ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/8/2006
potřebuji radu jak nebo čím vrtat tvrdou ocel pokouąel sem se ji provrtat klasickým vrtákem ale selkem bez ůspěchu jediné co se mi zatím osvěčilo bylo zahřát ocel a při vysoké teplotě vrtat ale to má velkou spotřebu vrtáků
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Normálním vrtákem neuspěješ, toto se tu již probíralo. Na vrtání zakalené oceli je třeba kvalitních speciálních vrtáků, které jsou velmi náchylné na poškození při špatném pracovním postupu a hlavně stojí fakt velký peníze (někdo tu psal, že i 6000Kč)

Co se týče zahřátí oceli, tak zahřátím došlo k popuštění (snížení tvrdosti) a následně k možnosti opět materiál obrábět "normálním" nářadím. Jestli potřebuješ přesně jen díru, tak ti neporadim jestli otvor je možné ho vyříznout ručně diamantovou či karbidovou strunou bez rizika popuštění materiálu.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
HUHUMAX napsal:
potřebuji radu jak nebo čím vrtat tvrdou ocel pokouąel sem se ji provrtat klasickým vrtákem ale selkem bez ůspěchu jediné co se mi zatím osvěčilo bylo zahřát ocel a při vysoké teplotě vrtat ale to má velkou spotřebu vrtáků
Leta používám přebroušený vrták do zdi. Plátkovej. O průměru 5 mm. Jinak se sním dá vrtat na stojanovce i nástrojovka o tvrdosti 62HRC. Mám ho cca 6 možná už 8 let. Mat
Posláno:
Začátečník
díky za odpovědi já to taky skoušel tím vrtákem do zdi tím to selkem šlo ale jak jsem dovrtal díru tak se mě tam dicky skřípl a odlomila se ta špička tak už sem spotřeboval všechny vrtáky do betonu co sem měl v dílně sem se ptal protože sem myslel že sou náký vrtáky do tvrdokovu za ňákou rozumnou cenu
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2006
Ahoj.Zkus vrtat tu tvrdou ocel pevně podloženou normalní ocelí.Pak ti ten vrtak neprojede ale plynule pokračuje do měkké oceli.Neštípne se a ušetříš moc peněz.Mam to vyzkoušené.Platí to pro normální rychlořezné i pro vrtáky s plátkem.Ahoj Roman
Posláno:
Začátečník
děkuji to jsou rady nad zlato já z noži začínám tak to je každá rada dobrá brzy bych tu mohl uveřejnit moje první pokusy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Souhlas,vždy podložit.Nejen,že to pomůže v tom nezakousnutí,ale ten druhý materiál na sebe váže i teplo vzklé vrtáním..A mazat,a hodně.Malá řezná rychlost.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/21/2005
Já si materiál podkládam kusem mosazi a když je matroš tvrdej tak to chce co nejmíň otáček.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Prodávají se i diamantový vrtáky za ceny od cca 700,- Jsou ale trubkový.Já vrtám vidiovým vrtákem do oceli(má napájený SK plátek)Na výstavě Flora v Olomouci jsem viděl vrtáky ARTU,které měly plátek připevněný pomocí difuzního sváru a týpek s nima vrtal do soustružnickejch nožů,ložisek,pilníků a strojních pil aby demonstroval,co vydrží.Otáčky naopak volil co nejvyšší cca 2800/min,nechladil jen máznul vrták a vždy vrtaný předmět podkládal kovem obdobné tvrdosti.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
To neznám,víš víc info?

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Black napsal:
To neznám,víš víc info?

O čom?Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Tož,o tém vrtadle.A při jednom,teda pošli návod na raketoplám..
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Ládes napsal:
...vrtáky ARTU,které měly plátek připevněný pomocí difuzního sváru a týpek s nima vrtal do soustružnickejch nožů,ložisek,pilníků a strojních pil aby demonstroval,co vydrží...
Vrtáky ARTU mám, pokud se materiál podloží nejlépe stejným materiálem, dá se s tím vrtat i ložisko, pilník, radeco atd.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Mně se při převrtání díry o obyč. vrtákem, kde jsem se nechytl olejem, osvědčil jako mazadlo perchlor, je to vlastně odmašťovadlo, vysvětluji si to dobrou vzlínavostí těchto těkavých kapalin, vzpomněl jsem si, že jsem takto viděl mazat očko při řezání závitu na soustruhu, kdy při mazání olejem byl závit potrhaný a osvědčilo se mi to. Podobně by se mohl chovat i petrolej, naopak fermež nepomohla. Takže dost záleží na tom, čím se maže.
Posláno:

Štamgast
To máš tera pravdu,ale to ještě máte perchlor?Dyk to je snad zakázané?Nám to zatrhli..

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Jo, mám asi litr v kanystru a zrovna dnes jsem ho přelil a schoval, žádáme o ISO na bezpečnost práce. Posledně mě nějaký komisař setřel za neoznačenou fermež, co je tam leží 20 let.
Posláno:

Štamgast
Kreslil jsem si raznici v programu kerým se řídí CNC stroje tak jsem chvíli nereagoval bo se s ním teprv seznamuju a marně jsem hledal ovladač odečtení ploch.Koukám že Surg už odpověděl za mně.Pokud šlo o ty ARTU vrtáky.Ty trubkový dimanťáky dělaj v Šumperku v Prametu.Já je objevil na jednom e shopu-dělají se od 5mm výš.Bohužel nejsem doma kde mám ten e šop uloženej v oblíbených,takže meno ti nepovim.Já používám ty s SK plátkem pájeným mosazí.Jeden stojí kolem 120 kaček,protože typos prodávající ARTU vrtáky připomínal nejen chováním Horsta Fuchse....Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/16/2006
Jestli myslíte perchor ethylen tak ten se dá občas koupit v lépe vybavenejch drogériích, nebo obchodech s barvama. Alespoň to není tak dlouho co jsem ho kupoval pár lahví.( míň než rok)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Ty vysoký otáčky... kamoš používá tento typ vrtáků, jiné značení na trezory a mluví o tom, že čím vyšší otáčky o to to jde líp, nebo že vrtak ubírá, až začne svítitWink
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
[quote=HUHUMAX]
Ale jde to, musíš ho nabrousit jako strojní vidéák, kuwa to je ale blbý slovo. Jinak opravdu používám asi 6 let jeden jedinej a že těch nožů už udělal. Vrtám to na kosce tvrdého dřeva. MatHappy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum