ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
remen na obtahovani, lestici/brusna pasta Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/4/2005
co myslite, kde to vzit?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Řemen sundej z kalhot (hladký, bez prošití na obvodu), lešticí pastu koupíš v Baumaxu či Obi za pár korunLaugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/31/2005
Měl jsem kliku, dostal jsem kůži ze starýho koně z tělocvičny. Řemeny naprosto super...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/4/2005
slon - takze asi moc vyznam nema kupovat tohle - knifecenter.com/kc_new/store_detail.html?s=J30 , co?
ze by to byla nejaka jemna kuze, to si iluze nedelam Happy
Posláno:

Štamgast
Naopak, čím silnější kůže, tím lépe. A znám lidi, kteří používají starý opasek z kalhot a děda dokonce vždycky sundal řemen z kalhot, zavěsil ho na pant, obtáhl břitvu a už to fičeloLaugh
Posláno:

Štamgast
Zajdi do armyshopu a ptej se na ruskej pásek. Jeden jsem tam koupil za 105 korun a byl by na to super. Je to kus kůže, jen na konci to má všitý spony. Tloušťka asi 3 mm. Taky jsem na něm pár nožů obtáhnul. Otázka je, jestli bude za 105Happy Jinak ty transmise, to je super. Ale já kdybych k tomu měl přístup, tak o tom nikomu ani neřeknu, natož abych někomu kus dal. Takhle jsem hamižnejLaugh
Posláno:

Štamgast
Pozor na ty řemeny z transmisí, na obtahování je potřeba řemen relativně měkký (tedy měkčí, ale ne zase moc, ať to nepřefikneš).
To už je lepší použít na obtažení vlnitou lepenku - ten papír, ze kterého jsou krabice. Použij takovou tu přírodně hnědou krabici a nůž na tom taky velmi dobře obtáhneš.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/17/2005
Používám na tyhle účely obyčejnej festovní 4 mm tlustej a 5 cm širokej koženej pásek koupenej za zhruba dvě stovky v železářství u Rouska v Praze na Synkáči. Budou ho mít myslim v leckterých řemeslnických potřebách, kde maji nějaký ty kožený brašny na nářadí apod. Za přezku se dá navíc krásně zaháknout.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Už před léty jsem si uďál obtahovadlo podle jedný knížky o práci s kůží (primárně na knejpy, šídla, posléze i dláta a hoblíkový železa, dělám na tom i nože) z kusu prkýnka, který jsem polepil ca 2,5-3 mm tlustou hovězinou (lícem dolů!), jednu stranu natřel zelenou pastou, druhou jen naolejoval, na hrubší práce druhej kus, jedna stran naolejovaná a posypaná jemným brusivem (400, 600 - bozi vědí) a druhá napatlaná hnědou brusnou pastou - funguje to k mé maximální spokojenosti, ostří se blejská jak psí kulky a chlupy upadávají ještě než se jich ostří vůbec dotkne Laugh.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/21/2004
Mam vojensky opask. Z jednej strany je hladky a z druhej neopracovany - zmolkovy. Na ktorej strane mam brusit? Ak nepouzijem ziadnu pastu ako to bude lestit cepel?
Dik
Posláno:

Štamgast
Já používám žmolkovitou, mám pocit, že se líp strhnou groty. Taky jsem někde četl, že se při obtahování čepel lokálně zahřeje a dochází k mikrozakalení... No a samozřejmě na té žmolkovité se podle mě zahřeje víc. Navíc mě ani nikdy nenapadlo to obtahovat na té lesklé... Ona stejně dost rychle zežmolkovatí...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/28/2004
Byl by obrázek toho obtahovacího prkénka?? Používám léta starý řemen z gatí, pověšený na klice, ale určitě bych zaexperimentoval s něčím novým... Nehledě k tomu, že když vidím ve starých filmech, jak na tom prkénku obtahují břitvy takoví ti trochu slizcí holiči, připadá mi to ohromně cool!!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Jo, to prkýnko je přesně to vono co používám (akorát že vlastní výroby).
Jinak jak jsem již byl napsal, nevím sice proč, ale na obtahování se používá zásadně rubová strana (ta chlupatější, od masa). Jo, a někde jsem četl, že prej nejlepší je konina (kde jí vzít) - ale hovězina mi funguje k plný spokojenosti.
Jinak ještě mám pocit, že na prkýnku se břit tak moc nekulatí jako jen na řemenu (což sice u nožů nevadí, ale u dlát a hoblíkovejch želez to už moc dobrý néjni).

2 Bandy7 - možno použít pastu (já osobně zelenou) - jde to rychleji, ale jde to i bez pasty (v tomhle případě je dobré kůži lehce naolejovat). Ideál je nejdřív s pastou, pak bez (dyk to prkýnko má dvě strany)
2 maxeem - jaká moderna? já mám to samý (včetně tý šroubovací rukojeti) po svým dědkovi, takže tomu může bejt nejmíň tak 80 let
Lenost - matka pokroku
vh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/3/2006
Mate nekdo doporuceni stran brusne a lestici pasty (znacka nebo typ)?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/24/2006
Na obtahování mam přesně tenhle řemen www.knifecenter.com/knifecenter/dovo/images/j30wa.jpg
Nevím proc ale asi sem jeste zelenac i kdyz obtahuju tak je to jak kdyz neobtahujuLaugh Dostal jsem k nemu i dve brusny pasty jak sem pochopil jedna je hrupsi a jedna jemnesi na lapovaní natrel jsem s tim pul a pul remenu ale vuubec nevim jestli to delam spravne takze kdyby mel nekdo njakou radu tak uvitamHappy)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
K tomu obtahování na řemenu, moje zkušenost je taková, že postačí ta jemná pasta, na řemenu hladíš, nebrousíš. Podstatný je taky táhnout zlehka, nebrat za to jak mongol. A nakonec, asi to nejpodstatnější, čepel musí být opravdu dobře nabroušená. Co zanedbáš na kameni (keramice, diamantu....), na řemeni nedoženeš.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:
Začátečník
Takže břitvu můžu brousit na normalní keramice třeba?Já sem si koupil novou a někde jsem četl že z výroby jsou docela tupý proto mi asi ten řemen njak nestačíHappyTakže ještě se naučit brousit..Chudák břitvaSad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
nechci tě podceňovat, ale jestli jsi nikdy nebrousil, na nový břitvě to radši nezkoušej a nech si to udělat od někoho, kdo to umí, nejlíp kdybys našel nějakýho starýho holiče, protože řemen nestačí, musíš napřed na kameni a nejlepší by bylo, kdyby tě nechal koukat do ruky popřípadě poradil
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Samozřejmě, že můžeš. Ale opatrně, čím jemnější čepel, tím větší fortel vyžaduje a zrovna břitvu zmršíš dřív, než řekneš "borůvkový koláč". Zkoušej začít na něčem míň náročným a dopracuj se až k tý břitvě.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:
Začátečník
Asi jo du na nože do kuchyněLaugh Ještě mam asi šest starých břitviček ale těch je mi taky líto sice sou tupý ale už jsou to zběratelský kousky tak začnu asi v tý kuchyniHappyS tim holičem to bude problémSad
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum