ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Druhy ocelí - názory a zkušenosti Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/17/2001
Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s jednotivými druhy ocelí, například AUS8, ATS34, VG10, AK9, 440C CPM 440V..., co se týká držení ostří, odolnosti proti korozi, broušení,vhodnosti pro každodenní použití. Zkuste třeba bodovat od 1(nejhorší) do 10 (nejlepší). Jaká ocel je podle Vás vhodná na pevný nůž a jaká na zavírací atd.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/18/2001
No ja hned neodpovim, hledal jsem misto kam svoji otazku umistit(mimochodem tezke najit cokoliv).
Jednak vyse uvedena otazka byla vice mene postupne rozebirana u jednotlivych nozu, ale souhrn nazoru by urcite nikomu neuskodil. A kdyz uz budete u nazoru na OCEL, zkuste pridat nazor na jeji zpracovani, tepel. upravu jednotlivymi vyrobci(kdo mate jake zkusenosti).

Ja muzu rict jen tak z hlavy co jsem mohl sam posoudit:
Carbon V- cold steel Bush Ranger ,krome toho ze staci zapomenout poradne utrit a uz koroduje(zapominam casto) nemuzu nic vytknout, ostri drzi pekne,brousi se dobre(to uz tady bylo, ja vim, ale je to pravda)
440C?-Aitor-Bovie NATO Junior-spokojenost po vsech strankach, akorat nikomu nepreju rucne ostrit falesne ostri(myslel jsem ze me upadnou ruce,ha ha)
ATS-34-GerberEZ Out-kdyby ho delali lesteny, tak si koupim znova, muj byl beed blast a mel tendenci korodovat, ale ostri drzel moc pekne
-Spyderco Endura-vylamovalo se ostri ale je pravda ze vzhledem k tomu co vsechno "prozila" (dostavala pekne zabrat)si nemuzu stezovat
ATS-55-Spyderco Endura- mekkci nez predchozi model(aspon dle meho nazoru) zatim bez problemu,par tahu na jemnem brousku a zase holi jako kdyz jsem ho poprve vytahl z krabicky
petr
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli máte nějakou zkušenost s ocelí Sandvik 12C27. Mám možnost jí kus koupit za rozumnou cenu, ale nikde jsem o ní nic moc nenašel, jen informace od výrobců a prodejců, a ti si ji pochopitelně chválíWink.
Posláno:

Pokročilý
Posláno:

Pokročilý
www.bladeforums.com
zapomenul jsem na "s"
petr
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/5/2002
Ocel Sandvik 12C27 vlastním na noži Italské firmy VIPER - www.viper.it/ a považuji ji za dosti kvalitní soudě dle používání a jak se tato ocel chová při ostření.Nože firmy VIPER jsou na netu kromě domovské stránky dosti opomíjené. Není to škoda?
Posláno:

Štamgast
Díky, vše jsem důkladně prošel a asi mě to přesvědčilo, že to za tu investici stojí. Ale stejně: kdybyste ještě někdo měl nějakou osobní zkušenost...
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Pike napsal:
Díky, vše jsem důkladně prošel a asi mě to přesvědčilo, že to za tu investici stojí. Ale stejně: kdybyste ještě někdo měl nějakou osobní zkušenost...
Já jsem z této oceli dělal, takže ti můžu trochu poreferovat. Je snadno opracovatelná a dá se velice dobře vyleštit. Problém jsem měl pouze s tloušťkou pásu (něco kolem 4,5 mm, takže jsem musel "stáhnout" rukojeť (tapered) - dělal jsem poměrně malý nůž... Jinak v kalírně si s ní poradili dobře.

Milan

.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
Na svém Cold Steel Voyageru LC mám novou čepel z oceli D2 od pana Brixiho, kalenou na 60 HRC. Oproti původní AUS 8, kalené na 56 HRC, u níž jsem ulomil špičku, je to nesrovnatelně lepší materiál. Výbrus čepele není tak perfektní jako u originálu, ale D2 to bohatě vynahradí. Broušení mi připadá snažší než u 154 CM ( GERBER SPECTRE)a ostří stále drží, i když jsem už 2 měsíce nebrousil a nůž používám dost často.
Tes
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/14/2002
Ahoj.
Koupil jsem si jeden Opinel abycg videl, co dokaze uhlikata ocel bez "nerez prisad" a byl jsem ohromeny, jak reze i drzi ostri. Nikdo mi nikde nebyl schopny rict jakou ma tvrdost nebo co dalsiho krome 0.9% uhliku obsahuje (jediny udaj zverejneny na webovych srankach.Nevite nahodou neco vic?
A jeste jeden dotaz. Jak je na tom podle vas ocel AUS 6M kalena na 55-57 HRC (konkretne na CRKT Alaska Bwana) ? Mate nekdo zkusenosti s tinhle materialem? Jak je dobry na nuz puvodne urceny jako lovecky, ktery by clovek chtel pouzivat v podstate univerzalne? Diky moc za jakoukoli informaci.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2002
Tes napsal:
Ahoj.
Koupil jsem si jeden Opinel abycg videl, co dokaze uhlikata ocel bez "nerez prisad" a byl jsem ohromeny, jak reze i drzi ostri. Nikdo mi nikde nebyl schopny rict jakou ma tvrdost nebo co dalsiho krome 0.9% uhliku obsahuje (jediny udaj zverejneny na webovych srankach.Nevite nahodou neco vic?
A jeste jeden dotaz. Jak je na tom podle vas ocel AUS 6M kalena na 55-57 HRC (konkretne na CRKT Alaska Bwana) ? Mate nekdo zkusenosti s tinhle materialem? Jak je dobry na nuz puvodne urceny jako lovecky, ktery by clovek chtel pouzivat v podstate univerzalne? Diky moc za jakoukoli informaci.
mam akorat STIFF KISS od CRKT s AUS6M a v tom kratonovem poudre straci ostrost,a zda se mi,ze ostri moc nedrzi, ale chtel bych znat nazory ostatnich...
Posláno:

Pokročilý
jen by me zajimaly rozdily mezi 440,440C,440A,440V ? neznate je nekdo? je je nejak nedohledal... stacil by mi i odkaz.. DIKS Razz
Posláno:

Pokročilý
jo a taky netusim co je G-10 - rukojet? to je plas?nebo special neco?
Posláno:

Štamgast
Oceli řady 440 mají stejné složení, ale v pořadí A-B-C stoupá obsah uhlíku. Ocel 440C je nejkvalitnější a také nejdražší. Pokud výrobce udá jen 440, určitě se jedná o 440A, přinejlepším B. Nevím, jestli v řadě 440 existuje i druh V. Nejspíš máš na mysli CPM 440V, což je ocel získávaná metodou práškové metalurgie, kvalitativně i cenově mnohem výše.
G10 je plast, kdesi jsem se dočetl, ale ověřené to nemám, že je shodný s plastovou vrstvou kuprexitu.
Posláno:

Pokročilý
Diky moc za pomoc... jen jeste, mam NEATO a tam je 440C - ale vim ze musej kecat... A ta ocel je tvrda silene, nekoroduje, a je hokonale lehka... A netusim co to tim padem je za ocel... Je to 21 cm dlouha cepel, dykovita a s gumovou rukojeti...
Posláno:

Pokročilý
ne NEATO, NIETO, uz si to pletu se softwarem... Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Předně - oceli CPM 440V a CPM 420V nemají s 440(A,B,C), 420 nic společného, proto je výrobce (Crucible steels) přejmenoval na CPM S60V, CPM S90V.
G-10 je kompozit ze skelné tkaniny spojený pryskyřicí (obvykle epoxid nebo fenolformaldehyd). Je to zcela totožné jako kuprexit na plošné spoje, pouze tloušťka je větší.
Posláno:

Pokročilý
A jestli mohu mit jeste dotaz, ATS-55 - Co to je za ocel? ATS-34 znam(neznam presne slozeni a vlastnosti), 58-60 HRC a co ta ATS-55?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Nějaké oceli jsou na www.spyderco.com/education/steelchart.asp?sts=10%2F18%2F2002+12%3A58%3A50+AM&mscssid=VKMAE8W793SD8NEK85UDRSFC7T6G0BS6 .Ocel ATS-55 je modifikací ATS-34 vymyšlenou firmou Spyderco pro nožířské aplikace. Je možná o něco lepší než ATS-34, hlavně má vyšší houževnatost.
Tes
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/14/2002
V nozich jsem nadseny novacek amater a tak trpim jednim velkym neduhem: Nedostatkem informaci Happy
Ctu nejruznejsi fora, stranky vyrobcu apod. ale o tom nejpodstatnejsim co na nozi je, totiz o oceli, se toho moc nedozvim, pokud nejsem profesionalni nozir, ktery umi vycist z tabulky chemickeho slozeni vlastnosti oceli. Navic pry ma i stejne slozeni ruzne vlastnosti podle toho, na jakou tvrdost se zakali. Staci kdyz pak srovnate par dostupnych tabulek o ocelich a dozvite se akorat chemicke slozeni s nejakou toleranci a tvrdost z toleranci podstatne vetsi. Sad (v podstate kazda tabulka uvadi jinou a nekdy i dost ruznou)
Na zacatku tehle diskuze je dotaz na srovnani vlastnosti ruznych oceli a ja nemyslim, ze ho nekdo zodpovedel. Kde se clovek dozvi, ktera ocel ma jake vlastnosti, aniz by musel studovat metalurgii? Ja se nikdy do kovani vlastnich cepeli nebudu poustet, ale kdyz si budu chtit koupit dobry nuz, potrebuju aspon orientacne vedet, jak si na tom ruzne materialy stoji vuci sobe. Zatim jsem ani na Knife.cz, ani na Nuz.cz necetl jediny pouzitelny clanek, ktery by srovnaval aspon nejcasteji pouzivane oceli vyrobcu nozu vuci sobe a rekl: tahle se hodi vic na tohle, tahle na tohle. Zatim jen same clanky, ktere chvali jeden material a pak zas druhy, ale nikde se nepise: "tenhle lepe drzi ostri nez ten druhy, ale .. (je napr. krehci)".
Koukam, ze je tu spousta lidi, co se v metalurgii vyzna. Tak bych cekal, ze nektery ze znalcu nam novackum pomuze se lepe zorientovat a bude delat osvetu kvalitnim materialum, tak aby tomu nevzdelanec jako ja rozumel. Takze timto prosim moudre hlavy v tomto foru, jestli by mne neodkazali na nejaky opravdu seriozni zdroj informaci nebo dali hlavy dohromady a dali treba na Knife.cz clanek, ktery by tuhle problematiku osvetlil. Predem moc dekuji vsem, kteri se timhle prispevkem budou zabyvat. Vsem ostatnim hezky den.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum