ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Test Kapesních pilek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Automaticky založená diskuze k recenzi Test Kapesních pilek
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Díky za recenzi a připojil bych pár poznámek. Taky jsem testoval a Bahco mám v batohu. Co se vítězství týče, tak by to možná chtělo víc skupin, protože třeba v poměru "délka pilky" a výkon je vítězem ten Leatherman. Wengery a Vnoxy jsou na tom hůř.

Se závěrem kolem seker a větších sekáčů bych byl ale opatrnější. Naporcovat stromek s menším průměrem kmenu je taky o odvětvování a větve (nebo padlé dřevo) jsou pak otázkou "sebrat, držet jednou rukou, naseknout, prošlápnout" a tohle je mnohem rychlejší postup - než člověk pilu vyndá, než ji vůbec nasadí, tak má s golokem hotovo. Na zmiňovanou pilu jsou totiž potřeba obě ruce a není to jediná nevýhoda. Nepopírám, že na větších a velkých průměrech má pila výborné výsledky (tam by člověk opravdu sekal od "soumraku do úsvitu" Happy ) - ale pokud člověk nedělá zrovna srub ...

P.S.

Všechno to "batonování" menšími čepelemi je jen z nouze ctnost a je to pomalé a neefektivní. Kdo si na větší čepel (jako je právě mačeta, golok, kukri, parang ...) zvykne, tak se to nedá ničím (mimo vhodně zvolené sekery) nahradit. Tyhle nástroje (když se povedou) jsou překvapivě efektivní a universální.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/21/2007
dmz napsal:
Díky za recenzi a připojil bych pár poznámek. Taky jsem testoval a Bahco mám v batohu. Co se vítězství týče, tak by to možná chtělo víc skupin, protože třeba v poměru "délka pilky" a výkon je vítězem ten Leatherman. Wengery a Vnoxy jsou na tom hůř.

Se závěrem kolem seker a větších sekáčů bych byl ale opatrnější. Naporcovat stromek s menším průměrem kmenu je taky o odvětvování a větve (nebo padlé dřevo) jsou pak otázkou "sebrat, držet jednou rukou, naseknout, prošlápnout" a tohle je mnohem rychlejší postup - než člověk pilu vyndá, než ji vůbec nasadí, tak má s golokem hotovo. Na zmiňovanou pilu jsou totiž potřeba obě ruce a není to jediná nevýhoda. Nepopírám, že na větších a velkých průměrech má pila výborné výsledky (tam by člověk opravdu sekal od "soumraku do úsvitu" Happy ) - ale pokud člověk nedělá zrovna srub ...

P.S.

Všechno to "batonování" menšími čepelemi je jen z nouze ctnost a je to pomalé a neefektivní. Kdo si na větší čepel (jako je právě mačeta, golok, kukri, parang ...) zvykne, tak se to nedá ničím (mimo vhodně zvolené sekery) nahradit. Tyhle nástroje (když se povedou) jsou překvapivě efektivní a universální.

pravdu mas s tym porcovanim a osekavanim, da sa to aj s pilkou ale je to casovo narocnejsie. Vcera som na tento ucel kupil Kabar kukri machete a z ruky ho uz nepustim Applause
"Treat the wilderness with respect: carry in only what you can carry out; leave only footprints, take only pictures"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Nějaké kapesní pilky jsem taky vyzkoušel. Ale zavrhnul jsem je pro využití na lesní toulky. Beru s sebou vždy sekeru a tesařskou pilu ocasku. V této kombinaci jsem schopem během chvíle odstranit jakýkoliv padlý strom. Tu sekeru používám, na rozšíření zářezu, když se mi pilka začne svírat. A co se týče kvality, po špatných zkušenostech s jinými firmami, kupuju jen Švédské výrobky. Tedy už ne Sandwik, když nyní je to Bahco. A sekeru, tu mám také špičku v oboru. Malou lesnickou od Gransfords.(už mám dvě Happy )
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2009
Já mám zkušenost se skládací Fiskarskou (ikdyž ji zatím nevlastním). Je to skvělá věc oproti sekyrce když chcete něco malýho a lehkýho a nechcete při řezání/sekání dělat hluk (např. armádní využití). Jinak jedna negativní zkušenost - při trošku neoptarnějším používání se dá velmi snadno na Fiskarsce ohnout špička - ten kousek co je vepředu ještě před zubama. Docela mě to u takovýto značky zarazilo. Stalo se to někomu i u jiný značky?
Je lepší opotřebovat se, než zrezivět!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008
Reyes napsal:
Já mám zkušenost se skládací Fiskarskou (ikdyž ji zatím nevlastním). Je to skvělá věc oproti sekyrce když chcete něco malýho a lehkýho a nechcete při řezání/sekání dělat hluk (např. armádní využití). Jinak jedna negativní zkušenost - při trošku neoptarnějším používání se dá velmi snadno na Fiskarsce ohnout špička - ten kousek co je vepředu ještě před zubama. Docela mě to u takovýto značky zarazilo. Stalo se to někomu i u jiný značky?
Kamarád při jednom zuřivém řezání v Rumunsku udělal z té Fiskarsky lehké Z, ale šlo to vyrovnat a pilka slouží dálBeating Jinak já osobně vlastním jak Bahco Laplander, tak Fiskars a syrové materiály se mi lépe řežou právě s ní.Laplander je hlavně kultovní pilka, protože ji má R.Mears a další dobrodruzi a je fakt dobrá, ale zkus si říznout s tou delší pilkou od FiskarsOk
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Chvíli jsem nad sadařskou skládací pilkou uvažoval. Zdá se, že ta ruská řetězovka je lepší volba.
Ve dvou a více lidech je dobrý i list z obloukové pily s držadly. Stočená je celkem skladná a výkonem všechny jednoruční předčí (s výjimkou té ze Žhavých výstřelů Laugh ).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
No já mám malé kapesní pilky dvě jednu husgvarnu za 200 kč Plná spokojenost
a druhou jsem koupil v zahradnických potřebách za 90 kč
a řek bych že jsem s ní ještě spokojenější než z tou husgvarnou,ale je to asi tím že je pila kratší a tudíž pevnější,jinak řežou obě jak čert a využívám je skoro všude,teť i na stavbě mého domkuHappy a furt řežouWink .Jinak pánové díky za test,pomohli jste se mi rozhodnout z tou ruční ruskou pilou.Tu si pořídímGrin
:mrgreen:
telefón:737101335 emil:vidomustomas@seznam.cz
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/10/2007
Na tu ruskou řetězovku jsem narazil už před lety, dala se tady tehdy koupit jen na webu odkudsi z Chlumce nad Cidlinou. Když přišla poštou, moc se mi nezdála. To ale jen do prvního použití, rychlost řezání mě fakt vzala. Pochopitelně to chce trošičku cviku, nová není ve všech spojeních řetězu úplně ideálně ohebná. Pár let už je tedy mám a jsem s ní na výsost spokojený a všem ji jen a jen doporučuji!
Haďák
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
Tak jsem z toho volaký zmetený. Laplander je nejlepší a jedva vyjde recenze, autor jí hned prodá. Tohle se mi nikdy nestalo, abych nejlepší nůž z testu hned prodal, jedva recenze vyšla. Vždycky byl už buď pryč, nebo ještě chvíli vydržel...

A pak mi chybí ještě jedno drobné konstatování - Vinox versus Wenger, na Wengerovi je pilka asi o 2 cm delší a vyšší ve hřbetě (zúžení). Dělalo se mi s ní o něco líp (držím se zásady, co má Honza J. od svýho táty, že pilka a č...k se používaj po celý dýlce) ty dva cenťáky navíc docela pomůžou.

Jinak dobrý, díky za jinou trochu netradiční recenzi. A propo, ty ruční řetězovky jsem viděl už i nějaký z Anglie, nemá s tím někdo zkušenost (třeba že je to původem šikmooký?) ?

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
SAW_4_hand_chain_Saw..jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/8/2009
A nemáte zkušenosti s Ultimate Survival Technologies SaberCut Saw? Váhově je na tom lépe než ruská řetězovka. Diky

Atilla vložil tyto přílohy:
4b4b375b_ea6b_4c13_afe1_64cc68aa3561.jpg

Překonej svůj strach a poznáš kdo jsi
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/22/2009
Zrzavý Orm napsal:
Tak jsem z toho volaký zmetený. Laplander je nejlepší a jedva vyjde recenze, autor jí hned prodá. Tohle se mi nikdy nestalo, abych nejlepší nůž z testu hned prodal, jedva recenze vyšla. Vždycky byl už buď pryč, nebo ještě chvíli vydržel...

A pak mi chybí ještě jedno drobné konstatování - Vinox versus Wenger, na Wengerovi je pilka asi o 2 cm delší a vyšší ve hřbetě (zúžení). Dělalo se mi s ní o něco líp (držím se zásady, co má Honza J. od svýho táty, že pilka a č...k se používaj po celý dýlce) ty dva cenťáky navíc docela pomůžou.

Jinak dobrý, díky za jinou trochu netradiční recenzi. A propo, ty ruční řetězovky jsem viděl už i nějaký z Anglie, nemá s tím někdo zkušenost (třeba že je to původem šikmooký?) ?

Veľmi sa ospravedlňujem za oneskorené reakcie, za 14 dní som absolvoval 11 pracovných pohovorov a som z toho KO .
Nepokladám sa za experta na pílky, len užívateľa.
Recenziu, ak sa to dá tak nazvať, som chcel urobiť len o pocitoch, aké to je, keď chytím pílku do ruky .. a čo ďalej. Priznám sa, keď som vzal pílku Coghlan's, bál som sa, že ju ohnem alebo zlomím a o tom som chcel aby bol ten článok.

S pílkou, ale aj nožom je to tak ako s vecami na prežitie. Musím vystačiť s tým, čo mám pri sebe. Pretože nechcem nosiť pri sebe pílku ako súčasť výbavy, tak mi stačí na striedačku Victorinox, alebo Wenger. Nerobievam táborové ohne, alebo posedenia, preto nepotrebujem ani tú reťazovku. (Ale aj tak najlepšie reže Cool )

Bod. 1. S tým predajom, ak by bol záujem, tak osobne na pm, alebo do mailu. Okrem toho pílka nie je nožík. Grin

Bod. 2. Spomenul som tam len, že "Wenger - V podstate to isté, ako pílka na noži Victorinox Bundeswehr, len s tým rozdielom, že je asi o 1 cm dlhšia a je to niekedy dosť cítiť." Ja osobne mám radšej pílku u Wengera, ale nechcel som byť zaujatý.

Bod. 3. Už od leta lámem dcéru v Anglicku, nech mi ju kúpi. Zatiaľ neúspešne. Sad Informácie o nej bližšie nemám. Ak sa mi podarí zohnať ju, skúsim k tomu niečo dopísať.

Veľmi budem vďačný každému, kto napíše svoje poznatky o kvalite iných, než tu uvedených píliek.

Ďalej až teraz, ale chcem poďakovať Samurajovi za jeho pomoc a trpezlivosť so mnou. Ok

Jaren

p.s. už to vyzerá ako po získaní oskara Laugh
Prosím kontakt len cez mail, nie pm.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/10/2007
Našel jsem odkaz na kapesní řetězovou pilu:
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108072-kapesni-retezova-pila
Haďák
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/15/2009
Atilla napsal:
A nemáte zkušenosti s Ultimate Survival Technologies SaberCut Saw? Váhově je na tom lépe než ruská řetězovka. Diky

Osobní zkušenost s ní nemám,ale mám silný dojem že nebude řezat lépe než ta ruská...
Koukám že je to normální řetěz z mot. pily,jen má zuby na obě strany.Nevím na kolik má snížený omezovák,ale pokud je to fakt jen přenýtovaný řetěz z pily tak bude brát takovou třísku že to těžko utáhneš.Ale to by šlo přebrousit,horší je že má ty zuby dost řídce a řezání nebude zrovna plynulé.ale jak říkám,osobní zkušenost nemám,je to jen hypotéza...
ius est in armis,opprimit leges timor
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/17/2009
Já už delší dobu sebou v baťohu tahám skládací pilku Fiskars, takovou tu, co je teleskopická a aretuje se oranžovým plastovým čudlíkem.
Je na tahání sebou v baťohu ideální - má docela dobrou délku, je lehoučká, je pořád ostrá jak ďas (i když ji používám jenom sem-tam).
Má dvě lehké nevýhody, na které jsem narazil:
- poměrně lehce se dá ohnout, když člověk pižlá dřevou větší silou (zase taky relativně lehce jde taky narovnat, a troška křivosti té pilce vůbec nevadí)
- je potřeba dobře utáhnout aretační šroub, jinak se může stát, že čepel zajede do rukojeti, čemuž trochou pozornosti lze předejít.

Pořád platí, že (pro mně alespoň) je to záložní pila,kterou používám, když nemám nic lepšího po ruce.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
tu fiskarsku mam.

existuje kratka, (hodne kratka) a pak vetsi verze.

ta aretace je myslim bezproblemova

je to tahaci pilka. jak clovek zatlaci do zakousnute, smula.

pri kaceni a pod je teda nutne delat predrezy a podobne.

to je ale u vsech tahacek stejne.

co se tyka rezivosti, suche/mokre vsechno jedno bere uplne skevele.

mam skladaci obloukovku a od te doby co mam tu velkou fiskarsku ji temer nevytahuju.

ted porizuju novou - kamarad ji znicil tak jak popisuju ze se nema pouzivat..
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/15/2007
Dávám taky + kratší Fiskarce. Škoda, že v testu nebyla. Řeže fakt dobře. Vybral jsem si ji, protože snad tady někde na fóru o ní už byla řeč.

Introvert vložil tyto přílohy:
1107918_1_.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/26/2008
Tiez vlastnim fiskarsku. Reze uzasne a je lahka.
Akurat skoda, ze nerobia este velkost medzi "malou" a "velkou". Tiez som nevidel v ponuke nahradne pilove listy.

V kazdom pripade fiskarska Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
prosim prosim, kde sezenu ty nahradni listy?

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/1/2007
hadak napsal:
Našel jsem odkaz na kapesní řetězovou pilu:
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108072-kapesni-retezova-pila

Je k mání v několika internetových obchodech.
Nejlevnější jsem jí našel tady ... http://www.kospo.cz/index.php?p=productsMore&iProduct=38&sName=pila-kapesní-small-obj.č.5112000-small-
10.11. večer jsem ji tam objednal, včera už mi jí dodávková služba vezla v poledne domů. Protože jsem byl v práci a nemohl si jí jet domů převzít, dovezli mi jí dneska v pohodě do práce.
Tomu říkám služba.
Když máš nůž, není to survival, ale kempování ... (výrok připisovaný vojákům britských SAS)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum