ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Materiály pro výrobu rukojeti Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/12/2004
Jaké materiály pro výrobu rukojeti používáte a jaké s nimy máte skušenosti
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Všechny možné, většinou dobré ...
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/15/2004
Zdá sa mi, že otázka nie je dostatočne vyšpecifikovaná.
Ja najradšej používam orech (výber)a som s ním naozaj spokojný.
Ak váhate, aký materiá použiť na rúčku vašeho noža,skúste - www.volny.cz/pdohnal
Posláno:

Štamgast
No to nieje Wink
Používat se dá přece tolik věcí, od dřeva, parohů, rohů, klů, kostí, kůže až po micarty a jiné umělotiny. Slepoval jsem si sám plátno, dá se vše kombinovat...
Pokud bys měl konkrétní dotaz, rád pomůžu.
Pokud bys něco konkrétně potřeboval a mám to, rád pošlu, pokud nemám - pokusím se sehnat.
dohnalknives.com
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/17/2001
Mám jednu prosbu, mimo to že sbírám nože mám i pár starších loveckých pušek. Moje otázka je co dopuručujete na renovaci dřevěných pažeb pušek ? jedná se většinou o ořechové dřevo. čím čistit aby nedošlo k poškození dřeva/laku a čím následně dřevo napustit ? (voskem ???).
Díky moc Wink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
Zdar
To by mě celkem zajimalo.Chtěl bych si vyrobit vlastní micartu.Jakou jsi použil pryskyřici fenolformaldehydovou? dá se někde koupit?
Dík
Petr Dohnal napsal:
No to nieje Wink
Používat se dá přece tolik věcí, od dřeva, parohů, rohů, klů, kostí, kůže až po micarty a jiné umělotiny. Slepoval jsem si sám plátno, dá se vše kombinovat...
Pokud bys něco konkrétně potřeboval a mám to, rád pošlu, pokud nemám - pokusím se sehnat.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/11/2005
Tak jsem to nějak zblbnul
Pro jsouka,
jeslti jsou ty pažby nalakované a lak je nějakým způsobem poškozený tak je nejlepší ho strhnout, jemným smirkem obrousit a napustit šelakem, pak pro zvýšení lesku to můžeš navoskovat
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Ako formaldehyd by al azda lepší epoxid, či polyester. S Epoxy 1200 sa celkom dobre pracuje, len vytvrdzuje pri normálnej teplote niekoľko hodín (podľa návodu 24hod., podľa mojich skúseností po 6-12 hod je to tvrdé, ak sa dobre namieša). Keď sa však zvýši teplota, trebárs v rúre, na 50-80°C je to schopné stvrdnúť aj do pol hodiny. Ďalej by šlo použiť polyesterovú živicu Chs 104 - sú to trebárs tie sady na laminovanie. Táto však tvrdne zas až prirýchlo. Za 5-10 min. Ale keď sa nádoba s namiešanou živicou nechá vo vode s ľadom, dá sa s ňou pracovať o niečo dlhšie. Alebo čo tak skúsiť polyesterový tmel, trebárs na karosérie...? Všetko bežne dostať vo farby-laky.

hrobník napsal:
Zdar
To by mě celkem zajimalo.Chtěl bych si vyrobit vlastní micartu.Jakou jsi použil pryskyřici fenolformaldehydovou? dá se někde koupit?
Dík
Petr Dohnal napsal:
No to nieje Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/5/2004
To jousk
Nejslepší je to asi opravdu strhnout.Co se týče šelaku a vosku bylo by to mozný pod to ješte malinko natoonovat a jesti je používás (treba na myslivost) tak by ti mohlo trochu vadi že je vosk a šelak měkčí než nový laky snadno do nich udělás skrábanec ale zase pro sběratele je lepší vosk a šelak (dřevo vypadá starší)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/7/2004
Než začnete něco vyrábět, zkuste místo micarty použít Pertinax, je to něco podobnýho ... papír nebo textilie v pryskyřici. Dělají se z něj třeba koule na ruský kuželky, měl jsem z něj kdysi doma desku 15x20 cm, tloušťky asi 12mm, bohužel se mi někam poděla Sad. Sehnat by se snad mohl dát v Řempu.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/7/2004
tak zovu a lépe .. oficiální název není Pertinax ale Kartit nebo Textit
Posláno:

Štamgast
použít jde, ale vypadá příliš umělohmotně ...
dohnalknives.com
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/31/2005
poraďte prosím neználkovi. Nýty na střenky jsou obyč. např z Ferony nebo nějaké special?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/21/2004
Micarta - lesteni? Prosim o radu, z mikarty jsem si vybrousil co treba, ale nedari se me to nijak vylestit, hlavne hrany jsou matne. Cim to vyhezcit? Dik za tip.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/11/2005
-) maxeem
Rozlomení bych se tolik nebál, takový průrvy to nejsou. Jde o drobné prasklinky, které se časem objeví. Někdo používá na tmelení prach z broušení a sekundový lepidlo, někdo speciální plnidla. Někde se to tady už probíralo v rámci povrchový stabilizace.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
Zdarec
Měl bych dotaz. Určitě jste všichni aspoň jednou patlali nějakej epoxid. Mě vždycky dostává dávkování tvrdidla - HMOTNOSTNĚ!!!!! 1:100 např.
Dávkujete od voka nebo máte nějakou fintu? Já to dávkuju objemově (změřenej objem kelímku plus injekční stříkačka na tu žíravou ...čku).Zajímalo by mě jak velký vliv má přesnost dávkování na výslednou pevnost/trvanlivost spoje. A jaký lepidla používáte.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Jestli bych mohl přispět svou troškou do mlýna,tak epoxid se míchá přesně 7:100. V práci jsem to musel dělat často, lepili jsme kotouče na ocelové příruby, a špatné přilepení mohlo někoho přizabít...Ve velkém jsem to řešil tak, že na váze jsem odvážil hmotnost kelímku, nalil dávku plyskyřice, a pak do odměrky od chemiků nalil ml., kolik bylo do toho poměru. pak jen pečlivě míchat, až je to samá bublinka, táhne se to jako řídký med, a lehce to zbělá. Toť vše.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
black napsal:
Jestli bych mohl přispět svou troškou do mlýna,tak epoxid se míchá přesně 7:100.

Asi to bude ruzny, protoze na mem baleni Kittfort 1200 psali 6.5:100. A to teda v malem a bez laboratornich vah odmerit nedokazu. Sad Takze mi pak pri pokusu o vyrobu jeansove micarty vzniklo neco trvale vlacneho - asi malo tvrdidla.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
maxeem napsal:
pokud odměřuješ poměrové díly stejné materie,je nejlépe udělat si na to odměrku

No jenze je treba si zjistit mernou hmotnost pryskyrice a tvrdidla, protoze pozaduji hmotnostni pomer. A kdyz uz bych to mel vsechno spocteny, tak to muzu rovnou odmerit injekcni strikackou.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Pánové, já jsem před několika dny dělal džínskarty (černou a modrou) na tři kudle, perfektně se to řeže, je to tvrdý jak štolverka, dvou-epoxy český (název můžu hodit až večer), stálo to kilo. S výsledkem jsem zatím spokojenej, uvidím jak to půjde brousit. Jinak jsem to mněl mezi dvěma deskami, ve svěráku a ještě po okrajích stažený stolařskými svěrkami, jo měl jsem to v mikroten pytlíku, šlo to bezva sloupnout.
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum