) dávno pochopili, že je mnohem efektivnější se střílet Happy
Analogicky u nás víme, že strom je snazší pokácet motorovou pilou a pole sklidit kombajnem. Takže poptávka po pracovních nástrojích je malá - tedy i nabídka je malá. Takže dnes máme jen malé povědomí o nástrojích našich předků. Jenže asiati žijí ve středověku dnes. Netroufám si tvrdit, že by z toho byli nadšeni.
Myslím, že i asiati by si třeba chtěli namazat chleba hezkým nožem z Wüsthof, ale prostě na něj nemají. Stejně tak si nemyslím, že by čínani tak strašně milovali jízdu na kole - prostě nemají na mercedes.
To, co jsem napsal ber, prosím, s rezervou. Určitě nechci vyvolat nějakou zbytečnou diskusi. Jednoduše se na některé věci dívám jinak. A taky rád čtu články diskuse o nožích a jejich používání. Do těchto diskusí přispívám minimálně - na knife.cz je spousta povolanějších. Tento příspěvek je výjimka. Nesedí mi totiž glorifikace východu. Za článek ti každopádně patří dík.
Z těch věcí na fotkách bych si vybral, ale sekera by to určitě nebyla Laugh
Posláno:

Pokročilý
Ufff, jestli to vyznelo jako glorifikace vychodu, tak to nebylo umyslem. Kazdy ma svoje, to jsem chtel napsat. A kazdy v tuhle chvili vypada trochu jinak. Nafotim i nejaky luxusni vychodni nuz. Je to ale malo k videni. Tak snad aspon Thajsky mece.

Nejsikovnejsi je tu dvojice zaviraku Mikov a VictorinoxLaugh To velky cerny zelezo dam do batohu a vyndam az v Praze. Jak budu mit rychlejsi pripojeni, dam nejake dalsi fotky a postrehy. Docela se projevili mezi obema "svycarama" rozdily.
Posláno:

Pokročilý
Takovato bida panuje v nabidce nozu a macet v Kambodze, tohle je trh v Sihanouk Ville. Macety jen dva druhy, tenhle srpovity a trojuhelnik. Noze maji zakazane nosit, nakze jen kuchynaky. Driv meli docela ujdouci z uhlikovky, ted je to nejlevnejsi nerez z Ciny a Thajska.

P1050107.JPG.jpg
P1050109.JPG.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Danny napsal:
Maji tu za bidny peniz i US bodaky, boty a batohy. To pro nadsence, kdyby sem chteli vyrazit. Bidny peniz myslim napr. Alici M vcetne ramu za 1100B, tj. asi 600CZK

Zdravim z Kanchanaburi! Happy
S temi U.S. bodaky to neni zase tak horke aby se sem pro ne vyplatilo jezdit - dnes na pulte v Army Shopu 1 (slovy jeden) bodak M1 na pusku Garand, 2ks M7 na pusku M16 a 1ks na G1. Nic moc vyber a krome toho Garanda tuctove zalezitosti... Wink
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
RuFus napsal:
...Jenže asiati žijí ve středověku dnes. Netroufám si tvrdit, že by z toho byli nadšeni.
Myslím, že i asiati by si třeba chtěli namazat chleba hezkým nožem z Wüsthof, ale prostě na něj nemají. Stejně tak si nemyslím, že by čínani tak strašně milovali jízdu na kole - prostě nemají na mercedes.
To, co jsem napsal ber, prosím, s rezervou. Určitě nechci vyvolat nějakou zbytečnou diskusi. Jednoduše se na některé věci dívám jinak. A taky rád čtu články diskuse o nožích a jejich používání. Do těchto diskusí přispívám minimálně - na knife.cz je spousta povolanějších. Tento příspěvek je výjimka. Nesedí mi totiž glorifikace východu...

Tak tady bych si dovoloval oponovat. Wink Je pravda, že v ekonomické situaci jednotlivých zemí jihovýchodní Asie jsou velké rozdíly. Stejně tak i v rámci jedné země lidé žijí jinak na venkově, v horách či ve velkoměstech. Máslo ani chléb v naprosté většině nejí, takže hezké nože z Wüsthoff vůbec nepotřebují. Wink Ani zde tak často diskutované "survival" nože, firesteely a další výbavu i přesto, že někteří jak je nazývaš "asiaté" za celý život nevytáhnou paty z lesů či džungle.
Též nechci vyvolat zbytečnou diskuzi, ale třeba konkrétně v Thajsku ti co nůž denně používají (a tím nemyslím rozřezávání kartónů, přípravu svačinky či rýpání si špíny za nehty) k práci volí vyzkoušené kované nástroje. Ti co si kupují ty naše úžasné "západní" nože (k dostání jsou) je steně jako většina přispěvatelů tohoto fóra nepotřebují a už vůbec ne ke každodenní činnosti.
A psát, že "asiati žijí ve středověku dnes" (bez přesné specifikace KDE) beru jako naprosto nemístné generalizování, úlet a neznalost situace. Happy Právě třeba infrastrukturu, úroveň veřejné dopravy, nabídku zboží a obchodů můžeme konkrétně "asiatům" v Thajsku jen a jen závidět a již před lety jsem získal dojem, že už je nedoženeme...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
P. napsal:
...úroveň veřejné dopravy... můžeme konkrétně "asiatům" v Thajsku jen a jen závidět...

Maji v Thajsku taky nacpavace do metra jako v Japonsku?
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/20/2004
2RuFus:
Mluvíš mi z duše.
Já mám na ten slavný východ, co se týká zbraní asi stejný pohled jako ty.
Všechno co tam mají, jsme u nás měli lepší a dřív. Proto taky měly evropské státy kolonie v Asii a ne asiati v Evropě. Evropské školy šermu (Italská, Španělská nebo Francouzská) byly propracované do detailů, o kterých se Japoncům nezdálo. Stejně tak evropské zbraně ve vývoji neustrnuly a zdokonalovaly se dál na jiný level (kord atd.), ve kterém by si už samuraj s mečem nezahrál. Dodnes si myslím, že nebýt filmů s Bruce Lee-m, tak se o těch jejich bojových uměních a zbraních nic neví.
Vím, že můj názor je kontroverzní a že se někoho dotknu, tak se předem omlouvám.Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum