ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Manly Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/29/2016
Super nože s poměrem ceny a kvality

Tady jsou nějaký mluvící obrazky Peaku z CPM 154.
https://m.youtube.com/watch?v=IIHptW8tUVg

Johny
Posláno:

Štamgast
Jakou máte vy zkušenost s touhle značkou nožů?

Za mě pěju jen chválu na Peaka, je to neskutečná kudla a dlouho sem si nadával, ze sem si jí nekoupil už dřív a mohl si ušetřit pár jinech nákupu Laugh úžasně skladnej, váha skoro zádná a řezivost naprosto neskutečná!!! Budu rad když se podělíte o svoje postřehy.

Johny
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2011
Je s podivem, že tu tento zajímavý výrobce nemá svoje téma, ačkoliv nože Manly tu zjevně používá spousta lidí. Diskuse o těchto nožích jsou rozstrkané různě po fóru (např. zde, zde...) a možná by si to zasloužilo je mít na jednom místě.

Moje zkušenosti s noži Manly:

Manly Patriot v G10 / D2 Ok

Měl jsem ho, pustil jsem ho, stýskalo se mi po něm, koupil jsem ho znova. Grin Je to kudla svým způsobem nemastná, neslaná, ani velká, ani malá, řezivost není špatná, ale ani vynikající, čepel by rozhodně mohla být o milimetr tenčí. Zdrsněná (zubatá) místa jsou poměrně kousavá, musel jsem si je zapucovat, stejně jako výstupek v zadní části. Pouzdro na krk fajn, ale plastový závěs na pásek (mám 2. gen.) je taková parodie, aby se neřeklo. Materiál se rozumně brousí a výborně drží ostří, takže zakalen bude solidně. Stonewash je praktický a když čepel postupně zpatinuje, vypadá docela sympaticky.

I když výše uvedené může vyznít negativně, ten nůž mám rád a aktuálně je to moje no.1, protože na rozdíl od většiny nožů, co jsem měl, mě nikdy nezklamal. Je to taková šedá myš, která nepřitahuje pozornost, ale svoje si odmaká a je na ní spoleh. Taková Mora Companion s plochým výbrusem a lepšími materiály.

Manly Peak KO

Měl jsem, pustil jsem. Za mě konstrukčně i zpracováním katastrofa. Pojistka drhla o linery a nešla vyladit, G10ka kousavá zadrhávající o textil, nedomyšlenosti jako když chci mít nůž bez klipu, tak musím mít v tom vybrání na jedné straně ten plíšek a na druhé nic. Na druhou stranu to byla žiletka a materiálu bych asi věřil. Mohla to být taková heavy duty Endura, ale nepovedlo se...

Naprosto drze a bez povolení autora si dovolím dát link na videa Milana Matějky, který se k nožům Manly fundovaně vyjádřil:

czmajsner vložil tyto přílohy:
IMG_20170730_153129.jpg.jpg
IMG_20180407_133846.jpg.jpg
DSCN7384.JPG.jpg

Kdo všude byl, všechno zná a ví, jak končí každý den, ten chodí po světě bez radosti a bez naděje. (M. N.)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
mel sem patriota v D2.. pustil sem ho jen z duvodu ze mi chybeli chechtáky na jinou kudlu, ale opet s epo nem pokoukavam., nemel sem ho poustet :D

za ty prachy je to rozhodne dělo.. pokud se teda bavimě o druhy generaci..

Posláno:

Štamgast
Po patriotovy taky pokukuju D2 ma rád a hledam nahradu za RS Observer, takže to bude urcite jeden z dalsich kousku do kolekce.

Co se týče Peaku mam jej v CPM 154 a naprostá spokojenost, vyšeuvedené problemy jsem nezaznamenal a je to ted moje asi nejoblíbenější EDC žiletka dostatečně dlouhá, dlouho drží ostří, v podstate nic neváží a nato jak je kudla úzká má dobrý úchop.
Za mě super, ale co člověk to názor a je jen dobře, že se to tu začiná "rozjíždět"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Tak třeba Comrade v D2 ... totální nezvyk na otvírání a zavírání (v době linerlocků, fliperů atd) přes tich více poloh, jinak na léto do kraťasů super lehký a slušná žiletka..

Ppetr vložil tyto přílohy:
20160528_192638.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Ppetr napsal:
Tak třeba Comrade v D2 ... totální nezvyk na otvírání a zavírání (v době linerlocků, fliperů atd) přes tich více poloh, jinak na léto do kraťasů super lehký a slušná žiletka..

To otvírání je jediný co mě od koupě odradilo, jinak na pohled je to pěknej a užitečnej kudel teď mi laká Peak v CPM S90V na kniland.cz je za celķem "lidový" peníze Happy

https://www.kniland.cz/noze-pro-bezne-pouziti/noz-manly-peak-black-cpm-s90v/
Posláno:

Štamgast
Johny22: Jo, je klidně možné, že ten můj Peak byl páteční kus. Ale z dávání druhých šancí výrobcům už jsem vyrostl. Mám na tohle smůlu a kdybych si koupil 3 kusy, tak věřím tomu, že všechny budou stát za prd. Čili Manly je u mě, co se týče zavíracích nožů, na blacklistu.

To ale nic nemění na faktu, že Patriot je fajn kudla. I kdyby už žádnou jinou nevyráběli, tak tahle se povedla. Ok Kdyby ještě nabídli tu verzi s dřevěnou ručkou, čepelí z D2 a koženým pouzdrem........ Applause

A propos, řešil jste někdo kožené pouzdro na Patriota? Narazil jsem na pěknou práci v Německu, ale u nás jsem nic takového neviděl.

manly_knives_patriot_lederscheide_klinge.jpg.jpg
manly_knives_patriot_lederscheide_vorne.jpg.jpg

Kdo všude byl, všechno zná a ví, jak končí každý den, ten chodí po světě bez radosti a bez naděje. (M. N.)
Posláno:

Štamgast
czmajsner: já mám naštěstí dobrou zkušenost a uplně se ti nedivím, že už nemaš zajem o další kudlu, taky bych asi neriskoval s tim, že tahle už snad bude dobra.

Jinak co se týče Patriota tíhnu k němu pořád víc a fotka toho fajnovýho pouzdýrka, mě to rozhodně neulehčila, ba naopak Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Chci se zeptat na tu jejich D2, jaké s ní máte po nějakém tom používání zkušenosti? Prý ostří drží dost dobře, broušení údajně taky fajn, co případné vyštipování při běžném užívání, co tendence k patinování? Uvažuju nad Peakem z CPM-154 nebo i S90V, jen si říkám, jestli mi cenový rozdíl stojí za to...
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Chci se zeptat na tu jejich D2, jaké s ní máte po nějakém tom používání zkušenosti? Prý ostří drží dost dobře, broušení údajně taky fajn, co případné vyštipování při běžném užívání, co tendence k patinování? Uvažuju nad Peakem z CPM-154 nebo i S90V, jen si říkám, jestli mi cenový rozdíl stojí za to...

Mam Peaka CPM 154 a je to proste kapesní skalpel, D2 bohužel nemám, ale z několika videi co jsem viděl patinku chytla, ale nevim jak se k tomu kdo chová. Na Druhou stranu mam od Real Steel Bushcraft II z D2 a ikdyžho važně nesetřim, nemá ani náznak patiny, ale potravyny sní díky scandy moc neporcuju.
Záležet bude hlavně natom jak sr o kudlu budeš starat, jestli ji po pouzití otřeš, tak si myslim, že budeš mít D2 jako novou.

Každopádně kdybych chtěl jít do dalšiho Peaka tak určitě bych vzal to S90V protože rozdíl cca 3 stovky je v podststě nic Happy ale od verze D2 už je to skok.
Posláno:

Štamgast
Mezi D2 a S90V je rozdíl tisícovka. Což jakože není moc, ale při ceně základního Peaku to dělá zhruba 75% nárůst ceny. U S90V mě dost odrazuje pověst mrchy na broušení, D2 je u mě v pohodě, patina mi nevadí. Asi nejlepší bude zlatý střed, tudíž CPM-154ka. Nerez, drží, houževnatější než S90V, o něco levnější.
"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Mezi D2 a S90V je rozdíl tisícovka. Což jakože není moc, ale při ceně základního Peaku to dělá zhruba 75% nárůst ceny. U S90V mě dost odrazuje pověst mrchy na broušení, D2 je u mě v pohodě, patina mi nevadí. Asi nejlepší bude zlatý střed, tudíž CPM-154ka. Nerez, drží, houževnatější než S90V, o něco levnější.

Určitě neuděláš chybu, já sem pořad moooc spokojený, ikdyž jsem magor na broušení, tak stačí Peaka pretáhnou na kůži s pastou a je to zase jedovka.
Posláno:

Štamgast
D2ku na Patriotu můžu doporučit. Přijde mi v držení ostří o malinko lepší, než třeba na RealSteel Bushcraft II, ale je to jen pocit a navíc je to jiný výbrus, takže to je neprůkazné...

Brousí se to rozumně (jako D2ka), ostří to drží výborně a vyštipování ani vyhýbání neznám, a to jsem s tim i něco vyřezával, páčil, štípal apod. Opět narozdíl od zmíněného Realsteelu, který se mi po jednom ořezaném klacku na dvou místech zvlnil jak papír (ale opět: jiný výbrus). Přijde mi, že je na tom Patriotu fazetka s dost tupým úhlem (tupějším, než třeba na RAT-1ce), což tomu samozřejmě pomáhá.

Stran patinování: patinuje, ale velmi, velmi pomalu. Krájím s ním běžně i agresivní potraviny, jako cibuli nebo citrón a pak ho jenom opláchnu teplou vodou a buď otřu nebo nechám uschnout. Nijak ho nekonzervuji, nemažu. Díky té matné úpravě to neflekatí, ale postupně jakoby tmavne. U prvního Patriotu jsem si toho všiml až tak po 2 - 3 měsících. Teď mám druhého něco přes měsíc a pořád je jako nový.

A propos, CPM-154 má, jestli dobře koukám, o 1,5% chromu víc, než D2ka, to bude tak na hraně, jestli se tomu dá říkat nerez, korozivzdornost to nebude mít bůhvíjakou, i když bude asi lepší, než u D2.

IMG_20170730_153135.jpg.jpg
IMG_20180407_123149.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Stran korozní odolnosti je pro mě D2ka v pohodě, patinování mi nevadí, mám a měl jsem nože i z 1095 nebo CPM-M4. RWLka je v tomhle ohledu ale "lepší", u ní jsem žádné fleky nikdy neřešil. Taky by měla být i na základě osobních zkušeností o něco houževnatější... Spíš jsem přemýšlel nad tím, jak moc se vyplatí u takhle jednoduchého nože připlácet za "nadstandardní" ocel.

Třeba tohle video mi říká, že je to asi zbytečný.

"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Tyler mi poprosil abych mu poslal porovnavací foto Peaku a Endury, ale myslim, že to bude zajimat víc lidí, takze vám to sem hodím vsem.
Za mě se líp drží Peak, nemá tak velkou opěrku pro palec, která mi u Endury až rozčiluje a celkově i G10 je lepší kamoš doruky než FRN který dost klouže (aspon mě) ale je zas lepší pro kapsu.

Snad to někomu pomůže v rozhodování.

Johny22 vložil tyto přílohy:
20180510_151217.jpg.jpg
20180510_151233.jpg.jpg
20180510_151247.jpg.jpg
20180510_151259.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Super, díky moc Ok
"Thin is sharp."
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/31/2013
Novinky Manly, které budou během pár dní skladem Happy

Eseenoze.cz vložil tyto přílohy:
Manly_2.jpg
Manly.jpg.jpg
Manly_3.jpg

Autorizovaný dovozce a distributor survival nožů Esee Knives, TBS Boar a Manly Knives
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/31/2017
Boli ste uz niekto priamo u nich v Sofii ? Je sanca, ze tam pojdem buduci mesiac, tak ci maju nejaku podnikovu predajnu.

Inac noze sa daju objednat priamo od nich. Postovne je necelych 5€ (pri 100€ + free)

Waspa vyjde na 35€ v sandviku a 69€ v S90V.

http://manly-bg.com/catalog/3172_category.html

neni slipjoint trosku nebezpecny pri tak velkych cepelach ?

Posláno:

Štamgast
Eseenoze.cz napsal:
Novinky Manly, které budou během pár dní skladem Happy

Ty malé slipjointy jsou bezva, škoda, že taky mají tu 5tistupňovou pružinu jako Comrade. A pevňák super... Budu fakt muset vyzkoušet Peaka.

Jinak bezpečnosti bych se nebál, slipjointy se používají dlouho a dlouho, tyhle od Manly mají dokonce při otvírání i zavírání tři polohy, kdy se čepel zasekne (na cca 45, 90 a 135 stupních). Čili je tam větší jistota než třeba u Victorinoxů nebo u slipíků, které mají mezipolohu jen v pravém úhlu. Mně bohužel to zasekávání ve více polohách trochu vadí hlavně při otevírání.
"Thin is sharp."
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum